تفاوت‌های آماری جزیی و هم‌جهت است

۱۳۹۵/۰۶/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۰۰۷۷

رییس مرکز آمار ایران درباره دلایل تفاوت آمارهای مرکز آمار ایران با بانک مرکزی ایران توضیحاتی ارائه و تاکید کرد که مرجع رسمی ارائه آمار در ایران مرکز آمار ایران است. وی همچنین ابزار امیدواری کرد که نرخ رشد اقتصادی از این پس دقیق و به موقع ارائه شود. امید علی پارسا، درباره دلایل متفاوت بودن اعداد و ارقام مربوط به مرکز آمار ایران و بانک مرکزی، به ایسنا توضیح داد: وقتی به صورت نمونه‌یی کار انجام می‌دهیم و به اطلاعات تعدادی از پرسشنامه‌ها که از طریق پاسخگویان پر شده است، مراجعه می‌کنیم چون نمونه‌های ما متفاوت است، پاسخ‌ها هم متفاوت است. وی بیان کرد: فرض کنید قرار است نرخ تورم یا نرخ بیکاری اعلام شود. ما که نمی‌توانیم همه آحاد مردم و کالاها و خدمات را بررسی کنیم. به صورت نمونه تعدادی کالا و خدمات را برمی‌گزینیم و در مواردی اقلام منتخب ما با اقلام منتخب بانک مرکزی متفاوت و وزن‌های آنها نیز متفاوت است و از آن‌ مهم‌تر اینکه پاسخگویان ما نیز متفاوت هستند و اعدادی که بر اساس خود اظهاری ارائه می‌کنند، ممکن است اختلافاتی با یکدیگر داشته باشند.

پارسا در این باره با ارائه مثالی اظهار کرد: فرض کنید که به مدرسه‌یی می‌روید و از مدرسه می‌خواهید میانگین معدل کلیه دانش‌آموزان را برای شما محاسبه کرده و ارائه کند. طبیعتا این میانگین‌گیری توسط هر کسی انجام شود یک عدد واحد خواهد بود، ولی زمانی که به یک موسسه می‌روید و می‌خواهید معدل دانش‌آموزان را برحسب نمونه‌گیری محاسبه کنید، طبیعتا ممکن است عدد نمونه‌گیری شده شما با فرد دیگری که به همان مدرسه آمده و با نمونه‌گیری معدل به دست آورده متفاوت باشد. وی در پاسخ به این سوال که چرا مرکز آمار ایران معمولا نرخ رشد تورم را کمتر از بانک مرکزی برآورد می‌کند، با تاکید بر صحت آمار مرکز آمار ایران بیان کرد: مرکز آمار ایران برای به دست آوردن تورم از ۵۸ هزار منبع اطلاع یا پاسخگو و ۳۰۰ هزار مظنه قیمت می‌گیریم و میانگین می‌گیریم که ببینیم تورم چقدر است و به نظر من اختلافات آماری میان مرکز آمار ایران و بانک مرکزی جزئی است. مهم این است که آمارهای ارائه شده از سوی دو نهاد هم‌جهت هستند، بنابراین به نظر من این تفاوت‌های جزئی موجود طبیعی است.

رییس مرکز آمار ایران، درباره اینکه کدام یک از دو نهاد مهم ارائه آمار در ایران، قابلیت استناد بیشتری دارند، بیان کرد: مرجع رسمی آمارهای رسمی کشور، مرکز آمار ایران است؛ همانند بیش از ۹۵ درصد از باقی کشورهای دنیا. در تمام دنیا مراکزی با اسم مراکز آمار ایران وجود دارد که واحدهای مختلف تولید آمار هماهنگ با این مراکز و در چارچوب استانداردهای این مراکز آمار تولید کرده و آن را منتشر می‌کنند. این اتفاق طبق برنامه پنجم توسعه نیز افتاد و بنا بر این شد که مرجع رسمی ارائه آمار، مرکز آمار ایران باشد. این موضوع در برنامه ششم توسعه و همچنین احکام دایمی مربوط به برنامه‌های توسعه نیز لحاظ شده و قطعا روندی برگشت ناپذیر است.

او همچنین در رابطه با اینکه بسیاری از اقتصاد دانان معتقدند هنوز در ایران سیستم آماری جامعی برای ارائه آمارهای منظم مربوط به رشد اقتصادی، تورم و... به صورت فصل به فصل وجود ندارد، بیان کرد: کسانی که این قبیل موضوعات را مطرح می‌کنند هنوز آشنایی دقیقی با فرآیند تولید، تلفیق و عرضه آمار ندارند. من سال‌ها در مرکز آمار ایران در استان‌های مختلف کار کرده‌ام و از لحظه‌یی که یک پرسش‌نامه وارد می‌شود و هزار و یک پردازش روی آن انجام می‌شود تا زمانی‌که اعداد به دست می‌آید، پروسه فنی خود را با دقت و کیفیت طی می‌کند.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر