برجام را راحت به دست نیاورده‌ایم که از دست بدهیم

۱۳۹۶/۰۶/۰۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۵۴۷۱
برجام را راحت به دست نیاورده‌ایم که از دست بدهیم

 گروه ایران    

در شرایطی که رییس‌جمهوری در جلسه نهایی بررسی صلاحیت وزرای کابینه دوازدهم در مجلس، راهبرد دولت جدید در مواجهه با برجام را مبتنی بر «پایبندی به تعهدات در عین حفاظت از منافع ملی» اعلام کرده بود؛ علی‌اکبر صالحی به فاصله 2 روز پس از این اظهارات روحانی ابعاد تازه‌یی از استراتژی دولت دوازدهم در خصوص برجام را تشریح کرد.

راهبردهای معقول و تنش‌زدایی که طی 4سال گذشته ایران را از قطعنامه‌های تحریمی ذیل فصل 7شورای امنیت سازمان ملل خارج و به یک بازیگر تاثیرگذار منطقه‌یی و بین‌المللی بدل کرد.

صالحی در اظهاراتش از یک طرف از عزم و اراده دولت برای پایبندی به برجام سخن می‌گوید و از سوی دیگر به مخالفان برجام در هیات حاکمه امریکا پیام می‌دهد که ایران توانایی بازگشت به غنی‌سازی 20درصد و بیشتر را تنها ظرف مدت 5روز دارد تا از این طریق از زیاده‌خواهی‌های احتمالی و نقض عهد طرف مقابل جلوگیری کند.

 اما در کنار مخالفان خارجی، رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان، نیم‌نگاهی هم به منتقدان داخلی برجام دارد، جماعتی که تصور می‌کنند بعد از امضای برجام، زیربنای دانش هسته‌یی کشورمان دچار اشکال و روند پیشرفت دستاوردهای هسته‌یی متوقف شده است. افرادی که با فضاسازی‌های کاذب تلاش می‌کردند تا تحقق برجام را مترادف با از بین رفتن توانایی هسته‌یی ایران قلمداد کنند. صالحی خطاب به این افراد از آنان می‌خواهد به دلیل تهمت‌ها و وارونه‌نمایی‌هایی که انجام دادند، از محضر ملت عذرخواهی کنند.

در کنار این موارد صالحی به برخی پیش‌بینی‌های سری ایران برای مقابله با چالش‌های مخالفان برجام نیز اشاره می‌کند که در زمان مناسب از آنها رونمایی خواهد شد، دستاوردهایی که بدون شک دشمنان را شگفت‌زده خواهد کرد.

 هشدار رییس‌جمهوری بدون پشتوانه نیست

رییس سازمان انرژی اتمی با اشاره به هشدار اخیر رییس‌جمهور به امریکا در صحن علنی مجلس درباره نقض برجام و از سرگیری برنامه هسته‌یی تاکید کرد: این هشداری نیست که در خلأ باشد، هشدار بدون پشتوانه نیست اینها براساس داده‌هایی است که آقای رییس‌جمهور دارد. صالحی با اشاره به دستاوردهای فنی ایران در توسعه دانش هسته‌یی گفت: اگر اراده کنیم در فردو حداکثر تا پنج روز می‌توانیم، غنی‌سازی 20درصدی را آغاز کنیم و این خیلی معنی دارد.

وی گفت: رییس‌جمهور و مجموعه نظام از مجموعه فعالیت‌های سازمان انرژی اتمی مطلعند. ما وظیفه داریم، فعالیت‌های سازمان را به اطلاع مسوولان بالادست برسانیم و آمادگی‌های لازم را اعلام کنیم تا اگر خواستند تصمیمی بگیرند، بدانند که شرایط به چه صورت است.

صالحی افزود: سخنان آقای روحانی مبتنی بر پشتوانه آمادگی‌هایی است که ایجاد شده است.

رییس سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگو با صداوسیما، حفظ تاسیسات فردو را از قوت‌های برجام دانست و افزود: این در حالی است که آنان می‌خواستند فردو از اساس نباشد و می‌گفتند باید آن را ببندیم.  

عضو کابینه دوازدهم گفت: قرار است، خبرنگاران از جاهای مختلف این مرکز هسته‌یی دیدن کنند. اگر تصویری از گذشته داشته باشید و تصویر کنونی آن را ببینید، خواهید دید که چقدر فرق کرده است و چقدر فعالیت انجام می‌شود، به خصوص در زمینه ایزوتوپ‌های پایدار و آزمایشگاه‌های مختلف آن.

وی گفت: این درحالی است که برخی می‌گویند صنعت هسته‌یی متوقف شده است، بستند و بردند؛ قسم جلاله هم بخورید، فایده‌یی ندارد. به این علت تصمیم گرفتیم تصاویر رآکتور مدرن اراک منعکس شود. رییس سازمان انرژی اتمی افزود: کسانی که با ارائه تصاویر فتوشاپی از چاله‌یی که با سیمان پر شده بود، مدعی شدند در قلب رآکتور اراک سیمان ریخته‌اند، عذرخواهی یا استغفار کنند زیرا افکار عمومی را نابجا مشوش کردند.

صالحی گفت: این در حالی است که در برخی لوله‌های این رآکتور به قطر چند سانت و به طول مثلا دو، سه متر سیمان ریخته شد نه در رآکتور، در لوله‌هایی که بیرون از رآکتور است.

 حاشیه‌سازی برای هیچ

رییس سازمان انرژی اتمی افزود: فرض کنیم به ما دستور بدهند که برگردیم به رآکتور سابق و همان طراحی سابق را جلو ببرید که اصلا طراحی مناسبی نبود و مربوط به 50 - 40 سال پیش بود؛ سر و ته لوله‌های کنونی را برمی‌داریم و لوله‌های جدید می‌گذاریم این چند ماه بیشتر طول نمی‌کشد. صالحی اضافه کرد: این همه سر و صدا کردند، ما هم مظلومانه چیزی نگفتیم یا اگر گفتیم صدای ما به جایی نرسید به این علت تصمیم گرفتیم، تصاویر این رآکتور منعکس شود. اگر اراده کنیم در فردو حداکثر تا پنج روز می‌توانیم، غنی‌سازی 20درصدی را آغاز کنیم و این خیلی معنی دارد. این اقدام از نظر فنی و حرفه‌یی پیام‌های گوناگون دارد و طرف مقابل پیام آن را می‌فهمد.

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: پیش‌بینی‌های دیگری انجام دادیم که اکنون قابل اعلام نیست اما هرگاه هیات نظارت بر برجام تصمیم بگیرد و به سازمان انرژی اتمی اعلام کند که چه اقداماتی کنیم، ملت عزیز مطلع می‌شوند.

صالحی تاکید کرد: بدانید که در عرض 6 ماه چهره سازمان انرژی اتمی عوض می‌شود، گرچه سازمان فعالیت خود را طبق روال پیش می‌برد اما اگر قرار بر مقابله باشد و چالشی بخواهیم وارد میدان شویم این مدت برای ما وقت زیادی است و قطعا آنان را غافلگیر خواهیم کرد. رییس سازمان انرژی اتمی گفت: غربی‌ها می‌دانند و می‌گویند فلانی هروقت حرفی زده درست گفته، البته ما علاقه‌مند نیستیم که چنین اتفاقی بیفتد ما برای برجام خیلی زحمت کشیدیم و آن را به آسانی به‌دست نیاوردیم که به آسانی از دست بدهیم، ما برجام را قبول داریم به آن پایبندیم، می‌خواهیم بماند و این را در چارچوب مصالح و منافع ملی، منطقه‌یی، ان‌پی‌تی و بین‌المللی می‌دانیم.

صالحی هشدار داد: اگر برجام را به هم بزنند، کره‌شمالی به آنان می‌گوید که شما اصلا به قولتان هم وفادار نیستید، فرض کنیم که بخواهند موضوع آن کشور را به شکل سیاسی و علمی حل و فصل کنند، اگر برجام را به هم بزنند کره‌شمالی می‌گوید شما با ایران توافق کردید و ایران هم اصرار دارد که پابرجا بماند پس چرا آن را بر هم زدید. وی افزود: در آن صورت کره‌یی‌ها می‌گویند فرض کنیم در مذاکرات به نتیجه برسیم چه ضمانتی هست که پایدار بماند.

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: در صورت بر هم خوردن برجام همه‌چیز به هم می‌خورد و اصلا منطق سیاست بین‌المللی به هم می‌ریزد. اعتبار کشورها مانند امریکا به هم می‌خورد و این پرسش مطرح می‌شود که چرا تعهد دادند و ملتزم شدند و زیر تعهدشان زدند. در صورت برهم زدن برجام، اعتبار سیاسی امریکا مخدوش می‌شود گرچه این کشور از منظر ما اعتبار سیاسی ندارد اما از منظر دیگرانی که هنوز معتقدند، اعتبار سیاسی دارد بی‌اعتماد می‌شوند.

 اولویت‌های هسته‌ای دولت دوازدهم

عضو کابینه دوازدهم با تبیین اولویت‌های سازمان انرژی اتمی در آغاز دور جدید مسوولیتش گفت: بزرگ‌ترین اولویت ما حفظ برجام است البته نه به هر قیمتی، اگر طرف مقابل با برجام همراهی کرد، بهتر؛ ما نیز همراهی می‌کنیم اما اگر خواستند خدشه‌یی به آن وارد کنند اخطار و انذار دادیم، امیدواریم چنین روزی نیاید وگرنه کاری می‌کنیم که شگفت‌زده شوند.

صالحی افزود: برنامه‌ها و فعالیت‌های صنعت هسته‌یی کشور در جریان است، دو نیروگاه جدید را در حال ساخت داریم که روسیه در بوشهر ایجاد می‌کند و حجم مالی آن حدود 8میلیارد و 400میلیون یوروست و کارها به خوبی پیش می‌رود.

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: در اکتشاف و استخراج نیز کارها خیلی خوب پیش می‌رود که البته وقتی نتایج آن مطابق با پیش‌بینی‌ها شد، اطلاع‌رسانی می‌کنیم. در تحقیق و توسعه هم کار به خوبی جلو می‌رود، همچنان که سانتریفیوژ ‌ای‌آر 8 آزمون مکانیکی‌اش را به خوبی پس داده است و فوق تصور ما بود، فکر نمی‌کردیم که این آزمایش‌های مکانیکی را به خوبی سپری کند.

 

ارسال نظر