جزییات توافق‌های اقتصادی ایران و قطر

۱۴۰۰/۱۲/۰۴ - ۰۱:۴۵:۱۸
کد خبر: ۱۸۷۱۸۶
جزییات توافق‌های اقتصادی ایران و قطر

در ۱۰ ماهه امسال کل تجارت خارجی ایران، ۱۳۳.۶ میلیون تن به ارزش ۸۰ میلیارد دلار بوده است، این در حالی است که مجموع تجارت ایران با قطر به حدود ۹۷۰ هزار تن به ارزش ۱۲۶ میلیون دلار می‌رسد که نشان می‌دهد هم از لحاظ وزنی و هم ارزش بسیار کمتر از یک درصد ارزش کل تجارت خارجی ایران است. درهمین حال، رییس‌کل سازمان توسعه تجارت ایران از جزییات توافق‌های اقتصادی ایران و قطر خبر داده وگفته: مشارکت قطر در توسعه ظرفیت برخی صنایع مانند تجهیزات پزشکی، صنایع غذایی و دارویی در ایران بررسی و مورد استقبال قرار گرفت.

رییس‌کل سازمان توسعه تجارت ایران در خصوص روند مذاکرات با بخش دولتی و خصوص قطر، گفت: پروژه‌های صنعتی و دانش‌بنیان ایرانی با استقبال طرف قطری مواجه شد. «علیرضا پیمان پاک» که رییس‌جمهوری و وزیر صنعت را در سفر به قطر همراهی می‌کند، با اشاره به دیدار‌های برگزار شده با مقامات دولتی این کشور، اظهار داشت: در دیدار با وزیر صنعت و تجارت قطر در خصوص ایجاد مرکز تجاری ایران در این کشور به منظور مدیریت و پیگیری مسائل و مشکلات تجار و برنامه‌ریزی برای ارتباط صحیح تاجران برتر دو کشور گفت‌وگو و مقرر شد مرکز تجاری با همکاری طرف قطری ایجاد شود.

وی افزود: در این دیدار‌ها همچنین با بررسی مسائل مربوط به پهلوگیری کشتی‌های ایرانی مقرر شد با توجه به تفاهم نامه میان وزیر راه و شهرسازی ایران با وزیر همتای خود در قطر، تسهیل‌سازی در این زمینه صورت گیرد. رییس‌کل سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به نقش ویژه ایران در ترانزیت، خاطرنشان کرد: ظرفیت ایران به عنوان پل ارتباطی میان کشور‌های حاشیه خزر و روسیه با قطر، هند و کشور‌های آفریقایی به منظور صادرات مجدد و ترانشیپ مورد استقبال طرف قطری قرار گرفت و وزارت صمت مسوولیت پیگیری و انجام آن را عهده‌دار شد. وی افزود: مسائل بانکی، مالی و پولی و همچنین ضمانت‌ها و فعال‌سازی صندوق ضمانت صادرات در قطر نیز مورد بحث و بررسی جدی قرار گرفت.پیمان پاک تصریح کرد: مشارکت قطر در توسعه ظرفیت برخی صنایع مانند تجهیزات پزشکی، صنایع غذایی و دارویی در ایران بررسی و مورد استقبال قرار گرفت.

وی تاکید کرد: در خصوص صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران به کشور‌های مختلف مانند عراق، جنوب‌شرق آسیا و آفریقا بحث و گفت‌وگو شد و طرف قطری به منظور همکاری در این زمینه ابراز علاقه‌مندی کرد.

پیمان پاک با اشاره به نزدیک شدن جام جهانی فوتبال که در کشور قطر برگزار می‌شود، گفت: یکی از موضوعات مهم که در این دیدار‌ها مورد مذاکره قرار گرفت، راه‌اندازی کارگو (حمل بار) و حمل هوایی بار به قطر بود و مقرر شد طی هفته‌های آتی با توافقات صورت گرفته اولین پرواز کارگو آغاز شود.

وی افزود: مسائل مرتبط با گردشگری نیز بررسی شد تا از ظرفیت بازدیدکنندگان و مسافرینی که به منظور دیدار از رویداد جام جهانی به قطر سفر می‌کنند، برای بازدید و برگزاری تور‌های مختلف در ایران برنامه‌ریزی شود و این موضوع نیز از طریق وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دنبال خواهد شد.

رییس‌کل سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به جلسات با بخش خصوصی، اظهار داشت: نشستی با رییس اتاق بازرگانی قطر و با حضور اعضای اتاق مشترک ایران و قطر برگزار خواهد شد تا در خصوص ارتباط اتاق‌های بازرگانی و همچنین اصلاح آیین‌نامه اتاق مشترک ایران و قطر برای فعال‌تر شدن این اتاق گفت‌وگو و تبادل نظر صورت گیرد.

    سهم قطر از تجارت خارجی ایران  چقدر است؟

در جریان سفر اخیر رییس‌جمهور به قطر و شرکت در نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز جریان مذاکرات اقتصادی مورد توجه قرار دارد که البته رییس‌جمهور نیز در این سفر ابراز امیدواری کرده که گامی در راستای ارتقای روابط سیاسی، اقتصادی و تجاری بین کشورهای منطقه و حوزه خلیج فارس باشد. به بهانه سفر رییس‌جمهور به قطر، جریان تجارت خارجی ایران با این کشور در آمار گمرک ایران مورد بررسی قرار گرفت.

بر اساس گزارش گمرک؛ در ۱۰ ماهه امسال حجم صادرات ایران به قطر حدود ۹۶۸ هزار تن به ارزش بیش از ۱۱۷ میلیون دلار بوده است. عمده صادرات ایران به قطر از لحاظ وزنی به مصالح ساختمانی بر می‌گردد که حدود ۴۹۴.۵ هزار تن به ارزش بیش از ۱۰.۹ میلیون دلار بوده است که نشان می‌دهد حدود ۴۵ درصد وزن صادرات ایران به قطر را مصالح ساختمانی در بر می‌گیرد اما ارزش آن به ۱۰ درصد هم نمی‌رسد یا ۲۵ هزار تن محصولات آهنی به ارزش ۱۸ میلیون دلار به قطر صادر شده است.

همچنین اقلامی مانند محصولات شیلاتی به قطر صادر شده است که به حدود ۱۷۵۰ تن به ارزش بیش از ۴.۳ میلیون دلار می‌رسد یا محصولات کشاورزی با ۱۶۷ هزار تن به ارزش ۵۵ میلیون دلار، محصولات لبنی به وزن ۷۲ تن و ارزش بیش از ۲۴.۲ هزار دلار صادر شده است.

در سایر اقلام می‌توان به ۴۴۱ تن تخم مرغ به ارزش ۲۶۱.۸ هزار دلار، ۶.۵ تن برنج به ارزش ۸۶۶۶ دلار، عسل طبیعی هشت تن به ارزش ۲۸ هزار دلار یا آب معدنی به وزن ۵۹ تن به ارزش ۲۹.۱ هزار دلار اشاره کرد. لوازم بهداشتی، عرقیات، مخازن آب، صنایع دستی، فرش، پوشاک یا اقلامی مانند قایق تفریحی و لوازم الکترونیکی دیگر محصولات صادراتی ایران به قطر است. اما حجم واردات از قطر هم پایین است، به‌طوری‌که فقط ۱۹۰۰ تن به ارزش ۷.۲ میلیون دلار واردات صورت گرفته که می‌توان به یک میلیون دلار به وزن ۹۵ تن شتر اشاره کرد. همچنین در دیگر اقلام خوراک آبزیان با ۴۱۰ کیلو یا خمیر چوب با ۱۱۸۳ تن به ارزش ۱.۸ میلیون دلار و گوشی تلفن همراه به وزن ۸۳ کیلو به ارزش ۴۹ هزار دلار وجود دارد.

 

ارسال نظر