بورس تهران در قعر کانال 500 هزار واحدی

۱۳۹۸/۱۲/۲۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۵۵۳۴
بورس تهران در قعر کانال 500 هزار واحدی

گروه بورس|

نخستین روز هفته با ریزش سنگین نماگر‌های بازار سهام به اتمام رسید. در این روز شاخص بورس تهران که در ابتدای معاملات روز شنبه و به واسطه خوش‌بینی شکل گرفته در لحظات پایانی داد و ستد‌های چهارشنبه، اندکی رشد را در برخی نمادهای شاخص ساز شاهد بود، پس از آغاز فعالیت بازار در سراشیبی سقوط قرار گرفت و تا پایان معاملات روز یاد شده به میزان ۱۷ هزار و ۴۷۲ واحد افت کرد.

ریزش سنگین به جامانده از وحشت در میان سرمایه‌گذاران بازار سهام تا پایان روز یاد شده به حدی بود که به میزان ۳.۳۶ درصد از ارزش بورس تهران کاست و نماگر بازار یاد شده را به قعر کانال ۵۰۰ هزار واحدی فرستاد. همین امر سبب شد تا بسیاری از فعالان بازار که روز گذشته را با امید به همسویی قیمت‌ها (به خصوص در نمادهای بنیادی) با تحولات اخیر بازار جهانی آغاز کرده بودند، در ادامه معاملات این روز و برای حفظ ارزش دارایی خود به جمع فروشندگان بپیوندند. فشار عرضه در روز شنبه به حدی بود که حتی افزایش اخیر در حجم مبنای نمادهای بورسی و اعمال این ساز و کار بر نمادهای فرابورسی نیز نتوانست از رسیدن قیمت پایانی در بسیاری از نمادها به کف دامنه نوسان روزانه جلوگیری کند.

به نظر می‌رسد که بخشی از هیجان فروش شکل گرفته دربسیاری از نمادها از این جهت به وجود آمده است که فعالان بازار به خصوص سرمایه‌گذاران بنیادی چشم‌انداز روشنی برای قیمت کالاهای اساسی در بازارهای هدف مشاهده نمی‌کنند.

 چنین رویکردی سبب شده تا در شرایط فعلی و همزمان با رخوت نسبی بازارهای موازی میل به نقد کردن سهام در بسیاری از گروه‌ها افزایش یابد و بازار سرمایه دیگر شاهد تقاضا‌های سنگین هفته‌های اخیر نباشد.

در این میان خبر تعطیلی برخی از واحدهای تولیدی نیز مزید بر علت شده و حتی سرمایه‌گذاران خوشبین بازار سهام که تا پیش از این از پتانسیل لازم برای سرمایه‌گذاری در بسیاری از نمادهای تولید‌کننده کالا خبر می‌دادند، در شرایط فعلی علاقه‌ای به ورود پول خود به سهام شرکت‌های تولیدی نداشته باشند. این وضعیت مخصوصاً با نگاه به ابهام موجود نسبت به آینده کرونا و تاثیر احتمالی آن بر روند تولید کالاها در اقتصاد بیش از پیش تشدید شده است.

بر همین اساس روز گذشته تنها روز سقوط قیمت در نمادهای سنگین وزن نبود. افت سه هزار و ۳۴۲ واحدی شاخص کل هم‌وزن در روز شنبه نیز خود موید این نکته است که در حال حاضر شاهد فروش دسته‌جمعی در بسیاری از صنایع بازار هستیم و اتفاقات این روزها تنها محدود به یک یا دو صنعت نیست. آنچه که در خلال معاملات روز شنبه رخ داد شاخص کل بورس تهران را به سطح ۵۰۲ هزار و ۷۳۹ واحد رساند. در این روز فشار فروش در قالب نماد‌های بورسی سبب شد تا ارزش این بازار به هزار و ۸۳۵ هزار و ۵۹۸ میلیارد تومان برسد. این در حالی است که ارزش بازار یاد شده در اوج خود یعنی چهاردهم اسفند ماه 2هزار و ۱۹ هزار و ۹۱۳ میلیارد تومان بوده و شاخص کل نیز در کانال ۵۵۵ هزار واحدی قرار داشته است. بنابر آنچه که طی پنج روز معاملاتی گذشته رخ داده به‌نظر می‌رسد که در روزهای پیش رو و حداقل تا پایان سال مسیر کلی بورس و فرابورس نزولی باشد و در روزهای آینده به دلیل واهمه شکل گرفته پیرامون شیوع ویروس کرونا و ابهام در تبعات آن شاهد افت بیشتری باشیم.

در فرابورس نیز سمت و سوی معاملات تشابه بسیاری به آنچه که در بورس تهران رخداد داشت و طی روز شنبه کاهش قیمت در اغلب نمادهای این بازار سرانجام به افت ۱۸۴ واحدی شاخص کل فرابورس منجر شد. به موجب این کاهش نماگر یاد شده به سطح ۶ هزار و ۵۸۳ واحد رسید. گفتنی است شاخص کل فرابورس پیش‌تر در تاریخ چهاردهم اسفند ماه سال جاری به سطح ۷ هزار و ۱۰۴ واحد رسیده بود.

در همین خصوص حمید میرمعینی درباره علت ادامه ریزش شاخص در بازار سرمایه اظهار داشت: امروز (دیروز) شاهد ریزش 17 هزار و 523 واحدی در شاخص کل بودیم که عمدتا متاثر از ترس از آینده، ترس از اثرگذاری شیوع ویروس کرونا بر روی اقتصاد جهانی و احتمال بر جای گذاشتن آثار مالی و اقتصادی شدید در اقتصاد کشور است که می‌تواند به تبع افت اقتصاد جهانی یا تعطیلی فعالیت‌های اقتصادی در داخل کشور باشد.

به گزارش ایلنا، وی درباره ایجاد تعادل در بازار سرمایه گفت: تعادل به معنای آن است که عرضه و تقاضا در نقطه بهینه قیمتی به یکدیگر برسند و این تعادل تا زمانی که عرضه‌کننده کم نشود و تقاضا وجود نداشته باشد اتفاق نمی‌افتد. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: تقاضا زمانی وارد می‌شود که قیمت همچنان جذاب باشد و عرضه زمانی کمتر می‌شود که به سقف قیمتی رسیده باشد. بنابراین تعادل را بازار تعیین می‌کند و با حرف نمی‌توان در بازار سرمایه ثبات ایجاد کرد.

میرمعینی در پاسخ به این سوال که به نظر شما ریزش در بازار سرمایه تا چه زمانی ادامه خواهد داشت، گفت: معتقدم تا زمانی که دولت و مسوولان اقتصادی بسته حمایتی برای بازار سرمایه در این شرایط تعریف نکنند ریزش‌ها عمیق‌تر و شدیدتر خواهد بود.

وی افزود: در تمام دنیا شاهد این هستیم که دولت‌ها برای حمایت از بورس‌ها بسته حمایتی و محرک تعریف کرده‌اند ما هم از دولت که همواره سیاست انتقال نقدینگی به بازار سرمایه را پیش رو داشت انتظار داریم که بسته حمایتی برای تقویت بازار تعریف کند. این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: هنوز ابعاد اثرگذاری ویروس کرونا بر اقتصاد جهانی مشخص نیست اما به هر حال از این شرایط عبور خواهیم کرد و بازارها به حالت عادی برمی‌گردند اما برای اینکه رفتار هیجانی و وحشت‌زده در بازار سرمایه به بحران تبدیل نشود دولت باید هر چه سریع‌تر نسبت به اجرای بسته‌های حمایتی اقدام کند.

وی با اشاره به آغاز زمان اصلاح قیمت‌ها در بازار سرمایه گفت: همین عواملی که امروز شاهد آن هستیم می‌تواند عامل اصلاح قیمت‌ها باشند و به‌طور قطع اصلاح قیمت بدون نشانگرها و سیگنال‌ها رخ نمی‌دهد.

میرمعینی تاکید کرد: این شرایط بازار نشانه‌های اصلاح قیمت است و هر کدام از عوامل از جمله شیوع ویروس کرونا، اثرات اقتصاد جهانی و سیاست‌های داخلی می‌توانند عامل اصلاح قیمت سهام در بازار باشند.

وی با بیان اینکه بازار سرمایه بازار سفته‌بازی است و عده‌ای در این میان با هدف نوسان‌گیری وارد بورس می‌شوند، گفت: نوسان‌گیری ذات بازار است و در تمام بورس‌های جهانی شاهد این رفتارها هستیم چرا که دیدگاه‌های مختلف محل زد و خورد برای تعیین قیمت‌ها هستند.

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که کدامیک از نمادها بیشترین اثر را در ریزش 17 هزار واحدی داشتند گفت: عمدتا نمادهای بزرگ بیشترین اثرگذاری را دارند، نمادهایی که ارزش بازار آنها بالاتر است اثرگذارتر هستند.

میرمعینی ادامه داد: شرکت ملی مس با 1550 واحد، هلدینگ خلیج فارس با 1524 واحد و فولاد مبارکه با 1258 واحد بیشترین اثرگذاری را در ریزش شاخص داشتند.

وی با بیان اینکه به هر حال بازار سرمایه بازار ریسک و بازده است گفت: باید دید افراد چقدر تحمل ریسک در این بازار را دارند و با چه افق زمانی در این بازار سرمایه‌گذاری کرده‌اند تمام این عوامل در رشد و افت شاخص تاثیرگذار هستند.

 

ارسال نظر