عبور سکه امامی از مرز 20 میلیون تومان

۱۴۰۱/۱۰/۰۴ - ۰۲:۵۲:۲۶
کد خبر: ۱۹۵۷۰۹
عبور سکه امامی از مرز 20 میلیون تومان

روز گذشته در ادامه روند صعودی قیمت طلا و ارز قیمت سکه امامی جهش بی‌سابقه‌ای ثبت کرد و از مرز 20 میلیون تومان گذشت. سکه طرح جدید هم در بازار طلا ۲۰ میلیون ۳۶ هزار تومان قیمت خورد. نیم سکه ۱۲ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان و ربع سکه نیز ۹ میلیون ۴۵۰ هزار تومان قیمت خورد.

قیمت هر گرم طلای 18 عیار هم که تا پایان آذر در سطح یک میلیون و 700 هزار تومان معامله می‌شد در نخستین روز زمستان وارد کانال یک میلیون و 800 هزار تومانی شد و حالا در سومین روز دی‌ماه همین مسیر را ادامه می‌دهد. قیمت طلا تنها در آذرماه 20 درصد رشد را تجربه کرده است. سکه امامی هم 14.7 درصد گرانتر شده و حالا در شروع زمستان قیمت این فلز گرانبها با دور تازه‌ای از افزایش و رشد مواجه شده است. گفتنی است تنها در پاییز قیمت طلا 35 درصد و قیمت سکه بیش از 30 درصد رشد را ثبت کرده است.

گفتنی است بازارهای طلا، سکه، دلار، سرمایه و مسکن که از ابتدای امسال تا پایان 6 ماهه نخست، روندی نسبتا صعودی همراه با افت‌وخیز را طی کرده بودند، از نخستین روزهای پاییز حرکت جدیدی را آغاز کردند که نتیجه آن ثبت رشدی بی‌سابقه بوده است.

 

بازار فلز گرانبها رکورد زد

سکه توانسته است در پایان سه ماهه سوم سال، به بازدهی 30.4 درصدی دست یابد. در همین حال قیمت سکه تنها در آذرماه، 14.7 درصد رشد کرده است. رشد قیمت سکه همچنین طی بازه زمانی 9 ماهه سال نیز چشمگیر بوده و 50.7 درصد بالا رفته است. بر همین مبنا در بازه 9 ماهه، سکه پس از دلار در مرتبه دوم بیشترین رشد قیمت قرار گرفته است.

در سوی دیگر بازار فلز گران‌بها، طلای 18 عیار هم توانست در پاییز، 35.1 درصد رشد کند. با توجه به آخرین قیمت طلای 18 عیار، این فلز گرانبها تنها در آذرماه 20 درصد رشد کرده است که بدین‌ترتیب در نهمین ماه سال، بیشترین میزان رشد را در بین بازارهای موازی ثبت کرده است. قیمت طلا همچنین از ابتدای سال تاکنون 45.65 درصد رشد داشته است.

 

قیمت طلای جهانی افزایش یافت

قیمت طلا در روز جمعه قبل از تعطیلات آخر هفته طولانی افزایش یافت زیرا داده‌ها نشان می‌دهد که تورم آمریکا در حال کاهش است. بهای هر اونس طلا تا پیش از تعطیلی بازار به ۱۷۹۸ دلار و ۵۰ سنت رسید و قیمت طلا در بازار معاملات آمریکا نیز به ۱۷۹۹ دلار و ۵۰ سنت رسید. طلا در این هفته حدود ۰.۲ درصد افزایش یافت که بهترین قیمت در سه هفته اخیر بود.

مخارج مصرف‌کننده ایالات‌متحده پس از افزایش ۰.۴ درصدی در ماه اکتبر، در ماه نوامبر ۰.۱ درصد افزایش یافت، در حالی که تورم بیشتر کاهش یافت.

جیم ویکوف، تحلیلگر ارشد، با نزدیک‌شدن به تورم مطابق با انتظارات، قیمت طلا به دلیل خریدهای جدید پیش از سال جدید با شرط‌بندی مبنی بر اینکه سرمایه‌های بزرگ‌تر ممکن است به سمت بلندمدت طلا در ابتدای سال حرکت کنند، بالاتر بود. پس از آنکه داده‌های تولید ناخالص داخلی ایالات‌متحده نشان داد که اقتصاد این کشور سریع‌تر از آنچه قبلاً تخمین زده می‌شد، بازگشته است، قیمت شمش بیش از یک درصد در روز پنجشنبه کاهش یافت.

بر اساس گزارش رویترز، در حالی که طلا به عنوان محافظ تورم در نظر گرفته می‌شود، افزایش نرخ بر شمش‌های بدون بازده تاثیر می‌گذارد. بازارها همچنین بر افزایش آلودگی به کووید-۱۹ در مصرف‌کننده اصلی طلا در چین که می‌تواند بر خرید فیزیکی تأثیر بگذارد، نظارت دقیق داشتند. در بازار سایر فلزات ارزشمند نیز، پیش از تعطیلی بازار، بهای هر اونس نقره با ۰.۶ درصد افزایش به ۲۳.۷ دلار رسید، پلاتین با جهش ۴.۳ درصدی به ۱۰۱۹ دلار و ۷۲ سنت رسید و پالادیوم با ۳.۶ درصد افزایش به ۱۷۴۱ دلار و ۷۵ سنت رسید.

 

تثبیت قیمت دلار در کانال جدید

قیمت دلار در نخستین هفته از دی ماه امسال با روندی مشابه هفته‌ گذشته آغاز به کار کرد. این روند افزایشی آهسته و پیوسته در اغلب روزهای آذر ماه نیز جاری بود. به نظر می‌رسد با نزدیکی به پایان سال میلادی و همچنین افزایش تعداد مسافرت‌های خارجی این روند صعودی در هفته‌های آینده نیز ادامه داشته باشد.

از ابتدا تا انتهای آذرماه امسال قیمت دلار ۶ تا ۷ هزار تومان افزایش یافت. بازار معاملات تهران که به اعتقاد معامله‌گران در حالتی احتیاطی به سر می‌برد باعث شد قیمت سکه بیش از ۲ میلیون تومان گران شود.

دیروز شنبه ۳ دی ۱۴۰۱، قیمت دلار در بازارهای موازی نیز گران شد. دلار هرات به کانال ۴۰ میلیون تومانی نزدیک شد و در پله ۶ و ۷ کانال ۳۹ هزار تومان نوسان دارد. قیمت دلار سلیمانیه نیز با قیمت ۴۰ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار معامله می‌شود. درهم امارات نیز به قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسید.

روز گذشته قیمت دلار توافقی 36 هزار 584 تومان اعلام شد که نسبت به قیمت هفته گذشته آن تغییر زیادی نداشته است و حدود چهار هزار تومان با دلار بازار آزاد فاصله دارد. قیمت دلار صرافی ملی نیز به‌طور معمول، قیمتی مشابه با دلار توافقی دارد. قیمت دلار نیمایی نیز همچنان در کانال 28 هزار تومان قرار دارد. با بررسی بازار می‌توان به این نتیجه رسید که بازار فردایی معاملات تهران میل به افزایش قیمت دارد اما روند خرید و فروش در بازار فردوسی حکایت دیگری دارد.

 

دلار خریدار ندارد؟

بسیاری از خریداران که به امید سود در روزهای گذشته اقدام به خرید دلار کرده‌اند، حالا به امید کسب سود محدودی به بازار مراجعه می‌کنند اما کسی خریدار نیست. ترس معامله‌گران کف بازار از رو دست خوردن توسط بازارساز، باعث شده بازار در حالت احتیاطی قرار بگیرد.

از سوی دیگر شاید کارشناسان بازارهای مالی امیدی به آینده برجام در کاهش نرخ ارز تهران نداشته باشند اما معامله‌گران به شیوه‌ای سنتی معتقدند اگر خبری برجامی به بازار روانه شود قیمت دلار می‌ریزد و نقره داغ می‌شوند. هفته گذشته برخوردهای امنیتی در بازار زیاد بود و برخی دلالان توسط نیروی انتظامی دستگیر شدند. عده‌ای از فعالان بازار می‌گویند این اقدام بازارساز برای این بود که رفتار بازیگران ارزی تحت تاثیر قرار گیرد، اما این ترفند نیز نتوانست قیمت را در نخستین روز هفته با کاهش همراه کند.

به نظر می‌رسد همان عامل تاثیرگذار تورم و افزایش انتظارات تورمی فعلا افسار بازار دلار را در دست دارد. تلاش بانک مرکزی به عنوان نهاد پولی کشور هم هر چه بیشتر می‌شود، اقبال کمتری به دست می‌آورد.

کارشناسان این روند تصاعدی را با توجه به سیاست‌های داخلی از ابتدای سال هشدار داده بودند. آنها معتقدند آنچه اکنون در حال وقوع است، نیمی از حجم انباشته شده قیمت دلار است و بازارساز هنوز قیمت را در کنترل خود دارد.

 

سیاست بازارساز یا اثر تورم؟

دیدگاه‌های متفاوت و متناقضی بر بازار معاملات تهران حاکم است. با نگاهی کلی عده‌ای در انتظار رشد دلار هستند. برخی نیز وضعیت فعلی را سیاست بازارساز می‌دانند که ممکن است هر لحظه قیمت را به کانال‌های پایین‌تر بکشاند. اما آنچه واضح است روند هر چه که باشد دود آن به چشم مردم خواهد رفت.

علی طباطبایی، کارشناس بازارهای مالی با تاکید بر اینکه از ابتدای سال قیمت دلار در کانال‌های بالاتر  پیش بینی می‌شد به تجارت‌نیوز گفت: «دولت نمی‌تواند در درازمدت به این روند ادامه دهد. در نهایت قیمت دلار به سمت کانال‌های بالاتر حرکت می‌کند.»

 

منابع ارزی بازارساز توان کنترل بازار را دارد؟

او درباره تاثیر اقدامات نهاد پولی کشور برای ارسال سیگنال‌های کاهشی به بازار ارز تاکید کرد: «آنچه اکنون بازار ارز را تحت تاثیر قرار داده، تورم و خروج نقدینگی از کشور است. تا زمانی که فکری برای این موارد نشود و روند تغییر نکند، قیمت دلار به کانال‌های پایین‌تر برنمی‌گردد.»

طباطبایی معتقد است: «سیگنال‌های کنترلی تا حدی می‌توانند بر بازار موثر باشند و قیمت‌ها را کاهشی کنند؛ اما ادامه آنها در درازمدت ممکن نیست.»

او گفت: «بازارساز با روش کنترل عرضه و تقاضا، تنها به صورت موقت می‌تواند قیمت‌ها را کنترل کند. یکی از عوامل کنترل قیمت دلار در بازار آزاد یا توافقی، ارزپاشی و سخت‌گیری‌های بانک مرکزی است. این موضوع ارتباطی با روند طبیعی بازار نداشته و ندارد.»

طباطبایی با تاکید بر اینکه منابع بانک مرکزی محدود است، ادامه داد: «این نهاد در  دراز مدت قادر به تامین بازار نخواهد بود. سیاست‌گذار تا زمانی می‌تواند به سرکوب قیمتی ادامه دهد که منابع کافی را برای ارزپاشی در اختیار داشته باشد. نهایتا دو تا سه ماه دیگر چنین امکانی وجود دارد.»

این کارشناس بازارهای مالی با اشاره به از دست رفتن امیدها برای مذاکرات هسته‌ای برجام، توضیح داد: «دولت قیمت دلار را در ماه‌های پیش رو با سرکوب قیمتی کنترل خواهد کرد. اگر شرایط تغییر اساسی داشته باشد، سناریوها نیز عوض می‌شود.»

به گفته طباطبایی در صورتی که همین روال ادامه یابد و اخبار سیاسی نامساعد بر شرایط فعلی افزوده شود، دولت نهایتا می‌تواند قیمت دلار را با سیاست ارزپاشی پایین نگه دارد.

 

ارسال نظر
نظرات بینندگان
ایرانی
|
-
|
۰۰:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۴۰
0
0
نه معامله‌ی طلا انجام دهید نه معامله‌ی دلار تا قیمت کاذب پایین بیاید