نگاهی به حضور سران خارجی در مراسم تحلیف

۱۳۹۶/۰۵/۱۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۴۳۹۰

حضور سران و مقامات بلند پایه خارجی در مراسم تحلیف به نوعی نشان‌دهنده روابط گسترده ایران با سایر کشورهاست و در واقع تاکید بر ورود ایران به تعامل‌های سازنده با نظام بین‌المللی در جهت ایجاد فضای مثبت برای حرکتی سازنده با سیاست‌های منطقه‌یی و بین‌المللی محسوب می‌شود.

چهاردهم مرداد، مراسم تحلیف حسن روحانی، دوازدهمین رییس‌جمهوری ایران در صدویازدهمین سالگرد فرمان مشروطیت برگزار می‌شود. حضور میهمانان خارجی در یازدهمین مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری برای نخستین‌بار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران ثبت شد تا حمایت خود را از رییس‌جمهوری ایران علنی و ملموس اعلام کنند. تا پیش از این دوره، مراسم تحلیف روسای جمهور مختلف با حضور سفرای کشورهای خارجی در تهران برگزار می‌شد و دعوت خاصی از مقامات بلندپایه کشورها برای این مراسم انجام نمی‌گرفت.

تمایل رهبران کشورها برای سفر به تهران و حضور در دومین مراسم تحلیف حسن روحانی قبل از دعوت رسمی، به معنی اعلام حمایت و پشتیبانی عملی آنها از برنامه‌های روحانی برای تنش زدایی در سطح خارجی و خروج ایران و غرب از روند تقابل است.

اینک یکی از مهم‌ترین میهمان‌های مراسم تحلیف، «فدریکا موگرینی» دومین مسوول زن سیاست خارجی اتحادیه اروپا است. او قرار است ١٤ مردادماه به‌ عنوان رییس کمیسیون مشترک برجام برای شرکت در مراسم تحلیف رییس‌جمهوری به ایران سفر کند تا در دیدارهای دوجانبه با مقام‌های کشورمان وضعیت اجرای توافق هسته‌یی و مسائل و موضوعات منطقه‌یی را بررسی کنند.

حسن روحانی برای آغاز دولت جدید خود در انتظار برگزاری مراسم تحلیف در مجلس دهم شورای اسلامی است. وی در وعده‌های خود تعامل با دنیا را بسیار مهم دانسته و اینک لیستی از میهمانان بلندپایه خارجی مشتاق به شرکت در مراسم تحلیف، نشانگر این امر است.

در مراسم تحلیف قرار است 100 هیات خارجی، 18 رییس مجلس و هفت رییس‌جمهوری در تهران حضور به هم برسانند و در این مراسم باشکوه شرکت کنند.

ایرنا به مناسبت دوازدهمین مراسم تحلیف و آغاز دومین دوره ریاست‌جمهوری حسن روحانی و حضور سران بلندپایه دیگر کشورهای جهان در روز 14 مرداد به گفت‌وگو با «مهدی مطهرنیا» کارشناس مسائل بین‌الملل و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد پرداخت.

مهدی مطهرنیا با بیان اینکه آغاز دعوت رسمی سران بلندپایه خارجی از دوره یازدهم ریاست‌جمهوری نشان از تعاملات سازنده با نظام بین‌الملل دارد، گفت: دعوت از سران دیگر کشورها برای شرکت در مراسم تحلیف در واقع تاکید بر ورود ایران به تعامل‌های سازنده با نظام بین‌المللی در جهت ایجاد فضای مثبت برای حرکتی سازنده با سیاست‌های منطقه‌یی و بین‌المللی است.

دنیای کنونی دنیای فرامرزی است که در آن مرزهای ملی بسیار کمرنگ شده و می‌توان آن را به تعبیری گوی بلورین نامید. به عبارتی دیگر در 1960 میلادی مک لوهان جهان را دهکده جهانی نامید و در 2005 میلادی میلتون فریدمن آن را جهان مسطح خواند و من در 2010 جهان را اتاق شیشه‌یی نامیدم.

دنیای امروز مانند گوی بلورینی می‌ماند که در آن سیاه چاله‌های اطلاعاتی و دانش تبدیل به فهم، ادراک و در نهایت دانایی شده است تا این‌گونه مرزهای بین‌المللی از میان رفته و زمینه‌های همگرایی میان دولت‌ها به‌وجود آید.

این کارشناس مسائل بین‌الملل دولت‌ها را نماینده ملت‌ها دانست و بیان داشت: دولت‌ها به عنوان نماینده ملت‌ها اگر بخواهند در زمان باقی بمانند و هیچ گونه تعاملی با جهان پیرامون خود نداشته باشند نمی‌توانند تصمیم‌های درستی برای اداره امور مملکت خویش بگیرند. از این رو تعامل بیشتر دولت‌ها به عنوان نماینده ملت با دیگر کشورها در پرتو درهم تنیدگی در عناصر فضا و مکان می‌تواند نماد روشنگری و باز شدن دریچه‌ها به طرف افق‌های نوین در عرصه تعاملات بین‌المللی باشد. نمادهای عملیاتی آن ایجاد فضای مثبت در مراسمی است که دولت یازدهم به عنوان پیشرو در این زمینه آغاز کرد و تداوم آن در این دوره از مراسم تحلیف نشان از عزم راسخ دولت دوازدهم جهت تعامل سازنده و موثر با دیگر کشورها است.

در سند چشم‌انداز 1404 که به وسیله رهبر معظم انقلاب اسلامی در 1382 خورشیدی به روسای سه گانه ابلاغ شده می‌توان به وضوح شاهد این موضوع بود که چشم‌انداز سیاست خارجی باید مبتنی بر تعامل سازنده باشد، لذا ساز وکارهای یک تعامل موثر در گرو همگرایی بیشتر دولت حاکم بر تهران با دیگر دولت‌های منطقه و در نظام بین‌المللی برای کاهش هزینه‌ها و دسترسی به منافع بیشتر در ساحت حیات گوناگون ملی ایرانیان است.

او حضور فدریکا موگرینی به‌عنوان دومین مسوول زن سیاست خارجی اتحادیه اروپا که بعد از کاترین اشتون که قرار است به‌ عنوان رییس کمیسیون مشترک برجام برای شرکت در مراسم تحلیف به ایران سفر کند، نشان از همراهی اتحادیه اروپا با دولت روحانی در مقابل بدعهدی‌ها و عهدشکنی‌های دونالد ترامپ رییس‌جمهوری امریکا دانست و خاطرنشان کرد: عملکرد اتحادیه اروپا و آنچه پس از تنش‌های بسیاری در اجرایی شدن برجام به انجام رسید تا حدود زیادی نشان‌دهنده آن است که غرب سیگنال‌های مثبتی را در جهت تحرک بیشتر برای افزایش تعامل با تهران ایفا می‌کند و از این جهت ادراک قابل توجهی از جایگاه ژنوم ژئواستراتژیک (موقعیت جغرافیایی) ایران در غرب حاصل شده است.

 

 

ارسال نظر