نقشه ایجاد بحران در ایران نقش بر آب شد

۱۳۹۹/۰۱/۲۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۵۹۵۰
نقشه ایجاد بحران در ایران  نقش بر آب شد

تعادل | گروه تجارت |

«طرح هوشمند گمرک» با حضور معاون اول رییس‌جمهور و وزرای صمت و اقتصاد، در راستای امنیت و تسهیل تجارت، رونمایی و روند خدمات رسانی سرویس تبادل اطلاعات انبار‌ها مورد واکاوی قرار گرفت. «به کارگیری کنترل‌های نامحسوس و غیر مزاحم با کمک پهپاد، پیاده‌سازی و توسعه گمرک موبایل از طریق سامانه ما (We) و توسعه برنامه فعالان اقتصادی مجاز» در طرح گمرک هوشمند عملیاتی خواهند شد. از دیگر برنامه‌های این طرح را می‌توان «توسعه دروازه مشترک مرزی و پنجره واحد تجارت فرامرزی، به کارگیری مدیریت ریسک هوشمند و پویا و توسعه تیر الکترونیک» عنوان کرد. در همین حال معاون اول رییس‌جمهور در نشست هم‌اندیشی پیرامون اقدامات گمرک ایران در مقابله با کرونا، ضمن تقدیر از عملکرد وزارت صمت برای تولید اقلام بهداشتی مورد نیاز کشور و همچنین گمرک برای مدیریت واردات و صادرات این اقلام، عنوان کرد: برخی کشورهای دنیا برنامه داشتند که با شیوع کرونا، ایران در زمینه تامین کالاها دچار بحران شود. به گفته اسحاق جهانگیری، آنها دست دست مسوولان کشور را بر روی منابع ارزی خود بستند اما این بحران نقطه عطفی در مدیریت کشور بود.

   تقدیر جهانگیری از وزارت صمت وگمرک

روز گذشته «طرح گمرک هوشمند»، با حضور معاون اول رییس‌جمهور و وزرای صمت واقتصاد رونمایی شد. در حاشیه این مراسم و در نشست هم‌اندیشی پیرامون اقدامات گمرک ایران در مقابله با کرونا، معاون اول رییس‌جمهور عنوان کرد که در کنار کادر پزشکی و درمانی کشور که با جانفشانی برای سلامت کشور مایه گذاشتند بخش‌هایی از جامعه نیز نظیر گمرکات در بحران کرونا پای کار بودند تا نیازهای کشور مرتفع شود که باید قدردان همه آنها در مرزها و موادی ورودی کشور باشیم.

اسحاق جهانگیری با بیان اینکه در این ایام و برای قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا، بسیاری از کارمندان دولت در خانه ماندند، اما تولید‌کنندگانی بودند که نه تنها کنار نرفتند بلکه با انگیزه و علاقه‌مندی ظرفیت خود را برای رفع مشکلات کشور به کار گرفتند که باید قدردان آنها بود. به گفته او، اینکه تولیدات محصولات مورد نیاز کادر پزشکی و مردم برای مقابله با کرونا چندین برابر افزایش داشته کار مهمی است و همه کسانی که کار اقتصادی کردند می‌دانند که چنین رشد تولیدی تا چه حد پیچیده و دشوار است و به همین دلیل شیب تولید سالانه ۵ یا ۱۰ درصد درنظر گرفته می‌شود، این تلاش چند برابری محصول عزم و اراده مردم و مسوولان برای رفع نیازها بود.

معاون اول رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه کار مقابله با کرونا تمام نشده است گفت: باید به‌طور جدی در این زمینه تلاش کرد زیرا سلامت مردم با هیچ چیز قابل معاوضه نیست. جهانگیری در ادامه تلاش گمرکات کشور در حرکت به سمت الکترونیکی شدن و استفاده از سامانه‌های هوشمند کنترل و نظارت را اقدامی درست و به جا توصیف کرد و گفت: ایجاد تحول در گمرک موضوع مهمی است و خوشبختانه میزان گلایه‌ها از گمرکات کشور کاهش یافته است. معاون اول رییس‌جمهور با بیان اینکه مبارزه با قاچاق باید با جدیت دنبال شود اظهار کرد: قاچاق بلایی بر جان تولید و اقتصاد کشور است. البته راه مبارزه با قاچاق در درجه نخست نظامی نیست بلکه اقتصادی است. سیاست‌های اقتصادی مناسب می‌تواند مانع از رواج قاچاق و رفتن افراد به این سمت شود. جهانگیری همچنین از تعهد گمرک و دستیابی به درآمدهای مشخص شده در بودجه کشور تشکر کرد و از مدیران این مجموعه خواست به عنوان مرزداران تجارت خارجی و ‌صادرات و واردات کشور، موضوع پنجره واحد را دنبال کنند.

او با اشاره به سخنان مطرح شده از سوی مدیران کل چند گمرک مرزی از طریق ویدئو کنفرانس گفت: پذیرفته نیست که در مرزهای کشور با این حجم از تجارت، مشکل وجود داشته باشد، همه دستگاه‌های دولتی و حاکمیتی خواهان پیشرفت کشور هستند و باید با هماهنگی با گمرک در این زمینه فعالیت کنند. اگر جایی مشکل وجود دارد و نیازی به مصوبه دولت است در این زمینه اقدام خواهیم کرد. جهانگیری همچنین بر همکاری گمرک کشور و اتصال سامانه‌های آن با دیگر دستگاه‌ها تاکید کرد وگفت: باید اطلاعات مربوط به انبارها و کالاهای موجود در کشور در اختیار صت به عنوان متولی اصلی تامین کالای کشور قرار بگیرد.

   منابع ارزی کشور تعمدا بسته شد

معاون اول رییس‌جمهور با بیان اینکه برخی کشورهای دنیا برنامه داشتند که با شیوع کرونا، ایران در زمینه تامین کالاها دچار بحران شود، افزود: آنها به قدری بی‌رحم هستند که دست مسوولان کشور را بر روی منابع ارزی خود بستند اما این بحران نقطه عطفی در مدیریت کشور بود در این روزها شاید تا ۵ برابر روزهای معمولی از فروشگاه‌های کشور خرید شد اما با پر کردن مکرر قفسه‌ها مردم احساس کردند که هیچ کمبودی وجود ندارد . او با بیان اینکه برای تامین کالاهای اساسی در سال ۹۹ نیز برنامه‌های جدی اندیشیده شده است، گفت: به فضل الهی دغدغه‌ای در این زمینه وجود ندارد و بنده به‌طور روزانه پیگیر میزان ذخایر کالاهای اساسی کشور هستم تا اگر کمبودی وجود دارد، مرتفع شود. جهانگیری با اشاره به گزارش هفته گذشته وزیر اقتصاد و دارایی در خصوص وجود ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تن کالای اساسی در بنادر و گمرکات کشور گفت: با همراهی بانک مرکزی و وارد‌کنندگان، شرایط ورود این کالاها به کشور مهیا شده تا دغدغه‌ای در این زمینه وجود نداشته باشد. او از فعالان اقتصادی که با اعتبار خود کالای مورد نیاز مردم را تهیه و به کشور وارد می‌کنند، به عنوان سرمایه‌های کشور یاد کرد وگفت: این اعتبار فعالان اقتصادی ارزشمند است و ما از آنها سپاسگزاریم. در همین حال وزیر اقصاد در گزارشی به وجود ۴ میلیون تن کالای غیر از کالای اساسی که از قبل در بنادر و گمرکات کشور مانده بود اشاره کرد که جهانگیری در این باره گفت: تصمیمات خوبی نیز در این زمینه اتخاذ شده تا صاحبان کالا در مقابل صادرات بتوانند از این محل تسویه لازم را انجام دهند تا با واردات این کالاها میزان تولید در کشور افزایش یابد.

   وزرای صمت و اقتصاد چه گفتند؟

در این جلسه وزیر اقتصاد و دارایی با اشاره به نقش گمرک در تسهیل تجارت و برخورد با قاچاق گفت: گمرکات کشور به جدیدترین فناوری‌های روز مجهز شده‌اند و تلاش شده تا با رفع قانون‌های مزاحم، در واردات و صادرات کشور حتی یک روز وقفه نیفتد. در ادامه وزیر صمت هم با تشکر از همراهی گمرک کشور در تامین اقلام مورد نیاز مقابله با بیماری کرونا گفت: در این مدت محدود، افزایش ظرفیت تولید ماسک صنعتی از ۲۰۰ هزار به ۴ میلیون قطعه، تولید مواد ضدعفونی‌کننده به ۸ برابر و الکل به ۲۰ برابر افزایش یافته است. به گفته رضا رحمانی، واردات اقلام بهداشتی مرتبط با شیوع کرونا از مرحله ثبت سفارش تا ترخیص اقلام ۴۸ ساعت زمان می‌برد که یک رکورد در سیستم اداری و بین بخشی کشور محسوب می‌شود و می‌تواند در خصوص سایر موارد نیز الگو شود.

به گفته او، دولت در تامین کالاهای اساسی نقش خود را به خوبی ایفا کرده است و نباید نقش شرکت‌های بزرگ در اعطای کمک‌های میلیاردی برای تامین مایحتاج مورد نیاز مردم را فراموش کرد. رحمانی ادامه داد: یکی از مواردی که امسال می‌تواند به توسعه امور در حوزه تجارت خارجی کمک کند، شفافیت در حوزه انبارداری در گمرکات و دیگری رسوبات کالا در گمرکات است که باید در این خصوص اقدامات مناسب‌تری انجام شود.

براساس توضیحات او، با راه‌اندازی سامانه جامع تجارت و سامانه جامع انبارها، تاکنون بیش از ۵۳۸ هزار انبار در کشور شناسایی و ثبت شده و تلاش می‌کنیم در چارچوب عملکرد سامانه جامع تجارت، از مبدا ورود یا تولید تا مرحله عرضه به مشتری، کالا را رصد و ردگیری ‌کنیم. رحمانی افزود: گمرک برروی توسعه سامانه‌ها عملکرد قابل قبولی داشته، با این حال مسوولیت کلی این سامانه‌ها در چارچوب سامانه جامع تجارت با وزارت صمت است.

در ادامه هم رییس کل گمرکات کشور نیز در گزارشی از فعالیت‌ها و برنامه‌های خود برای تحول در گمرک، رونمایی از شبکه‌های فعالان تجاری و اقتصادی، ارایه خدمات الکترونیک مجازی و هوشمند گفت: افزایش 3 برابری کشف کالای قاچاق و انواع مواد مخدر، ایجاد ارزش افزوده بیشتر در گمرک از مزایای این طرح‌ها بوده است. مدیرکل گمرک فرودگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) نیز در گزارشی از فعالیت‌های مجموعه خود برای ترخیص ملزومات مورد نیاز مقابله با بیماری کرونا گفت: در یک ماه گذشته بیش از ۶۰۰ تن انواع و اقسام کالاهای دارویی و بهداشتی در این گمرک ترخیص شده است.

همچنین در این مراسم، نخستین‌بار در کشور از «کوآدکوپتر» در گمرک فرودگاه امام(ره) با حضور معاون اول رییس‌جمهور رونمایی شد. از این کوآدکوپتر‌ها برای بررسی محموله‌های وارداتی در داخل کانتینر‌ها استفاده می‌شود. ضدعفونی محموله‌های وارداتی در گمرکات از دیگر کاربرد‌های این کوآدکوپترها است. هم‌اکنون سه فروند کوآکوپتر آماده بهره‌برداری است.

البته پیش از این و در 20 اسفندماه 98 از سرویس تبادل اطلاعات انبار‌ها با همکاری مشترک وزارت صمت و وزارت اقتصاد در چهارچوب سامانه جامع انبار‌ها و پنجره واحد تجارت فرامرزی گمرک رونمایی شده بود.

 

 

ارسال نظر