اخبار

۱۳۹۸/۱۰/۲۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۱۲۸۰

نقش پررنگ اینترنت در خواب‌آلودگی روزانه

اینترنت را می‌توان معجزه‌ای بی‌بدیل در دنیای علم و فناوری دانست که توانسته پیشرفت‌های شگرفی را برای انسان به ارمغان آورد اما ‌مانند هر پدیده دیگری، استفاده نادرست از اینترنت نیز می‌تواند تبعات نامطلوبی به همراه داشته باشد. محققان کشور تأثیرگذاری این موضوع را در وضعیت هوشیاری روزانه دانشجویان بررسی کرده‌اند. به گزارش ایسنا، در جهان امروزی، اینترنت توانسته است اثرات گسترده‌ای در جنبه‌های مختلف زندگی انسان‌ها بگذارد. اینترنت وسیله‌ای است که بیشتر افراد از آن برای فعالیت‌های خود در کسب دانش، آموزش، کسب‌وکار و سرگرمی استفاده می‌کنند. طبق آمار، بالای ۷۰ درصد نوجوانان و جوانان از اینترنت، شامل شبکه‌های اجتماعی و ارتباطی، سایت‌ها و نرم‌افزارهای آنلاین استفاده می‌کنند و در کل، میزان استفاده این گروه سنی از اینترنت بیشتر از بزرگسالان است. همچنین اطلاعات آماری نشان از آن دارند که حدود نصف کاربران اینترنت جهان در مناطق آسیایی زندگی می‌کنند و در بین کشورهای خاورمیانه نیز کاربران اینترنت در ایران به‌طور چشمگیری بیشتر از سایر کشورها هستند.

آن‌گونه که متخصصان امر می‌گویند، از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۶ تعداد کاربران اینترنت در ایران از چهار درصد به ۶۸ درصد افزایش یافته، اما این افزایش، با تبعاتی نیز همراه بوده است. طبق تحقیقات انجام‌شده، استفاده بی‌رویه از اینترنت باعث ایجاد افسردگی، اضطراب، تنهایی، بیش‌فعالی و همچنین اتخاذ تصمیمات هیجانی می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد استفاده آسیب‌زا و اعتیادآور از اینترنت با مشکلات روانی- اجتماعی، افت تحصیلی، کاهش عملکرد شغلی، کاهش اعتمادبه‌نفس، کاهش رابطه والدین و فرزندان و کمبود خواب در بین دانشجویان همراه است. به همین دلیل باید ضمن انجام پژوهش‌های داخلی دقیق در این رابطه، به ایجاد راهکارهایی برای کنترل مشکلات موجود پرداخت. در این راستا، پژوهشگرانی از دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به انجام پژوهشی پرداخته‌اند که در آن به ارتباط استفاده آسیب‌زا از اینترنت با خواب‌آلودگی روزانه دانشجویان پرداخته شده است. این مطالعه توصیفی مقطعی روی ۲۸۰ نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل اجرا شده است و این افراد، با استفاده از پرسشنامه‌های استفاده آسیب‌زا از اینترنت، مورد مصاحبه قرار گرفته‌اند.

نتایج این تحقیق نشان می‌دهند که خواب‌آلودگی روزانه ارتباط شدیدی با استفاده از اینترنت دارد و دانشجویان باید تحت آموزش‌ها و آگاهی لازم در مورد استفاده مفید از اینترنت قرار گیرند. مالک اباذری، محقق گروه بهداشت عمومی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل و همکارش در این باره می‌گویند: «میانگین سنی شرکت‌کنندگان در این مطالعه حدود ۲۴ سال بود و بر اساس نتایج، نمره استفاده آسیب‌زا از اینترنت برای ۳۴ درصد آنها طبیعی، ۴۵ درصد خفیف، ۱۸ درصد متوسط و سه درصد شدید بود. میزان شیوع خواب‌آلودگی روزانه نیز حدود ۱۲ درصد بود. ضمناً بر اساس یافته‌ها، بین استفاده آسیب‌زا از اینترنت و خواب‌آلودگی روزانه ارتباط مثبت و قابل‌توجهی به دست آمد.» این محققان در تشریح نتایج اظهار کردند: «براساس یافته‌ها، حدود ۶۶ درصد از دانشجویان مورد بررسی، به نحوی اختلال در استفاده از اینترنت را نشان دادند و ۱۲ درصد آنها نیز در طول روز احساس خواب‌آلودگی می‌کردند.» طبق تعریف این محققان، استفاده آسیب‌زا از اینترنت عبارتی است که برای استفاده غیرقابل‌کنترل، بیش‌ازحد و مضر از اینترنت به‌کار برده می‌شود. اباذری و همکارش، با توجه به عوارض خواب‌آلودگی در فعالیت‌های روزانه و افزایش روزافزون کاربران اینترنت و بروز اعتیاد و آسیب‌های حاصل از آن، اعتقاد دارند که «ضروری است آموزش‌ها و راهکارهای لازم برای استفاده مفید از اینترنت در اختیار دانشجویان و سایر آحاد جامعه قرار گیرد.»

جبران خسارت مشتریان شبکه دیتای مخابرات

مدیرعامل شرکت مخابرات ایران گفت: «به‌دنبال بروز اختلالات فنی در شبکه دیتای تلفن ثابت برخی مناطق تهران طی روزهای اخیر، خسارت وارده به مشترکان جبران می‌شود.» به گزارش شرکت مخابرات ایران، سیدمجید صدری گفت: «به ‌دنبال بروز اختلالات فنی در شبکه دیتای تلفن ثابت برخی مناطق تهران در روزهای اخیر، این موارد سریعا بررسی شده و ضمن جبران اختلالات فنی پیش‌آمده، خسارت وارده به مشترکین هم به نحو مقتضی جبران می‌شود.» وی اظهار کرد: «بروز هرگونه اختلال در مسیر خدمت‌رسانی به مشتریان مخابرات به هیچ‌وجه پذیرفته نیست و علاوه بر جبران سریع اختلالات فنی پیش‌آمده و دلجویی از مشترکان، با مقصرین بروز این اتفاق ناخوشایند به صورت جدی برخورد می‌شود.»

صدری با تاکید بر لزوم استمرار ارتباطات و عدم قطعی و پایداری شبکه دیتا در سراسر کشور گفت: باوجود گستردگی مجموعه خدمات ارایه‌شده به مشتریان در بخش‌های مختلف صوت و دیتا به انواع مشتریان خانگی، تجاری و عمده توسط شرکت مخابرات ایران، با توجه به اهمیت پایداری ارتباطات، هیچ‌گونه قطعی قابل پذیرش نیست. علاوه بر تذکر به زیرمجموعه‌های مرتبط فنی و شبکه در مورد لزوم برقراری همیشگی ارتباطات در بخش‌های مختلف، با مسوولان خاطی و کم‌توجه که در این اختلال چندروزه نقش داشتند، برخورد لازم صورت می‌پذیرد.» وی گفت: «تمام مشترکان مخابرات در سراسر کشور می‌توانند شکایات و انتقادات خود را برای ارایه بهتر خدمات با سامانه ارتباط مردمی ۲۰۲۱ و همچنین درگاه ارتباط مستقیم با مدیرعامل در وب‌سایت شرکت مخابرات در میان بگذارند.»

 

ارسال نظر