سود گرانی برنج داخلی در جیب واردکنندگان و دلالان

۱۳۹۸/۰۳/۰۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۵۵۸۲

دبیر انجمن تولیدکنندگان برنج گفت: سود آزادسازی واردات برنج در فصل برداشت تولید داخل به جیب وارد‌کنندگان و دلالان می‌رود وپارسال بیش از سال 96 واردات انجام شد و اضافه بر نیاز بود.

«جمیل علیزاده‌شایق» روز چهارشنبه در گفت‌وگو با ایرنا درباره موضوع آزادسازی واردات برنج در فصل برداشت افزود: ادعای کسری برنج وارداتی و گران شدن یک‌باره تولید داخل از نیمه اردیبهشت ماه امسال یک شیطنت بود، در حالی که در سال ۹۷ کسری برنج وجود نداشت، بلکه با ۶۰۰ هزارتن برنج وارداتی مازاد بر نیاز داخلی نیز روبرو شدیم.

وی تصریح کرد: ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت موضوع اصلی نیست، بلکه آنچه باید مورد توجه قرار گیرد حجم واردات برنج است بطوری که نیاز سالانه به برنج وارداتی با توجه به ضریب امنیتی، حداکثر یک میلیون تن است، سال ۹۶ یک میلیون و ۲۰۰ هزارتن و در سال ۹۷ نزدیک یک میلیون ۶۰۰ هزارتن برنج وارد کشور شد.

وی گرانی برنج وارداتی را یک بازی و شیطنت دانست و اظهارداشت: علاقه‌مندان به واردات، مطرح کردن کسری برنج وارداتی و گران شدن برنج داخلی در عرض کمتر از یک ماه را بهانه‌ای آزاد برای تولید‌کنندگان در فصل کاشت و تلاش برای افزایش حجم برنج ارزیابی می‌کنند.

به گفته این مقام صنفی، سال گذشته قیمت هر کیلوگرم برنج درجه یک در فصل برداشت (مرداد ماه) ۱۰ هزار تومان بود که در پیک خرید بین ۱۴ تا ۱۶ هزار تومان در شمال کشور و ۱۸ تا ۲۰ هزار تومان در تهران معامله شد، اما در اوایل امسال قیمت آن در استان‌های شمالی کشور پایین آمد و به ۱۳.۵ تا ۱۴ هزار تومان رسید، اما به یک‌باره به بیش از ۲۳ تا ۲۵ هزارتومان افزایش یافت در حالی که قیمتی که از تولید‌کننده خریداری شده این مبلغ نیست.

وی، برنج فعلی در بازار کشور را مربوط به پارسال دانست و تصریح کرد: هنوز برنج سال ۹۸ در برخی مناطق کشت نشده، بنابراین کسی نمی‌تواند مدعی گران شدن برنج داخلی به دلیل افزایش هزینه‌های تولید باشد.

علیزاده‌شایق این راهم گفت: واردات به منظور جبران کسری برنج مورد نیاز کشور باید انجام شود، اما چنانچه به اندازه نیاز کشور برنج وارد شود، هیچ تولید‌کننده‌ای نگران اینکه برنج در فصل کاشت یا برداشت وارد شود، نیست.

وی خواستار آن شد که مسوولان نظارت بر بازار، نسبت به برخورد با بازی گران فروشان و دلالان در بازار برنج اقدام کنند.

  تولید برنج امسال بیش از ۲ میلیون و ۲۵۰ هزارتن

دبیر انجمن تولید‌کنندگان برنج کشور درباره تولید امسال پیش بینی کرد: بارندگی و وقوع سیل در فروردین ماه امسال، برخلاف هیاهوی وارد‌کنندگان و دلالان که شالیزارها را سیل از بین برد، یک موهبت بود، زیرا تمامی منابع آبی که برنج برای فصل کاشت، داشت و برداشت نیاز داشت، تامین شد.

به گفته وی، فروردین ماه شالیزاری وجود نداشت که بخواهد از سیل آسیب ببیند و نشان می‌دهد این هم بازی از سوی دلالان و واردکنندگان بود.

علیزاده‌شایق گفت: امسال در نوار ساحلی گیلان و مازندران که پارسال به دلیل کم‌آبی، کشت برنج نداشتند و همچنین ۱۴ استان شامل ایلام، لرستان، اصفهان، سیستان و بلوچستان و خراسان که محدود به کشت برنج شده بودند، همه توانستند کشت انجام دهند.

وی افزود: امسال سطح زیر کشت برنج به ۶۲۰ هزار هکتار رسیده که به نظر می‌رسد تولید سال ۹۸ بیش از تولید سال ۹۷ به میزان 2 میلیون و ۲۵۰ هزارتن باشد.

به گزارش ایرنا، اکنون قیمت هر کیلوگرم برنج خارجی هندی متناسب با برندهای مختلف ۶ هزار و ۸۰۰ تا هشت هزار تومان و در برخی از خرده‌فروشی‌ها و مغازه‌ها به قیمت ۱۰ هزار تومان هم می‌رسد.

قیمت انواع برنج ایرانی در فروشگاه‌های بزرگ از کیلویی 13 هزار و 500 تومان تا بیش از 20 هزارتومان و در سطح خرده‌فروشی‌ها هم دلخواه فروشنده و با ارقام بالاتر عرضه می‌شود.

همچنین کارگروه تنظیم بازار برای طرح ضیافت ماه مبارک رمضان ۳۰ هزار تن برنج 1121 هندی با نرخ کیلویی هفت هزار و 400 تومان در نظر گرفته بود که در حال عرضه به بازار است.

طبق آمارها مصرف سالانه برنج در کشور نزدیک ۳.۲ میلیون تن است که از این رو سالانه ۱.۷ تا ۲ میلیون تن برنج مورد نیاز کشور از محل تولیدات داخلی و بقیه از محل واردات تامین می‌شود.

در دولت یازدهم و دوازدهم برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی، هر ساله در فصل برداشت برنج، واردات آن ممنوع می‌شود.

علاوه بر این، شرکت بازرگانی دولتی ایران نیز برای تنظیم بازار این محصول و همچنین حفظ ذخایر استراتژیک سالانه بخشی از برنج مورد نیاز کشور را در سایر ماه‌های سال تامین و وارد می‌کند. برنج از مهم‌ترین غلات و اقلام غذایی جهان است که نیمی از جمعیت جهان، به برنج به عنوان یک غذای اصلی وابسته هستند؛ در ایران نیز برنج محصولی استراتژیک به شمار می‌رود که پس از نان، غذای اصلی مردم است.

 

ارسال نظر