روابط تهران و لندن در بزنگاه تاریخی

۱۳۹۷/۰۷/۲۸ - ۰۰:۳۰:۱۳
کد خبر: ۱۳۲۰۲۰
روابط تهران و لندن در بزنگاه تاریخی

شرکت‌کنندگان در همایش «چشم‌انداز و توسعه روابط تجاری انگلیس و ایران»، با وجود خروج امریکا از برجام و ازسرگیری مجدد تحریم‌ها، بازار ایران را حایز اهمیت و پرسود توصیف کردند.

به گزارش ایرنا از لندن، حمید بعیدی نژاد سفیر ایران در لندن به عنوان نخستین سخنران این نشست اظهار داشت که روابط اقتصادی تهران و لندن در چارچوب روابط اقتصادی و تجاری با ایران و اروپا در یک بزنگاه تاریخی قرار دارد به طوری‌که هرگز تا این حد راهبردی نبوده است.

وی توضیح داد که همواره روابط اقتصادی دو کشور سنتی بوده اما این بار اهمیت سیاسی و استراتژیک ویژه‌ای پیدا کرده است.

سفیر کشورمان عنوان کرد که اکنون اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی در سطوح بالای سیاسی، روابط اقتصادی و همکاری‌های تجاری با ایران را تشویق می‌کنند و یک نماینده عالی سیاسی اروپایی در تهران در حال بررسی آخرین نحوه تعیین کانال ارتباط مالی و بانکی میان ایران و اروپا است.

وی با مروری بر مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه پنج به‌علاوه یک، به نقش جک استراو وزیر خارجه پیشین انگلیس که یکی از سخنرانان اصلی این نشست بود اشاره کرد و ادامه داد که استراو نقش مهمی در طراحی و آغاز مذاکره ایران با سه کشور اروپایی داشت که در سال 2003 آغاز گردید.

بعیدی نژاد افزود: اگرچه آن مذاکرات به دلیل کارشکنی‌های امریکا نافرجام ماند، اما زمینه‌ای شد برای مذاکرات بعدی با گروه پنج به‌علاوه یک که نهایتاً به برجام منتهی شد.

وی گفت: همان طور که ملاحظه می‌کنید برخی ابتکار عمل‌ها در زمان خودشان ممکن است موفق نباشند اما همه ابتکار عمل‌ها ارزش‌های خودشان رادارند که باپشتکار و وفاداری به اصول می‌توانند به موفقیت نائل شوند.

در این نشست که در محل اقامت سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن برگزار شد، علاوه بر بعیدی نژاد، لرد نورمن لامونت فرستاده ویژه دولت انگلیس در امور تجاری ایران و جک استراو وزیر امور خارجه اسبق انگلیس سخنرانی کردند.

  مخالفت انگلیس با امریکا

در برجام گام بزرگی است

لرد «نورمن لامونت» با اشاره به رابطه راهبردی انگلیس و امریکا، گفت: همراهی انگلیس با اروپا و مخالفت با امریکا در موضوع برجام یک‌قدم بزرگ است.

وی افزود: انگلیس و اروپا مایل به تداوم برجام هستند. آنها هم به دلیل مزایای برجام و هم به این دلیل که می‌تواند زمینه‌ای باشد برای گفت‌وگو در موضوعات دیگر در آینده، مایل به حفظ آن هستند.

این سیاستمدار انگلیسی گفت: گاهی ایرانی‌ها متوجه اهمیت این مساله نیستند که برای انگلیس این کار بسیار بزرگی است که خودش را در معرض مخالفت با امریکا قرار دهد. البته می‌دانیم که ایرانی‌ها به‌ویژه از اینکه انگلیس، متحد امریکا است دل‌خوشی ندارند. ولی همین همراهی با اروپا و مخالفت با امریکا برای ما یک‌قدم بزرگ است.

لامونت در ادامه مدعی شد که از تحریم‌ها بیش‌ازحد استفاده ‌شده است و بیان داشت: دولت انگلیس معتقد است که تأکید بیش‌ازحدی روی مساله تحریم شده است.  این سیاستمدار انگلیسی تحریم را یک ابزار اقتصادی برای رسیدن به اهداف سیاسی توصیف و تأکید کرد که در مورد ایران، تحریم‌ها بیشتر مردم محروم را هدف قرار داده‌اند. وی در این زمینه به«بحران‌های پیش‌آمده در زمینه  کالاهای انسان‌دوستانه مانند دارو» اشاره کرد.

لامونت همچنین تصویب مقررات مسدودسازی را یکی از قدم‌های اروپا برشمرد و گفت: در انگلیس، و نه لزوماً در بقیه اروپا، همراهی با تحریم‌ها یا تنبیه‌های امریکا یک جرم محسوب می‌شود.

وی تأکید کرد که دولت انگلیس در حال فشار آوردن بر اوفک (دفتر کنترل دارایی‌های خارجی خزانه‌داری امریکا) است تا بتواند اقلام انسان‌دوستانه را از تحریم‌ها معاف کند.

رییس اتاق بازرگانی انگلیس و ایران گفت: « دولت انگلیس اکنون این اطمینان را از دولت واشنگتن دریافت کرده است که اقلام انسان‌دوستانه معاف خواهند بود.»

او با اشاره به وجود تحریم‌های بانکی امریکا بر سر راه ورود اقلام انسان‌دوستانه افزود: این موضوعی است که دولت‌های اروپایی برای حل آن تلاش می‌کنند تا اقلام دارویی، غذایی و محصولات کشاورزی دچار مشکل نشوند.

وی خاطرنشان کرد که رسیدن بانک‌های ایرانی به استانداردهای موردنظر اروپا در اینجا اهمیت پیدا می‌کند.

لامونت همچنین ایجاد یک مرکز دریافت و پرداخت متمرکز دریکی از کشورهای اروپایی که بدون ارتباط با امریکا بتواند پرداخت‌ها را تسهیل کند به عنوان یکی دیگر از مسیرهایی که اتحادیه اروپا دنبال می‌کند، معرفی کرد.

او ابراز امیدواری کرد که روش‌های اتخاذشده تفاوت مثبتی ایجاد کند و خاطرنشان کرد که البته به این سرعت تجارت به وضع قبلی بر نخواهد گشت، اما سطح اعتماد بالاتر خواهد رفت.

این سیاستمدار انگلیسی در ادامه سخنان خود به سقوط ارزش ریال اشاره کرد و گفت: برای کشوری با تراز تجاری مثبت و بدهی خارجی اندک، خیلی بعید است که ارزش واحد پول آن به این سرعت سقوط کند.البته این تأثیر تحریم‌ها روی بازار است و تحریم‌ها روی بازار بیشتر تأثیر روانی داشته‌اند.

وی تأکید کرد که نکته مهم برای ایرانیان این است که بتوانند بهای نفت صادراتی خود را دریافت کنند و اظهار داشت که در این خصوص مطلع است که دولت‌های اروپایی در حال مذاکره با برخی خریداران آسیایی نفت ایران هستند تا آنها را به خرید دوباره نفت ایران در مقیاس بزرگ متقاعد کنند.

فرستاده ویژه دولت انگلیس همچنین به سخنان وزیر نفت کشورمان اشاره کرد که گفته بود بعید می‌داند عربستان بتواند جای خالی ایران را در بازار نفت پر کند و خاطرنشان کرد که به نظر می‌رسد بازار نیز موافق این نظر است و قیمت نفت اکنون به نزدیک بشکه‌ای صد دلار رسیده است.

وی در مورد تأثیر تحریم‌ها گفت که ایران قبلاً نیز این وضعیت را تجربه کرده است و باید دانست که تحریم‌ها به‌مرور تأثیرشان کم می‌شود.

لامونت اظهار داشت: اگرچه به گفته امریکا این تحریم‌ها قرار است سخت‌ترین تحریم‌ها باشند، اما تحریمی که اروپا از آن پیروی نکند نمی‌تواند سخت‌ترین تحریم‌ها باشد.

 تحریم ایران

جدی‌ترین اشتباه  سیاست خارجی امریکا

در ادامه این نشست، وزیر امور خارجه اسبق انگلیس با اشاره به اینکه امریکا در اعمال تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران در موضع انزوا قرار دارد، گفت: تحریم‌های فعلی نه سخت‌ترین تحریم‌ها، بلکه جدی‌ترین اشتباه سیاست خارجی امریکا به شمار می‌رود.

جک استراو گفت: دوره‌هایی از تاریخ بوده که انگلیس راهی جدا از امریکا انتخاب کرده، اما این (راه جدای انگلیس در موضوع برجام) یکی از مهم‌ترین‌ها به شمار می‌رود.

وی با اشاره به حمایت انگلیس از توافق با ایران ابراز اطمینان کرد که موضع فعلی این کشور ادامه خواهد یافت و افزود: اگرچه تحت‌فشار هستیم اما  امریکا باید این موضوع را هضم کند.

وزیر خارجه اسبق انگلیس با اشاره به سخن جان بولتون مشاور امنیتی کاخ سفید که تحریم‌های اخیر را سخت‌ترین تحریم‌ها نامیده بود، گفت: به نظر او این تحریم‌ها «انتقام‌جویانه‌ترین تحریم‌ها» هستند چراکه اقشار ضعیف و مردم عادی را هدف قرار داده‌اند.

استراو تأکید کرد که بخش «انتقام‌جویانه» تحریم‌ها وقتی آشکار می‌شود که توجه کنیم کالاهای انسان‌دوستانه مانند دارو، تجهیزات پزشکی و حتی غذا از سوی مقررات خزانه‌داری امریکا نیز از تحریم معاف نیستند. وزیر خارجه اسبق انگلیس تأکید کرد: در عمل یک بیمار در تهران یا تبریز یا شیراز به خاطر تحریم‌های ثانویه نخواهد توانست به دارو دسترسی پیدا کند.

وی گفت: امیدوارم امریکا از این کار خود و آسیب زدن به مردم عادی شرم کند.

استراو با اشاره بر انتقام‌جویانه بودن تحریم‌ها تأکید کرد که اکنون اراده‌ای از طرف بقیه دنیا وجود دارد که نمی‌گذارد تحریم‌ها مطابق میل امریکا انجام شود. این بار اجماع جهانی وجود ندارد و حتی جامعه جهانی مایل است که به امریکا نشان دهد اینگونه تحریم‌های یک‌جانبه برای امریکا هزینه خواهد داشت.

وزیر خارجه اسبق انگلیس ضمن تأکید بر اهمیت ابزارهای مالی اروپا گفت که مهم‌تر از آن، این است که بتوان مقامات واشنگتن را قانع کرد که پشت کردن به معاهدات بین‌المللی که بعد از جنگ جهانی دوم عامل ثبات جهان بوده‌اند، یک اشتباه خطرناک برای خود امریکایی‌هاست، همان‌طور که برای باقی دنیا هم هست.

سخنرانان دیگر در این برنامه به جنبه‌های ملموس‌تری از تجارت با ایران و تأثیر تحریم‌ها اشاره کردند. تام کیا کارشناس مسائل حقوقی ضمن تمجید از دستاوردهای انگلیس و اتحادیه اروپا در زمینه  مخالفت با تحریم‌ها خواستار حفظ واقع‌بینی در زمینه تجارت با ایران شد. وی بازار ایران را بسیار پرسود توصیف کرد و گفت امکان رشد و سود دهی در ایران مانند زمان انقلاب صنعتی است.

انیسه بصیری تبریزی عضو اندیشکده روسی نیز در زمینه تحریم‌های نفتی نکاتی را بیان کرد و اظهار داشت که روز 5 نوامبر (فردای تحریم‌های نفتی امریکا علیه ایران) آخر دنیا نخواهد بود. وی توضیح داد که از بین خریداران نفت ایران، چین و هند تغییر چندانی در خرید خود نداده‌اند. وضع ژاپن معلوم نیست و فقط کره جنوبی واردات خود را قطع کرده است.

تبریزی ضمن تأکید بر کم اثر بودن تحریم‌ها گفت: برخلاف آنچه امریکایی‌ها روی شیخ‌نشین‌های خلیج‌فارس حساب کرده‌اند، نمی‌توان مطمئن بود که آنها بتوانند به تقاضای بازار در صورت قطع صادرات ایران پاسخ دهند.

'آندریاس شوایتزر«مدیرعامل شرکت» «ارجان کپیتال» از دیگر سخنرانان این نشست نیز اظهار داشت که همواره تجارت در ایران را تجارت تحت تحریم فرض کرده است. او بااین‌حال تأکید کرد که تجارت با ایران بسیار پرسود و فضای رشد بسیار زیاد است.

شوایتزر فرصت رشد در ایران را حتی بهتر از اروپای شرقی در دهه 1990 توصیف کرد و گفت: توصیه ما به شرکت‌ها این است که در این روزها ایران را ترک نکنند، چون هزینه بازگشت و شروع از صفر خیلی زیاد خواهد بود.

وی گفت: در وضعیت تحریم، شرکت‌های کوچک خصوصی که وابستگی چندانی به دلار ندارند در ایران موفق‌تر خواهند بود.

در این نشست که در محل اقامت سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن برگزار شد، افزون بر یک صد تن از فعالان حوزه اقتصادی، سرمایه‌گذاران و علاقه‌مندان به تجارت با ایران شرکت کردند.

 

 

ارسال نظر