اخبار

۱۳۹۷/۰۶/۰۵ - ۰۱:۰۲:۰۴
کد خبر: ۱۲۸۳۵۴

حل بحران کم آبی در گرو توسعه گلخانه‌ها

مدیرعامل شرکت شهرک‌های کشاورزی وزارت جهاد با بیان اینکه توسعه گلخانه‌ها می‌تواند با چالش‌هایی مثل بیکاری و کم آبی در کشور مقابله کند، گفت: میزان مصرف آب در گلخانه کمتر از ۰.۱ فضای آزاد است. به گزارش خبرنگار مهر، علی اشرف منصوری در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت برگزار شده بود، با اشاره به اینکه در حال حاضر کشور درگیر تحریم‌های ظالمانه دشمنان است، گفت: این مساله ما را با سه چالش بیکاری، کم آبی و صادرات تجارت مواجه می‌کند که بخش عمده‌ای از این چالش‌ها در شرکت شهرک‌های کشاورزی وزارت جهاد قابل حل است. منصوری با اشاره به اینکه راهکار این مسائل در توسعه شهرک‌های کشاورزی است، تصریح کرد: ما در سه حوزه توسعه شهرک‌های گلخانه‌ای، توسعه آبزی‌پروری (هم در آب‌های داخلی و هم در سواحل کشور) و توسعه واحدهای دام و طیور فعالیت می‌کنیم. مدیرعامل شرکت شهرک‌های کشاورزی وزارت جهاد خاطرنشان کرد: اگر می‌خواهید بهره وری آب را افزایش دهید باید از توسعه گلخانه‌ها کمک بگیرید. وی با بیان اینکه تولید هر کیلوگرم گوجه‌فرنگی و خیار در فضای آزاد بین ۳۰۰-۴۰۰ لیتر آب مصرف می‌کند، افزود: در فضای گلخانه حجم مصرف آب به ۲۵ تا ۳۰ لیتر برای تولید هر کیلوگرم گوجه و خیار می‌رسد. بنابراین میزان مصرف آب در گلخانه‌ها کمتر از یک دهم فضای آزاد به ازای تولید هر کیلوگرم محصول است. منصوری تصریح کرد: بطور میانگین در فضای آزاد بین ۳۰ تا ۳۵ تن محصول خیار تولید می‌کنیم در حالی که در گلخانه در دوره کشت بالای ۵۰۰ تن خیار برداشت می‌شود. ضمن اینکه هم اکنون سطح گلخانه‌های کشور ۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار است و در چشم‌انداز برنامه‌ریزی شده این عدد به ۴۸ هزار هکتار می‌رسد.

راهکار مقابله با نابودی محصولات کشاورزی

 سالانه ۳۰ تا ۴۰ درصد محصولات کشاورزی در جهان و ایران از بین می‌رود. در کشور ما ایران که سالانه حدود ۱۰۰ میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می‌شود ۳۰ تا ۴۰ میلیون تن آن به دلایلی ازجمله فساد و خرابی از بین می‌رود. این میزان دقیقاً فاصله ما با خودکفایی در کشاورزی است. آیا راهکاری برای جلوگیری از آن وجود دارد؟  فارس با بیان این مطلب افزود دو سازمان بین‌المللی در این زمینه تحقیقاتی انجام داده‌اند و تکنولوژی هسته‌ای را برای فائق آمدن بر این مشکل معرفی کرده‌اند. سازمان بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان خواربار جهانی اعلام کرده‌اند که می‌توان با استفاده از تکنولوژی هسته‌ای از فساد مواد غذایی و محصولات کشاورزی جلوگیری کرد. این تکنولوژی شامل پرتوافشانی هسته‌ای است.

در گزارش این دو سازمان آمده است: طول امواج معمولاً عملکرد و کارآیی آن را مشخص می‌کند، مثلاً امواج رادیو با طول موج مخصوص باعث انتقال اطلاعات می‌شود. اشعه مادون قرمز و ماورای بنفش باعث گرم شدن انسان‌ها و کره زمین می‌شود و نور خورشید هم در سرتاسر گیتی برای زندگی انسان‌ها و تولید غذا ضروری است. در این میان اشعه فرابنفش موجب تحکیم استخوان و ساخته شدن ویتامین دی می‌شود. اشعه ایکس در تشخیص انواع بیماری‌ها موثر است و انرژی گاما استرلیزه کردن لوازم پزشکی را باعث می‌شود. اما با استفاده از پرتوافشانی اشعه ایکس و گاما می‌توان مواد غذایی را ضدعفونی کرد. با انتخاب طول موج و میزان درستی از آن مانع جوانه زدن محصولاتی مانند سیب‌زمینی در انبارها می‌شود.

بر اساس اعلام سازمان خوارو‌بار جهانی سالانه بخش زیادی از محصولات کشاورزی در انبارها به دلیل جوانه‌زنی از بین می‌رود. در گذشته با استفاده از هورمون‌های جیبرلین تلاش می‌کردند تا مانع از جوانه‌زنی سیب‌زمینی و پیاز و محصولاتی از این دست شوند که معمولاً کمتر موفق می‌شدند. استفاده از تکنولوژی جدید می‌تواند مانع از جوانه‌زنی این محصولات و از بین رفتن آن شود.

از سوی دیگر نگهداری محصولات در محیط گرم معمولاً طراوت، تازگی و طعم محصولات را از بین می‌برد. در تکنولوژی جدید که از اشعه ایکس و گاما استفاده می‌شود، محصولات کشاورزی طعم، طراوت و شادابی خود را حفظ می‌کند.

کاربرد دیگر اشعه برای از بین بردن باکتری‌های مضر است. این باکتری‌ها معمولاً در انواع غذاها به ویژه غذاهای دریایی به وفور یافت می‌شود که هم باعث فساد و ایجاد ضایعات شده و از سوی دیگر باعث بیماری می‌شود. در صورتی که این محصولات پرتوافشانی شوند، دیگر امکان رشد اینگونه باکتری‌ها وجود نخواهد داشت، بنابراین ضایعات در این محصولات به صفر خواهد رسید.

سازمان بین‌الملل انرژی اتمی تاکید می‌کند، پرتوتابانی هسته‌ای، حشرات مضر را نیز از بین می‌برد و مانع از توسعه آفت به دیگر مناطق خواهد شد. معمولاً حشرات و آفات کشاورزی از مکانی به مکان دیگر با محموله‌های کشاورزی منتقل می‌شوند. به عبارتی این حشرات سواری مجانی می‌گیرند و با انتقال از منطقه‌ای به منطقه دیگر محصولات دیگر مناطق کشاورزی را نیز مبتلا می‌سازند.

زمانی که از پرتوافشانی استفاده می‌شود، استفاده از مواد شیمیایی و آفت‌کش‌ها هم به حداقل می‌رسد، بنابراین از عوارض و پیامدهای استفاده از سموم و آفت‌کش‌های شیمیایی هم در امان خواهیم بود.

بنابراین با استفاده از تکنولوژی هسته‌ای در کشور می‌توان سالانه از فساد و خرابی 30 تا 40 میلیون تن محصولات کشاورزی و مواد غذایی جلوگیری کرد که همین میزان می‌تواند ما را به خودکفایی در کشاورزی برساند.

 

ارسال نظر