اخبار

۱۳۹۷/۰۴/۳۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۵۹۰۷

خروج امریکا از برجام مانع همکاری تهران- وین نیست

سفیر اتریش در تهران تاکیدکرد اتحادیه اروپا برای توسعه همکاری‌ها با ایران آماده است و خروج امریکا از برجام مانع همکاری‌های تهران- وین نمی‌شود.  «اشتفان شولتز» در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره تبعات خروج غیرقانونی و یکجانبه امریکا از توافق برجام تصریح کرد: اتحادیه اروپا و اعضای برجامی این اتحادیه برای تحقق اهداف پیش رو تلاش می‌کنند و اعتقاد داریم مانعی برای توسعه همکاری‌ها وجود ندارد.  «دونالد ترامپ» که از بهمن سال 1395 به عنوان رییس‌جمهوری امریکا بر سر کار آمده است، هجدهم اردیبهشت ماه خروج از توافق هسته‌یی برجام را اعلام و دستور بازگشت تحریم‌ها در دوره 90 و 180 روزه را صادر کرد.  این تصمیم سبب شد برخی شرکت‌ها برای ماندن در بازار ایران یا ترک کردن آن دچار تردید شوند و اعلام کردند همکاری خود را کاهش می‌دهند تا از پیامدهای تحریم امریکا در امان بمانند؛ هرچند کمیسیون اروپا اعلام کرده است برای مقابله با تحریم امریکا قانون انسداد را برای حفاظت از شرکت‌های اروپایی اجرا می‌کند.  با این وجود، یک روز بعد از خروج امریکا از توافق هسته‌یی ایران، اتحادیه اروپا به ایران اطمینان داد در صورت پایبندی تهران به برجام، تحریم‌های هسته‌یی خود را برنمی‌گرداند. کمیسیون مشترک برجام در پایان نخستین نشست وزیران امورخارجه کشورهای طرف قرارداد (بجز امریکا) که پانزدهم تیرماه در وین برگزار شد، با صدور بیانیه‌یی بر حفظ، ارتقا و گسترش بیشتر روابط اقتصادی با ایران تاکید کرد.

سفیر اتریش در تهران درباره بسته پیشنهادی اروپا برای حفظ برجام گفت: طرف‌های اروپایی تلاش می‌کنند به به مفاد این بسته جامه عمل بپوشانند و مطمئنیم عناصر جدیدی برای تقابل با تحریم‌ها در این بسته وجود دارد. بسته پیشنهادی اروپا درباره برجام مشتمل بر مباحث بانکی، تجاری و نفتی اواسط تیرماه به جمهوری اسلامی ایران تحویل داده شد که بخش‌های مختلف در حال بررسی این بسته پیشنهادی اند؛ اما رییس‌جمهوری اسلامی ایران آن را ناکافی اعلام کرد.  نایب‌رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اعلام کرده که بسته پیشنهادی اروپا یکشنبه آینده در این کمیسیون بررسی می‌شود.

سفیر اتریش در تهران که کشور متبوعش ریاست دوره‌یی اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، گفت: سیاست یکجانبه گرایانه امریکا در خروج از برجام فرصت‌ها را از اروپا می‌گیرد.  اتریش از یکم جولای تا سی و یکم دسامبر 2018 مسوولیت اداره نشست‌‌های شورای اتحادیه اروپا را برعهده دارد.  شولتز همچنین با یادآوری سفر دوازدهم تیرماه رییس‌جمهوری اسلامی ایران به وین و دیدار با رییس‌جمهوری و صدراعظم اتریش گفت: مقام‌های اتریش اعتماد خود نسبت به ایران و علاقه‌مندی شرکت‌های اتریشی با شرکت‌های ایرانی را اعلام کردند. یک روز پیش از سفر «حسن روحانی» به وین، دفتر صدراعظم اتریش با صدور بیانیه‌یی بر حفظ برجام و ایستادگی در مقابل تهدیدها و تحریم‌های امریکا تاکید کرده بود.  در این سفر چهار تفاهمنامه همکاری میان 2 کشور امضا شد.

سفیر اتریش در تهران همچنین بر ضرورت تطبیق طرف‌های برجام با شرایط موجود تاکید کرد و گفت: مدیریت و بازگشایی خطوط تجاری از مباحث مهمی است که باید مورد توجه طرف‌های برجام قرار گیرد.  شولتز اضافه کرد: باید به دنبال راه‌حل‌های مناسبی برای رفع مشکلات پیش رو به ویژه در زمینه بانکی باشیم که رفع مسائل موجود در گشایش حساب‌های اعتباری ارزی از موارد مهم محسوب می‌شود.  وی بهبود و تطبیق سیستم پرداخت‌ها را یکی از اجزای مهم در اقتصاد و مبادلات اقتصادی بین ایران و اروپا خواند و گفت: این اقدام با توجه به فرصت‌هایی که می‌تواند به دنبال خود داشته باشد به تلاش جدی و بیش از پیش طرف‌های مختلف برجام نیازمند است تا از موانع دیگر پیشگیری شود.  سفیر اتریش در تهران خروج امریکا از برجام را «فرصت سوزی برای اروپا» دانست و تصریح کرد: ما به دنبال توسعه راه‌های همکاری و گسترش روابط با ایران هستیم.

ضرورت افزایش تبدیل نفت به کالاهای سرمایه‌ای

سیم بر گفت: کالاهای سرمایه‌ای، صنایع و فرآورده‌های تولیدی باید جایگزین نفت شوند تا درآمدهای ارزی کافی عاید کشور شده و تحریم‌های نفتی پایان یابد.  فرشید سیم بر، عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی تهران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: اقتصاد نفتی، اقتصاد تک محصولی است. این نوع از اقتصاد به یک ماده مانند نفت، گاز یا سایر معادن متکی است. به عبارت دیگر قسمت اعظم دریافتی‌های ارزی کشور به یک ماده صادراتی وابسته است.

وی اشتغال‌زایی در اقتصاد‌های تک محصولی را با محدودیت چشم‌گیری مواجه دانست و بیان کرد: این قبیل از اقتصادها توانایی اثرگذاری روی سایر بخش‌ها را ندارند مگر اینکه دولت درآمدهای حاصل را با وسواس هزینه کند و به انضمام اینکه برای توسعه و ترمیم سایر بخش‌ها سرمایه‌گذاری طولانی مدت انجام دهد زمینه رشد آنان را نیز فراهم آورد.

او با تاکید بر اینکه برای برون رفت از اقتصاد نفتی در مرحله اول نیاز به بازسازی در بخش سرمایه‌گذاری‌های بنیادی است افزود: بعد از تحقق این امر صنایعی متولد خواهند شد که امکان صادرات فرآورده‌های آنها فراهم خواهد شد؛ البته لازمه رسیدن به این هدف دستیابی به تکنولوژی روز دنیا و حضور در بازار‌های بین‌المللی است و این موارد ممکن نخواهد شد مگر اینکه شرکت‌های غول آسای بین‌المللی اقدام به سرمایه‌گذاری در ایران کنند.

سیم بر با اشاره بر تحریم نفت ایران در طول تاریخ و به ویژه در دوران حکومت رضاشاه و نخست وزیری دکتر مصدق بیان کرد: اقتصاد کشور ما از زمان‌های دور دچار تشنج‌های شدیدی بوده است، برای پایان دادن به این فشارها باید صادرات سایر کالاها به سطح صادرات نفت رسانده شود.

 

ارسال نظر