وعده‌های دولت در زمان صلح بود، امروز در دوران جنگیم

۱۳۹۸/۱۰/۱۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۰۴۱۵
وعده‌های دولت در زمان صلح بود، امروز در دوران جنگیم

گروه انرژی|

حضور رییس‌جمهور در مراسم روز صنعت پتروشیمی، فرصتی فراهم کرد تا حسن روحانی در میان جمعی از اعضای اقتصادی کابینه و فعالان اقتصادی و صنعتی، به برخی گلایه‌ها و انتقاداتی که مدت‌هاست متوجه دولتش است پاسخ دهد. او از شرایط خاص کشور در سال گذشته و سال جاری گفت و ایران را در شرایط جنگ اقتصادی خواند؛ شرایطی که به اعتقاد روحانی دلیل عدم تحقق وعده‌های دولتش است. رییس‌جمهور با گلایه از برخی خرده‌فرمایش‌ها درباره وعده‌های دولت، تاکید کرد؛ در همه دنیا، جنگ شرایط ویژه خود را دارد. در این مراسم وزیر نفت و رییس کل بانک مرکزی نیز به حمایت از پتروشیمی‌ها برخاسته و آنها را در خط مقدم تامین منابع ارزی کشور قرار دادند.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی روز گذشته در آیین گرامیداشت روز صنعت پتروشیمی ایران حاضر و از نمایشگاه تازه‌ترین تولیدات و دستاوردها، فناوری‌های نو و پژوهش‌های جدید در حوزه پتروشیمی بازدید کرد.

وی در این مراسم با تاکید براینکه در حوزه صنعت پتروشیمی کشور کارهای بزرگی صورت گرفته، بیان کرد: بسیار خوشحالم که امروز در خدمت سرداران بزرگ اقتصاد ایران در بخش صنعت پتروشیمی هستیم. امروز در شرایط فشار و تحریم دشمن، صنعتگران ما مسیر و راهی را انتخاب کردند که به خوبی توانستند آن راه را ادامه دهند.

روحانی با اذعان به اینکه دوران تحریم و فشار یک روز، دیر یا زود برای ملت ایران به سرخواهد آمد، گفت: بدخواهان متوجه شدند که با فشار حداکثری نمی‌توانند ما را وادار به تسلیم کنند، آنها می‌خواستند ما برویم سر میزی که هر چه گفتند قبول کنیم این کار نشدنی است، ملت ما در سال ۹۷ و ۹۸ مخصوصا از ۱۳ آبان به خوبی ایستادگی کردند.

وی با بیان اینکه در این یک‌سال و چند ماه می‌بینیم مردم به خوبی ایستادگی کردند، افزود: این بخش به مردم مربوط است که تحمل و صبرشان بالا برود و بتوانند در شرایط سخت زندگی خود را پیش ببرند. شرایط جنگ با شرایط عادی متفاوت است. برخی می‌گویند چرا نمی‌توانید عین قول‌های خود را عمل کنید ما در شرایط صلح این قول‌ها را داده بودیم بعد وارد جنگ شدیم ما هم آن را آغاز نکردیم آنها جنگ را آغاز کردند که قامت این ملت بزرگ را بشکنند که شکست خوردند.

   لحن دولت فرق نکرده است

رییس‌جمهور تاکید کرد: این خرده فرمایش‌ها با دولت است و منطقی نیست که بگویند در فروردین ۹۶ با ۹۸ لحن فرق کرده است. این شرایط متفاوت است در همه دنیا شرایط جنگ ویژه است از سال ۹۷ شرایط جنگ خاص بود می‌خواستند همه دنیا را وادار کنند علیه ما باشند یا جنگ را حقوقی کنند همه نهادهای بین‌المللی علیه ما باشند شکست خوردند. در جنگ اقتصادی هم هدفشان حاصل نشده و نخواهد شد در نیازمندی ضروری نمی‌گذاریم مردم دچار مشکل شوند آمار ما در تابستان نشان داد روند ما رو به رشد است.

وی با بیان اینکه وقتی اشتغال مسیر خود را طی می‌کند، یعنی تولید در مسیر است؛ تولید نباشد اشتغال هم نخواهد بود، عنوان کرد: وقتی توانستیم تورم شدیدی که پایان پارسال شروع شد را تا حدی در بهار مهار کنیم و نگذاریم با آن سرعت حرکت کند؛ این به معنی ناموفق بودن دشمن بود. امسال شرایط ما در خصوص رشد منفی هم متفاوت است و برای سال آینده پیش‌بینی می‌کنیم که رشد ما منفی نباشد. همه رهبران بزرگ کشورهای خارجی به صراحت می‌گویند که هم امریکا اشتباه کرد و هم ناموفق بوده و در جلسات خصوصی خود آنها هم می‌گویند که محاسباتشان درست نبوده و فکر می‌کردند با فشار، مردم بعد هفت تا هشت ماه برای آنها فرش قرمز پهن می‌کنند.

وی ادامه داد: ‌مردم ما می‌فهمند چه کسی بر آنها فشار آورده؛ ‌اگر ما آغازگر جنگ بودیم مورد سوال قرار می‌گرفتیم و می‌گفتند چرا آنچه تعهد کردید زیر پا گذاشتید. در مسیر موفقیت اولین عاملی که ما را موفق کرده حضور شجاعانه مردم در صحنه و آگاهی مردم و هوشیاری مردم در صحنه بوده است. مردم راه خود را تشخیص دادند و این همه ابزاری که در اختیار آنها است نتوانست ملت ما را منحرف کند.

   تولید محصولات پتروشیمی

 در پایان دو برابر می‌شود

حسن روحانی در بخش دیگری از اظهارات خود به وضعیت صنعت پتروشیمی در کشور پرداخت و توضیح داد: صف دوم این موفقیت سرداران اقتصاد هستند؛ یعنی آنها فکر کردند درآمد نفت خام ما را کاهش دهند درآمد ارزی ما دچار اختلال می‌شود. آنها روی نفت خام فشار آوردند و از این طرف براساس آمار صنعتگران پتروشیمی در خط مقدم هستند و در میان درآمدهای صادراتی غیرنفتی پتروشیمی در خط جلو است. رییس بانک مرکزی اعلام کرد ۲۰ درصد نیازهای ارزی کشور را پتروشیمی تامین می‌کند و در سامانه نیما نیز ۵۰درصد ارز توسط این صنعت تامین می‌شود.

وی اضافه کرد: البته وقتی صنعتی در خط مقدم است و بار مسوولیت کشور را بر عهده دارد، وظیفه همه ما هم حمایت است. همه باید از آنهایی که به صحنه آمدند و این افتخار بزرگ را نصیب صنعت کشور کردند، حمایت کنیم. کلمه جهش به نظر من لایق حرکت این صنعت است؛ وقتی می‌گوییم جهش یعنی از حرکت عادی سریع‌تر حرکت می‌کند. در جهش دوم آمار و ارقامی که ارایه شد یعنی تا پایان جهش دوم محصولات پتروشیمی ما ۱۰۰ میلیون تن شده یعنی دوبرابر می‌شود.

رییس‌جمهور ادامه داد: در آغاز دولت یازدهم این رقم نزدیک ۵۰ تن بوده و ما در پایان این جهش دوم یعنی در سال ۱۴۰۰ به ۱۰۰ میلیون تن می‌رسیم. وقتی در یک صنعت می‌توانیم در عرض ۸ سال به دو برابر تولید برسیم معنای آن جهش است. البته کار دیگر آماده‌سازی برای جهش سوم است.

روحانی با بیان اینکه باید شرایط را برای جهش‌های بعدی آماده کنیم، گفت: یعنی در جهش چهارم ریل‌گذاری جهش سوم مشخص شود، امروز معلوم شد در جهش سوم خط توسعه و حرکت آغاز شده است اما تکمیلش برای بعد از سال ۱۴۰۰ خواهد بود و تولید ما از ۱۰۰ میلیون تن به بالا خواهد رسید.

وی ادامه داد: درآمد ما در جهش اول حدود ۱۷ میلیارد دلار است که با جهش دوم به ۲۵ میلیارد دلار خواهد رسید و به امید خدا ارزش محصولات ما در جهش سوم به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید، این به معنای آن است که در این مسیر و شرایط تحریم موفق بودیم. گاهی ما در شرایط آسودگی هستیم و مشکلی وجود دارد اما گاهی در شرایط سخت و مشکلی هستیم که کار ما با سختی رو به رو است.

وی تاکید کرد: یکی از افتخارات ما صنعت پتروشیمی است، امروز در منطقه در رده دوم هستیم که با جهش سوم به رتبه اول خواهیم رسید. وقتی ۲۰ درصد گردش مالی ما متکی به صنعت پتروشیمی است وقتی گردش نیمایی ما به این صنعت است یعنی در سطح اقتصاد ملی ما اتفاقات خوبی رخ داده و تلاش‌های بسیاری صورت گرفته است و باید بخش عمده ارز صادراتی این صنعت در سامانه نیما قرار گیرد.

   در صادرات محصولات

باید تعرفه‌های ترجیحی داده شود

وی تاکید کرد: ما می‌خواهیم برای فردا و پس فردا هم کار کنیم ما دنبال چیدن محصول نیستیم می‌خواهیم درخت‌هایی به وجود بیاید آیندگان هم سهم ببرند، برای این کار یک هماهنگی بین دولت و دستگاه‌های دیگر لازم است. آقای مهندس زنگنه را برای رسیدگی برای این کار گذاشتیم تا موضوع پتروشیمی را هماهنگ کند، همه اختیارات را به مهندس زنگنه دادیم کار بزرگی انجام داده‌اند، البته که مدیران و مسوولان با ایشان هماهنگی بسیار داشتند.

روحانی افزود: از همان روزهای اولیه که آقای زنگنه مسوول شدند گفتند همه این صنعت خوب کار می‌کنند و نگرانی که بعضی در جامعه پخش می‌کنند نادرست است. صنعت پتروشیمی پشتوانه نظام و ملت است و برای مردم هم اهمیت دارد. مردم عزیز می‌بینند در جبهه ای که در برابر بدخواهان و دشمنان ایستادگی کرده مدیران و کارگران و صنعتگران ایستادگی کرده‌اند چه خبرهای خوبی رخ داده است.

رییس‌جمهور توضیح داد: نکته بعدی که باید روی آن تاکید شود اقدامات پایین دستی به این معنی است که پتروشیمی خودش در زنجیره‌ خوراک قرار دارد و می‌تواند خوراک پتروشیمی دیگری را تامین کند و دیده‌ایم که می‌تواند محصولات بسته‌بندی، مواد اولیه فرش بافی، کشاورزی و ... را تولید کند.

وی با اشاره به صنایع پتروشیمی پایین‌دستی گفت: گاهی برخی تولیدات برای مصرف‌کننده نیست بلکه باید به پتروشیمی‌های دیگر داده شود و آنها آن را به کالای مصرفی تبدیل کنند.

علیرغم اینکه گفته شد ممکن است هزینه و درآمد آن خیلی به صرفه نباشد، اما دولت به راحتی می‌تواند برای تامین هزینه و درآمد کمک تشویقی بگذارد. آقای زنگنه گفتند در زمستان گذشته دست ما در حوزه گاز آنقدر باز بود که دیگر نیازی به کمک نداشتیم؛ این خبر خوبی بود که در این جمع داده شد.

روحانی با بیان اینکه موضوع بعدی مربوط به حوزه گمرکات بود که باید بررسی شود و از مهندس زنگنه می‌خواهم که این مساله را پیگیری و حل کنند، بیان کرد: در بحث مالیات ارزش افزوده نیز مشکلاتی بود که آن هم باید در کنار مساله گمرکات حل شود.

رییس قوه مجریه موضوع بعدی مطرح شده توسط صنعتگران حوزه پتروشیمی را مربوط به وام ارزی و ریالی عنوان کرد و گفت: مشکلاتی وجود داشت که باید با بانک مرکزی و صندوق توسعه در مورد ‌آن صحبت کنیم؛ اما با توجه به رقمی که گفته شد اگر بخواهیم در بازار جهانی رقابت داشته باشیم، با این هزینه ممکن نیست. بانک‌ها باید بخش بیشتری را برای وام‌های ریالی اختصاص دهند چرا که نگرانی بازگشت پولشان را ندارند.

رییس دولت دوازدهم با بیان اینکه به غیر از بحث صنعت، همین که در این شرایط و با این روحیه کار می‌کنیم افتخار، امید و غرور ملی برای ما به جا می‌گذارد، اظهار کرد: صدا‌وسیما، رسانه‌ها و روزنامه‌های ما باید روی جهش دوم و سومی که انجام شده است، تبلیغ کنند چرا که امیدواری برای نسل جوان، مهندسان و دانشجویان ما ایجاد می‌کند؛ آنها وقتی می‌بینند در صنعت کشور یک جهش بزرگ اتفاق افتاده و محصولات را می‌توانند از آنچه که هست به بیش از دو برابر افزایش دهند، یعنی اینجا محیط کار است. وی گفت: جوانانی که راجع به کاتالیزورها تلاش کرده بودند یعنی شرکت‌های دانش بنیان ما می‌توانند سرمایه‌گذاری و کار کنند. وقتی با مهندس زنگنه به یزد رفتیم خیلی ارزشمند بود؛ وقتی آقای زنگنه چیزی را قبول می‌کند به آدم اطمینان می‌دهد و همه اینها در وادی نفت و پتروشیمی است. خودکفایی در حوزه‌های مختلف خیلی ارزشمند است. باید جوانان و شرکت‌های دانش بنیان را دعوت کنیم.

روحانی در پایان گفت: امروز روز خوبی برای من بود؛ هم بازدید در نمایشگاه و هم همفکری و هماهنگی شما و همراهی با دولت خیلی خوب بود. امیدی که شما به آینده دارید و همین که می‌گویید وام بیشتر شود به معنای امید به آینده است. تلاش می‌کنیم که راجع به مساله وام و گمرکات و مساله تعرفه ترجیحی قدم‌های خوبی را‌برداریم تا شما با روحیه بهتر این کار را انجام دهید.

   زنگنه: پتروشیمی‌ها رانت‌خوار نیستند

بیژن زنگنه نیز در مراسم گرامیداشت روز صنعت پتروشیمی و در جمع فعالان این صنعت در سالن اجلاس سران سخنرانی کرد.

او در ابتدا به دفاع از عملکرد خود در حوزه صنعت پتروشیمی پرداخت و اینگونه بیان کرد: دولت یازدهم تاکنون، کار کم‌نظیری در توسعه پتروشیمی و جلوگیری از خام‌فروشی انجام داده که این عملکرد در جهش دوم پتروشیمی منعکس شده است. ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی تا سال ۱۴۰۰ به ۱۰۰ میلیون تن می‌رسد که نشان‌دهنده رشد تقریبا دو برابری آن در هشت سال (دولت‌های یازدهم و دوازدهم) خواهد بود؛ درآمد صنعت نیز به حدود ۲۵ میلیارد دلار می‌رسد و به این ترتیب در بخش ارزشی نیز رشد بیش از دو برابری را شاهد خواهیم بود، بنابراین اصطلاح «جهش» شایسته چنین عملکردی است. به گفته زنگنه، جهش دوم صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۰ به پایان می‌رسد و با ریل‌گذاری مطمئنی که دولت دوازدهم برای جهش سوم پتروشیمی انجام داده است، صادرات این صنعت طی پنج سال پس از پایان دولت، می‌تواند به ۳۷ میلیارد دلار برسد. جهش سوم، کاشتن بذر تولید برای آینده است؛ نه تنها آینده صنعت پتروشیمی بلکه آینده اقتصاد غیرنفتی ایران و جلوگیری بیشتر از خام‌فروشی.

   امسال در فصل سرما

گاز پتروشیمی‌ها قطع نشد

وی با اشاره به تامین مطلوب خوراک برای پتروشیمی‌ها در سال‌های اخیر گفت: به برکت توسعه پارس جنوبی و دیگر طرح‌ها و دریافت خوراک بیشتر از سوی مجتمع‌های پتروشیمی، تولیدات این صنعت افزایش یافت و به‌رغم فشار تحریم پتروشیمی‌ها وضع قابل قبولی داشته‌اند.

زنگنه به این نکته هم اشاره کرد که امسال در فصل سرما، گاز پتروشیمی‌ها قطع نشد.

وزیر نفت توجه به تنوع محصولات، استفاده بیشتر از خوراک مایع و آمایش سرزمین را از جمله موارد مدنظر در توسعه آینده صنعت پتروشیمی برشمرد و افزود: در این صنعت، در حوزه ساخت داخل و بومی‌سازی فناوری‌ها و پیوند با دانشگاه کارهای بزرگی شده از جمله آنکه چند انستیتو تاسیس شده یا در حال تاسیس است که در حوزه فناوری‌های تولید محصولات پتروشیمی فعالیت می‌کنند.

زنگنه یکی دیگر از مسائل مهم و نیازمند توجه در صنعت پتروشیمی را بحث تامین مالی عنوان کرد و خواستار همراهی بیشتر بانک‌ها در تامین مالی طرح‌های پتروشیمی شد و عنوان کرد: پتروشیمی‌ها سربازان کشورند؛ پتروشیمی‌ها رانت‌خوار نیستند و بهترین خدمات را ارایه می‌دهند و از منافعشان نیز در مسیر توسعه صنعت استفاده می‌کنند. اجازه دهیم پتروشیمی‌ها کارشان را انجام دهند، ایجاد شرایط باثبات به تحقق اهداف این صنعت کمک می‌کند.

زنگنه در پایان به طرح‌های وزارت نفت که منحصرا با هدف تامین خوراک پتروشیمی‌ها در دستور کار قرار دارد مانند طرح بیدبلند، ان‌جی‌ال ۳۲۰۰، ان‌جی‌ال ۳۱۰۰، ان‌جی‌ال خارک و... نیز اشاره کرد و گفت: با تکمیل و راه‌اندازی این طرح‌ها، منبع خوراک قابل‌توجهی به جز پارس جنوبی برای پتروشیمی‌ها ایجاد و گازهای مشعل هم جمع‌آوری خواهد شد.

به گفته وزیر نفت، با سرمایه‌گذاری‌های هلدینگ خلیج فارس و مارون، تمام گازهای فلر استان خوزستان جمع‌آوری خواهد شد و با ادامه این روند در مناطقی مانند خارک و...، همه گازهای مشعل جمع‌آوری خواهد شد.

   همتی: 20 درصد ارز کشور

 توسط پتروشیمی‌ها تامین می‌شود

در بخش دیگری از این مراسم، عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی نیز به پاس خدمات ارزی پتروشیمی‌ها به حمایت از فعالان این صنعت برخاست.

وی با بیان اینکه برای واردات کالاهای مورد نیاز کشور ۲۹ میلیارد دلار نیاز ارزی بود که رقمی قابل توجه است و توانستیم باوجود فشار بی‌سابقه دشمنان آن را تامین کنیم، گفت: پتروشیمی‌ها ۲۰ درصد این رقم را تامین کردند و در سامانه نیما نیز حدود ۵۳ درصد سهم پتروشیمی‌ها بود.

همتی با بیان اینکه پتروشیمی‌های کشور در سامانه نیما پیشتاز هستند، افزود: خوشبختانه مدیران پتروشیمی‌ها در شرایط سخت فشار و تحریم در تامین ارز سامانه نیما کمک‌های بسیار شایانی داشتند و با این روند در آینده می‌توانند در گردش تجارت کشور تاثیرگذار باشند.

رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه پتروشیمی‌ها به‌خوبی به تعهدهای خود عمل کرده‌اند، به‌گونه‌ای که ۹۲ درصد تعهد صادراتی خود را تا پایان مردادماه تامین کرده‌اند و این رقم از نظر بانک مرکزی رقمی قابل قبول است، گفت: صنایع پتروشیمی، پیشتازان تامین ارز مورد نیاز کشور در این شرایط هستند.

 


برش

   رییس‌جمهور: آنها فکر کردند درآمد نفت خام ما را کاهش دهند درآمد ارزی ما دچار اختلال می‌شود. آنها روی نفت خام فشار آوردند و از این طرف براساس آمار صنعتگران پتروشیمی در خط مقدم هستند و در میان درآمدهای صادراتی غیرنفتی پتروشیمی در خط جلو است. رییس بانک مرکزی اعلام کرد ۲۰ درصد نیازهای ارزی کشور را پتروشیمی تامین می‌کند و در سامانه نیما نیز ۵۰ درصد ارز توسط این صنعت تامین می‌شود.  البته وقتی صنعتی در خط مقدم است و بار مسوولیت کشور را بر عهده دارد، وظیفه همه ما هم حمایت است

   وزیر نفت: جهش دوم صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۰ به پایان می‌رسد و با ریل‌گذاری مطمئنی که دولت دوازدهم برای جهش سوم پتروشیمی انجام داده است، صادرات این صنعت طی پنج سال پس از پایان دولت، می‌تواند به ۳۷ میلیارد دلار برسد. جهش سوم، کاشتن بذر تولید برای آینده است؛ نه تنها آینده صنعت پتروشیمی بلکه آینده اقتصاد غیرنفتی ایران و جلوگیری بیشتر از خام‌فروشی

 

ارسال نظر