مشوق‌های قیمتی به رانت خوراک تبدیل نشود

۱۳۹۸/۰۹/۲۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۹۵۵۵

مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: قیمت خوراک‌های گازی پتروشیمی‌ها منطقی نیست و باید حواسمان باشد مشوق‌های قیمتی به پتروشیمی‌ها به رانت خوراک تبدیل نشود.

عبدالحسین بیات مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس درباره شیوه قیمت‌گذاری خوراک پتروشیمی‌ها گفت: شیوه قیمت‌گذاری خوراک

گاز مایع پتروشیمی‌ها متفاوت است. واقعیت امر آن است که خوراک‌های مایع در افق بین‌الملل قیمت دارند و بر سر آن رقابت شکل می‌گیرد زیرا امکان نقل و انتقال و صادرات خوراک­‌های مایع با وسایل حمل ونقل روز مخصوصا ناوگان دریایی فراهم و دست بازارهای جهانی هم برای خرید و فروش آنها بازتر است.

وی ادامه داد: در ایران هم خوراک‌های مایع از جمله نفتای سبک و سنگین و میعانات گازی امکان صادرات دارند و اگر در داخل مصرف نشوند، بیرون از مرزها خریدارانی هستند که مایل به تهیه آن باشند. بنابراین، این بحث وجود دارد که باید این خوراک‌­ها با شرایط رقابتی قیمت‌گذاری و مصرف شوند.

بیات به شیوه قیمت‌گذاری خوراک گاز اشاره کرد و گفت: اما خوراک­‌های گازی این وضعیت را ندارند و عمدتا خوراک­‌های محلی (Local) محسوب

می‌­شوند. این خوراک‌­ها در هر منطقه بسته به شرایط اقتصادی و مزیت­‌های توسعه‌­ای که از جمله در حوزه پتروشیمی دارد، قیمت­‌گذاری می­‌شوند.

مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: اگرچه تجهیزاتی برای تبدیل خوراک اتان به مایع و صادرات آن به بازارهای بین‌­المللی ایجاد شده ولی به این سادگی مقدور نیست ضمن اینکه هزینه سرمایه­‌گذاری برای مایع‌سازی و انتقال آن نیز زیاد است در نتیجه قیمت آن در بازارهای جهانی افزایش می‌­یابد. از این رو هر کشوری خوراک گاز را به صورت منطقه‌‌ای قیمت­‌گذاری کرده است.

وی افزود: مثال مشابه آن در بحث بنزین و سی‌ان‌جی است. ما نمی‌توانیم بگوییم قیمت سی‌ان‌جی معادل بنزین باشد. زیرا بنزین فرآورده مایعی است که امکان صادرات دارد ولی سی‌ان‌جی به راحتی و در حجم انبوه قابل صادرات نیست. در نتیجه شیوه قیمت‌گذاری آنها نیز متفاوت است.

بیات اظهارداشت: توسعه صنعت پتروشیمی مزیت ایران محسوب می‌شود و حجم اندکی از مواد هیدروکربوری مایع به عنوان خوراک و سوخت در این صنعت مصرف می‌شود، با این اوصاف معتقد هستم که با هدف توسعه این صنعت، مشوق‌هایی در بحث معادل­‌سازی قیمت خوراک داشته باشیم. این کار هوشمندانه است ولی باید مرزش خیلی دقیق باشد تا تبدیل به مسائل رانتی نشود.

مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهار داشت: نمی‌­توان اینگونه استدلال کرد که به پتروشیمی­‌های خوراک گاز تخفیف داده می­‌شود ولی به پتروشیمی‌­های خوراک مایع داده نمی­‌شود. من قبول دارم قیمت خوراک­‌های گازی منطقی نیست و به همین دلیل زمانی که من مسوولیت داشتم قیمت را تا مرز 13 سنت رساندیم ولی بعد از اینکه دولت عوض شد مجدد به قیمت 8.5 سنت رسید. آن زمان ما محاسبه کردیم که 13 سنت جواب می­‌دهد.

وی ادامه داد: الان اینگونه نیست که پتروشیمی‌­های خوراک مایع از حاشیه سود منطقی نسبت به سایر فعالیت­‌های اقتصادی خارج باشند ولی این حاشیه سود به میزان پتروشیمی­‌های خوراک گاز نیست. بنابراین می‌­توانیم قیمت خوراک گازی را منطقی‌­تر کنیم و به خوراک مایع هم تخفیف بیشتری بدهیم. در دوره مسوولیتم ما این معادل‌­سازی را انجام دادیم و پیشنهادش را هم به وزارت نفت ارایه کردیم ولی وزارت نفت آن را نپذیرفت.

 

 

ارسال نظر