تعمیرات در پارس جنوبی یا سیاست کاهش خام فروشی

۱۳۹۶/۰۷/۰۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۷۶۳۶

روز گذشته رویترز به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرد که صادرات میعانات گازی ایران در ماه اکتبر به پایین‌ترین سطح خود در 5 ماه گذشته خواهد رسید. به نحوی که عرضه میعانات این کشور به بزرگ‌ترین مشتری‌اش یعنی کره جنوبی به نصف تقلیل پیدا خواهد کرد.

آن ‌طور که رویترز گزارش می‌دهد، شرکت ملی نفت به مشتریان آسیایی خود اعلام کرده که علت اصلی کاهش صادرات میعانات گازی در این ماه، انجام عملیات تعمیرات در فازهای پارس جنوبی است. به گفته این منبع آگاه که نخواست نامش فاش شود، ایران قصد دارد در ماه اکتبر روزانه حدود 295هزار بشکه میعانات بارگیری کند که 31درصد نسبت به 429هزار بشکه در روز ماه جاری کاهش خواهد داشت. به گفته این منبع مطلع، صادرات میعانات ایران به کره جنوبی در ماه اکتبر به نصف کاهش خواهد یافت و به حدود 153هزار بشکه در روز خواهد رسید. منبع دوم مطلع نیز در این باره به رویترز گفت، کاهش عرضه میعانات ایران به کره جنوبی احتمالا در ماه نوامبر نیز ادامه خواهد داشت. منابع آگاه گفتند، پیش‌تر به شرکت‌های اس کی انرژی، هیوندای اویل بانک و هانوها توتال پتروچمیکال کره جنوبی در مورد این کاهش عرضه اطلاع داده شده و این شرکت‌ها جایگزین‌هایی برای محموله‌های ایرانی یافته‌اند.

کیم وو کیونگ، سخنگوی شرکت اس‌کی‌اینوویشن، مالک شرکت اس کی انرژی گفت:«ما درحال رصد وضعیت هستیم تا ببینیم این کاهش عرضه تا کی ادامه دارد».  همزمان با انتشار این خبر، روز گذشته خبرگزاری شانا وابسته به وزارت نفت خبر از تصمیم شرکت ملی نفت ایران برای لغو قراردادهای خارجی فروش میعانات گازی با هدف تامین نیاز مصارف داخلی و جلوگیری از خام فروشی داد.

شانا در این باره نوشت:«منابع خارجی درحالی این روزها از کاهش صادرات میعانات گازی ایران خبر می‌دهند که ایران برای نخستین‌ بار از زمان تولید نخستین میعانات گازی در کشور که با افتتاح فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی در بهمن ماه ۱۳۸۱ کلید خورد برای تامین نیازهای داخلی و همسو با اجرای برنامه اقتصاد مقاومتی و جلوگیری از خام فروشی، فروش میعانات گازی به مشتریان خارجی را کاهش خواهد داد».  پالایشگاه ستاره خلیج فارس و مجتمع پتروشیمی بروزیه هم‌اکنون بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان میعانات گازی در کشور به شمار می‌آیند. طبق برنامه ششم توسعه قرار است همه میعانات گازی تولیدی کشور صرف مصارف داخلی شود.  

هم‌اکنون روزانه حدود ۱۰۰هزار بشکه میعانات گازی از پارس جنوبی به عنوان خوراک در اختیار پالایشگاه ستاره

خلیج‌فارس قرار می‌گیرد که قرار است این میزان با تکمیل واحدهای این ابرپالایشگاه میعانات گازی افزایش یابد، مصرف 3 فاز پالایشگاه ستاره

خلیج‌فارس، روزانه ۳۶۰هزار بشکه میعانات گازی است.

مصرف پتروشیمی بروزیه به عنوان بزرگ‌ترین تولید‌کننده مواد آروماتیکی جهان نیز بیش از ۱۰۰هزار بشکه میعانات گازی در روز است.

وزیر نفت ۶ شهریور ماه امسال در برنامه «نگاه یک» درباره جلوگیری از خام فروشی اظهار کرده بود:«دو برنامه برای جلوگیری از خام فروشی در دستور کار ما قرار دارد، نخست توسعه صنعت پتروشیمی است و دیگر افزایش ظرفیت پالایش است».  زنگنه تصریح کرده بود:«براساس برنامه ششم، همه میعانات گازی تولید کشور که تا ۲سال آینده به یک میلیون بشکه در روز می‌رسد در داخل کشور پالایش می‌شود و دیگر میعانات گازی برای صادرات نخواهیم داشت و میعانات تولیدی در پالایشگاه‌های کشور به نفت گاز، بنزین، نفتا و گاز مایع تبدیل می‌شود».  شرکت ملی نفت ایران در مرداد ماه امسال موفق به فروش ۵۳۰ هزار بشکه میعانات گازی به مشتریانش شد که کره جنوبی با خرید نیمی بیشتر از این میزان بزرگ‌ترین مشتری میعانات گازی ایران است.

شرکت ملی نفت ایران در آغاز به کار دولت یازدهم ۷۵میلیون بشکه میعانات گازی رو آب داشت که هم‌اکنون این رقم به نزدیک صفر رسیده است، علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به تازگی در گفت‌وگو با نشریه بین‌المللی وزارت نفت «ایران پترولیوم» به این موضوع اذعان کرده و ثبت رکورد فروش روزانه 3میلیون بشکه نفت و میعانات گازی در اسفند ماه ۹۵ را از رکوردهای دوران مدیریت خود در شرکت ملی نفت ایران اعلام و عنوان کرد:«تولید کنونی میعانات گازی کشور ۶۳۰ هزار بشکه در روز است».

 

 

ارسال نظر