رضایت زودهنگام از مجری مسکن دولتی

۱۴۰۱/۱۰/۱۳ - ۱۱:۳۰:۰۰
کد خبر: ۱۹۶۰۷۰
رضایت زودهنگام از مجری مسکن دولتی

گروه راه و شهرسازی| کمتر از یک ماه پس از رای اعتماد مجلس به وزیر راه و شهرسازی جدید، مهرداد بذرپاش در کمیسیون عمران حاضر شد تا به سوالات و دغدغه‌های تدوین‌کنندگان و واضعان قانون نهضت ملی مسکن پاسخ دهد. آن‌گونه که رییس کمیسیون عمران جزییات این جلسه را روایت کرده، «گزارش وزیر راه نشان از اراده جدی وزارت راه و شهرسازی در اجرای قانون جهش تولید مسکن دارد و حاکی از آن است که هم‌اکنون وزارتخانه در مسیر درستی قرار گرفته است.»

ابراز رضایت کمیسیون عمران از گزارش وزیر جدید را در حالی صورت گرفته که بر اساس قانون یادشده، دولت مکلف است سالانه یک میلیون مسکن در سال بسازد، اما اکنون پس از گذشته 16 ماه از فعالیت دولت سیزدهم، نه‌تنها کمتر از 200 هزار واحد مسکونی در کشور در دست ساخت است که با توجه به نوسان‌های قیمتی ناشی از بی‌ثباتی‌های اقتصادی، ادامه و به سرانجام رسیدن این طرح بزرگ دولتی در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

تامین زمین، تامین مالی، و هزینه‌های رو به فزونی مصالح ساختمانی در شرایط تورمی کشور از جمله مهم‌ترین مشکلات پیش روی طرح ساخت 4 میلیون مسکن در 4 سال است. اگر از مساله تامین زمین بگذریم - چه آنکه دیروز محمد مخبر، معاون اول رییس‌جمهور از تامین زمین برای 2.4 میلیون واحد مسکونی خبر داد – به راحتی نمی‌توان از مساله تامین مالی و اعطای تسهیلات 450 هزار تومانی بابت هر واحد مسکونی گذشت. چه آنکه نه دولت توان مالی لازم را دارد و نه نظام بانکی یارای اعطای تسهیلات تکلیفی مسکن دولتی را دارند. 

در چنین شرایطی، وزیر راه و شهرسازی با اعلام اینکه مجموعه دولت پیشنهادهای نمایندگان مجلس را برای تامین منابع مالی اجرای طرح‌های مسکن بررسی می‌کند، گفت: برای تکمیل حدود ۵۰ هزار مسکن مهر باقیمانده از محل فروش زمین‌ها اقدام شده است.

به گزارش ایرنا، مهرداد بذرپاش در دیدار با اعضای کمیسیون عمران مجلس با تاکید بر اینکه صحبت‌های برخی نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه شهرهای جدید از زمان تاسیس تاکنون از بیماری مزمن رنج می‌برد حرف نادرستی نیست، افزود: شهرهای جدید طبق قانون مصوب در سال‌های متمادی و در دولت‌های مختلف اجرا شده و هم‌اکنون به وضعیت موجود رسیدیم که البته مشکلاتی را نیز در شهرهای جدید داریم.

وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: امروز یکی از کانون‌های هدف وزارت راه و شهرسازی برای تولید مسکن، شهرهای جدید است. به نظر می‌رسد که قانون شهرهای جدید نیاز به اصلاح دارد که درصدد هستیم در همراهی با مجلس آن را اصلاح کنیم.

اصلاح قانون شهرهای جدید

بذرپاش با اشاره به اینکه عملکرد شهرهای جدید در برخی وجوه مثبت و در برخی وجوه ایراداتی دارد که باید رفع شود، گفت: در دوره جدید اولویت وزارت راه و شهرسازی اصلاح قانون شهرهای جدید است.

وی یکی از اصلی‌ترین مشکلات شهرهای جدید را نبود روح متعالی نظام شهرسازی و زیست مومنانه ایرانی - اسلامی عنوان کرد و در بیان دلایل این وضعیت توضیح داد: بخشی از مشکلات موجود در شهرهای جدید به دلیل نبود منابع و تامین خدمات روبنایی، بخشی به دلیل نبود طراحی از قبل و بخشی نیز به دلیل ایرادات قانونی بوده است؛ بنابراین وقتی در ادوار مختلف رویکرد درآمد هزینه‌ای به شهرهای جدید داشتیم ناچار شدیم تا اراضی را در این شهرها بفروشیم و این وضعیت ماحصل سال‌های طولانی است. ناچار شدیم اراضی را در شهرها به فروش برسانیم تا خدمات زیربنایی و روبنایی را در شهرهای جدید تامین کنیم و اساساً مسکن بسازیم.

روح متعالی یا نبود زیرساخت‌های شهری

به گزارش «تعادل»، بذرپاش در حالی از نبود روح متعالی در شهرهای جدید سخن به میان آورده است که اساسا این شهرها چیز جز رویش هندسی آهن و سیمان نیست. در این شهرها که اغلب بیابان‌های اطراف شهرهای بزرگ از جمله تهران بوده‌اند، صرفا واحدهای مسکونی ساخته شده‌اند و از همین رو، در این مناطق جدید هیچ زیرساختی جز مسکن وجود ندارد. نه راه، نه جدول، نه مسجد، نه کلانتری، نه مدرسه، نه درمانگاه، نه مغازه و بازار وجود ندارد.

وزیر راه و شهرسازی در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با اعضای کمیسیون عمران مجلس بر ارایه پیشنهاد نمایندگان مجلس برای تامین منابع مالی و تکمیل طرح‌های باقیمانده مسکن و اجرای کلان پروژه نهضت ملی تاکید کرد.

عضو کابینه دولت سیزدهم افزود: در اجرای طرح‌های فوریتی همچون اجرای طرح مسکن مهر، اقدام ملی، نهضت ملی مسکن منابعی به غیر از منابع بانکی دیده نشد و بخشی از مشکلات نیز به همین دلیل است که منابعی که در اختیار دولت‌ها بوده برای اجرای پروژه‌ها مهم از جمله تکمیل واحدهای باقیمانده مسکن مهر، مسکن ملی و نهضت ملی مسکن کافی نبوده است. هم‌اکنون نیز یکی از استمدادهای ما از کمیسیون عمران مجلس همین تامین منابع مالی کلان پروژه کشور است که در جلسه رای اعتماد نیز بر آن تاکید داشتم.

بذرپاش تاکید کرد: وقتی منابع اجرای طرح‌های کلان مسکن دولت فقط متکی بر منابع بانکی است یکی از سهل الوصول‌ترین روش‌ها فروش زمین است. اینکه زمین را بفروشند و هزینه آماده‌سازی بدهند و هرجایی که کمبود منابع بود حتی به عملیات احداث برسند که نمونه آنها را در باقیمانده‌های مسکن مهر شاهد هستیم.

فروش زمین برای تکمیل مسکن مهر!

وزیر راه و شهرسازی گفت: برای تکمیل حدود ۵۰ هزار مسکن مهر باقیمانده از محل فروش زمین‌ها اقدام شده است. دولت در تکمیل این تعداد واحد باقیمانده مسکن مهر متعهد شده است تا واحدها را تکمیل کند، زیرا با افزایش قیمت‌ها مردم متضرر شده‌اند و برخی از آنها نیز عملیات اجرایی نداشته و فقط زمین است و هیچ کاری روی اراضی انجام نشده است؛ بنابراین برای تکمیل واحدها چون منابع متکی به منابع بانکی است باید از محل فروش اراضی تامین منابع انجام، واحدها تکمیل و تحویل متقاضیان شوند.

وی تصریح کرد: چنانچه مجلس راه دیگری را به دولت پیشنهاد می‌دهد تا از مسیرهای دیگر برود همچون تملک دارایی یا روش‌های دیگر تامین منابع مالی بر روی آن توافق و تصمیم‌گیری می‌کنیم تا تعهداتی که برعهده حاکمیت در خصوص تامین مسکن است انجام شود.

شکایت از بانک‌ها به قوه قضاییه

روایت رییس کمیسیون عمران مجلس از جلسه اعضای این کمیسیون با بذرپاش شنیدنی است. او از طرح شکایت نمایندگان مجلس از عملکرد بانک‌هایی که به تعهدات خود عمل نکردند به قوه قضاییه خبر داده است. این در حالی است که وضعیت منابع و مصارف بانک‌ها حال و روز خوشی ندارد و در این حال، تسهیلات تکلیفی دولت بار بانک‌ها در این شرایط سخت را مضاعف کرده است.

از این رو، چنین رویکرد و نگاهی ناشی از عدم شناخت وضعیت بانک‌ها ارزیابی می‌شود، چه آنکه بانک‌ها با نرخ‌های بهره بالا در بازار بین بانکی، منابع مالی تجهیز می‌کنند، اما از سوی دیگر، به اجبار باید منابع گران خود را به ثمن بخس به تسهیلات تکلیفی اختصاص دهند. کاری که نه به صرفه و صلاح بانک‌ها است و نه عقلانی!

به گزارش مهر، محمدرضا رضایی‌کوچی رییس کمیسیون عمران مجلس در حاشیه نشست مشترک با وزیر راه و شهرسازی با موضوع بررسی اجرای قانون جهش مسکن در خصوص برنامه مجلس برای نظارت بر عملکرد بانک‌ها در ارایه تسهیلات اجرای قانون جهش تولید مسکن گفت: حدود یک ماهی که آقای مهرداد بذرپاش سکانداری وزارت راه و شهرسازی را برعهده گرفته است شاهد هستیم که اراده جدی برای اجرای قانون درحوزه مسکن در این دوره از مدیریت وزارتخانه ایجاد شده است.

وزارت راه در مسیر درست قرار گرفت!

رییس کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: گزارشی که امروز در کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در خصوص مسکن از لحاظ کمی و کیفی توسط وزیر راه و شهرسازی و معاونان وی ارایه شد نشان از اراده جدی وزارت راه و شهرسازی در اجرای قانون جهش تولید مسکن دارد و حاکی از آن است که وزارتخانه در مسیر درستی قرار گرفته است.

رضایی‌کوچی افزود: هم مجلس و هم دولت مصمم هستند تا سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور احداث شود که در خصوص مکانیزم‌های اجرای طرح نهضت ملی مسکن امروز در نشست مشترک با وزیر راه و شهرسازی درخصوص آن تصمیم‌گیری شد.

رضایی کوچی مشخصاً در خصوص همکاری بانک‌ها در اجرای طرح نهضت ملی مسکن گفت: در حال حاضر به غیر از بانک مسکن، بانک‌ها همکاری مناسبی ندارند. با وجود آنکه در قانون جهش تولید مسکن، جریمه‌ای برای بانک‌هایی که در ارایه تسهیلات نهضت ملی مسکن تعلل می‌کنند معین شده است و وزارت اقتصاد در این خصوص تکلیف دارد. اما شاهد هستیم که وزارت اقتصاد در این خصوص همراهی نکرده است و ما نمایندگان مجلس ناچار شدیم تا شکایت خود را در خصوص عدم همکاری بانک‌ها به ریاست قوه قضاییه ارایه دهیم.

رییس کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: با تغییراتی که در بانک مرکزی انجام شده انتظار داریم تا بانک مرکزی به عنوان ناظر بر بانک‌ها همکاری بانک‌ها در حوزه تقویت منابع مالی طرح نهضت ملی مسکن تقویت شود. وی افزود: در خصوص تأمین اراضی نیز در این خصوص مشکلی وجود ندارد و زمین‌های موردنیاز اجرای طرح نهضت ملی مسکن احصا شده و در حال احصاست. همچنین اراضی دیگری نیز به محدوده شهرها الحاق شده است.

وی تصریح کرد: امید می‌دهیم که با شرایط فعلی وزارت راه و شهرسازی احداث سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور محقق خواهد شد.

 

ارسال نظر