ساخت و ساز در حریم گسل‌های پایتخت ممنوع شد

۱۳۹۸/۰۶/۲۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۳۱۶۳
ساخت و ساز در حریم گسل‌های پایتخت ممنوع شد

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از تصویب حریم گسل‌های تهران در شورای عالی شهرسازی و ممنوعیت ساخت و ساز در ۸۱ کیلومتر مربع از اراضی پایتخت خبر داد.

به گزارش مهر، محمد شکرچی‌زاده در نشست خبری سالروز زلزله طبس گفت: ۲۵ شهریور سالگرد زلزله طبس است که نزدیک به ۱۸ هزار نفر در کشور جان خود را از دست دادند. در ایران هر ۱۰ سال یک بار زلزله‌ای با بزرگای ۷ ریشتر رخ می‌دهد که همگی آنها خوشبختانه در شهرهای کوچک و زیر ۱۰۰ هزار نفر رخ داده است. اگر زلزله سال ۹۶ سرپل ذهاب که ۶۰۰ کشته داشت در شهرهای بزرگ یا کلان‌شهرها رخ می‌داد، خسارات آن صدها یا هزاران برابر زلزله استان کرمانشاه بود.

وی با بیان اینکه تأسیسات مهمی مانند بیمارستان‌ها در زلزله‌ها از اهمیت بالایی برخوردارند، گفت: متأسفانه زلزله استان کرمانشاه نشان داد که بیمارستان‌های ما اعم از نوساز و قدیمی ساز، تاب آوری مناسبی در برابر زلزله ندارند. در کشور ما به موضوع تاب آوری بیمارستان‌ها پرداخته نشده است در حالی که در ژاپن در سال ۲۰۱۹ اعلام شد ۹۵ درصد بیمارستان‌های این کشور مقاوم هستند.

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی افزود: در فرصتی که در برجام پیش آمد توانستیم ۵۰۰ دستگاه شتاب نگار زلزله را از بهترین تولید‌کنندگان خارجی خریداری کنیم. تاکنون ۱۰۰ دستگاه شتاب نگار در نقاط مختلف کشور نصب شده است که وضعیت کشور را از نظر تکنونیک خاک، رصد می‌کند. در قانون برنامه ششم توسعه، دولت مکلف به خرید هزار دستگاه شتاب‌نگار دیگر شده است. این در حالی است که ژاپن با وسعتی به مراتب وسعت ایران، ۱۰ برابر کشور ما دستگاه شتاب‌نگار دارد.

شکرچی‌زاده درباره پیوست ششم آیین‌نامه مقاوم‌سازی ساختمان‌ها در برابر زلزله (آیین‌نامه ۲۸۰۰)، ادامه داد: در این پیوست امکان مقاوم‌سازی نماها و دیوارها و دیگر بخش‌های غیرسازه‌ای ساختمان نیز لحاظ شده است. در حالی که تا پیش از این آیین‌نامه ۲۸۰۰ صرفا به مقاوم‌سازی بخش‌های سازه‌ای ساختمان به خصوص اسکلت می‌پرداخت و خوشبختانه بررسی‌های ما نشان می‌دهد ۸۰ درصد اسکلت ساختمان‌های ساخته شده در سال‌های اخیر، این آیین‌نامه را رعایت می‌کنند که نمونه آن کاهش شدید تلفات در زلزله سرپل ذهاب به دلیل رعایت این آیین نامه بود.

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: در بخش‌های غیر سازه‌ای، آیین نامه‌ای نداشتیم و دیدیم در زلزله استان کرمانشاه، ساختمان‌ها عمدتاً از بخش‌های غیر سازه‌ای مانند نما و دیواره‌ها، دچار آسیب شده‌اند.

به گفته این مقام مسوول در وزارت راه و شهرسازی پیوست ششم آیین‌نامه ۲۸۰۰ امروز به ادارات کل راه و شهرسازی استان‌ها و سازمان‌های استانی نظام مهندسی ساختمان ابلاغ شد.

وی با بیان اینکه برخی سازنده‌ها معتقدند رعایت این آیین‌نامه هزینه ساخت و ساز را افزایش می‌دهد، اظهار کرد: براساس برآوردهای ما رعایت پیوست ششم آیین‌نامه ۲۸۰۰ تنها 2 درصد هزینه ساخت و ساز را افزایش خواهد داد اما جلوی خسارات زیادی را در صورت وقوع زلزله خواهد گرفت. به عنوان مثال در زلزله خردادماه کالیفرنیا با بزرگای بالای ۷ ریشتر تنها یک نفر کشته و ۲۵ نفر زخمی شدند. شکرچی‌زاده درباره حریم گسل‌های زلزله در کلان‌شهرها تصریح کرد: حریم گسل‌های ۵ کلان‌شهر از جمله تهران تعیین و در شورای عالی شهرسازی و معماری به تصویب رسید. حریم‌های مذکور به شهرداری تهران ابلاغ شده و ساخت و ساز در ۸۱ کیلومتر مربع از شهر تهران برای ساختمان‌های با اهمیت بالا مانند بیمارستان‌ها ممنوع است.

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص فرونشست، اظهار کرد: یک سوم دشت‌های ایران در معرض فرونشست با سرعت بالا قرار دارند که دلیل آن بهره‌برداری بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی است. این فرونشست‌ها در جاهایی از کشور که ضخامت سنگ بستر یکسان نیست نمود بیشتری داشته و کل منطقه تحت فرونشست دچار شکستگی و ترک‌برداری زمین می‌شود. در تهران نیز نقاطی از پایتخت مانند فرودگاه امام خمینی با فرونشست مواجه هستند که به شهرداری تهران تذکرهای لازم داده شده است.

۵۰ درصد بیمارستان‌های کشور آسیب‌پذیرند

احسان اثنی عشری، نماینده دفتر اسکان حقوق بشر سازمان ملل گفت: بیش از نیمی از بیمارستان‌های دولتی ایران در برابر زلزله آسیب پذیر هستند.

به گزارش مهر، احسان اثنی عشری در نشست خبری همایش تاب‌آوری بیمارستان‌ها در برابر زلزله، اظهار کرد: این کنفرانس ۷ و ۸ مهرماه با حضور مقامات وزارت راه و شهرسازی و بهداشت درمان و آموزش پزشکی برگزار می‌شود.

وی افزود: بیش از ۵۰ درصد بیمارستان‌های دولتی کشور در برابر زلزله آسیب پذیر هستند که تاکنون ۱۲ بیمارستان با کمک سازمان مقاوم‌سازی شده است.

نماینده دفتر اسکان حقوق بشر سازمان ملل در ایران ادامه داد: به دنبال تغییر پارادایم ذهنی مهندسان از مقاوم‌سازی در برابر زلزله به تاب‌آور بودن در برابر زلزله هستیم که مجموعه بزرگ‌تری از اقدامات را در ساخت و ساز شامل می‌شود.

 

ارسال نظر