جزییات تازه از بدهی‌های شهرداری تهران

۱۳۹۸/۰۶/۱۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۲۲۹۴
جزییات تازه از بدهی‌های شهرداری تهران

گروه راه و شهرسازی|

میزان بدهی شهرداری تهران بار دیگر خبر ساز شده است. چند روز پیش شورای شهر تهران لیست بدهی‌ 69 هزار میلیاردی شهرداری تهران در دوره مدیریت محمدباقر قالیباف را منتشر کرد. لیستی که بلافاصله با انتقاد معاون محمدباقر قالیباف، شهردار اسبق تهران روبرو شد. در حالی که قدرت‌الله گودرزی، معاون مالی قالیباف اصرار دارد میزان بدهی‌های شهرداری در زمان تحویل مدیریت شهری 16 هزار میلیارد تومان بوده است، اما آمارها بیانگر رقم دیگری است. روز گذشته، علی اعطا، سخنگوی شورای پنجم ضمن محرمانه خواندن رقم دقیق بدهی‌های شهرداری اظهار کرد که صرفا در مورد یک آیتم و به‌طور مشخص در حوزه بدهی بانکی ۲۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در دفاتر حساب ثبت شده و قطعی است و این ادعای مدیران قبلی مبنی بر اینکه کل بدهی‌ها ۱۶ هزار میلیارد تومان است را رد می‌کند و به نظر می‌رسد تکلیف مابقی بدهی‌ها نیز مشخص باشد.

به گزارش «تعادل» اختلاف بر سر میزان بدهی‌های شهرداری تهران از زمان شورای چهارم وجود داشت و اعضای شورای شهر هر کدام رقم متفاوتی از بدهی‌های شهرداری را عنوان می‌کردند. در حالی که علیرضا دبیر، رییس کمیسیون بودجه شورای شهر چهارم در روزهای پایانی این دوره مبلغ بدهی شهرداری تهران تا تاریخ ٣١ خرداد ٩٥ را ٢٠ هزار میلیارد تومان اعلام کرد، اما در همان زمان برخی اعضای شورای شهر وقت رقم‌های بالاتری را مطرح می‌کردند. از جمله محمد مهدی تندگویان اعلام کرد که میزان بدهی‌های شهرداری 60 هزار میلیارد تومان است و محمد حقانی نیز رقم بدهی‌های شهرداری را 70 هزار میلیارد تومان برآورد کرد. رحمت‌الله حافظی، رییس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران این مبلغ را 40 هزار میلیارد تومان عنوان کرد. همچنین مهدی چمران، رییس شورای چهارم، 20 هزار میلیارد تومان و پایین‌ترین رقم را نیز قدرت‌الله گودرزی، معاون مالی شهردای اعلام کرد و گفت، میزان بدهی‌های شهرداری 8.5 هزار میلیاد تومان است. بر اساس آن چه گفته شد، اعضای اصولگرای شورای چهارم نیز در رقم بدهی‌ها با یکدیگر اتفاق نظر نداشتند و میزان بدهی‌ها از 8 هزار میلیارد تا 70 هزار میلیارد تومان عنوان شد. با رفتن اعضای شورای چهارم از خیابان بهشت و آغاز دوره جدید مدیریت شهری مشخص شد که بدهی‌های قطعی شهرداری تهران به پیمانکاران و بانک‌ها و دیگر افراد حقیقی و حقوقی تا ٥٣ هزار میلیارد تومان رسیده است و هر روز به این عدد افزوده می‌شود.

محمدعلی نجفی، اولین شهردار منتخب اصلاح‌طلبان تهران در گزارشی مفصل، وضعیت نابسامان مالی و بی‌انضباطی و تخلف در دوره محمدباقر قالیباف را افشا کرد که با واکنش‌های گسترده‌ای همراه بود. نجفی در گزارش خود 100 روزه نخست فعالیت خود گفته بود: تمام عملکرد مالی و عمرانی شهرداری به صورت «دیمی» و بدون برنامه‌ریزی انجام می‌شده و این طور که پیداست در زمان قالیباف، شهرداری به وضعیت دوره قاجار به عقب برگشته بود و شخصی سر خوان خزانه می‌نشست و به هر کس دوست داشت، بودجه می‌داد!

در گزارش نجفی، ‌بدهی شهرداری تا ۵۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعلام شد، سپس محمدعلی افشانی، دومین شهردار منتخب شورای پنجم آن را ۵۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان و پیروز حناچی شهردار فعلی نیز آن را ۶۹ هزار میلیارد تومان اعلام کردند.

در آخرین اظهارنظرها، نیز همانطور که عنوان شد، معاون مالی قالیباف میزان بدهی‌های شهرداری را 16 هزار میلیارد تومان اعلام و مدیران شهری حاضر را به مناظره دعوت کرد. علی اعطا در نشست خبری روز گذشته در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مدیران قبلی شهر بدهی ۶۹ هزار میلیاردی را قبول ندارند و خواهان برگزاری مناظره شدند، گفت: به نظر می‌رسد این بدهی‌ها به جدال رسانه‌ای تبدیل شده است اما در خردادماه سال ۹۸ حناچی شهردار تهران نامه‌ای را با مهر محرمانه به شورای شهر ارسال و فهرست بدهی‌ها را به‌صورت تفکیک شده و در چند جدول ارایه کرد. از آنجایی که این نامه در طبقه‌بندی محرمانه است، نمی‌توانم از جزییات آن صحبت کنم. صرفا در مورد یک آیتم که بطور مشخص در حوزه بدهی بانکی است، ۲۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی در دفاتر حساب ثبت شده و قطعی است .

اعطا با بیان اینکه تقریبا وضعیت مالی بدهی‌های شهرداری را همگان می‌دانند، اظهارکرد: ما به دنبال آن نیستیم که فضای آرام و باثباتی که ایجاد شده را برهم بزنیم. سخنگوی شورای شهر تهران این سوال را که آیا حاضر به مناظره هستید را با خنده بی‌جواب گذاشت.

اما نکته جالب ادعای گودرزی معاون قالیباف اینجاست که گفته است: «اگر مبلغ 69 هزار میلیارد تومان بدهی اعلام شده از طرف اعضای شورای پنجم صحیح باشد، شورای فعلی و مدیریت شهری باید پاسخگو باشند که چرا طی 2 سال گذشته مبلغ بدهی به بیش از 3 برابر افزایش یافته است.» در واقع مدیران قبلی که 12 سال بر مسند شهرداری تکیه زده و به گفته بسیاری از کارشناسان شرایط نامطلوبی را برای شهر تهران رقم زدند، اکنون به دنبال آشکار شدن تخلفات و اشتباهاتشان به دنبال تبرئه خود هستند و با این کار اعضای کنونی شورای را مجبور به واکنش کرده و انرژی زیادی از شورای شهر می‌گیرند.

     ارسال گزارش بدهی برای مقام معظم رهبری

در ادامه واکنش‌ها به این موضوع محمود میرلوحی، رییس کمیته اقتصادی و تنظیم مقررات شورا شهر تهران گفت: شهردار گزارش بدهی شهرداری را برای مقام معظم رهبری، رییس‌جمهور، رییس مجلس و وزیر کشور نیز ارسال کرده است.

میرلوحی درباره اظهارات معاون اسبق مالی و اقتصادی شهرداری تهران گفت: مسوولان اسبق شهری تا زمانی که در مسند بودند، منکر بدهی‌های خود می‌شدند. هر چند همین میزان بدهی‌ را هم که اکنون پذیرفتند، در گزارش جلسه‌ ۳۶۷ شورای چهارم منکر شده بودند. ما صورت مذاکرات این جلسه را به زودی منتشر می‌کنیم تا مشخص شود مدیران قبلی شهرداری چه گفتند. در مجموع ما سند خود را ارایه دادیم، آنها نیز سند خود را ارایه دهند.  او با بیان اینکه در همان موقع نیز این گزارش با اعتراض برخی اعضای شورا و از جمله آقای حافظی که آن را خلاف واقع دانستند، روبه‌رو شد، تصریح کرد: ‌اما از آنجا که دیوار حاشا بلند بود و هنوز هم این‌گونه است، در گذشته میزان بدهی‌ها در ابهام بود، اما اکنون همین که متقاعد شدند و تا این میزان بدهی را پذیرفتند، به نظر می‌آید، باقی بدهی را نیز قبول می‌کنند.

میرلوحی درباره علت افزایش میزان بدهی اظهار کرد: مدیران قبلی در حسابرسی‌ها مسوولانه عمل نکردند و ما اکنون در حال بررسی حساب‌ها هستیم و این اشکالی است که به گذشته وارد است. همان‌طور که می‌دانید گزارش تلفیق بودجه سال ۹۳ شهرداری اکنون در دست بررسی است. آنها در سال ۹۶ شهرداری را ترک کردند و گزارش حسابرسی سال ۹۳ اکنون به دست ما رسیده است. آنها خودشان نتوانستند حساب‌های خود را بررسی کنند، حالا بر چه اساسی می‌گویند ۱۶ هزار میلیارد بدهی داشتند، نمی‌دانم. مگر ترازنامه را برای سال‌های بعد تهیه و تحویل می‌دادند که بتوانند اعلام کنند، چقدر بدهی داشتند؟

میرلوحی افزود: در دوره پنجم شواری شهر، انضباط مالی ابلاغ شد و از شهردار اول خواستیم گزارش تغییر و تحول را تهیه کنند و این گزارش به‌تدریج تا امروز کامل شده است.

او با بیان اینکه امکان افزایش همین ۶۹ هزار میلیارد بدهی نیز وجود دارد، درباره علت این افزایش تصریح کرد: در آن زمان اصلا بر روی حساب‌های بانکی کار نشده بود و علت این افزایش قیمت از ۵۶ هزار و ۵۰۰ میلیون تومان از زمان آقای افشانی به ۶۹ هزار میلیارد در زمان آقای حناچی این است که بررسی‌ها به صورت دقیق انجام شده است. در این مدت کارهای سنگینی انجام شد تا مشخص شود، مناسبات مالی، بدهی‌ها و طلب‌ها از بخش‌های مختلف چه میزان است.

عضو شورای شهر با اشاره به اینکه میزان و نوع بدهی به بانک‌ها نیز مشخص نبود، افزود: در طی این مدت میزان بدهی به بانک‌ها و همچنین تکلیف بدهی‌های ارزی مشخص شد. اگر میزان بدهی‌های ارزی را مشخص نمی‌کردیم، اکنون با بحران دیگری با توجه به تلاطم ارزی روبرو بودیم و آثار تنش‌های ارزی در این بدهی‌ها نیز بروز می‌کرد و با مساله سنگین‌تری روبرو می‌شدیم.کار گسترده‌ای توسط حوزه مالی، حسابداری و خزانه‌داری انجام شده است تا امروز بگوییم این عدد میزان بدهی شهرداری در دوره‌های قبل است.

رییس کمیته اقتصادی و تنظیم مقررات شورای شهر تهران با بیان اینکه گزارش بدهی‌ها تنها برای شورای شهر ارسال نشده است، تصریح کرد: شهردار گزارش بدهی شهرداری را برای مقام معظم رهبری، رییس‌جمهور، رییس مجلس و وزیر کشور نیز ارسال کرده است. او درباره پرداخت این میزان بدهی گفت: شرایطی را فراهم می‌کنیم تا سالانه ۶ هزار میلیارد تامین کنیم تا همین عدد بماند‌ وگرنه بدهی‌ها مرتبا زایش دارد و این بدهی‌ها روزانه یک میلیارد و ۷۰۰ رشد می‌کند. در تلاش هستیم این بدهی‌ها تثبیت شود و با شناسایی منابع درآمدی موثر آنها را پرداخت کنیم.

میرلوحی با اشاره به عملکرد شورای پنجم اظهار کرد: در دو بودجه‌ای که به تصویب رساندیم و در برنامه سوم، بودجه رشد نکرده و از ۱۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان در سال ۹۶، با توجه به تغییرات اقتصادی در طی سال گذشته و نرخ تورم، به ۱۸ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان رسیده و رشدی نداشته است. ما تلاش کردیم تا با رقابتی شدن فعالیت‌ها، در هزینه‌ها صرفه جویی کنیم. اولویت‌ها را مشخص کردیم و به کارهایی که مربوط به ما نیست ورود نمی‌کنیم و با این وضع توانستیم بدهی‌ها را مهار کنیم.

Taadol-13

ارسال نظر