کفه واردات با صادرات برابر شد

۱۴۰۱/۰۵/۰۶ - ۰۶:۱۵:۴۷
کد خبر: ۱۹۱۱۷۰
کفه واردات با صادرات برابر شد

تعادل |

تجارت غیر نفتی تا پایان تیرماه سال جاری به ۳۴میلیارد و ۴۸۰ میلیون دلار رسید. این آمار نشان از رشد۱۹درصدی تجارتمان نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد. بنابر آمارهای گمرک، سهم واردات و صادرات از این میزان در ارزش یکسان بوده و هر کدام ۱۷میلیارد و ۲۴۰میلیون دلار را نشان می‌دهند که با رشد ۲۲درصدی صادرات و ۱۷درصدی واردات همراه بوده است. در همین حال، معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران گزارشی را منتشر کرده که با بررسی وضعیت تجارت سه کشور ایران، ترکیه و عربستان با اتحادیه اروپا مشاهده می‌کنیم که صادرات ترکیه به اتحادیه اروپا 87 برابر صادرات ایران به این منطقه و صادرات عربستان به اتحادیه اروپا 28 برابر صادرات ایران است.

     جزییات تجارت در ماه چهارم

به گزارش گمرک ایران، تجارت غیر نفتی کشور درچهار ماه نخست امسال با ۴۶میلیون و ۸۱۵ هزار تن کالا به ارزش ۳۴میلیارد و ۴۸۰میلیون دلار رسید، این میزان نسبت به مدت مشابه ۱۹درصد رشد داشته است. سهم صادرات از تجارت چهار ماهه ایران ۳۵میلیون و ۶۵۶هزار تن کالا به ارزش ۱۷میلیارد و ۲۴۰میلیون دلار بوده که نسبت به چهار ماه نخست سال قبل با رشد ۲۲درصدی در ارزش همراه بوده است. بر اساس این گزارش، چین با خرید ۱۰میلیون و ۶۳هزار تن کالا به ارزش پنج میلیارد و ۶۱۷میلیون دلار، عراق با ۶میلیون و ۹۳۲هزار تن کالا به ارزش دو میلیارد و ۳۹۸میلیون دلار، امارات با سه میلیون و ۹۵۲هزار تن به ارزش دو میلیارد و ۲۶۴میلیون دلار، ترکیه با سه میلیون و ۳۶۳هزار تن به ارزش دو میلیارد و ۶۰میلیون دلار و هند با یک میلیون و ۳۲۷هزار تن کالا به ارزش ۵۶۷میلیون دلار، پنج مقصد اول کالاهای صادراتی ایران در چهار ماه نخست امسال بودند. «پروپان مایع، متانول، گاز طبیعی مایع شده، اوره، بوتان مایع، پلی اتیلن، قیر نفت، روغن‌های سبک نفتی، شمش آهن و فولاد و فرآورده‌های سبک دارای بیش از ۷۰درصد نفت یا روغن‌های معدنی قیری» ۱۰قلم کالای اول صادراتی ایران از ابتدای فروردین تا پایان تیرماه بودند. بر اساس گزارش گمرک ایران، ۱۱میلیون و ۱۵۹هزار تن کالا به ارزش ۱۷میلیارد و ۲۴۰میلیون دلار نیز در چهار ماه ابتدایی سال وارد و از گمرکات کشور ترخیص شدند که نسبت به مدت مشابه با رشد ۱۷درصدی همراه بوده است.

امارات با فروش سه میلیون و ۶۰۰هزار تن کالا به ارزش چهار میلیارد و ۸۷۵میلیون دلار، چین با یک میلیون و ۱۸۶هزار تن به ارزش چهار میلیارد و ۴۲۲میلیون دلار، ترکیه با ۹۸۳هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۷۸۷میلیون دلار، هند با ۵۲۸هزار تن به ارزش ۸۵۹میلیون دلار و روسیه با ۹۳۰هزار تن کالا به ارزش ۵۹۹میلیون دلار، پنج کشور اول فروش کالا به ایران در این مدت چهار ماهه بودند. بر اساس این گزارش، گندم معمولی، برنج سفید، گوشی تلفن همراه، ذرت دامی، دانه سویا، روغن آفتابگردان، شکرخام، کنجاله سویا، تراکتورهای جاده‌ای و کک‌های زغال سنگ ۱۰قلم اول کالاهای وارده به کشور در چهار ماه اخیر بودند.

     صادرات ترکیه به اتحادیه اروپا  ۸۷ برابر ایران

در همین راستا، معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران با بررسی وضعیت تجارت سه کشور ایران، ترکیه و عربستان با اتحادیه اروپا نشان می‌دهد که صادرات ترکیه به اتحادیه اروپا 87 برابر صادرات ایران به این منطقه و صادرات عربستان به اتحادیه اروپا 28 برابر صادرات ایران است. در این بررسی، مجموع صادرات ایران در پنج ماه نخست سال 2022 به اتحادیه اروپا معادل 464 میلیون یورو عنوان شده است. ارزش صادرات ایران به اروپا در پنجمین ماه سال جاری میلادی (ماه مه) معادل 103 میلیون یورو بوده و در مقابل واردات کشور ما از اتحادیه اروپا در همین ماه سه برابر صادرات یعنی به میزان 301 میلیون یورو برآورد شده است.

با این حال ارزش کالا و اقلامی که عربستان در پنج ماه نخست سال به مقصد اروپا ارسال کرده 13 میلیارد یورو برآورد شده و این بدان معناست که صادرات عربستان در این بازه پنج ماهه به این منطقه، 28 برابر صادرات ایران به اتحادیه اروپاست. از صادرات 13 میلیارد یورویی عربستان به اتحادیه اروپا، 10 میلیارد یورو به اقلام نفتی اختصاص داشته و 3 میلیارد یورو نیز سهم کالاهای غیرنفتی است؛ ضمن آنکه، صادرات این کشور به اتحادیه اروپا طی سه ماه منتهی به ماه می‌2022 رشد قابل توجهی را تجربه کرده است. اما ارزش صادرات ترکیه به اتحادیه اروپا بیش از صادرات ایران و عربستان بوده و این کشور طی 5 ماه نخست سال 2022 معادل 40 میلیارد یورو کالا به اتحادیه اروپا صادر کرده است. رقم صادرات ترکیه به اتحادیه اروپا فقط در پنجمین ماه سال 2022 معادل 8 میلیارد و 272 میلیون یورو بوده و ارزش واردات این کشور از اتحادیه اروپا در این ماه، معادل 8 میلیارد و 295 میلیون یورو برآورد شده است. بدین‌ترتیب صادرات ترکیه به اتحادیه اروپا در پنج ماه نخست سال جاری میلادی 87 برابر صادرات ایران بوده است. همچنین میزان تجارت ایران با اتحادیه اروپا در ماه مه‌سال 2022 معادل 404 میلیون یورو بوده است در حالی که این رقم برای عربستان سعودی 3.8 میلیارد یورو و برای ترکیه 16.5 میلیارد یورو بوده است. در واقع تجارت دو کشور عربستان و ترکیه با اتحادیه اروپا در این ماه به ترتیب 9 و 40 برابر تجارت کشور ما با اتحادیه اروپاست.

     جزییات جدید تجارت ایران با چین 

همچنین جدیدترین آمار منتشرشده از سوی گمرک چین نشان می‌دهد، صادرات ایران به چین در نیمه نخست سال جاری میلادی با رشد ۳۱ درصدی مواجه شد و تجارت دو کشور در این دوره از ۸ میلیارد دلار فراتر رفت. به گزارش «خبرگزاری تسنیم» مبادلات تجاری این کشور با ایران در نیمه نخست سال جاری میلادی با رشد 23 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده و به 8 میلیارد و 263 میلیون دلار رسیده است. ارزش مبادلات دو کشور در ماه‌های ژانویه تا ژوئن سال قبل بالغ بر 6 میلیارد و 722 میلیون دلار اعلام شده بود. واردات چین از ایران در 6 ماهه نخست 2022 با رشد قابل توجه 31 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده و به 4 میلیارد و 81 میلیون دلار رسیده است. چین در مدت مشابه سال قبل 3 میلیارد و 116 میلیون دلار کالا از ایران وارد کرده بود. صادرات چین به ایران در ماه‌های ژانویه تا ژوئن امسال نیز با رشد 16 درصدی مواجه شده و به 4 میلیارد و 182 میلیون دلار رسیده است. چین در ماه‌های ژانویه تا ژوئن سال قبل چین 3 میلیارد و 606 میلیون دلار کالا به ایران صادر کرده بود. بر اساس این گزارش کل تجارت جهانی چین در نیمه نخست سال جاری میلادی 3079 میلیارد دلار بوده که این رقم با رشد 10.3 درصدی نسبت به نیمه نخست سال قبل مواجه شده است. چین در این دوره 1732 میلیارد دلار کالا صادر و 1347 میلیارد دلار کالا وارد کرده است.

 

ارسال نظر