میز «آی‌سی‌تی» فعال می‌شود

۱۳۹۸/۱۲/۰۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۴۴۳۴

جلسه هیات‌مدیره فدراسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران با حسین مدرس‌خیابانی، قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی برگزار شد. در این نشست، بر فعال‌سازی میز ict در سازمان توسعه تجارت تاکید شد. به گزارش روابط عمومی فدراسیون فاوا، محمدرضا طلایی رییس هیات‌مدیره فدراسیون فاوا در ابتدای نشست به معرفی و اقدامات این تشکل عضو اتاق بازرگانی ایران پرداخت و سپس به درخواست‌های این فدراسیون از وزارت صمت اشاره و عنوان کرد: اکنون ما خواهان تصویب آیین‌نامه صادرات نرم‌افزار هستیم. آیین‌نامه‌ای که بیش از ۴سال است که برای به نتیجه رسیدن آن با سازمان توسعه تجارت و آقای مهدی پور، معاون دفتر توسعه صادرات خدمات سازمان توسعه تجارت همکاری کردیم. برای تنظیم این آیین‌نامه تمام نهادهای ذی‌ربط مورد مشورت قرار گرفتند.

طلایی در ادامه عنوان کرد: صادرات نرم افزار حدود ۴۰۰ میلیون دلار است. اما نرم افزار یک نوع کالا نیست، بلکه خدمات است. در چنین شرایطی گمرک برای صادرکنندگان نرم‌افزار پروانه صادراتی صادر نمی‌کند و پروانه مشخصی در این زمینه ارایه داده نمی‌شود. در سوی دیگر به دلیل اینکه پروانه صادراتی مشخصی نداریم با سازمان امور مالیاتی با مشکل مواجه می‌شویم. از همین رو این آیین‌نامه فضای صادرات نرم‌افزار را قانونمند خواهد کرد و در سوی دیگر با توسعه صادرات این بخش می‌توان نسبت به ارز آوری صادرات نرم‌افزار نیز امیدوار بود.

او افزود: علاوه بر این، آیین‌نامه مذکور افرادی که در حال حاضر مشغول تهیه اپلیکیشن هستند و هرچند به شکل خرد درآمد ارزی دارند را نیز در‌بر‌می‌گیرد. وی همچنین تاکید کرد: تولید‌کنندگان نرم‌افزار به‌رغم اینکه از مواد اولیه خاصی در کشور استفاده نمی‌کنند ولی می‌توانند ارز‌آوری داشته باشند. طلایی به بحث مجوز صدور پروانه تولید نرم افزار پرداخت و گفت: مجوز این کار از سوی وزارت صمت صادر می‌شود و این کار بر مبنای آیین‌نامه‌ای است که سال‌ها قبل تهیه و تنظیم شده و با شرایط روز همخوانی ندارد. در این آیین‌نامه بیشتر آمار کمیتی از افراد و کارمندان و متخصصان دارای مدرک مطرح است. در صورتی که امروزه افرادی که حتی دیپلم هم ندارند توانایی تولید و حتی صادرات نرم‌افزار را دارند. ولی این افراد نمی‌توانند پروانه تولید کسب کنند و همین موضوع باعث شده که تولیدات زیرزمینی در این شرایط شکل بگیرد. رییس هیات‌مدیره فدراسیون فاوا همچنین درخواست کرد که کارگروهی مشترک بین اتاق بازرگانی و وزارت صمت تشکیل شود تا این آیین‌نامه مورد بازنگری قرار گیرد.

رییس کمیسیون فاوای اتاق بازرگانی، همچنین اظهار کرد: با همکاری سازمان توسعه تجارت در حال تهیه آیین‌نامه‌ای برای ساماندهی حضور در بازارهای بین‌المللی هستیم که تا پایان سال جاری یا ابتدای سال آینده نهایی خواهد شد. سپس کارگروه مشترکی بین اتاق بازرگانی و سازمان توسعه تجارت و معاونت علمی فناوری ریاست‌جمهوری ایجاد می‌شود تا یک برنامه اجرایی برای توسعه صادرات و حضور در بازارهای خارجی تنظیم شود. از پذیرش هیات‌های اجرایی گرفته تا اعزام هیات به خارج از کشور در این برنامه گنجانده می‌شود.

وی در آخر به بحث تهیه آیین‌نامه صنایع خلاق توسط اتاق بازرگانی، معاونت علمی و سازمان توسعه تجارت پرداخت و گفت: این موضوع نیز به زودی نهایی خواهد شد و اگر این بخش نیز عملیاتی شود حدود ۲ میلیارد دلار ارزآوری خواهد داشت.

مسعود شنتیایی عضو هیات‌مدیره فدراسیون فاوا نیز به بخش چالش‌های تولید‌کنندگان سخت افزار در حوزه ict پرداخت و گفت: تا زمانی که در این بخش حمایتی از تولید صورت نگیرد نمی‌توان انتظاری در خصوص صادرات آن داشت. در حال حاضر بخشی از تجهیزات وارد کشور می‌شود. اما بخش دیگری که در داخل کشور طراحی و تولید می‌شود که محصولات حاصل از آن به‌طور حداقلی می‌تواند در کشورهای همسایه مورد استفاده قرار گیرد. وی در ادامه گفت: در سال ۱۳۹۸ قانون استفاده حداکثری از توان تولید داخل به تصویب رسید که نیاز است به نحو احسنت اجرایی شود. وجه تمایز این قانون با قانون‌های پیش از آن در ضمانت‌های اجرایی است.

    میز ict فعال شود

در ادامه حسین مدرس خیابانی، قائم‌مقام وزیر صمت درخصوص آیین‌نامه صادرات نرم افزار گفت: ما برای تصویب این آیین‌نامه نیاز به نشان دادن رویه‌های طی شده داریم. باید مشخص شود این آیین‌نامه بناست چه مانعی از سر راه بردارد و نبود چنین آیین‌نامه چه ضرری خواهد داشت. این‌کار در تصویب آیین‌نامه بسیار کمک خواهد کرد، زیرا در جلسات شورای عالی صادرات اگر توجیه لازم برای طرح وجود نداشته باشد و با همه نهادهای مربوطه مشورت صورت نگرفته باشد، دوباره وارد گردش کاری خواهد شد که روند تصویب آیین‌نامه را طولانی‌تر خواهد کرد. از همین رو یک طرح توجیهی باید به این آیین‌نامه پیوست و ضرورت‌ها و مزیت‌های آن نیز مشخص شود.

وی در خصوص بازنگری در صدور پروانه تولید نرم افزار نیز عنوان کرد: من نیز معتقدم باید در مورد مشخصه‌های صدور پروانه‌ها بازنگری صورت گیرد. دنیا دیگر به دنبال اعداد و ارقام و کمیت نیست. از این رو می‌توان شرایط را ضابطه مند کرد. بنابراین جلسه‌ای با واحد مربوطه در وزارت صمت با حضور نمایندگانی از سمت من، سازمان توسعه تجارت و اتاق بازرگانی برای بازنگری این آیین‌نامه هماهنگ خواهد شد. وی در ادامه عنوان کرد: میز «آی سی تی» در سازمان توسعه تجارت باید فعال‌تر وارد عمل شود تا در خصوص موضوعات مرتبط کار کارشناسی صورت گیرد.

 

ارسال نظر