قاچاقچیان مشتری دلار بازار‌سیاه هستند

۱۳۹۷/۰۲/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۱۶۶۹
قاچاقچیان مشتری دلار بازار‌سیاه هستند

نایب‌رییس اتاق ایران و چین گفت: قاچاقچیان و افرادی که قصد خارج کردن سرمایه خود از کشور را دارند متقاضی خرید دلار با قیمت‌های زیاد و نرخ غیر مصوب در بازار سیاه هستند.

مجیدرضا حریری در مورد سیاست‌های ارزی اخیر دولت گفت: منهای اینکه این سیاست را بپذیریم یا نپذیریم یا به آن نقدی داشته باشیم همه فعالین اقتصادی باید در چارچوب همین سیاست کارکنند، اما آنچه امروز می‌توان نقد کرد است آن است که چرا هر چه زودتر دستورالعمل‌های اجرایی این سیاست ابلاغ نمی‌شود؟ به گزارش فارس، نایب‌رییس اتاق بازرگانی ایران و چین افزود: هنوز در سطوح مختلف اعم از سازمان توسعه تجارت، بانک مرکزی، بانک‌های عامل و گمرک در خصوص اجرای این دستورالعمل دچار مشکل هستیم و قاعدتا سیاستی که در یک شب اعلام می‌شود اگر پشتوانه مطالعاتی قبلی برای اجرای آن نباشد دچار همین موضوع می‌شود.

وی با بیان اینکه حدود یک ماه از ابلاغ سیاست‌های ارزی دولت می‌گذرد، گفت: هنوز هم صادرکنندگان و واردکنندگان دچار سردرگمی هستند. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به این سوال که با وجود اینکه دولت براساس بخشنامه‌های ارزی مصوب کرده است که خرید و فروش ارز باید در سیستم بانکی و به قیمت مصوب 4200 تومان انجام شود چرا شاهد بازار ثانویه ارزی و تبادل ارز با قیمت‌های بیش از 7‌هزار تومان هستیم گفت: دلار 7‌هزار تومانی یا دلار با چنین قیمت‌هایی را صرفا باید به عنوان یک خبر به آن نگاه کرد زیرا در عالم واقع باید دید که خریدار دلار با این قیمت‌ها چه افرادی هستند و چه کسانی این دلارها را می‌خرند؟

نایب‌رییس اتاق بازرگانی ایران و چین با تاکید بر اینکه بخشی از تقاضای دلار برای واردات است، گفت: واردکنندگان رسمی حتی اگر دستشان به دلار 4200 تومانی نرسیده باشد، که نرسیده است، نمی‌توانند با دلار بیش از 4200 تومان کالا وارد کنند زیرا بعدا نمی‌توانند کالا را از گمرکات ترخیص کنند. حریری اظهار کرد: بنابراین اگر افرادی برای خرید دلار 7‌هزار تومان یا حتی بیشتر اقدام می‌کنند یا قاچاقچی هستند و می‌خواهند کالای قاچاق وارد کنند یا قصد خروج سرمایه خود را از کشور دارند.

او با انتقاد از اینکه بخشی از تقاضاهای مشروع و واقعی مردم در بخشنامه‌ ارزی اخیر دولت هنوز دیده نشده است، گفت: به عنوان مثال واردکنندگانی که کالایی را به صورت نسیه خریداری کرده‌اند و اکنون بدهکار هستند و باید ارز آن را پرداخت کنند اما هنوز راهکاری برای تهیه دلار به قیمت 4200 تومانی پیدا نکرده‌اند.

نایب‌رییس اتاق ایران و چین اظهار داشت: همچنین دولت ارز برای رفع نیاز افرادی بیمار که باید در خارج از کشور مداوا شوند و ارز تحصیلی را در بخشنامه‌های ارزی خود لحاظ نکرده است. حریری گفت: دولت برای موفقیت در سیاست ارزی خود باید گوشش به دلار 7‌هزار تومانی و امثال آن بدهکار نباشد زیرا این دلار با این قیمت‌ها متقاضی واقعی ندارد.

وی با تاکید بر اینکه برای موفقیت در سیاست ارزی دولت باید به مردم تکیه کند، اظهار داشت: بنابراین باید با صداقت با مردم در خصوص وضعیتش صحبت کند و باید تمام تقاضاهای ارزی خرد مشروع مردم را با قیمت مصوب پاسخگو باشد.

حریری گفت: دولت باید صادقانه شرایط خود را به مردم توضیح دهد تا مردم از منافع بحقشان به نفع منافع ملی بگذرند. نایب‌رییس اتاق ایران و چین بیان داشت: وقتی نیازهای مشروع مردم از کانال رسمی تامین نشود مردم برای تامین نیازهایشان بازار سیاه را پیدا می‌کنند.

وی گفت: اگر اقتصاد ما دلاریزه شود کما اینکه این اتفاق در حال وقوع است آنگاه اثر دلار 7‌هزارتومانی یا بیشتر را روی قیمت‌ها می‌بینیم و آنگاه با خطر تورم بالای 30 درصد در نیمه دوم سال مواجه می‌شویم. حریری با تاکید بر اینکه با مردم باید شفاف و صادقانه سخن گفت، بیان داشت: شرایط کشور را باید برای مردم تشریح کرد تا با تکیه به مردم از این گردنه عبور کنند. وی گفت: دولت باید به صورت دقیق و شفاف فشارهای خارجی، حجم نقدینگی، سیاست‌های غلط اقتصادی و اثراتی که از دوران تحریم‌ها بر اقتصاد ما مانده است را برای مردم بازگو کند.

نایب‌رییس اتاق ایران و چین با انتقاد از افزایش قیمت خودرو، یا افزایش قیمت قطعه‌سازان گفت: چرا کارخانه‌یی که بزرگ‌ترین سهامدارش دولت است باید تولیداتش را گران کند، مگر دلار بیش از 5‌هزار تومانی قدمتی بیش از یک ماه دارد؟ وی با اشاره به افزایش قیمت برخی محصولات کارخانه‌های پتروشیمی و فولادی که مستقیم یا غیرمستقیم دولتی، خصولتی و متعلق به نهادها و سازمان‌های عمومی هستند، گفت: دولت و نظام باید به‌صورت جدی با این افزایش قیمت‌ها برخورد کند.

حریری اظهار کرد: از حدود 110 تا 115‌هزار میلیارد دلار عایدات ارزی سالانه کشور بخشی مربوط به صادرات نفت، بخشی دیگر به صادرات غیرنفتی و همچنین فاینانس‌هایی که دولت گرفته مربوط است و کمتر از 7 تا 8 میلیارد دلار آن ارزی است که بخش خصوصی تامین می‌کند؛ بنابراین اگر دولت بتواند بیش از 90 درصد درآمد ارزی را کنترل کند بخش خصوصی هم تابع آن 90 درصد می‌شود.

نایب‌رییس اتاق ایران و چین در پاسخ به این سوال که آیا اختصاص دلار با قیمتی غیر از 4200 تومان منجر به ایجاد رانت می‌شود، گفت: قطعا رانت ایجاد می‌کند، تا دو سال پیش گندم را با دلار مبادلاتی به کشور وارد می‌کردند و سپس به قیمت تضمینی می‌فروختند و این اتفاق با دو نرخی شدن دلار باز هم می‌تواند اتفاق بیفتد. وی با بیان اینکه هر جا استثنا قائل شوند فساد هم به وجود می‌آید، بیان داشت: مستثنی شدن عراق و افغانستان از تعهد بازگشت ارز حاصل از صادرات و اینکه این امکان برای صادرکنندگان به این کشور فراهم شده است که ارز حاصل از صادرات را به صورت ریالی برگردانند هم می‌تواند منجر به فساد شود. او افزود: صادرکننده می‌تواند کالای خود را با جواز گمرکی به عراق صادرکند و در آنجا به مشتری اروپایی بفروشد و دلار دریافت کند و در نهایت هم به این بازار آشفته دامن بزند.

 

ارسال نظر