آمادگی قبل از غافلگیری

۱۴۰۱/۰۵/۰۹ - ۰۳:۲۹:۰۳
کد خبر: ۱۹۱۲۴۳
آمادگی قبل از غافلگیری

افزایش مبتلایان در اروپا و امریکای جنوبی

گلی ماندگار|

 اولین موارد مرگ و میر بر اثر آبله میمون در امریکای جنوبی و اروپا تایید شد این در حالی است که سازمان بهداشت جهانی هم برای این بیماری سطح هشدار را مطرح کرده است. حال سوال این است که سرعت انتقال بیماری آبله میمون چقدر است، این بیماری تا چه اندازه می‌تواند باعث مرگ شود و ده‌ها سوال بی‌پاسخ دیگر که سازمان بهداشت جهانی سعی می‌کند به صورت کاملا محتاطانه به آنها پاسخ بدهد. اما در حالی که کل دنیا 3 سال است که با پاندمی کرونا دست و پنجه نرم می‌کنند از راه رسیدن یک بیماری تازه که از قضا می‌تواند باعث مرگ و میر هم شود خبر بسیار بدی است. اما خبر امیدوار‌کننده این است که سرعت انتقال آبله میمون به مراتب کمتر از سرعت انتقال کرونا و نحوه انتقال آن هم بسیار متفاوت است. اما این امر باعث نمی‌شود تا مردم هشدارهایی را که در این زمینه به آنها داده می‌شود نادیده بگیرند. 

    تایید اولین موارد مرگ آبله میمون  در برزیل و اسپانیا

مقامات بهداشتی برزیل و اسپانیا روز جمعه اولین موارد مرگ ناشی از ابتلا به آبله میمونی را در این کشورها تایید کردند، اولین مورد مرگ ناشی از ابتلا به آبله میمونی در مرکز ایالت «میناز ژرایس» در برزیل تایید شده است. فرد قربانی مردی 41 ساله و مبتلا به سرطان بوده که ابتلا به آبله میمونی موجب وخیم‌تر شدن وضعیت جسمانی او شده بود. با این حال هویت این فرد تاکنون فاش نشده است. مقامات بهداشتی ایالت میناز ژرایس اعلام کردند که 44 مورد تایید شده و 130 مورد مشکوک ابتلا به آبله میمونی در این ایالت شناسایی شده است. همچنین گزارش‌ها حاکی است که تا روز چهارشنبه هفته گذشته 987 مورد تایید شده ابتلا به آبله میمونی در برزیل گزارش شده است. سازمان جهانی بهداشت (WHO) نیز اخیرا شیوع بیماری آبله میمونی را یک وضعیت اضطراری بهداشت جهانی اعلام کرد. همچنین وزارت بهداشت اسپانیا نیز اولین مورد مرگ ناشی از ابتلا به آبله میمونی در این کشور را تایید کرده اما تاکنون جزییات بیشتری در این مورد ارایه نکرده است. بر اساس گزارش وزارت بهداشت اسپانیا، تاکنون 4298 مورد تایید شده ابتلا به این بیماری در این کشور ثبت شده است.

    آمادگی بدون ایجاد نگرانی

اما بنا بر آخرین اخبار خوشبختانه هنوز هیچ موردی از ابتلا به آبله میمون در کشور ما گزارش نشده است. البته این مساله باعث نمی‌شود تا نسبت به انتشار این بیماری بی‌توجه بوده و نکات بهداشتی را که باید رعایت نکنیم به هر حال وقتی سازمان بهداشت جهانی بیماری را در سطح هشدار قرار می‌دهد تمام کشورها باید برای مقابله با آن حالت آماده باش داشته باشند. دکتر رضا پروازی، متخصص بیماری‌های عفونی در این باره به «تعادل» می‌گوید: ما در مورد کرونا بسیارضعیف عمل کردیم، از انکار به غافلگیری رسیدیم و شرایط بدی را پشت سر گذاشتیم اما حالا می‌توانیم با تجربیاتی که از کرونا کسب کرده‌ایم با دیگر پاندمی‌های احتمالی مقابله کنیم. البته آبله میمون نمی‌تواند به اندازه کرونا قدرت سرایت و فراگیری داشته باشد، اما ابتلا هر فرد به این بیماری می‌تواند باعث انتقال این ویروس به داخل یک کشور شده و عده دیگری را مبتلا کند. به همین خاطر است که نباید در زمینه انجام تست‌های مربوطه در مورد افرادی که به مناطق مشکوک به این بیماری رفت و آمد دارند، کوتاهی انجام شود.  او می‌افزاید: در مورد کرونا با تجربه زیادی نداشتیم، باور اینکه در قرن حاضر چنین بیماری ناگهان کل دنیا را درگیر کند برای خیلی‌ها غیر قابل باور بود، اما باید از این ماجرا درس بگیریم. ما نسبت به جمعیت کشورمان تلفات زیادی برای کرونا داده‌ایم. نباید اجازه دهیم که یک قصور دیگر باعث بروز چنین مرگ و میرهایی شود. البته این را هم فراموش نکنیم که آبله میمون مانند کرونا بیماری ناشناخته‌ای نیست و از سال‌های بسیار دور شناسایی شده است.

      آبله میمون چرا و چگونه؟!

دکتر حمید سوری، اپیدمیولوژیست درباره وضعیت آبله میمونی در جهان، گفت: عامل بیماری‌زای آبله میمونی در 1985 شناخته شد که به این بیماری آبله جوندگان هم گفته می‌شود، اما از آنجایی که اولین‌بار در میمون گزارش شده، نام آن را آبله میمونی گذاشتند، اما در جوندگان هم مانند خرگوش، خوکچه هندی و... مشاهده شده است. او با بیان اینکه راه انتقال آن هم از طریق ترشحات تنفسی است، گفت: عمدتا این بیماری به صورت بومی در آفریقای مرکزی بود. از آنجایی که در کشورهای آفریقای مرکزی امکانات مراقبتی و درمانی ضعیف است، نسبتا مرگ‌ومیر آن هم بیشتر است. در اوایل بهار امسال مواردی از آبله میمونی در خارج از آفریقا دیده شد و اولین مورد آن هم مربوط به یک مسافر انگلیسی بود که از آفریقا به بریتانیا رفته بود و به بیماری مبتلا شده بود. با سردرد و تب و تاول‌های کوچک مراجعه کرده بود که بعد از چند روز مشخص شد که آبله میمون است. در این فاصله هم عده‌ای مبتلا شده بودند و بیماری منتقل شده بود.

      راه‌های انتقال آبله میمونی

سوری با بیان اینکه انتقال آبله میمونی هم از طریق ترشحات تنفسی و هم از طریق تماس پوستی به ویژه تاول‌های پوستی است، گفت: البته خوشبختانه تاکنون مورد مرگی از آبله میمون در خارج از آفریقا گزارش نشده است. در عین حال در منطقه ما هم چندین مورد از آبله میمونی در امارات و ... تایید شده داشتیم که خوشبختانه فوتی نداشته است. او با بیان اینکه کلا میزان کشندگی آبله میمونی خیلی بالا نیست، گفت: میزان انتقال آن هم نسبت به بیماری‌هایی مانند سارس، مرس و کووید پایین‌تر است. البته به هر حال باید مراقبت‌های لازم انجام شود، اما از بزرگنمایی بیش از حد مساله باید اجتناب شود. زیرا ممکن است باعث غفلت ما از مسائل جدی‌تر مانند کووید 19 شود.

      آبله میمونی در بیش از 60 کشور

سوری با بیان اینکه در بیش از 60 کشور آبله میمونی دیده شده است، گفت: تاکنون در کشور ما مورد تایید شده‌ای از آبله میمونی نداشتیم. در عین حال علائم آن هم آشکار است و علائمی مانند تب، خارش، سردرد و تاول‌های پوستی است. در عین حال شانسی که در آبله میمونی داریم، این است که خوشبختانه آبله میمونی در دوره پنهان بیماری قابلیت انتقال و بیماری‌زایی ندارد، بلکه از زمانی قابلیت انتقال بیماری وجود دارد که علائم بیماری ظاهر شود.

     تایید واکسن اختصاصی آبله میمونی  در اروپا

وی ادامه داد: در عین حال افرادی که واکسن آبله تزریق کردند که در کشور ما افراد بالای ۵۰ سال هستند، این افراد تا حدود ۹۰ درصد در برابر این بیماری مصون هستند. بنابراین واکسن آبله بین ۸۵ تا ۹۰ درصد می‌تواند ایجاد مصونیت کند. در عین حال اخیرا واکسن اختصاصی آبله میمونی هم در اروپا و انگلیس تاییدیه گرفته است. بنابراین ایجاد نگرانی زیاد درباره این بیماری چندان خوب نیست. این اپیدمیولوژیست با بیان اینکه بسیاری از کشورها ذخیره واکسن آبله را ندارند، گفت: زیرا نگهداری این واکسن بسیار خطرناک است و نگهداری واکسن آبله فقط در چند کشور محدود و شاید کمتر از انگشتان یک دست است. در سال 1978 آبله ریشه‌کن شد و در 1980 سازمان جهان بهداشت ریشه‌کنی آن را رسما اعلام کرد. اکنون حتی اگر یک مورد ویروس آبله پخش شود، احتمال پاندمی‌های بزرگ در دنیا وجود دارد و به همین دلیل روی نگهداری این واکسن حساسیت وجود دارد.

      نباید این بیماری را نادیده بگیریم

سوری با بیان اینکه سازمان جهانی بهداشت چند سطح آگاهی‌دهنده یا هشداری دارد، گفت: زمانی که بحث هشداردهنده بودن یک بیماری است، به این معنا است که باید اقداماتی در برخی کشورها انجام شود و سطح خطری را که عامل بیماری‌زا می‌تواند یک جامعه را تهدید کند، نشان می‌دهد. سطح هشدار هم مربوط به کشورهایی است که تعاملات زیادی دارند. نباید آبله میمونی را نادیده گرفت، بلکه باید متناسب با اهمیت موضوع اقدامات لازم را انجام دهیم و در عین حال با بزرگنمایی بیش از اندازه موضوع، باعث غفلت از مسائل اساسی‌تر نشویم و وحشت عمومی ایجاد نکنیم. او گفت: سازمان جهانی بهداشت برای آبله میمونی سطح هشدار را مطرح کرده، به ویژه برای کشورهایی که تعاملات زیادی با آفریقا دارند. کشورهای آفریقایی و اروپایی در این زمینه باید به هشدارها توجه کنند. ما هم باید هوشیار بوده و آمادگی داشته باشیم، اما نگرانی عمومی ایجاد نکنیم.

    آخرین وضعیت آبله میمونی

رییس انجمن عفونی ایران نیز در رابطه با وضعیت آبله میمونی در ایران نیز اظهار کرد: در حال حاضر با توجه به اینکه تمامی موارد مشکوک را ما در پاستور چک می‌کنیم خوشبختانه در حال حاضر هیچگونه مورد مثبت و قطعی را مشاهده نکرده‌ایم. ما باید بدانیم که کشورهای اطراف ما درگیر این بیماری شده و با توجه به این ما هم باید آماده باشیم چرا که امکان دارد این بیماری به ایران هم وارد شود.

آمیتیس رمضانی بیان کرد: در حال حاضر آمادگی‌هایی برای این موضوع انجام شده و وزارت بهداشت اقدام به خرید واکسن این بیماری کرده است.البته این واکسن برای عموم نبوده و برای شرایط خاص در نظر گرفته خواهد شد. مثلا اگر مشاهده شود که در یک استان تعداد موارد بالا باشد برای کسانی که با افراد آلوده تماس داشته و کمتر از چهار روز تماس داشته باشند تزریق شده و آن فرد دیگر علامت‌دار نخواهد شد. 

 

ارسال نظر