قدرت بالای بیماری‌زایی در کرونای «اُمیکرون»

۱۴۰۰/۰۹/۰۷ - ۰۲:۰۷:۰۶
کد خبر: ۱۸۴۴۲۲
قدرت بالای بیماری‌زایی در کرونای «اُمیکرون»

گویا قرار نیست کرونا دست از سر دنیای ما بردارد. در حالی که اکثر کشورهای دنیا به زندگی عادی خود بازگشته‌اند و بالاخره بعد از 2 سال پر از استرس و بیماری مردم با تمام مشکلاتی که پشت سر گذاشتند خود را برای زندگی تازه آماده می‌کنند، سویه جدیدی از بیماری کرونا با قدرت بالای بیماری زایی و البته تمایل به مبتلا کردن جوانان از گوشه‌ای دیگر سر بر آورده و حالا محققان و دانشمندان بیم این را دارند که این سویه جدید حتی ممکن است واکسن‌ها را هم بی‌اثر کرده و به سرعت در بین مردم همه گیر شود. این سویه جدید که سازمان بهداشت جهانی نام آن را «اُمیکرون» گذاشته در آفریقا گسترش یافته و با این سرعت همه‌گیری می‌تواند در مدت زمان کوتاهی به کشورهای دیگر هم سرایت کند. این در حالی است که ما به جهان پساکرونا می‌اندیشیدیم و قرار بود که این بلای بزرگ را هم پشت سر بگذاریم حالا قرار است با نوع تازه‌ای از این بیماری دست به گریبان شویم.

    قدرت بالای بیماری‌زایی

یک اپیدمیولوژیست تمام اطلاعاتی که فعلا از واریانت «اُمیکرون» موجود است را توضیح داد و گفت: موضوعی که واضح است، قدرت بالای بیماری زایی این جهش جدید است. دکتر حمید سوری درباره جهش جدید ویروس کرونا، گفت: واریانت جدید یکی از ۵ واریانت مورد تایید سازمان جهانی بهداشت است که جزو واریانت‌ها و جهش‌های مهم کووید۱۹ شناخته شده است و عملا حدود ۳۰ جهش بر آن صورت گرفته است و سبب شده است که سرعت انتشار بیماری به گونه‌ای افزایش یابد که در آفریقا در عرض یک هفته موارد ابتلا دو برابر شده و همین‌گونه تصاعدی در حال افزایش است و نشان‌دهنده این است که قابلیت بیماری‌زایی آن نسبتا بالا است.

    میزان کشندگی معلوم نیست

او افزود: در مورد میزان کشندگی این جهش جدید، اطلاعات جسته و گریخته است و فعلا نمی‌توان قضاوت زیادی کرد. برای اینکه ببینیم آیا واکسن‌های موجود می‌توانند در برابر این جهش پاسخگو باشند هم به چند هفته زمان نیاز داریم تا نتایج عیان شود ولی آنچه‌ تابه حال درمورد واریانت جدید تحت عنوان «اُمیکرون» می‌دانیم این است که قابلیت بیماری زایی بالایی دارد و تابه حال مشخص شده است که بیشتر گروه‌های سنی جوان‌تر را هدف قرار می‌دهد. در آفریقا که پوشش واکسیناسیون پایین است تقریبا همه گروه‌های سنی برای ابتلا حساس هستند ‌و تمایل ویروس برای ایجاد آلودگی به سمت جوانان است. سوری تاکید کرد: مواردی از طغیان این سویه جدید حداقل در هفت کشور آفریقایی دیده شده است و در کشورهای اروپایی نظیر انگلستان و بلژیک هم به صورت پراکنده مواردی از این ویروس دیده شده است. برخی کشورها بلافاصله واکنش سریع نشان دادند.

    از هشدار تا بحران

او با اشاره به اینکه سازمان جهانی بهداشت فعلا سویه جدید کرونا را در فاز هشدار‌دهنده تعریف کرده است، بیان کرد: هنوز برای این واریانت از واژه بحران استفاده نشده است ولی احتمال اینکه به عنوان یک واریانت بحران زا شناخته شود وجود دارد. این اپیدمیولوژیست، ادامه داد: کشورها معمولا در گام اول باید مقررات مراقبت را به ویژه در مرزها تشدید کنند و به شهروندان خود نیز هشدار دهند که از سفر به این مناطق پرخطر اجتناب کنند. اکنون روش‌های درمانی مبتلایان به این جهش هم مشابه روش‌های درمانی سایر واریانت‌های کرونا است و روش پیشگیری و محافظتی هم استفاده از ماسک، فاصله‌گذاری اجتماعی و رعایت پروتکل‌های بهداشتی است‌. سوری افزود: در مورد اثر واکسیناسیون با گذشت زمان و تغییرات ژنتیکی ویروس باید گفت که واکسن‌ها کارایی لازم اولیه را ندارند و نیاز است واکسن‌هایی با تغییرات جدید و متناسب با ویروس تولید شود؛ البته هنوز اظهارنظر درباره آثار واکسن در برابر سویه اُمیکرون زود است. او با تاکید بر اینکه هنوز تصویر خیلی روشنی از آثار و علائم ابتلا به سویه جدید کرونا وجود ندارد، بیان کرد: ولی همچنان عوارض حاد تنفسی، مهم‌ترین مشکل بیماران است که باید به آن توجه ویژه شود. سوری ادامه داد: متاسفانه در کشور ما چون نظام مراقبت سکوئنسینگ برای شناسایی واریانت‌ها وجود ندارد؛ اکنون نمی‌دانیم این جهش وارد کشور ما هم شده است یا خیر؟ آنچه که مسلم است این است که تابه حال موردی در کشور ما مشاهده نشده است اما گزارشات نشان می‌دهد فردی مبتلا به این نوع جهش از کرونا در بلژیک شناسایی شده است که از ترکیه به مصر و از مصر به بلژیک سفر کرده است؛ پس این احتمال وجود دارد که واریانت امیکرون در کشورهای همسایه ما هم وجود داشته باشد و ممکن است به کشور ما هم وارد شده باشد یا اگر هوشیاری کافی نداشته باشیم، وارد کشور شود. باید بر نمونه‌های مشکوک که از نقاط پرخطر به کشور سفر داشته‌اند مطالعات مولکولی سکوئنسینگ انجام دهیم تا نسبت به نوع واریانت مطلع شویم. او افزود: موارد مرگ ناشی از ابتلا به این جهش جدید نسبت به تعداد مبتلایان خوشبختانه فعلا زیاد نیست و حدود ۲۰ تا ۲۵ مورد مرگ کلا گزارش شده است و همه قدرت آن در سرایت است. نگرانی که در غرب وجود دارد نزدیکی به کریسمس و شکل‌گیری تجمعات است. از طرفی با سرد شدن هوا تجمع در اماکن سربسته زیاد می‌شود ‌و افراد بیشتر در معرض خطر قرار می‌گیرند.

 

ارسال نظر