عصر جدید جدال‌های سیاسی- ‌حقوقی در امریکا

۱۳۹۸/۱۱/۱۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۳۱۳۴
عصر جدید جدال‌های سیاسی- ‌حقوقی در امریکا

گروه جهان| آیت وکیلیان|

نمایش انتقادآمیز و هجمه عظیم دموکرات‌ها برای استیضاح ترامپ ناکام ماند. با رأی مجلس سنای امریکا، دونالد ترامپ‌ همچنان در کاخ‌سفید مستقر خواهد ماند. در این فرآیند در ارتباط با دو مورد اتهامی رای‌گیری نهایی انجام شد؛ در قضیه سوءاستفاده از قدرت بر پایه ماجرای اوکراین ۴۸ سناتور علیه او و ۵۲سناتور به نفع ترامپ رأی دادند. در قضیه کارشکنی در برابر کنگره، ۴۷ نفر او را مقصر دانستند، ۵۳سناتور اتهام را رد کردند. سناتور چاک شومر، رهبر اقلیت دموکرات سنا با انتقاد از روند طی شده در دادگاه سنا گفته: «این آغازی برای پایان دموکراسی است و البته آغازی برای جدال‌های شدید سیاسی - حقوقی در امریکا.»

به‌گزارش سی‌ان‌ان، به‌دنبال نادیده گرفته شدن اتهامات ترامپ از سوی سناتورهای جمهوری‌خواه، رییس‌جمهوری امریکا شامگاه چهارشنبه درخصوص اتهام سوءاستفاده از قدرت تبرئه شد. دونالد ترامپ تنها در صورتی از سمت رییس‌جمهوری امریکا برکنار می‌شد که دو سوم سناتورها (67 نفر) رأی به عدم کفایت او می‌دادند. از آنجایی که اکثریت سنا (53 کرسی از 100کرسی) را جمهوری‌خواهان به عنوان هم‌حزبی‌های ترامپ در اختیار دارند این رای دور از انتظار نبود. مجلس نمایندگان امریکا چهارشنبه 15 ژانویه، طرح ارسال لوایح استیضاح ترامپ به مجلس سنای امریکا را تصویب کرده بود.

دونالد ترامپ اواخر جولای در تماس تلفنی با «ولودیمیر زلنسکی» همتای اوکراینی خود از او خواسته بود اطلاعاتی را در اختیارش قرار دهد که می‌تواند به وجهه «جو بایدن» نامزد دموکرات انتخابات 2020 امریکا و رقیب اصلی او صدمه وارد کند. گفته می‌شود ترامپ ارایه کمک نظامی امریکا به اوکراین را به تحقیق درباره فساد ادعایی بایدن و پسرش منوط کرده بود. پس از این رسوایی، روند تحقیقات استیضاح ترامپ با دستور نانسی پلوسی رییس دموکرات مجلس نمایندگان امریکا، آغاز شد.

    برگزاری جشن و حمله به مخالفان

دونالد ترامپ در سخنان روز پنجشنبه کلمه تبرئه را واژه‌ای «خوشگل» خواند و یک روز بعد از تبرئه در سنای امریکا از اتهامات استیضاح، در جمعی در کاخ‌سفید به مخالفانش تاخت. ترامپ در این مورد گفت: «اذعان می‌کنم که در زندگی‌ام اشتباهاتی کرده‌ام، اما نتیجه نهایی این است.» این حرف او خبر اول روز پنج شنبه روزنامه واشنگتن شد: «ترامپ تبرئه شد.» ترامپ در این مراسم گفت: «این دوره برای ما جهنمی بود، منصفانه نبود. ما هیچ کار اشتباهی نکردیم. این کار (آنها) شرورانه و آمیخته به فساد بود.» او پیش‌تر از کسانی که در محاکمه استیضاح با استناد به ایمان مذهبی علیه او رای دادند انتقاد کرد. ترامپ در اتاق شرقی کاخ‌سفید که پر از هوادارانش و مقام‌های کابینه بود، گفت: «حالا این کلمه خوشگل را داریم. هرگز فکر نمی‌کردم اینقدر خوب به نظر برسد؛ به آن می‌گویند: تبرئه کامل.» ترامپ همچنین به تحقیقات گذشته وزارت دادگستری درباره احتمال تبانی کمپین ۲۰۱۶ او با کرملین حمله کرد: «تمامش مزخرف بود. این اتفاق هرگز نباید برای هیچ رییس‌جمهور دیگری بیفتد.»

به اعتقاد ناظران، لحن رییس‌جمهور امریکا در روز پنجشنبه نشان می‌داد که او نسبت به وفاداری حزب جمهوری‌خواه به خود پیش از انتخابات ماه نوامبر مطمئن است. اظهارات همین روز ترامپ تفاوت زیادی با سخنرانی بیل کلینتون در سال ۱۹۹۹ بعد از تبرئه در سنا داشت، زمانی که بعد از استیضاح در کنگره عمیقا از مردم امریکا عذرخواهی کرد. کلینتون در آن سخنرانی گفت: «می‌خواهم دوباره به مردم امریکا بگویم که چقدر از رفتار و گفتارم که باعث این رویدادها شد متاسفم و چقدر از بار سنگینی که این تحولات بر دوش کنگره و مردم امریکا گذاشته متاسفم.» ترامپ در پایان سخنانش در کاخ‌سفید از خانواده‌اش به خاطر آنکه مجبور شده‌اند این «مخمصه ساختگی و زننده» را تحمل کنند پوزش خواست.

    حمله به سناتور میت رامنی

ترامپ پیش‌تر در جریان «صبحانه دعای ملی» که یک رویداد سالانه است که با حضور نمایندگان دو حزب در واشنگتن برگزار شد از مخمصه وحشتناک استیضاح حرف زد. او گفت: «از کسانی که از ایمان خود برای توجیه آنچه که می‌دانند اشتباه است استفاده می‌کنند دل خوشی ندارم. همینطور از کسانی که می‌گویند «برای شما دعا می‌کنم» در حالی که می‌دانند حقیقت ندارد خوشم نمی‌آید.»

آنچه دراین میان توجه بسیاری را به خود جلب کرد، رای مخالف میت رامنی سناتور جمهوری‌خواه علیه ترامپ بود. رامنی که پیرو دین «مورمون» است تنها جمهوری‌خواهی بود که به گناهکار بودن ترامپ رای داد. رامنی پیش از آن رای گفته بود: «آقای ترامپ در سوءاستفاده هولناک از اعتماد عمومی گناهکار است. فاسد کردن انتخابات برای ماندن در قدرت احتمالا بدترین و ویرانگرترین نوع نقض سوگندی است که (صاحبان قدرت) یاد می‌کنند.»

نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان، هم در ماه دسامبر با ذکر آموزه‌های کاتولیک گفته بود برای ترامپ دعا می‌کند. پلوسی در واشنگتن در واکنش به اظهارات ترامپ گفته بود: «او برای همیشه استیضاح شده، صرف‌نظر از اینکه چه می‌گوید و کدام تیترها را با خود حمل می‌کند. استیضاح شما همیشگی است. این زخمی نیست که بتوانید پاک کنید.»

    راهی برای پیروزی جمهوری‌خواهان

با این تفاسیر، نگاه منفی نیمی از جامعه امریکا به رییس‌جمهور این کشور موجب نشد تا سناتورهای هم‌حزبی ترامپ او را تنها بگذارند. در تاریخ امریکا این نخستین‌بار بود که یک رییس‌جمهور در دور نخست ریاست‌جمهوری و پیش از برگزاری انتخابات، استیضاح شد. دموکرات‌ها امیدوارهستند با افشاگری‌های انجام گرفته در روند استیضاح، افکار عمومی بیش از پیش از تخلفات و قانون‌شکنی‌های دونالد ترامپ آشنا شده باشند و در روز انتخابات علیه او رای دهند. در مقابل، جمهوری‌خواهان نیز امیدوارهستندکه شکست دموکرات‌ها در موضوع استیضاح و حکم برائت ترامپ، موجی از حمایت‌ها را به سمت رییس‌جمهور کنونی سوق دهد و پیروزی بزرگ‌تری را در مقایسه با انتخابات 2016 میلادی برای ترامپ به ارمغان بیاورد.

 

ارسال نظر