مقاومت تولیدکنندگان در برابر کاهش کیسه‌های پلاستیکی

۱۳۹۷/۰۲/۰۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۰۴۶۸

نه مردم در کاهش مصرف پلاستیک و همچنین دور ریختن آن در طبیعت تلاش می‌کنند و نه تولیدکنندگان روی خوشی به کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی دارند. ماندگاری پلاستیک در طبیعت بین دویست تا پانصد سال تخمین زده می‌شود و آسیبی که این ماده به زمین می‌زند، غیرقابل جبران است.

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه شعار ملی روز زمین پاک «نه به کیسه‌های پلاستیکی» است، آخرین خبرها از تصویب آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی را تشریح کرد. علی مریدی اظهار کرد: هدف از نامگذاری روز جهانی زمین پاک این است که در یک روز نمادین انسان‌ها به محیط زیست خود حساس‌تر شوند به ویژه کره زمین که مهد و مادر تمدن‌هاست و اگر نباشد حیات بشری خود به خود به مخاطره می‌افتد.

او با اشاره به شعار امسال روز جهانی زمین پاک گفت: هر ساله با توجه به اهمیت مسائل و مشکلات مختلف زیست محیطی شعاری برای این روز انتخاب می‌شود تا برنامه‌ریزی‌ها در راستای رفع آن چالش تبیین شود. امسال نیز شعار پایان آلودگی پلاستیکی برای روز جهانی زمین پاک تعیین شده است.

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: پلاستیک ماده‌یی است که در طبیعت تقریبا تجزیه نمی‌شود یا به مدت زمان طولانی برای تجزیه نیاز دارد بنابراین مخاطرات زیست محیطی گسترده‌یی به ویژه در دریاها و اقیانوس‌ها ایجاد می‌کند و معمولا پلاستیک‌ها به صورت ذرات ریز یا درشت توسط آبزیان و پرندگان خورده می‌شوند که در این صورت یا در بدنشان رسوب می‌کند یا باعث خفگی آنها می‌شود. مریدی با بیان اینکه پلاستیک‌ها تبعات گسترده‌یی برای مناظر طبیعی و آب و خاک دارند، گفت: در کشور ما نیز در مصرف پلاستیک بطور بی‌رویه‌یی عمل می‌شود بنابراین شعار «نه به کیسه‌های پلاستیکی» به عنوان شعار ملی روز زمین پاک انتخاب شده است. او در مورد میزان دقیق مصرف کیسه‌های پلاستیکی در کشور به ایسنا گفت: متاسفانه مقدار مصرف پلاستیک بطور دقیق مشخص نیست چون بخشی از تولیدات صادر می‌شود و بخشی به مصرف داخلی می‌رسد اما واضح است که روند مصرف پلاستیک در کشور ما با کشورهای پیشرفته بسیار متفاوت است.

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست افزود: متاسفانه در فروشگاه‌های زنجیره‌یی تعداد زیادی کیسه‌های پلاستیکی بدون دریافت هیچ‌گونه هزینه‌یی در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد در حالی که در کشورهای پیشرفته برای پلاستیک مالیات و هزینه در نظر گرفته شده است که به نوعی بازدارندگی در مصرف کیسه‌های پلاستیکی و افزایش مصرف کیسه‌های پارچه‌یی ایجاد می‌کند. مریدی با اشاره به اینکه ظروف یک‌بار مصرف و بطری‌های آب پلاستیکی نیز در این دایره می‌گنجند، گفت: متاسفانه در کشور ما ظروف یک‌بار مصرف و بطری‌های پلاستیکی آب مصرف بسیار بالایی دارند که نقش بسیاری در آلودگی محیط زیست ایفا می‌کنند. او در مورد اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست برای کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در کشور اظهار کرد: در دوره دولت یازدهم موضوع کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی را پیگیری کردیم و آیین‌نامه‌یی در این زمینه تهیه شد. در حال حاضر در مرحله مذاکره با وزارت صنعت هستیم البته با توجه به اینکه این آیین‌نامه در تولید و مصرف کیسه‌های پلاستیکی تاثیرگذار است مقاومت‌هایی از سوی تولید‌کنندگان وجود دارد. مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست در مورد مفاد آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی گفت: طبق این آیین‌نامه قرار شده بر اساس رویکرد جهانی مالیاتی برای کیسه‌های پلاستیکی در نظر گرفته شود همچنین موضوع فرهنگ‌سازی مورد اشاره قرار گرفته و تلاش‌ها بر این است که از جنس‌هایی برای کیسه‌ها استفاده کنیم که تا حد امکان قابلیت بازیافت داشته باشند.

مریدی در مورد روند تصویب آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی اظهار کرد: سعی داریم تا پایان خرداد ماه تکلیف این آیین‌نامه را تعیین کنیم. البته در حال حاضر نیز در بحث مشارکت‌های مردمی که معاونت آموزش و پژوهش بطور جدی آن را پیگیری می‌کند همکاری‌های فنی برای ارائه آمار و اطلاعات داریم. او در پایان تاکید کرد: اگر حواسمان به محیط زیست نباشد خود و نسل‌های آینده دچار مشکل خواهیم شد چون محیط زیست امانت آیندگان است و باید برای حفظ آن توجه کافی داشته باشیم.

 

 

ارسال نظر