کلانتری: «خودکفایی» سیاستی تحمیل شده است

۱۳۹۶/۱۲/۲۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۸۹۹۷
کلانتری: «خودکفایی» سیاستی تحمیل شده است

خودکفایی در تولید گندم و برخی محصولات استراتژیک کشاورزی، شعاری‌است که از سال‌ها پیش به عنوان اقدامی به ظاهر مثبت از سوی دولت مطرح شده اما کارشناسان محیط زیست به موضوع کمبود آب، بیشتر از شعارهای انتخاباتی اهمیت می‌دهند و به موضوع از بین رفتن حتی آب‌های زیرزمینی در آینده نزدیک اشاره می‌کنند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست نیز با انتقاد شدید از سیاست‌های تولیدی و آبی کشور اظهار کرد: این اصل باید مشخص شود که آیا ما در کشور تابعی از استانداردهای بین‌المللی هستیم یا نه؟ طبق ضوابط بین‌المللی امکان استفاده از آب‌های تجدیدپذیر تا ۴۰ درصد وجود دارد اما در حال حاضر در کشور ما ۱۱۰ درصد آب‌های تجدید پذیر استفاده می‌شود. دلیل این امر آن است که عده‌یی به دلایل سیاسی به فکر خودکفایی در بسیاری از محصولات هستند.

عیسی کلانتری ادامه داد: ما مجلسی داریم که معتقد است در ۹۵ درصد محصولات باید به خودکفایی برسیم. واضح است که برای اجرای سیاست خودکفایی به آب نیاز داریم. ۲۰ سال پیش نسبت به استفاده بیش از حد از آب‌های تجدیدپذیر اعلام خطر کردم. به همین علت دستور دادم که کشت دوم را در استان فارس ممنوع کنند اما متاسفانه این هشدارها مورد بی‌توجهی قرار گرفت و حتی کشت دوم و سوم نیز انجام شد.

 «خودکفایی» سیاستی تحمیل شده است

کلانتری با اشاره به اینکه از ۸۸ میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر ۹۷ میلیارد مترمکعب برداشت می‌شود، گفت: این روند کشور را به سمت نابودی سرزمین می‌برد بنابراین سیاست خودکفایی سیاستی تحمیل شده به آب، خاک و کشاورزی این کشور است. امروز در شرایطی که ۹۷ میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر یعنی ۱۱۰ درصد آب مصرف می‌شود برای اجرای برنامه ششم توسعه باید ۳۵ میلیارد مترمکعب آب بیشتری داشته باشیم. به عبارت ساده‌تر به ۱۳۲ میلیارد آب نیاز داریم تا بتوانیم برنامه ششم توسعه را اجرایی کنیم؛ میزان آبی که اساسا در کشور وجود ندارد.

رییس سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه آب‌های برداشت شده آب‌های فسیلی است، گفت: سیاست‌های کشور در حوزه خودکفایی غلط است و در راستای پایداری منابع کشور و محیط زیست نیست و واضح است که توان طبیعی کشور پاسخگوی خواسته‌ها و سیاست‌های این‌چنینی نخواهد بود. متاسفانه سیاست‌های غلط چهار دهه گذشته مردم ایران را به جان هم می‌اندازد. در حال حاضر نیز شاهدیم که شرق و غرب اصفهان با هم اختلاف دارند و این دلخوری و اختلاف در بین مردم چهارمحال با مردم اصفهان و مردم تهران با مردم قم نیز وجود دارد.

کلانتری با بیان اینکه متاسفانه هنوز حاضر نیستیم واقعیت‌ها را در مورد کمبود منابع آب کشور بپذیریم، در مورد آبیاری تحت فشار به عنوان یکی از راهکارهای کاهش مصرف آب گفت: این روش اگر به صرفه‌جویی منتج نشود خطرناک‌تر از روش غرقابی خواهد بود چون در روش غرقابی ۳۰ درصد آب به زمین برمی‌گردد اما اگر آب صرفه‌جویی شده از طریق روش تحت فشار را به توسعه کشاورزی منتقل کنیم وضعیت بدتر خواهد شد.

او با تاکید بر اینکه کمبود منابع آب یک مساله سیاسی و شخصی نیست بلکه یک مساله جدی برای کشور است، اظهارکرد: ما مجلسی داریم که مجوز استفاده از چاه‌های غیرمجاز را می‌دهد و متاسفانه رییس‌جمهور قبلی مدعی بود هر کس در هر جا که دوست دارد می‌تواند چاه حفر کند. این رفتارها به علاوه سیاست‌های غلط خودکفایی در محصولات وضعیت منابع آبی کشور را به چنین شرایطی رسانده است. رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه براساس نظر متخصصان گرمایش زمین، بارندگی‌ها به سمت شمال کشیده است و تقریبا امکان بازگشت بارش‌ها به کشور وجود ندارد، گفت: واضح است که دیگر بارندگی‌های گذشته را نخواهیم داشت. امسال تنها در چهار استان شمال غربی بارش‌ها در حد نرمال بود و در ۲۱ استان کشور شاهد کم بارشی شدید یا بسیار شدید بودیم. کلانتری با تاکید بر اینکه متاسفانه در کشور ما سیاست بر علم غالب است، گفت: وقتی سیاستمداران تصمیمی می‌گیرند متخصص نباید حرف بزند.

او در مورد طرح‌های انتقال آب، گفت: آب‌های انتقالی تنها 2درصد آب‌های موجود را تشکیل می‌دهد و مشکل اساسی کشور بحث انتقال آب نیست بلکه کاهش مصرف آب است. مشکل آب نگرش و سیاست‌های کلان مثل سیاست خودکفایی است که به دستگاه‌های اجرایی تحمیل می‌شود. باید بپذیریم که ظرفیت تولیدی کشور چقدر است. اگر حاکمیت، سیاستمداران و مردم ظرفیت تولیدی کشور را درک کنند می‌توانیم به سمت پایداری حرکت کنیم.

 

ارسال نظر