جزییات فعالیت کارگروه بررسی و مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا

۱۳۹۸/۱۲/۱۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۴۷۴۳

کارگروه بررسی و مقابله با پیامدهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا به ریاست محمد نهاوندیان معاون اقتصادی رییس‌جمهوری تشکیل شد. حسین سلاح‌ورزی نماینده اتاق ایران در این کارگروه از فعالان اقتصادی خواست تا پیشنهاد خود را درباره کاهش آسیب کسب‌وکارها ارایه دهند، تا این کارگروه بتواند برای جلوگیری از آسیب‌ها برنامه‌ریزی دقیق‌تر و منسجم‌تری داشته باشد.

چهارم اسفندماه 1398 بود که هیات دولت تصمیم گرفت تا «کارگروه بررسی و مقابله با پیامدهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا» را تشکیل دهد؛ جلسات این کارگروه به ریاست محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی رییس‌جمهوری برگزار می‌شود.

در «کارگروه بررسی و مقابله با پیامدهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا» وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس سازمان برنامه و بودجه کشور، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزیر کشور، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزیر امور خارجه، وزیر راه و شهرسازی، وزیر میراث فرهنگی، رییس‌کل بانک مرکزی و سرپرست وزارت جهاد کشاورزی و نماینده اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران عضویت دارند. جلسه اول این کارگروه برگزارشده است و فردا دوشنبه، 12 اسفندماه جلسه دوم این کارگروه برگزار خواهد شد.

حسین سلاح‌ورزی، نایب‌رییس اتاق ایران در گفت‌وگو با «پایگاه خبری اتاق ایران» درباره اهمیت و برنامه این کارگروه گفت: با توجه به اینکه دولت می‌خواهد از مشاغل و کسب‌وکارهای آسیب‌دیده و متأثر از شیوع کرونا ویروس حمایت کند، صاحبان مشاغل و فعالان اقتصادی درزمینه کاهش آثار مخرب کرونا بر کسب‌وکارهای کوچک و متوسط پیشنهاد واقع‌بینانه ارایه دهند تا این ستاد بتواند برای جلوگیری از آسیب‌ها برنامه‌ریزی دقیق‌تر و منسجم‌تری داشته باشد.

سلاح‌ورزی می‌گوید: در این کارگروه دو موضوع موردبررسی قرار می‌گیرد؛ موضوع‌های تجارت خارجی، صادرات و واردات، حوزه کسب‌وکارهای داخلی.

او ادامه می‌دهد: هدف از تشکیل این کارگروه بررسی اثر ویروس کرونا در اقتصاد و کسب‌وکارها است. در حوزه تجارت خارجی به دلیل افزایش و انتشار گسترده اخبار و اطلاعات مربوط به شیوع کرونا در سطح کشور بسیاری از کشورها، مرزهای تجاری و مسافری خود را به روی ایران بسته‌اند. از آنجایی که عمده صادرات غیرنفتی ما به کشورهای همسایه است، بسته شدن این مرزها تبعات و اثر گسترده‌ای را به همراه داشته است.

به گفته سلاح ورزی حجم قابل‌توجهی از کانتینر و کامیون‌های حاوی محموله صادراتی پشت مرزها مانده‌اند؛ در صورت استمرار این وضعیت برای توقف صادرات چند اتفاق نامطلوب می‌افتد: اولاً بخش عمده محصولات صادراتی فسادپذیر و تاریخ انقضا هستند؛ مساله بعدی برنامه‌ریزی تولید واحدهای صادراتی و پیش‌بینی آنها برای بازار دچار آسیب جدی می‌شود؛ در طول یک سال و نیم گذشته مهم‌ترین منبع درآمدی کشور از محل صادراتی غیرنفتی است و اختلال در این مساله درامدها را دچار مشکل می‌کند. کاهش درآمدهای ارزی، واردات اقلام مورد نیاز را دچار اشکال می‌کند.

او ادامه می‌دهد: در حوزه کسب‌وکار داخلی به دلیل شیوع کرونا ما شاهد هستیم طیف گسترده‌ای از کسب‌وکارهای کوچک به‌خصوص در حوزه خدمات رفاهی و خدمات گردشگری، رستوران‌ها، تور و تورگردانی که حجم آنها از نظر تعداد و اشتغال‌زایی قابل‌توجه است؛ درگیر رکود شده و حتی در آستانه تعطیلی قرار گرفته‌اند. نایب‌رییس اتاق ایران ادامه می‌دهد: اوج رونق این کسب‌وکارها در اسفندماه و فروردین‌ماه است. اگر به این حوزه توجه نشود این خطر وجود دارد که این حوزه از کسب‌وکار در بهار سال آینده از مدار فعالیت اقتصادی خارج شود. یعنی حتی بعد از پشت سر گذاشتن کرونا شاهد کمبود عرضه و افزایش قیمت این خدمات باشیم.

او تصریح می‌کند: باید به حوزه اقتصاد خارجی و داخلی باهم توجه شود. سهم خدمات در GDP کشور قابل‌توجه است؛ بررسی ما در مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی اتاق ایران با بررسی شاخص شامخ نشان می‌دهد که در سال آینده در بخش خدمات روند نزولی خواهیم داشت که نشان از تعمیق رکود در بخش خدمات خواهد بود.

به گفته سلاح‌ورزی، اتاق ایران براساس دستور ریاست اتاق، ستاد مرتبط با این موضوع را تشکیل داده است و رونوشت آن به اتاق‌های استانی ارسال‌شده است. در این نامه از تمام اتاق‌های استانی و شبکه تشکلی خواسته‌شده که هم میزان صدمات اقتصادی را در حالت خوش‌بینانه و بدبینانه برآورد و ارزیابی کنند و هم راهکار حمایتی و جبرانی خود را تهیه کنند تا اتاق در آن کارگروه پیشنهاد عملیاتی خود را ارایه دهد.

او تاکید می‌کند: برخی از اقدامات اولیه این است که در حوزه صادرات، واردات و تجارت خارجی از دیپلماسی اقتصادی و بهداشتی به‌صورت فعال بهره‌گیری کنیم. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت امور خارجه با طرف خارجی مذاکراتی داشته باشند و درنهایت به توافق و پروتکل‌هایی برسند که این اطمینان را بدهند موازین بهداشتی توسط صادرکننده به‌دقت رعایت می‌شود تا جریان صادراتی استمرار یابد.

نایب‌رییس اتاق ایران ادامه می‌دهد: در حوزه اقتصاد و کسب‌وکارهای داخل باید اقدام کوتاه‌مدت مبتنی بر برخی از معافیت‌های مالیاتی و تأمین اجتماعی و بانکی و امتیازهای مبنی بر کاهش تعهدات مالی در نظر گرفته شود تا تداوم این فعالیت تضمین شود.

او تاکید می‌کند: باید بسته‌های تحریکی-تشویقی تدوین شود که هم تحریک تقاضا را داشته باشیم و هم این کسب‌وکارها در حوزه ادامه فعالیت خود تشویق شوند. البته در راستای مبارزه با شیوع کرونا ویروس اتاق ایران ستاد مرکزی مبارزه با کرونا تشکیل شده که درزمینه پیشگیری از بیماری فعالان اقتصادی، کارکنان اتاق‌ها و تشکل‌ها فعالانه برخورد کند.

 

ارسال نظر