اخبار

۱۳۹۸/۱۱/۰۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۲۲۲۵

۴۵ میلیون دلار صادرات فرش دستباف یعنی فاجعه

عضو هیات رییسه انجمن صادرکنندگان و بافندگان فرش دستباف گفت: امسال صادرات فرش ما به ۴۵ میلیون دلار رسیده که این رقم یعنی یک فاجعه ملی برای تجارت کشور. رضی حاج‌آقامیری در گفت‌وگو با ایلنا در خصوص وضعیت فرش در سال ۹۸ و حضور هندی‌ها و چینی‌ها در این بازار گفت: اینکه برخی اعلام می‌کنند چین تبدیل به رقیب ایران در این حوزه شده خلاف واقعه است. بعد از انقلاب برخی از ایرانی‌ها به خصوص کلیمی‌ها به امریکا مهاجرت کردند و به فعالیت در حوزه فرش روی آوردند. آنها نیز همگام با سایر صنایع امریکا شروع به سرمایه‌گذاری و تولید فرش دستباف در چین کردند که البته تمام طرح‌های آن ایرانی بود و حتی به مدت دو دهه در بازار جهانی حضور داشتند اما با توجه به توسعه صنعت و اقتصادی چین این صنعت به حاشیه رفت و می‌توان گفت دیگر چینی‌ها در بازار تولید فرش دستباف حضور ندارند.

عضو اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: در هند نیز وضعیت به همین‌گونه است فقط تفاوت آن این است که آنها هنوز در بازار حضور دارند به علاوه آنکه افغانستان، ترکیه و پاکستان نیز در این حوزه شروع به فعالیت کردند. وی در خصوص علت اصلی کم شدن سهم ایران از بازار فرش دستباف جهانی گفت: واقعیت این است که ما عقب کشیده‌ایم و آنها ما را عقب نبرده‌اند. ما هیچ فعالیتی جهت مقابله و رقابت با این کشورها نداشتیم، دولت هم هیچ حمایتی از صادرکنندگان فرش دستباف انجام نداد در حالی که تمام رقبای ما از حمایت دولت‌های مطبوع خود برخوردار بودند.

حاج‌آقامیری افزود: مسائلی که ربطی به فرش ندارند همچون سیاست خارجی ما و تحریم امریکا نیز اثرگذاری خاص خودش را داشت. تحریم‌های امریکا به صورت غیرمستقیم بیشتر کالاها را هدف قرار داد اما اهمیت فرش بدان حد بود که این کالا مشخصا در لیست تحریم قرار گرفت. این در حالی بود که 30 درصد صادرات ما به امریکا بود. همین عوامل باعث شد که امسال صادرات فرش ما به 45 میلیون دلار برسد که این رقم یعنی یک فاجعه ملی برای تجارت کشور. وی با اشاره به گستردگی این صنعت در کشور گفت: متاسفانه کشور ما در بحث آمار بسیار ضعیف است به‌طوری که برخی مدیران بنا به مصلحت و صلاحدید خود آمارها را تغییر می‌دهند پس نمی‌توانیم آمار دقیقی از افراد شاغل در این حوزه بیان کنیم. اما در خصوص گستردگی و اینکه افراد ضعیف جامعه در این حوزه مشغول به کار هستند، این مثال را می‌توان آورد که وقتی در دولت احمدی‌نژاد مقرر شد یارانه نقدی به مردم داده شود ناگهان ما شاهد کم شدن بافندگان بودیم زیرا این استدلال را داشتند که ما یارانه را می‌گیریم و دیگر نیازی به کار کردن نداریم و وقتی تورم این یارانه را پوشش داد بازگشت آنها به این صنعت بسیار سخت شد.

برنج‌های رسوبی در بنادر منتظر تخصیص ارز

مسیح کشاورز دبیر انجمن وارد‌کنندگان برنج درباره آخرین وضعیت واردات برنج اظهار کرد: با وجود پیگیری‌های مکرر برای ترخیص ۸۰ هزار تن برنج رسوبی از بنادر، اما تاکنون ارز مورد نیاز به این امر اختصاص نیافته است. او افزود: با توجه به عدم اختصاص ارز حدود ۶ ماه تاکنون همچنان مقداری برنج در بنادر رسوب کرده است ضمن آنکه بیش از ۲۰۰ هزار تن کالا با ثبت سفارش جدید وارد کشور شده که هنوز ارز مورد نیاز به آن تخصیص داده نشده است. کشاورز ادامه داد: با وجود آنکه لیست‌ها به صنعت و معدن برای ارسال به بانک مرکزی به منظور تخصیص ارز فرستاده شده، اما متاسفانه بخشی از لیست‌ها در صنعت و معدن است و بخشی دیگر به بانک مرکزی ارسال شده، اما با این وجود هیچ‌گونه تخصیص ارزی صورت نگرفته که با استمرار این روند دچار چالش در بازار برنج خواهیم شد. دبیر انجمن وارد‌کنندگان برنج با اشاره با اینکه کمبود و گرانی برنج خارجی دور از انتظار نیست بیان کرد: با استمرار رویکرد فعلی دولت و بانک مرکزی مبنی بر اختصاص ارز به ثبت سفارش‌های جدید و همچنین برنج‌های رسوبی در بنادر چالش کمبود و گرانی برنج خارجی در ماه‌های آتی دور از انتظار نخواهد بود که این امر برای ۶ دهک جامعه که برنج خارجی مصرف می‌کنند مشکلاتی ایجاد خواهد کرد. به گفته این مقام مسوول از بانک مرکزی انتظار می‌رود که هر چه سریع‌تر ارز مورد نیاز برای واردات برنج به منظور تنظیم بازار شب عید را اختصاص دهند در غیر این صورت سوءاستفاده‌کنندگان شائبه کمبود و گرانی را در بازار ایجاد می‌کنند. دبیر انجمن وارد‌کنندگان برنج با تاکید بر واردات ۵۰۰ هزار تن برنج برای تنظیم بازار شب عید گفت: با توجه به سرانه مصرف برنج خارجی برای تنظیم بازار شب عید رقمی حدود ۵۰۰ هزار تن برنج باید وارد کشور شود و از مسوولان ذی‌ربط انتظار میرود ظرف روز‌های باقی مانده تا اول بهمن ماه ارز مورد نیاز را اختصاص دهند در غیر این صورت مسوولان بانک مرکزی و وزارت سمت باید پاسخگوی کمبود یا گرانی برنج خارجی در بازار باشد چرا که در حال حاضر برنجی در انبار‌های وارد‌کنندگان نیست و هرآنچه در کشور موجود است در اختیار بنک داری‌ها است که در صورت عدم تخصیص ارز به واردات ممکن است برخی سوءاستفاده‌کنندگان با شائبه کمبود و گرانی سود‌های هنگفتی را به جیب بزنند. کشاورز نرخ مصوب هر کیلو برنج پاکستانی را ۸هزارو ۹۰۰ و برنج هندی را ۸ هزار تومان اعلام کرد و گفت: این در حالی است که در حال حاضر فروشندگان با نرخ‌های بالاتری اقدام به عرضه برنج می‌کنند، اما از آنجا که برنج کالای استراتژیک در کشور به شما ر می‌رود از مسوولان انتظار می‌رود نسبت به این موضوع حساسیت داشته باشند.

 

ارسال نظر