بررسی مدل تجاری جدید میان ایران و افغانستان

۱۳۹۶/۱۱/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۶۷۰۵

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران راهکارهای تسهیل صادرات و واردات میان ایران و افغانستان را تشریح کرد و گفت: اگر تجارت برد - برد باشد موجب پایداری مدل بازرگانی می‌شود.

سیدمهدی طبیب‌زاده در نشست خبری با موضوع همایش تجاری علمی ایران و افغانستان در رفسنجان اظهار کرد: این همایش فرصت بسیار خوبی است که فعالان اقتصادی استان کرمان بتوانند نقطه‌نظرات و خواسته‌های خود را در جمع مسوولان دو کشور بیان کنند تا به یک همکاری خوبی برای تسهیل امور تجاری و سرمایه‌گذاری برسیم.

وی با بیان اینکه ما با کشور دوست و برادر افغانستان مشترکات زیادی داریم و به نوعی اقتصاد ما با هم عجین شده است، افزود: محصولات فراوان با کیفیت خوب در استان کرمان وجود دارد که بازار خوبی در افغانستان دارند و اگر بتوانیم بین مبادلات این محصولات و نیاز افغانستان تسهیل کنیم می‌توانیم به مبادلات بازرگانی دو کشور کمک کنیم، از طرفی محصولات کشاورزی و معدنی خوبی در کشور افغانستان وجود دارد که می‌تواند مواد اولیه کارخانه‌های ما را تامین کند. طبیب‌زاده بیان کرد: نزدیکی مرز مشترک دو کشور به استان کرمان و حضور تعداد زیادی از دانشجویان افغانستانی در دانشگاه‌های کرمان و رفسنجان فرصتی است که می‌توانیم از آن استفاده کنیم.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان گفت: امیدواریم در این همایش بتوانیم برای مبادلات تجاری دو کشور، مشکلاتی که بین مبدأ، مقصد، گمرک، حمل و نقل و... وجود دارد برطرف کنیم و بتوانیم مدل خوب و فعالی از همکاری‌های بازرگانی و تجاری بین شهرستان رفسنجان، استان کرمان و کشور افغانستان برقرار کنیم که این مدل قابل انطباق با سایر کشورهای همسایه باشد. طبیب‌زاده خاطرنشان کرد: اتاق بازرگانی به عنوان تشکل بخش خصوصی یکی از وظایف اصلی‌اش توسعه بازار محصولات استان و فراهم‌کردن زمینه سرمایه‌گذاری است، بر همین اساس رویکرد صادرات‌محوری در اتاق فراهم کردیم که یکی از بازار هدف ما کشور افغانستان است. وی ادامه داد: تجاری که در این زمینه فعالیت دارند را شناسایی و مشکلات آنان را رصد کردیم و اعتقاد داریم که باید محصولات را به بهترین وجه به کشور افغانستان صادر کنیم و باید زمینه‌یی فراهم کنیم تا آنها هم سود ببرند. ضمن آنکه اگر تجارت برد - برد باشد موجب پایداری مدل بازرگانی است.

طبیب‌زاده بیان کرد: ما باید ظرفیت‌های صادراتی استان کرمان را معرفی کنیم و متقابلا به حرف تجار افغانستانی گوش دهیم تا مدل و گفتمان جدیدی از این ظرفیتی که وجود دارد ایجاد کنیم.

رییس اتاق بارگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان تاکید کرد: بازار افغانستان بازار وسیعی است و مشترکات ذائقه‌یی که وجود دارد می‌توانیم بسیاری از محصولات نظیر پسته، خرما و... به بازار افغانستان عرضه کنیم. خوشبختانه تجار خوبی از کشور افغانستان در ایران و استان کرمان داریم که در زمینه پسته و خرما فعالیت می‌کنند و ما برای همه کالاهای صادراتی استان برنامه داریم و کاری که می‌کنیم ایجاد این اطمینان در تاجران ایرانی که محصولشان به راحتی و به موقع در بازار افغانستان عرضه شود. طبیب‌زاده با بیان اینکه دنبال تدوین مدل همکاری فعالی با افغانستان که همه ابعاد تجاری را در نظر بگیرد، هستیم، اظهارکرد: زنجیره فولاد و مس را با ظرفیت‌های بالا در استان کرمان در حال ایجاد داریم و با توجه به اینکه افغانستان به لحاظ برخورداری از ذخایر مس، سنگ آهن، منگنز و کرومیت قوی است و می‌تواند تکمیل زنجیره معدنی در کرمان باشد.

وی افزود: همچنین خیلی از محصولات کشاورزی مانند کنجد را به عنوان محصول وارداتی از افغانستان در نظر بگیریم. در کنار آن خدمات فنی- مهندسی، صادرات برق، محصولات صنعتی و... نیز می‌توانیم از استان به این کشور داشته باشیم. گفتنی است که آمارهای ۹ ماهه گویای آن است که در تحقق اهداف صادراتی کشور بیش از هشت میلیارد دلار عقب‌ماندگی وجود دارد و بر همین اساس بازارهای منطقه‌یی مانند افغانستان که در سال‌های اخیر تا حدی از دست ایران خارج شده به عنوان اهداف صادراتی در سال آینده مد نظر قرار گرفته شده است. بر اساس آمارها تحقق برنامه‌های مرتبط با صادرات کالا بطور معمول رخ نداده و هر سال بخشی از این اهداف عملیاتی نمی‌شود. طبق اهداف از پیش تعیین شده برای صادرات در سال جاری چشم‌اندازی ۵۳ میلیارد دلاری درنظر گرفته شد و حال در شرایطی که حدود ۱۱ ماه از سال گذشته، گمرک که مسوولیت انتشار آمارهای تجاری را برعهده دارد قسمت مربوط به آمارهای ماهانه را حذف کرده و دسترسی به عملکرد تجاری کشور در ماه‌های مختلف امکان‌پذیر نیست. با وجود این، به‌گفته مدیران سازمان توسعه تجارت، حجم صادرات کشور در ۱۰ ماه اول سال حدود ۳۷ میلیارد دلار بوده است؛ رقمی که با احتساب آن به نظر می‌رسد امسال هم شاهد تحقق اهداف صادراتی کشور نخواهیم بود.

 

ارسال نظر