اخبار

۱۳۹۶/۰۸/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۱۲۸۴

افزایش قیمت نهاده‌ها تاثیری در میزان صادرات ندارد

مجید موافق‌قدیری رییس انجمن خوراک دام، طیور و آبزیان با اشاره به آخرین وضعیت بازار نهاده‌های دامی اظهار کرد: در برخی مواقع شاهد وقوع بحث‌های داغ در توجیه نبود شرایط رقابتی در اقتصاد، تولید و در نتیجه تصمیم برای تغییر ساختار قوانین مرتبط اقتصادی و انتظارات توفیق در سازمان مربوطه هستیم.

به گفته وی، بررسی‌ها حاکی از آن است که بازار نهاده‌های دامی متاثر از شرایط تورم طی روزهای اخیر با نوساناتی در بازار روبه‌رو شد.  قدیری با بیان اینکه احتمال افزایش مجدد قیمت نهاده‌ها در بازار وجود دارد، یادآورشد: هفته گذشته قیمت اقلام اصلی نهاده‌های دامی نظیر ذرت، جو و کنجاله سویا پس از یک دوره نوسان شدید مجددا با رشد نجومی قیمت روبه‌رو شد.

 این مقام مسوول از ثبات نرخ ذرت با شرایط بارگیری فوری در بنادر جنوبی خبر داد و تصریح کرد: این در حالی است که در بنادر شمالی قیمت ذرت و کنجاله سویا با افزایش قابل توجهی روبه‌رو بوده است.

 رییس انجمن خوراک دام، طیور و آبزیان در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به آخرین وضعیت میزان واردات در 6ماهه نخست سال بیان کرد: براساس آخرین آمار، 691هزارتن کنجاله سویا، 27 هزارتن کنجاله پنبه دانه، 6.5 هزارتن کنجاله آفتابگردان و 920 کنجاله کلزا وارد شده است که از نظر وزنی نسبت به مدت مشابه سال قبل واردات کنجاله سویا 10 درصد، کنجاله آفتابگردان 65 درصد، کنجاله کلزا 92 درصد کاهش و کنجاله پنبه دانه 144درصد افزایش را تجربه کرده است.

 وی با بیان اینکه ایران در 6ماهه نخست سال 285 میلیون دلار انواع کنجاله وارد کرده است، افزود: این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزن 10درصد کاهش و از نظر ارزش 8 درصد کاهش داشته است.  به گفته قدیری، نرخ کنونی کنجاله سویا در بندر روتردام آرژانتین برای هر تن 353 دلار بوده که نسبت به هفته قبل حدود یک دلارافزایش یافته است.

 این مقام مسوول در پایان با اشاره به تاثیر افزایش قیمت نهاده‌های دامی بر صادرات انواع خوراک دام، طیور و آبزیان بیان کرد: فاکتورهایی نظیر هزینه‌های حمل و نقل، بروکراسی‌های پیچیده اداری، فساد و رانت، تکنولوژی ضعیف، عدم وجود استراتژی‌های صادرات و نداشتن پروتکل‌های بین ایران و کشور‌های هدف صادراتی در امر صادرات تاثیر بسزایی دارد از این رو می‌توان گفت که نوسان یک الی دو درصدی قیمت نهاده‌های دامی نقش چندانی در میزان صادرات ندارد.

از سوی دیگر علیرضا مهاجر مجری طرح دانه‌های روغنی با اشاره به آخرین وضعیت سطح زیر کشت کلزا در سال زراعی جدید 97-96 اظهار کرد: براساس آخرین آمار تاکنون 150هزار هکتار کلزا کشت شده که در صورت وضعیت مناسب بارش، این رقم به 220 هزار هکتار افزایش خواهد یافت. مهاجر با انتقاد از این مساله که روغن جز کالاهای اساسی سبد خانوار به شمار می‌رود، اظهار کرد: اخذ یارانه برای افزایش سرانه مصرف روغن، امری نادرست بوده چرا که بسیاری از بیماری‌های قلبی و عروقی ناشی از مصرف زیاد نمک و روغن است، از این رو اخذ یارانه به روغن برای افزایش سرانه مصرف صحیح نیست.  مجری طرح دانه‌های روغنی، با اشاره به مشکلات پیرامون روغن به عنوان یکی از کالاهای اساسی سبد خانوار افزود: استفاده از ارز دولتی برای واردات روغن موجب شده که قیمت تمام شده واردات، ارزان‌تر از داخل تمام شود که درنهایت، این امر اشتیاق افراد به جای خرید محصول داخلی را به سمت و سوی واردات سوق داده است.

مهاجر با اشاره به اینکه سرانه مصرف روغن در دنیا 12کیلو بوده است، تصریح کرد: براساس آخرین برآوردها سرانه مصرف روغن در کشور حدود 20 کیلو است که خروج روغن از سبد کالای اساسی، یکی از راهکارهای مناسب جهت کنترل مصرف به شمار می‌رود.

خرید توافقی برنج راهگشای نوسان قیمت

علی اکبریان نایب‌رییس انجمن برنج با انتقاد از واردات بیش از یک‌میلیون تن برنج در 7ماه نخست سال اظهار کرد: براساس آمار، سرانه سالانه مصرف برنج به ازای هر نفر ۳۶ تا ۳۷ کیلو بوده که با احتساب تولید داخل باید حدود ۷۰۰ هزارتن برنج وارد شود.

وی در پاسخ به این سوال که معاونت امور بازرگانی وزارت جهاد دلیل اصلی واردات را کنترل قاچاق محصول اعلام کرد، افزود: این دو موضوع کاملا جدا است، چراکه واردات بی‌رویه ضربه مهلکی به تولید داخل وارد می‌کند.

اکبریان با اشاره به اینکه برخی مسوولان قیمت بالای برنج ایرانی را دلیل اصلی واردات گسترده محصول بیان می‌کنند، بیان کرد: اکنون قیمت هر کیلو برنج طارم در استان‌های شمالی ۱۰ هزار و ۵۰۰، شیرودی ۶ تا ۶ هزار و ۲۰۰ و ندا ۵ هزار تومان است و تنها برخی افراد سود جو با شایعاتی مبنی بر نرخ ۱۵ و ۱۶ هزار تومانی برنج در بازار تهران به دنبال سود بالای واردات هستند.  این مقام مسوول در پاسخ به این سوال که چرا در بازار عمده فروشان تهران هر کیلو برنج طارم با نرخ ۱۶ و ۱۷ هزارتومان عرضه می‌شود، یادآور شد: باتوجه به قیمت برنج در استان‌های شمالی تنها دستگاه‌های نظارتی کم کاری می‌کنند، چراکه با احتساب هزینه‌های حمل و نقل حداکثر هر کیلو برنج طارم با کیفیت باید با نرخ ۱۲ هزار تومان عرضه شود.

نایب‌رییس انجمن برنج با بیان اینکه بعد از فصل ممنوعیت برداشت؛ نیازی به واردات نیست، افزود: مافیای واردات، تنها با اظهاراتی مبنی بر بالا بودن قیمت برنج ایرانی به دنبال منافع خود هستند، در حالی که دود واردات به چشم برنج کاران می‌رود.

وی در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه خرید توافقی راهگشای کنترل واردات است، بیان کرد: با توجه به آنکه خرید تضمینی برنج به سبب قیمت پایین، برای برنج‌کار صرفه اقتصادی ندارد، از این رو دولت باید اقدام به خرید توافقی برنج کند.

اکبریان با اشاره به حلقه مفقوده بازرگانی برنج در بازار گفت: با وجود جولان دلالان در بازار خرده فروشی، خرید توافقی می‌تواند راهگشای کنترل نوسان قیمت در بازار باشد.

اکبریان با بیان اینکه در سال ۹۲ برای نخستین بار خرید توافقی برنج طارم توسط دولت از برنج کاران انجام شد، گفت: دولت با خرید برنج توافقی برنج و ذخیره در انبار اقدام به عرضه محصول در ایام پرتقاضا می‌کند که این امر در کنترل بازار نقش اساسی دارد.

 

ارسال نظر