رابطه نزدیک دلار و بورس

۱۴۰۱/۰۸/۱۱ - ۰۰:۳۷:۲۳
کد خبر: ۱۹۳۹۶۳
رابطه نزدیک دلار و بورس

شاخص کل بازار روز گذشته روند صعودی به خود گرفت و در کنار آن نیز قیمت دلار افزایش یافت. مشاهدات میدانی از نرخ خرید و فروش ارز در بازار آزاد حاکی از شکستن رکورد قیمت دلار فردایی است. طبق اطلاعاتی که در برخی کانال‌های تلگرامی در عصر روز ۱۰ آبان منتشر شده قیمت دلار فردایی از مرز ۳۳ هزار و ۶۰۰ تومان هم عبور کرده است. این در حالی است که سقف تاریخی پیشین دلار در محدوده ۳۳ هزار و ۵۵۰ تومانی و در تاریخ ۱۱ مهر ۱۴۰۱ به ثبت رسیده بود.

از طرفی رکورد دیگری هم در بازار ارز جابه‌جا شد. حجم معاملات دلار در بازار رسمی دیروز ۱۰ آبان ۱۴۰۱ تا لحظه تهیه این گزارش یعنی عصر روز سه‌شنبه از محدوده ۱۸.۴ میلیون دلار عبور کرده است. این در حالی است که حجم معاملات در بازار توافقی دیروز به رقم بی‌سابقه ۱۸.۳ میلیون دلار رسیده بود اما تا عصر دیروز این رکورد نیز شکسته شد.

کارشناسان ارزی بازار تهران نیز در مواجهه با روند افزایشی سه روز گذشته دیدگاه‌های متفاوتی را بررسی می‌کنند. عده‌ای معتقدند با وجود روند افزایشی قیمت دلار در بازار معاملات آزاد اما بازارساز با دیگر تلاش می‌کند نقطه تعادلی مطبوعی برای دلار حفظ کند و بازار را تحت کنترل خود قرار دهد. کنترل و نظارتی که کمک می‌کند تا سایر بازارها نیز متعادل شود . هر چند به نظر می‌رسد این تحلیل برای بازار کالاهای مصرفی مردم مصداقی نداشته باشد و کنترل تورم و بار آن بر دوش مردم از نهاد دولتی خارج شده است. عده‌ای معتقدند در روز‌های اخیر سرمایه قابل توجهی از بازار سرمایه ایران خارج شده که مقصد احتمالی این دارایی‌ها بازار‌های ارز و طلا است در نتیجه با اضافه شدن حجم تقاضای جدید احتمال تثبیت حضور نرخ اسکناس امریکایی در کانال ۳۳ هزار تومانی یا حتی افزایش به سمت کانال‌های بالاتر وجود دارد.

روند‌های افزایشی مشاهده شده از نرخ شاخص ارزی در روز‌های گذشته نشان می‌دهد که بانک مرکزی تمایلی به حضور قیمت ارز مذکور در سطوح قیمتی کانال ۳۳ هزار تومانی را نداشته و با افزایش سطح حمایت خود از پول ملی از طریق تزریق ارز به معاملات رسمی مانع از این امر می‌شود. اما در روز‌های اخیر و با توجه به تحولات به وجود آمده در معاملات بازار سرمایه حجم چشمگیری از دارایی‌ها به بازار افزوده شده که نزدیک‌ترین مقصد آن معاملات سوداگرانه ارز و طلا است. در نتیجه انتظار می‌رود حجم تقاضای جدید معادلات بازار را برهم زده و سبب افزایش نرخ ارز شود. با این حال باید دید که واکنش بانک مرکزی به این افزایش تقاضای احتمالی چیست و آیا همچنان تمایلی به تداوم یافتن تزریق‌های خود به بازار ارز را دارد یا خیر.

به واسطه همین موضوعات کارشناسان عقیده دارند که بازار سرمایه به واسطه افزایش قیمت دلار روند صعودی به خود می‌گیرد و به نوعی تغییر مسیر می‌دهد. افزایش قیمت دلار را می‌توان سیگنال بسیار قوی برای بورس به حساب آورد و به واسطه این افزایش با توجه به جو و موقعیت بورس، شاخص در کوتاه‌مدت و به صورت نوسانی روند صعودی به خود می‌گیرد. 

اما باید توجه داشت که به واسطه افزایش قیمت دلار بازار سرمایه نیز در میان مدت و بلندمدت روند صعودی خوبی را تجربه کند. افزایش قیمت دلار همواره عامل یک سیگنال مثبت برای بورس بوده و این بازار با افزایش قیمت دلار واکنش سری نشان می‌دهد. اکنون نیز با رکورد شکنی قیمت دلار انتظار می‌رود شاخص چند روزی مثبت شود و پس از به تجزیه و تحلیل تاثیر قیمت دلار روی بورس بپردازد. 

ازنگاه تکنیکالی باید گفت که شاخص کل بورس با ثبت بازدهی مثبت دیروز، به محدوده مقاومتی مهمی وارد شد که در روزهای گذشته، حمایت آن را از دست داده بود. محدوده ۱.۲۷ الی ۱.۳۱ میلیون واحدی از آنجا برای بازار اهمیت بالایی دارد که در گذشته چندین بار به کف و سقف‌های کلاسیک به آن واکنش نشان داده بود. سناریویی که در صورت افزایش عرضه‌ها در روزهای آتی محتمل به نظر می‌رسد، پولبک به محدوده ذکر شده و برگشت به روند نزولی است که می‌تواند نماگر اصلی بازار را حتی تا محدوده ۱.۲ میلیون واحدی به سمت پایین هدایت کند. اندیکاتورهای بازار نیز شرایط قابل توجهی دارند. اندیکاتور rsi بار دیگر به مرز ۳۰ واحد رسیده و طی دو ماه گذشته در عبور از آن ناکام بوده است. از سمت دیگر کندل‌ها روز آینده به خط تنکنسن ایچی موکو خواهند رسید که خود به عنوان مقاومت عمل می‌کند. بسیار مهم است که طی معاملات روز آینده، شاخص کل در نهایت کندل سبز به ثبت می‌رساند یا قرمز.

    بازار از دریچه معاملات

شاخص کل بورس تهران دیروز سه‌شنبه، ۱۰ آبان‌ماه با ۱۰ هزار و ۶۲۸ واحد افزایش، در ارتفاع یک میلیون و ۲۸۰ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص هم‌وزن با چهار ‌هزار و ۲۴۳ واحد افزایش به ۳۶۵ هزار و ۶۰ واحد و شاخص قیمت با ۲ هزار و ۵۳۳ واحد رشد به ۲۱۷ هزار و ۹۵۳ واحد رسید. شاخص بازار اول، هشت هزار و ۶۲۱ واحد و شاخص بازار دوم، ۱۸ هزار و ۸۱۳ واحد افزایش را ثبت کردند.

روز گذشته در معاملات بورس تهران، بیش از پنج میلیارد و ۴۱۸ میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۲۸ هزار و ۳۷۲ میلیارد ریال معامله شد. همچنین صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس) با یک هزار و ۴۵۱ واحد، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با ۸۸۵ واحد، گروه مدیریت سرمایه‌گذاری امید (وامید) با ۸۶۲ واحد، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا) با ۴۸۴ واحد، پتروشیمی نوری (نوری) با ۴۶۳ واحد، شرکت سرمایه‌گذاری غدشیر (وغدیر) با ۴۲۶ واحد و شرکت سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی (وبانک) با ۳۸۹ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس داشت.

در مقابل صنعت غذایی کورش (غکورش) با ۴۸ واحد، توسعه معادن و فلزات (ومعادن) با ۴۱ واحد، تامین سرمایه لوتوس پارسیان (لوتوس) با ۲۱ واحد و سازه پویش (خپویش) با ۱۱ واحد تاثیر منفی بر شاخص بورس به همراه داشت. بر پایه این گزارش، روز اخیر نماد شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، پالایش نفت بندرعباس (شبندر)، پالایش نفت اصفهان (شپنا)، سایپا (خساپا)، ایران خودرو (خودرو)، گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو (خگستر) و صنعت غذایی کورش (غکورش) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند. گروه خودرو هم در معاملات این روز صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه ۷۴۲ میلیون و ۶۶۴ هزار برگه سهم به ارزش یک هزار و ۹۷۴ میلیارد ریال دادوستد شد.

شاخص فرابورس نیز روز سه‌شنبه بیش از ۵۱ واحد افزایش داشت و به ۱۷ هزار و ۳۸۴ واحد رسید. در این بازار بیش از ۲ میلیارد و ۸۱ میلیون برگه سهم و اوراق مالی دادوستد شد و تعداد دفعات معاملات دیروز فرابورس بیش از ۱۷۶ هزار و ۶۹۲ نوبت بود. پتروشیمی تندگویان (شگویا)، پلیمر آریاساسول (آریا)، پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، بهمن دیزل (خدیزل)، صنعتی مینو (غصینو) و پویا زرکان آق دره (فزر) با تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس همراه بودند، همچنین بیمه پاسارگاد (بپاس)، صنایع شیمیایی کیمیاگران امروز (شکام)، پالایش نفت لاوان (شاوان) و سوژمیران (فسوژ) تاثیر منفی بر این شاخص داشتند.

 

ارسال نظر