تداوم شاخص بورس بر مدار منفی

۱۴۰۱/۰۷/۲۵ - ۰۲:۳۱:۳۴
کد خبر: ۱۹۳۴۲۶
تداوم شاخص بورس بر مدار منفی

این روزها بازار سرمایه حال خوشی ندارد، رنگ قالب تابلو قرمز است، شاخص کل بورس تهران روز گذشته هم روندی منفی را پیمود و با ۶ هزار و ۶۱۳ واحد کاهش، در ارتفاع یک ‌میلیون و ٣۱۱ هزار واحدی ایستاد.

شاخص هم‌وزن با سه هزار و ۳۲ واحد کاهش به ٣۷۶ هزار و ۵۳۸ واحد و شاخص قیمت با یک هزار و ۸۱۲ واحد افت به ۲۲۵ هزار و ۲۰ واحد رسید.

شاخص بازار اول، ۶ هزار و ۴۶ واحد و شاخص بازار دوم، ۹ ‌هزار و ۶۶۶ واحد کاهش را ثبت کرد.

دیروز در معاملات بورس تهران، بیش از ۶ میلیارد و ۵۵۱ میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۲۶ هزار و ۶۱۲ میلیارد ریال معامله شد.

همچنین نفت بهران (شبهرن) با ۲۱۷ واحد، ملی کشت و صنعت و دامپروری پارس (زپارس) با ۷۱واحد، گسترش نفت و گاز پارسیان (پارسان) با ۵۳ واحد، صنایع شیمیایی ایران (شیران) با ۳۵ واحد و دشت مرغاب (غدشت) با ۲۷ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس همراه شدند.

در مقابل فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با ۵۵۸ واحد، ایران خودرو (خودرو) با ۳۸۱ واحد، پتروشیمی پردیس (شپدیس) با ۳۷۰ واحد، ملی صنایع مس ایران (فملی) با ۳۳۷ واحد، پالایش نفت بندرعباس (شبندر) با ۳۱۸ واحد و پالایش نفت اصفهان (شپنا) با ۲۵۰ واحد تاثیر منفی بر شاخص بورس داشتند.

بر پایه این گزارش، دیروز نماد ایران خودرو (خودرو)، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، سایپا (خساپا)، گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو (خگستر)، دشت مرغاب (غدشت)، پالایش نفت اصفهان (شپنا) و پتروشیمی فناوران (شفن) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند.

گروه خودرو هم در معاملات امروز صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه ۷۶۲ میلیون و ۷۲۸ هزار برگه سهم به ارزش یک هزار و ۹۷۷ میلیارد ریال دادوستد شد.

  آخرین وضعیت شاخص فرابورس

شاخص فرابورس نیز مانند تابلوی اصلی بیش از ۱۱۷ واحد کاهش داشت و به ۱۷ هزار و ۸۳۸ واحد رسید.

در این بازار بیش از ۲ میلیارد و ۶۰۸ میلیون برگه سهم و اوراق مالی دادوستد شد و تعداد دفعات معاملات فرابورس بیش از ۱۴۱ هزار و ۴۵۵ نوبت بود.

پالایش نفت لاوان (شاوان)، حمل و نقل گهرترابر سیرجان (حگهر)، کشتیرانی دریای خزر (حخزر)، تهیه و توزیع غذای دنا آفرین فدک (گدنا) و تولید نیروی برق دماوند (دماوند) با تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس همراه بودند، همچنین پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، پلیمر آریا ساسول (آریا)، سنگ آهن گهرزمین (کگهر)، فرابورس ایران (فرابورس)، آهن و فولاد غدیر ایرانیان (فغدیر) و پتروشیمی تندگویان (شگویا) تاثیر منفی بر این شاخص داشتند در ریسک‌های بازار تعدیلی صورت نگرفته و روند معاملات روز یکشنبه نشان از فشار نسبی فروش بالا در بازار سهام است. در این شرایط به نظر می‌‌رسد که محتمل‌ترین سناریو برای بورس امروز دوشنبه ادامه روند بی‌رمق معاملات باشد. با این وجود باید توجه داشت همان‌گونه که در گزارش پیش بینی بورس هفته چهارم مهر اشاره شده بود، روند معاملاتی این هفته بسیاری حیاتی است. هرچند نگاهی به متغیرهای کلیدی بورس از پتانسیل بازار سهام برای بازگشت خبر می‌دهد اما در صورتی که شاخص کل نتواند حداقل در سطح هفته گذشته باقی بماند، می‌تواند هشداری برای تشدید رکود و ادامه روند اصلاح فرسایشی باشد.

  خروج ۲۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بورس

یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه مسوولان اقتصادی به‌شدت فرایند شکل‌گیری ایجاد فضای مثبت در بورس را تحت کنترل دارند تا فضای سال 99 ایجاد نشود، گفت: در سال 1401 بالغ بر 25 هزار میلیارد تومان پول از بازار سرمایه خارج شد.

فردین آقابزرگی به ایلنا درباره جاماندگی بازار سرمایه از بازدهی بازارهای موازی می‌گوید: تجربه نشان داده بازار سرمایه با یک فاصله زمانی معقول هم‌جهت با سایر بازارهای موازی حرکت می‌کند، به ویژه در شرایطی که یک دوره اصلاح قابل توجهی از سال 99 در حال سپری شدن است. بنابراین این انتظار که بازار سرمایه خود را با بازارهای موازی تطبیق دهد کاملا منطقی و توجیه‌پذیر است.

 وی ادامه داد: البته باید به این نکته توجه داشته باشیم که بازه زمانی 3 تا 5 ساله اخیر یعنی در سال‌های 98 و 99 بورس به‌طور مجموع 350 درصد رشد را تجربه کرد و در همان دوره سوال این بود که چرا در شرایطی که اقتصاد کشور راکد است اما بازار سرمایه رشد می‌کند و همان دوره بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها تا حدودی رشد داشت. 

این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: اما علی‌رغم بازدهی و رشد 350 درصد آن دوره، کماکان بازدهی بازار سرمایه نسبت به بازارهای موازی مانند مسکن ارز یا کالای مصرفی کمتر است.

آقابزرگی با اشاره به دلیل عقب ماندگی بازار سرمایه از حرکت متناسب با بازدهی سایر بازارهای موازی گفت: دلیل این شرایط بازار سرمایه به فضای سال 99 که همه به قصد سفته بازی وارد بازار شدند، برمی‌گردد. معتقدم مسوولان اقتصادی اعم از مسوولان بورس و ارکان بورس به‌شدت فرایند شکل‌گیری ایجاد فضای مثبت در بورس را تحت کنترل دارند تا فضای سال 99 ایجاد نشود. مصداق تحت بازار هم عملکرد بورس در دوماه ابتدایی سال 1401 است که در این شاخص کل 16 درصد بازدهی و شاخص هم وزن هم بازدهی 30 درصدی را کسب کرد که این اعداد و ارقام نسبت به سال گذشته که شاخص کل حدود 4 درصد رشد و شاخص هم‌وزن 20 درصدی بازدهی منفی داشت، این میزان بازدهی قابل قبول بود.

وی ادامه داد: در ادامه رشد شاخص کل و شاخص هم وزن، بلافاصله از طریق انتشار 10 هزار میلیارد تومان اوراق، حذف عرضه اولیه برای کدهای بورسی اشخاص حقیقی و با اعمال روش‌ها و سیستم‌هایی که ادامه رشد بازار را تحت کنترل داشتند، جلوی این رشد گرفته شد. 

این کارشناس بازار سرمایه افزود: در همین دوره درباره شرایط بازار، برخی از مسوولان مدعی شدند متغیرهای جهانی اقتصادی و کاهش قیمت کامودیتی‌ها باعث ریزش شاخص شده حال اینکه جنگ روسیه و اوکراین بهمن ماه سال گذشته رخ داد اما به گفته مسوولان بازار سرمایه ایران خردادماه به این رویداد واکنش نشان داده در حالی که در همین دوره قیمت نفت هم رو به افزایش بوده است. آقابزرگی گفت: به‌طور قطع شرایط بورس بی‌ارتباط با متغیرهای کلان نیست اما وزن مهم در این شرایط آن اراده‌ای است که معتقد است سهامداران خرد که برای سفته بازی وارد بازار شدند با این شرایط خسته می‌شوند و بازار را رها می‌کنند کما اینکه همین اتفاق هم افتاد و در سال 1401 بالغ بر 25 هزار میلیارد تومان پول از بازار سرمایه خارج شد.


 

ارسال نظر