اخبار

۱۴۰۰/۰۶/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۸۲۰۳۲

راه‌اندازی صندوق سرمایه‌گذاری وقف

سلمان خادم‌الملّه، مدیرعامل شرکت تأمین سرمایه امین با اشاره به تصویب تأسیس صندوق سرمایه‌گذاری وقف گفت: ازآنجایی‌که با وقف یک دارایی، آن دارایی از چرخه اقتصادی حذف می‌شود، طرحی در نظر گرفته شد تا هم با پول کمتر بتوان عمل وقف را انجام داد و هم اینکه پولی که وقف می‌شود، وارد چرخه اقتصادی شود و برای کل اقتصاد نیز منفعت ایجاد کند و نیات واقف را نیز پوشش دهد. وی ادامه داد: در وقف سنتی هم‌زمان با وقف یک دارایی و جاری شدن صیغه وقف، اصل دارایی از مالکیت واقف خارج و به عنوان یک دارایی وقفی در نظر گرفته می‌شود اما در صندوق سرمایه‌گذاری وقف با کمترین میزان دارایی حتی با هزار تومان، عمل وقفی انجام و دارایی وارد چرخه اقتصادی می‌شود. خادم‌المله بابیان اینکه در این نوع از صندوق‌ها همچون سایر صندوق‌های سرمایه‌گذاری، دو رکن اجرایی و نظارتی حضور دارند، اظهار کرد: متولی و مدیر صندوق ازجمله ارکان اجرایی هستند و رکن نظارتی صندوق نیز بر فرایند صندوق از خرید واحد تا پوشش نیت واقف نظارت دارد. وی با اشاره به شروط کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار برای صندوق سرمایه‌گذاری وقف، گفت: «شرط غلبه» از مهم‌ترین شرایط این کمیته است. به بیانی دیگر، سهم‌هایی می‌توانند موضوع وقف باشند که دارایی ثابت (شامل زمین، ساختمان، تجهیزات، ماشین‌آلات و …) آن شرکت نسبت به‌کل دارایی‌هایش، بیش از ۶۰ درصد باشد.  خادم‌المله ادامه داد: واقف به ازای پولی که به این صندوق پرداخت می‌کند، واحد یا واحدهایی را خریداری می‌کند. با خرید واحدهای صندوق، پول از مالکیت فرد خلع و وقف‌نامه‌ای به نام فرد صادر می‌شود. مدیر صندوق نیز به نیابت از واقف، سهم‎هایی را می‌خرد و از منافع حاصل از آن، به نیات موردنظر واقف می‌پردازد. وی از صندوق سرمایه‌گذاری آستان قدس رضوی و ستاد عتبات عالیات به عنوان نخستین نمونه‌های در شرف تأسیس صندوق‌های سرمایه‌گذاری وقف یادکرد و گفت: برای ستاد عتبات عالیات به دلیل شرایط ویژه این ستاد، صندوق ویژه‌ای در دست طراحی است. بخشی از این صندوق، صندوق وقف و بخش دیگر، صندوق حبس سهام است. خام‌المله ادامه داد: در صندوق حبس سهام، سرمایه‌گذار منافع یک سهم را برای مدت‌زمان مشخصی وقف نیت خود می‌کند و پس از اتمام آن دوره، منافع سهم به خود سرمایه‌گذار بازمی‌گردد. درحالی که در صندوق وقف، دارایی وقف‌شده دیگر به سرمایه‌گذار بازنمی‌گردد.

عملکردها شفاف‌سازی می‌شود

علیرضا شهبازی، نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه شفاف‌سازی جزو بنیان‌های مهم واصلی برای نهادهای مالی به شمار می‌رود گفت: اقدام سازمان بورس و اوراق بهادار در انتشار صورت‌های مالی بسیار ارزشمند بوده زیرا این موضوع ضمن شفاف‌سازی عملکردها، تأثیر بسیار خوبی را در بخش‌های مرتبط با سازمان گذاشته است. علیرضا شهبازی اعلام کرد: امروزه نبود شفافیت در برخی سازمان‌ها مشکلات زیادی را در کشور و در اقتصاد کلان ایجاد کرده و اطمینان مردم را به عملکرد مدیران کمرنگ کرده است. وی افزود: سهامداران علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری بیشتر در بازار سرمایه باید نسبت به عملکرد نهادهای مالی، اطلاعات کافی داشته باشند تا با خیالی راحت و اطمینان بیشتر سرمایه‌گذاری‌ کنند. نماینده مردم نهاوند با اعلام اینکه اطمینان به خرید سهام در بازار سرمایه ناشی از شفاف‌سازی است، خاطرنشان کرد: در مجموعه سازمان‌ها و نهادهای مالی ازجمله سازمان بورس و اوراق بهادار، مردم نیاز به ارایه اطلاعات کامل و درست از عملکردها دارند تا در بستری امن حضورداشته و سرمایه‌گذاری کنند.

تمرکز بر تولید نه روی نوسانات ارز

تجارت نیوز| امید موسوی، کارشناس بازار سهام درباره ایجاد بازار آتی ارز و تأثیر آن در بازار سهام می‌گوید: بی‌ثباتی اقتصاد کلان و نوسانات قیمت، تورم بالا، نبود نقدینگی مناسب در شرکت‌ها، تحریم‌های خارجی و سختی مبادلات مالی و جذاب بودن بازارهای غیرمولد نظیر بازار دلار و طلا، به ترتیب ۵ مشکل اصلی تولیدکنندگان ایران است. اگر بازار آتی ارز شکل بگیرد، می‌توان مهم‌ترین مشکل تولیدکنندگان، یعنی نرخ ارز و ثباتش را تا حدی بهبود داد. طبیعتاً یک تولیدکننده اگر بتواند با گرفتن پوزیشن‌های لازم، نرخ ارز را برای خود مشخص و تا حدی قابل پیش‌بینی کند، با آرامش و خیالی آسوده برای توسعه کسب‌وکار خود گام برمی‌دارد. قانون‌گذار و دولت باید تلاشش این باشد که توانایی صنعتگر  و کارآفرین را بر تولید متمرکز شوند و نه نگرانی از نوسانات نرخ ارز وب‌های تمام‌شده و فروش! وی در بخش دیگری افزود: وجود بازار مشتقات ارزی می‌تواند دست‌کم بخشی از ریسک‌های قیمتی ارز را پوشش دهد و افقی هرچند کوتاه‌مدت برای فعالان اقتصادی فراهم کند. جالب است بدانیم همین‌الان به‌صورت غیررسمی نزدیک به ۷۰ درصد معاملات ارز در کشور، معاملات فردایی یا به‌نوعی مشتقه است. موسوی همچنین درباره شکل‌گیری بازار آنی ارز گفت: حداقل ۱۰ سال است که زمزمه‌های راه‌اندازی بورس آتی ارز را می‌شنویم ولی متأسفانه تاکنون عملیاتی نشده است. امیدواریم دهقان دهنوی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار بتوانند در تعامل با بانک مرکزی، هر چه سریع‌تر این بازار را حتی برای شروع با دوره‌های سررسید کوتاه‌مدت حتی یک‌هفته‌ای شروع شود و به‌مرور به دوره‌های بالاتر ۶ ماهه و یک‌ساله و حتی بیشتر برسد. میثم درخشنده، کارشناس حوزه بانکی هم در این باره معتقد است، هر چه ابزار معاملات در بازار سهام بیشتر شود، اقبال نسبت به حضور در بازار سهام و معمله در بورس بیشتر می‌شود.

 

ارسال نظر