رویداد

۱۴۰۰/۰۲/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۸۵۶۰

نزول بورس‌های جهانی

بیشتر شاخص‌های مهم بورسی جهان معاملات هفتگی را با ریزش شروع کردند. اقتصادهای بزرگ دنیا کماکان تحت تاثیر کرونا عملکرد بدی دارند: مرکز آمار انگلیس در گزارشی اعلام کرد اقتصاد این کشور در سه ماهه منتهی به مارس به میزان ۱.۵ درصد کوچک شده است که این عملکرد ۰.۴ درصد کمتر از رشد ثبت شده بازه منتهی به ماه قبل بوده است. سال قبل پنجمین اقتصاد بزرگ جهان ۱۰ درصد کوچک شده بود که بدترین عملکرد اقتصاد این کشور طی سه قرن اخیر بوده است. با کاهش محدودیت‌های کرونایی امید می‌رود رشد اقتصادی در فصل بعد مجددا به محدوده مثبت برگردد.  جوزف اشتلوتسفوتز، کارشناس ارشد سرمایه‌گذاری در موسسه اوپنهایمر اینوستمنتز گفت: کم کم در حال بازگشت به سطح اقتصادی قبل از آغاز کرونا هستیم و این یک پیشرفت بزرگ و نشانه‌ای دلگرم‌کننده در غلبه بر یکی از جدی‌ترین بحران‌های مالی معاصر است. در نیمه دوم امسال مطمئنا اخبار بهتر بیشتری خواهیم داشت اما قطعا روزهای پرنوسان بازارهای مالی تکرار خواهد شد چرا که هنوز هیچ کس نسبت به اینکه بحران به‌طور کامل پشت سر گذاشته شده است اطمینان ندارد.

در بورس امریکا و وال استریت همه شاخص‌ها نزولی بودند؛ تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایین‌تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۴ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۳۴ هزار و ۲۴۵.۶۸ واحد بسته شد. شاخص «اس‌اند پی ۵۰۰» با ۰.۶ درصد کاهش تا سطح ۴۱۴۸.۷۹ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی امریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۱.۰۹ درصد کاهش در سطح ۱۳ هزار و ۲۸۳.۵۴ واحدی بسته شد.

در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص «فوتسی ۱۰۰» بورس لندن با ۰.۱۵ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۷۰۳۲.۸۵ واحد بسته شد. شاخص «دکس ۳۰» بورس فرانکفورت در آلمان با کاهش ۰.۱۳ درصدی و ایستادن در سطح ۱۵ هزار و ۳۹۶.۶۲ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص «کک ۴۰» بورس پاریس با عقبگرد ۰.۲۸ درصدی در سطح ۶۳۶۷.۳۵ واحد بسته شد. در مادرید شاخص «ایبکس ۳۵» ۰.۱۱ درصد بالا رفت و به ۹۱۵۵.۶۰ واحد رسید. در معاملات بورس‌های آسیا، شاخص‌ها عملکرد مختلفی داشتند؛ تا جایی که شاخص «نیک کی ۲۲۵» بورس توکیو ژاپن با ریزش ۰.۹۲ درصدی تا سطح ۲۷ هزار و ۸۲۴.۲۳ واحدی پایین رفت. شاخص «هانگ سنگ» بورس هنگ‌کنگ ۰.۵۹ درصد بالا رفت و در سطح ۲۸ هزار و ۱۹۴.۰۹ واحد بسته شد. در چین شاخص «شانگهای کامپوزیت» جهش ۱.۴۶ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۵۱۸۴.۹۸ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص «اس‌اند پی اس‌اند ایکس ۲۰۰» بورس سیدنی با ۰.۱۳ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۷۰۲۳.۵۶ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخص‌های مهم آسیایی، شاخص «تاپیکس» ژاپن نزولی بود.

زمان عرضه سیمان در بورس کالا فرارسیده

علی‌محمد بد، کارشناس صنعت سیمان در خصوص تأثیر عرضه سیمان در بورس کالا بیان کرد: عرضه سیمان در بورس کالا تاکنون بیشتر در حد وعده‌های تبلیغاتی بوده و امیدواریم این‌بار شاهد عملی شدن عرضه سیمان در بورس کالا باشیم. ورود سیمان به بورس کالا اتفاق بسیار مثبتی برای صنعت سیمان خواهد بود که از شکل‌گیری بازار سیاه سیمان در بعضی مناطق جلوگیری کند. در غیر این صورت، دوباره شرایط سال‌های قبل و بازار سیاه سیمان را شاهد خواهیم بود.

وی افزود: در ۳ سال اخیر به‌رغم رکود، مصرف سیمان در کشور به‌شدت افزایش‌یافته است. قیمت پایین سیمان سبب تغییر الگوی مصرف سیمان و استفاده از بلوک‌های سیمانی و اسکلت بتنی در ساختمان‌سازی و حتی استفاده از سیمان در راه‌سازی و... شده است. تا جایی که مصرف سیمان در سال ۹۹ رشد ۱۷.۵ درصدی نسبت به سال ۹۸ داشت. این در حالی است که با توجه به قیمت پایین سیمان، اکثر کارخانه‌های سیمانی امکان تعمیرات اساسی و ارتقای خطوط تولید را نداشته و با تمام ظرفیت خود تولید نمی‌کنند. کاهش میانگین تولید سیمان در کنار افزایش مصرف سیمان در کشور، عرضه و تقاضای سیمان را برابر کرده و دیگر در صنعت سیمان، خبری از مازاد ظرفیت تولید نیست! این کارشناس صنعت سیمان با اشاره به افزایش کرایه‌های حمل و اثر منفی آن بر بازار سیمان، گفت: پراکندگی کارخانه‌های سیمانی در سراسر کشور و افزایش هزینه‌های حمل موجب شده در برخی مناطق که تقاضای سیمان بیش از عرضه بوده، بازار سیاه سیمان شکل بگیرد. مثلاً با توجه به تقاضای سیمان در استان تهران، محصول شرکت سیمان تهران توسط دلالان در بازار سیاه با قیمتی بالاتر از قیمت‌های مصوب عرضه می‌شود. با ورود سیمان به بورس کالا، قیمت محصول شرکت‌های سیمانی در مناطق پر تقاضا احتمالاً کمی افزایش خواهد یافت و سودی که در حال حاضر به جیب دلالان می‌رود، نصیب تولیدکنندگان خواهد شد. محمد بد در رابطه با تأثیر ورود سیمان به بورس کالا بر کیفیت سیمان تولیدی در داخل کشور اظهار کرد: از آنجاکه تمامی شرکت‌های سیمانی در حد استانداردهای تعریف‌شده تولید می‌کنند، محصول شرکت‌های مختلف مشکل کیفی برای ورود به بورس کالا نخواهد داشت. تنها مشکل همان کرایه‌های حمل بالا است و اگر قیمت سیمان متعادل‌تر و منطقی‌تر شود، این مشکل کمرنگ‌تر خواهد شد. معتقدم قیمت‌گذاری یکسان سیمان در تمامی مناطق کشور، سیاست مناسبی نیست و وقت آن رسیده که این روش نادرست قیمت‌گذاری تغییر کند. در این صورت شرکت‌های سیمانی که در مناطق پر تقاضا قرار دارند و هزینه حمل کمتری به مصرف‌کننده تحمیل می‌کنند، می‌توانند محصول خود را با قیمت بالاتری عرضه کنند تا هم‌دست دلالان از بازار سیمان کوتاه شود و هم تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان از مزایای ورود سیمان به بازار شفاف بورس کالا منتفع گردند.

 

ارسال نظر