بازارسرمایه

۱۴۰۰/۰۲/۱۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۸۰۷۲

بازار سرمایه مانعی برای تکانه‌های تورمی شدید سال گذشته

رضا خانکی، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با سنا در خصوص سپر تورمی بودن بازار سرمایه اظهار داشت: بورس در سال گذشته توانست مانعی برای بخشی از تکانه‌های تورمی باشد. اما نباید بازار سرمایه را فقط در سهام دید بلکه بازار سرمایه مجموعه بازار بدهی، سهام و بازار اولیه است و به این ترتیب بازار سرمایه فقط در بازار ثانویه خلاصه نمی‌شود.این کارشناس اقتصادی در خصوص عرضه‌های اولیه بیان داشت: عرضه‌های اولیه سال گذشته مانند شستا و صندوق پالایش و دارا یکم، عامل مهمی برای جمع‌آوری نقدینگی از سطح جامعه بود . در واقع این اعتقادی که برخی نسبت به تورمی بودن بازار سرمایه دارند کاملا با اتفاقی که در بازار بدهی روی داده، متفاوت است. بازار بدهی بخش عمده‌ای از هزینه‌های دولت را پوشش داده است و بازار سهام نیز در سال گذشته توانسته منبع مناسبی برای هزینه‌های دولت باشد . در مجموع اگر سال قبل حضور موثر بازار سرمایه را در اقتصاد نداشتیم مطمئنا تورم سه رقمی را تجربه می‌کردیم. خانکی با تاکید بر اینکه دولت، ذینفع اول بازار سرمایه، است، ادامه داد: به‌طور مستقیم یا غیر مستقیم اکثر شرکت‌هایی که در بازار سرمایه معامله می‌شوند زیرمجموعه‌های دولت هستند. اگر فشاری از سوی بازار سرمایه به دولت برای حمایت از بازار سرمایه هم وارد می‌شود از سوی خود شرکت‌هایی است که مستقیم یا غیر مستقیم زیرنظر دولت هستند. پس باید این مهم را قبول کرد که بهبود بازار سرمایه موجب بهبود وضعیت عملیاتی دولت خواهد بود.مدیرعامل استارتاپ دارایان در ادامه خاطرنشان ساخت: دو راه‌حل برای حل مسائل بازار سرمایه وجود دارد . یک راه‌حل، سیستمی و راه‌حل بعدی، دفعتی است. این کارشناس بازار سرمایه در ادامه با اشاره به راه‌حل‌های پیشنهادی توضیح داد: اینکه منابعی به بازار تزریق شود که از محل چاپ پول باشد مورد تایید فعالان بازار نیست اما این یک الزام قانونی است که یک درصد از منابع صندوق توسعه وارد بازار سرمایه شود. حالا اگر این قانون ایراداتی دارد باید به جای دیگری برای رفع ایراد آن مراجعه شود. نکته بعدی این است که اگر هم بورس تاکنون مهجور بوده است این است که هیچگاه بر جذابیت بازار سرمایه و فرآیندهای آن تاکید نشده است، به این شکل که بتواند سرمایه‌گذاران را مجذوب کرده و نقدینگی را به سمت خود جذب کند.

مزیت عرضه کالای شرکت‌ها در بورس کالا

عرضه سنگ آهن و سایر محصولات معدنی در بورس کالا طی هفته‌های گذشته در شرایطی آغاز شده که سنگ آهن در مسیر واقعی‌سازی قیمت قرار گرفته تا همانند سایر محصولات فولادی با نرخ‌هایی همسو با نرخ جهانی در بورس معامله شود.

حسن فهیمی‌راد در این باره توضیح داد: طی سال‌های گذشته به دلیل غیرواقعی بودن قیمت محصولات معدنی از جمله سنگ آهن، سهام این شرکت‌ها تحت تأثیر منفی پیامدهای عرضه غیربورسی محصولاتشان قرار داشت؛ عرضه کالای هر شرکتی در بورس کالا، ظرفیت‌های جدیدی را مقابل آن شرکت در زمینه شفافیت معاملاتی، تسهیل فروش و کشف واقعی قیمت به همراه دارد و این مکانیسم قطع به‌یقین از روش‌های سنتی متکی به حواله و امضاهای طلایی، کارآمدتر و بهتر است. این کارشناس باسابقه بازار سرمایه، یادآور شد: برای رسیدن به نتیجه مطلوب، نهادهای سیاست‌گذار به‌هیچ‌عنوان نباید وارد حوزه قیمت‌گذاری سنگ‌آهن یا هر محصولی شوند تا براساس سازوکار بورس، نرخ واقعی محصول مشخص شود. تجربه سال‌های اخیر به سیاست‌گذار تاکید می‌کند که باید قید روند موجود مداخله در بازار و قیمت را به بهانه تنظیم بازار بزند و آن را کنار بگذارد زیرا هر مداخله‌ای با فلسفه و ماموریت بازار سرمایه در تضاد بوده و به زیان تولید و سهامدار است.وی افزود: با عرضه سنگ‌آهن به عنوان بالادست زنجیره فولاد، تقریباً، تمام این زنجیره با یک روش و مبتنی بر عرضه و تقاضا کشف قیمت می‌شود که باعث متعادل شدن کل زنجیره و توازن در آن خواهد شد. بنابراین، اگر عرضه محصولات، طبق سازوکارهای بورس کالا دنبال شود و از قواعد آن تخطی نشود، به نفع تولیدکننده‌ها در کل زنجیره فولاد تمام می‌شود. فهیمی راد درباره آثار عرضه سنگ‌آهن بر شرکت‌های فعال در بورس اوراق بهادار، گفت: زمانی که سنگ‌آهن و محصولات مختلف آن در بورس کالا عرضه و براساس عرضه و تقاضا قیمت‌گذاری شود، تأثیر مثبتی بر شرکت‌های حاضر در بورس اوراق بهادار دارد. وی تأکید کرد: در حوزه تولید و بازار هم نکته مهمی که پیرامون عرضه بورسی سنگ‌آهن باید مدنظر قرار گیرد، ضرورت نظارت جدی بر توزیع آن پس از معاملات بورسی است. این پیشکسوت بازار سرمایه ادامه داد: همه نهادهای ذی‌ربط و مسوول باید با ابزارهایی که در اختیار دارند، به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کنند که محصولات عرضه‌شده به‌صورت مستقیم در اختیار تولیدکننده‌های میان دستی زنجیره که همان تولیدکنندگان فولاد هستند، قرار گیرد و دلالان و واسطه‌ها، مجال نفوذ و رانت‌خواری نیابند.معاون پیشین دبیرکل بورس تهران در پایان گفت: روند ایجاد شده در اقتصاد و توجه به واقعی‌سازی قیمت‌ها در اقتصاد را باید به فال نیک گرفت و این رویه قطعا می‌تواند محرک تولید کشور باشد. در واقع پایبندی دولت به سازوکارهای بورس کالا در مبادلات کالایی می‌تواند به بهبود وضعیت نامناسب اقتصادی کنونی، کمک زیاد و موثری کند.

 

ارسال نظر