حل مشکل نقدینگی صنایع کوچک با قرارداد کشف پریمیوم

۱۴۰۰/۰۲/۰۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۷۷۵۲

جلسه مجازی کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران با حضور حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران و اعضای کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی برگزار شد.حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران در این جلسه گفت: در حوزه معاملات پتروشیمی۵.۱ میلیون تن محصول مورد معامله قرار گرفت درحالی که بالاترین رقم تا پیش از این مربوط به سال ۹۷ با ۴.۷ میلیون تن بود. این نشان‌دهنده جذب بالای محصولات در بازار و رشد تولید است. به عبارت دیگر صنایع پایین دستی توانستند حجم بالای محصول را جذب و به بازار عرضه کنند. در حوزه فرآورده‌های نفتی هم ۱۴.۴ میلیون تن فرآورده نفتی مورد معامله قرار گرفت درحالی که رکورد قبل ۱۱.۹ میلیون تن بوده است.

سلطانی‌نژاد یادآور شد: در نتیجه براساس پارامترهای بورس کالا شاهد رشد جذب مواد اولیه در بازار داخلی بودیم و جهش تولید در صنایع محقق شد.

وی شروع سال۱۴۰۰ را نیز مطلوب خواند و ادامه داد: درفروردین ماه ۲.۷ میلیون تن محصول مورد معامله قرار گرفت که نشان می‌دهد اقبال و استقبال تامین مواد اولیه از بورس مورد توجه است.

سلطانی‌نژاد در ابتدا در پاسخ به پرسشی درباره کشف قیمت کالاها بر مبنای نرخ‌های جهانی گفت: تجربه نشان داده است که هر گاه از قیمت‌های جهانی فاصله گرفته‌ایم، دچار قاچاق معکوس شده و درنتیجه کمبود در بازار را شاهد بوده‌ایم. البته ما در بورس کالا براین عقیده نیستیم که به شکل لحظه‌ای با قیمت جهانی حرکت کنیم اما اگر شکاف زیاد باشد به اشکال مختلفی کالا از کشور خارج می‌شود. بنابراین مولفه‌های عرضه و تقاضا باید به گونه‌ای تعریف شوند که قیمت‌های شکاف زیادی با نرخ‌های جهانی نداشته باشند.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در خصوص سهمیه‌های بهین یاب و سوالات مطرح شده در این زمینه گفت: در خصوص سامانه بهین یاب اگر شرکتی امکان خرید مواد مورد نیازش را نداشت به دلیل پیچیدگی زیاد امکان تخصیص از هفته‌ها و ماه‌های قبل میسر نیست.

    حمایت از صنایع کوچک 

با قرارداد«کشف پریمیوم»

مدیرعامل بورس کالای ایران در پاسخ به پرسشی در خصوص مشکل صنایع کوچک برای عقد قراردادهای بلندمدت، اظهار داشت: در بورس‌های کالایی جهان برای رفع دغدغه تولیدکنندگان از قراردادهای بلندمدت و روش کشف پریمیوم استفاده شده، بنابراین از این طریق برای صنایع کوچک و متوسط امنیتی برای تامین منابع مالی خود فراهم شده است. موضوع مهم اینجاست که در روش کشف پریمیوم، صنایع نباید کل وجه معامله را در ابتدا پرداخت کنند و به این ترتیب مشکل نقدینگی صنایع نیز در قراردادهای بلندمدت مرتفع می‌شود.

 سلطانی نژاد افزود: برای نمونه امکانی فراهم شده تا شرکت‌ها از طریق تعاونی‌ها تضامین ارایه دهند و از سوی دیگر در تضامین هم تنوع ایجاد شده است؛ همچنین در حوزه تضامین و تسهیل آن قرار است خریداران را رتبه‌بندی کنیم تا تضامین مطابق رتبه اعطا شود. مدیرعامل بورس کالای ایران در خصوص نوسان غیرمنطقی قیمت برخی کالاها تصریح کرد: ما در بورس کالا یک گزارش التهاب داریم که پیش از وقوع التهاب از روند معاملات مخابره می‌شود؛ از این رو این گزارش‌ها به سیاست‌گذاران ارسال می‌شود که برای مثال درمورد محصول پت این موضوع مطرح شد و در مورد سایر صنایع هم همین مساله اجرایی می‌شود؛ این رویداد می‌تواند به تصمیم‌گیری‌های بهتر و سریعتر برای پیشگیری وقوع التهابات منجر شود.

    سیستم  مناقصه

انقلابی در روند معاملات بورس کالا

سلطانی نژاد در خصوص پرسش مطرح شده در خصوص امکان انجام معاملات مناقصه در بورس کالا در کنار مزایده، گفت: از اواخر سال گذشته و با پیگیری‌های جدی بورس کالا، سیستم معاملات مناقصه در بورس اجرایی شد و تاکنون نیز چند معاملات کنتور برق با برگزاری مناقصه از سوی شرکت توانیر انجام شده است. به اعتقاد بنده توسعه معاملات مناقصه در کنار سیستم حراج، یک انقلاب در روند معاملات بورس کالا و خدمت رسانی به فعالان صنایع است که ثمرات آن را همگان مشاهده خواهند کرد. 

وی درباره سوالی مبنی امکان تولید بورس‌های دیگر کالایی با محوریت بورس کالا اظهار داشت: حقیقت آن است که در دنیا شاهد ادغام بورس‌های کشوری و حتی بین‌المللی با هم هستیم و حرکت بورس‌های جهانی دقیقا به سمت ایجاد بورس‌های بزرگ با ادغام بورس‌های کوچک‌تر است که حرکت برخلاف این جهت به نظر منطقی نمی‌آید.

مدیرعامل بورس کالای ایران در خصوص تاکید فعالان اقتصادی برای عرضه زنجیره تولید محصولات در بورس کالا گفت: در بورس کالا از چند سال قبل به دنبال ورود زنجیره تولید کالاها به معاملات بودیم که برای مثال در سال ۹۵ بحث ورود زنجیره تولید مرغ طرح و پیگیری شد که با نظر سیاست‌گذار به نتیجه نرسید. اما برای مثال در حوزه فولاد این فرآیند آغاز شده و در حال اجراست تا با ورود کل زنجیره تولید فولاد به بورس کالا دیگر نگران توزیع رانت در یک حلقه خاص نباشیم و همه فعالان براساس شفافیت و عدالت به سود حاصل از تولید برسند.

 

ارسال نظر