از تصمیم‌گیری عجولانه پرهیز شود

۱۳۹۹/۰۲/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۶۴۶۱
از تصمیم‌گیری عجولانه پرهیز شود

گروه بورس|

اقتصاد کشور در برهه‌ای حساس قرار دارد. از یک سو تمامی بازار در کشور به دلیل شیوع کرونا تا مدتی تعطیل بوده‌اند و کاهش تقاضای کل، کسبه را از دست یابی به سود معمول پایان سال و نخستین ماه سال جدید محروم کرده و از سویی دیگر رخوت بازارهای طلا و ارز آن دسته از سرمایه‌گذاران ریسک پذیر را که به‌طور سنتی در این بازارها فعالیت می‌کردند از معاملات سودزا باز داشته است. 

در چنین شرایطی جذابیت بازار سهام سبب شده تا خیل عظیم مشتاقان کسب سود به این بازار سرازیر شوند و به لطف رکود حاکم بر بخش‌های دیگر، فضای کلی این بازار را دگرگون کنند. حالا هم که چند روزی است کاهش نرخ سود بانکی مزید بر علت شده و همه آنانی که تا قبل از این به سود اندک آن اکتفا می‌کرده‌اند برای رفتن ره یک سال در یک هفته، پول خود را از سیستم بانکی خارج می‌کنند تا به بورس بیایند. 

عواملی از این دست سبب شده تا هر روز بیش از روز قبل شاهد رشد قیمت در اغلب نمادهای بازار باشیم. این جریان تا آنجا ادامه پیدا کرده است که هرچه تحلیلگران بر لزوم سرمایه‌گذاری آگاهانه اصرار می‌کنند و نوحقیقی‌ها را از سرمایه‌گذاری هیجان زده بر حذر می‌دارند، گوش بیشتر مردم بدهکار نیست. همین جهت‌گیری دلیلی شده تا در هفته‌های اخیر نه تنها هسته معاملات از هجوم حجم بالای نقدینگی در امان نباشد، بلکه رکورد افزایش شاخص بورس زده شود و این نماگر طی یک هفته به میزان15 درصد تغییر کند. 

تمامی این تغییرات آن هم در یک ماه نخست سال شبب شده تا این روزها بسیاری از فعالان با تجربه بازار سرمایه به جای آنکه وقت خود را برای پیدا کردن سهام بنیادی صرف کنند، درصدد تحلیل و بازشناسی ریسک‌های موجود باشند تا ضمن حفظ سود کسب شده در دو سال اخیر تصویری به دور از جو کنونی برای بازار سهام ترسیم کنند.

در همین باره یک کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر رشد پرشتاب این روزهای بورس، رفتار هیجانی موجود در بازار از سوی سرمایه‌گذاران را از جمله ریسک‌های تهدیدکننده بازار سرمایه عنوان کرد.

به گزارش ایرنا، نیما آگاهی اضافه کرد: مشکلات سیستمی در هسته معاملاتی و مشکلات دسترسی کارگزاری‌ها از جمله موضوعاتی است که اخیرا ذهنیت فعالان بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار داده و نیز سرمایه‌گذاران عام را با مشکل مواجه کرده است.

وی گفت: مسوولان حاضر در بازار سرمایه باید تا قبل از رسیدن به این مرحله و ورود گسترده نقدینگی به بازار سرمایه پیش‌بینی این حجم از ورود نقدینگی به بازار را می‌کردند و برخی از مشکلات احتمالی را برطرف می‌کردند.

وی اظهار داشت: در چند ماه اخیر روند بازار متفاوت با انتظارات موجود بود و شاهد عکس‌العمل‌های متفاوتی نسبت به برخی از اتفاقات بودیم؛ که این موضوع نشانگر وجود یک رفتار هیجانی در بازار است.

این کارشناس بازار سرمایه به تغییر رویکرد بازار سرمایه متناسب با تصمیماتی که دولت برای بازار سرمایه اتخاذ کرده است، اشاره کرد و افزود: در یک ماه گذشته چندین بار رییس‌جمهوری و وزیر اقتصاد در مورد عرضه دارایی‌های دولتی در بازار سرمایه سخن گفته‌اند؛ اکنون مهم‌ترین وظیفه سکاندار جدید بازار سرمایه هدایت عرضه دارایی‌ها و شرکت‌های دولتی به بازار سرمایه است تا این مسیر با موفقیت به پایان برسد.

وی به ریسک‌هایی که اکنون در این برهه از زمان معاملات بازار سرمایه را مورد تهدید قرار داده است، تاکید کرد و گفت: یکی از مهم‌ترین ریسک‌هایی که اکنون در بازار با آن مواجه هستیم تصمیم‌‍‌گیری‌های عجولانه برای تغییر برخی از قوانین بازار است که این موضوع می‌تواند بسیار بر دید سرمایه‌گذاران تاثیرگذار باشد.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به وجود اشتیاق زیاد برای خرید در بازار سرمایه حتی در روزهایی که بازار جهانی به‌شدت منفی است، اظهار داشت: بخش قابل توجهی از بورس ایران کامودیتی محور است و در چند وقت اخیر به دلیل روند منفی بورس‌های جهانی انتظار می‌رفت که بازار ایران هم از این موضوع تاثیر پذیرد و روند نزولی را در پیش بگیرد.

وی با بیان اینکه اشتیاق زیاد برای خرید باعث ایجاد رفتارهای هیجانی در بازار می‌شود، گفت: این موضوع آینده بازار را به‌شدت پرخطر خواهد کرد.

آگاهی اضافه کرد: رفتار بازار در چند ماه اخیر نشان داده است که همه اتفاقات را در مدت کوتاهی هضم می‌کند و دوباره به مسیر صعود باز می‌گردد که این موضوع ناشی از ورود گسترده نقدینگی به بازار سرمایه است.

آگاهی گفت: روند صعودی بازار سرمایه در طول یک‌سال گذشته با توجه به ورود گسترده نقدینگی به این بازار از آنچه که انتظار می‌رفت شدیدتر است.

وی ادامه داد: بیشترین نگرانی فعالان قدیمی بازار این است که هر چه رشد بازار سرمایه پرشتاب‌تر باشد احتمال بازگشت آن سریع‌تر و خطرناک‌تر خواهد بود.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه برخی از تصمیمات جدیدی که از سوی سازمان بورس اتخاذ می‌شود برای جلوگیری از رشد عجیب بازار سرمایه است، گفت: این نگرانی در بازار سرمایه وجود دارد که با توجه به ورود حجم نقدینگی از سوی سرمایه‌گذاران تازه وارد و عدم تجربه و آموزش کافی از معاملات بورس، روند بازار هیجانی شود و این بازار در نقطه‌ای از معاملات به دلیل رفتارهای هیجانی با ریزش همراه شود.

وی با بیان اینکه ورود نقدینگی جدید مهم‌ترین شاخصی است که بر معاملات اخیر این بازار تاثیر گذاشته، اظهار داشت: سهامداران حقیقی و حقوقی که از گذشته در این بازار حضور داشتند روند کنونی معاملات بورس را متفاوت با آنچه که در گذشته تجربه کرده‌اند، می‌بینند.

آگاهی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رشد بازار سرمایه تا کجا ادامه‌دار است؟ گفت: تا زمانی که نقدینگی جایی برای ورود نداشته باشد و بهترین فرصت را در بازار سرمایه ببیند رشد بازار سرمایه ادامه‌دار خواهد بود، اما مهم‌ترین مساله‌ای که در چند وقت اخیر در بازار باید مورد توجه قرار گیرد ورود نقدینگی از سوی حقیقی‌هاست.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: در سال‌های گذشته ابهامات زیادی در بازار وجود داشت، این ابهامات از صورت‌های مالی گرفته که شفاف‌سازی نداشت و محدودیت‌های نماد که تا مدت‌ها بسته می‌شدند اما خوشبختانه این موضوع در دوران مدیریت شاپور محمدی تا حدودی بهبود پیدا کرد.

 

ارسال نظر