رسالت بورس؛ تامین مالی

۱۳۹۷/۰۲/۱۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۱۱۴۵
رسالت بورس؛ تامین مالی

اقتصاد مردمی زمینه‌ساز توسعه تولید ملی است و این اقتصاد با مشارکت ظرفیت‌های مالی داخل کشور شکل خواهد گرفت. سیدمصطفی رضوی معاون اجرایی سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان مطالب فوق اظهار داشت: مردم اگر احساس کنند که رجوع به محصولات تولید شده در داخل می‌تواند به نفع آنها باشد و مستقیما در سرمایه‌گذاری آنها تاثیر دارد، رویکرد مناسب‌تری به تولید ملی خواهند داشت و زمینه‌هایی برای توسعه کیفیت در تولید ملی فراهم می‌شود. به گزارش سنا، وی همچنین نخستین مساله بازار سرمایه را تامین مالی و تامین سرمایه دانست و گفت: توسعه نقش آحاد مردم و جمع‌آوری سرمایه‌های خرد آنها و فراهم کردن شرایطی که در اقتصاد مشارکت داشته باشند، بسیار مهم است که بازار سرمایه در این زمینه موفق عمل کرده است. رضوی توضیح داد: بهترین وجه این است که اگر مشارکت مردم در بازار سرمایه بیشتر شود، قطعا نسبت به تولید ملی حساسیت پیدا می‌کنند. بخشی از تولید ملی در داخل کشور و بخشی دیگر هم در صادرات مصرف خواهد شد. معاون اجرایی سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: البته حمایت از تولید ملی و محصولات تولید داخل حتما باید انتخابی باشد، چراکه ظرفیت کشور محدود است و آن‌قدر نیست که یکجانبه از همه تولیدات بخواهیم حمایت کنیم. بر این اساس، باید سیاستمداران و سیاست‌گذاران سعی کنند به وجوهی از تولید ملی بپردازند که برای ما ورود به آن با ارزش افزوده بیشتری همراه است.

وی با بیان اینکه هیچ کشوری در شرایط فعلی نه ظرفیت آن را دارد و نه اقتصادی است که خودش به همه نیازهای خودش بپردازد، گفت: امروزه تقریبا هیچ کشوری در دنیا حتی کشورهایی که از نظر اقتصادی، کاملا پیشرفته تلقی می‌شوند، توجه خود را به توسعه بدون تبعیض همه محصولات و کالاهای موردنیاز خود معطوف نمی‌کنند. به گفته رضوی، هم‌اکنون بسیاری از محصولاتی که در دنیا تولید می‌شود و تولید آن پیچیدگی‌های زیادی دارد، معمولا یک تولید بین‌المللی است. بر این اساس، باید به نحوی در ارتقای تولید ملی مشارکت کنیم که بتوانیم در زنجیره تولید بین‌المللی نقش خود را ایفا کنیم و ساده به موضوع نگاه نکنیم. وی افزود: این ساده نگری است که فکر کنیم می‌توانیم تمام ظرفیت‌های کشور را برای تامین تمام مایحتاج خود بسیج کنیم، چراکه ممکن است در بعضی از این نیازها اصلا مزیت رقابتی نداشته باشیم و شرایط اقتضا نکند که در آن حوزه‌ها سرمایه‌گذاری کنیم. معاون اجرایی سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: قطعا در این مسیر باید اولویت قایل شویم و حمایت‌های ما از تولید ملی انتخابی و مبتنی بر حوزه‌هایی باشد که در آن مزیت رقابتی داریم.

 فرصت بیشتر از تهدید

در سویی دیگر، مهدی طحانی کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تحولات اخیر تغییرات نرخ ارز، مسائل کلان اقتصادی، قیمت جهانی کامودیتی‌ها و رویداد‌های بین‌المللی سیاسی را از مهم‌ترین عوامل موثر بر بازار سرمایه در فصل بهار عنوان کرد و گفت: طی دو یا سه ماهه اخیر، عملکرد بازار سرمایه ناشی از این عوامل بود.

وی عنوان کرد: تغییرات قیمت ارز و تک‌نرخی شدن آن مهم‌ترین و تاثیرگذارترین عوامل بر بازار سرمایه هستند و به این شرط که دولت هم درخصوص تعیین نرخ ارز سیاست‌گذاری منطقی داشته باشد، اتفاق خوبی برای بازار سرمایه به وقوع می‌پیوندد. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه مشابه چنین اتفاقاتی در سال‌های 90 و 91 نیز روی داد، گفت: البته در آن سال‌ها با بی‌انضباطی و سیاست‌های غیرمنطقی روبه‌رو بودیم و چون اکنون تجربه سال‌های گذشته را داریم قاعدتا باید شاهد برنامه‌ریزی‌های متفاوتی باشیم. وی با تاکید بر اینکه ارز تک‌نرخی سبب ثبات در اقتصاد خواهد شد، گفت: این اقدام باعث می‌شود تصمیم‌گیران اقتصادی بتوانند برنامه‌های خود را به درستی تجزیه و تحلیل کنند و همچنین سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی با خیال راحت برنامه‌ریزی خواهند کرد. مهدی طحانی ادامه داد: اگر نرخ ارز دوگانه نباشد به اقتصاد کمک می‌کند. وجود نرخ‌های متفاوت هم کار تحلیلگران بازار سرمایه را سخت می‌کند و هم باعث فساد می‌شود. همچنین تک‌نرخی بودن ارز تورم حداقل

4 تا 5درصدی به همراه خواهد داشت. وی ادامه داد: هر چند برخی شرکت‌ها از این قیمت‌گذاری متاثر می‌شوند، اما افزایش نرخ دلار برای شرکت‌های صادرات‌محور که بیشترین حجم بازار را به خود اختصاص داده‌اند تاثیر مثبت دارد و سایر سهم‌های بازار سرمایه نیز در طولانی‌مدت زیان نمی‌کنند. برای آنها هم فرصت‌ها همچنان باقی است و با چند درصد بالا و پایین سهم آنها نیز متعادل می‌شود.

 تنوع در پرتفوی

این کارشناس بازار سرمایه افزود: اکنون نمی‌توانیم سیاست بین‌الملل را تحلیل کنیم و سرانجام سناریوهای برجام در اردیبهشت ماه را نمی‌دانیم! در چنین شرایطی نیز اگر فرض کنیم که نرخ کالاها در بورس‌های جهانی در کانال فعلی باشد، نرخ سود سپرده بانکی افزایش نداشته باشد و حتی با کاهش همراه شود به مراتب فرصت‌های بازار سرمایه بیشتر از تهدیدهای آن است. مهدی طحانی افزود: بنابراین کسانی که در این فضا سرمایه‌گذاری می‌کنند حتما منتفع خواهند شد. این اتفاقات را دقیقا در سال 90 داشتیم. خیلی‌ها از بازار سرمایه خارج شدند ولی خیلی‌ها هم خرید کردند و بعدها متوجه شدیم که این عده از این تصمیم خود سود خوبی بردند. این کارشناس بازار سرمایه به سرمایه‌گذاران توصیه کرد: در شرایطی که تکانه‌های اقتصادی وجود دارد و بازار‌ها با نوسانات نرخ ارز و تصمیمات سیاسی مواجه هستند از اعتبار کمتر استفاده کنند. بهتر است در چنین شرایطی سرمایه‌گذاران پرتفوی خود را متنوع کنند. منابع خود را در یک صنعت یا شرکت تجمیع نکنند، زیرا اقتصاد در حال چرخیدن است و چرخش آن هم سریع خواهد بود بنابراین بهتر است که پرتفوی متنوع انتخاب شود. وی افزود: در شرایط فعلی سهامی ارزشمند است که بیشترین افت را دارد یا باتوجه به مجمع می‌تواند سود مناسبی به سرمایه‌گذاران پرداخت کند. در مورد سهام بزرگ و تحلیلی بازار جای نگرانی وجود ندارد. بازار سرمایه خود را با هر شرایطی منطبق می‌کند.

 

ارسال نظر