صندوق‌های طلا مبنایی قابل اعتماد برای قیمت سکه

۱۳۹۶/۰۸/۰۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۰۰۹۱

بازار گواهی سپرده سکه طلا مدتی است که با آغاز نخستین صندوق طلا در بورس کالا داغ شده و این روند موجب شده در برخی روزها پیش از اعلام نرخ سکه توسط اتحادیه طلا و شروع معاملات بازار آتی سکه طلا، این معاملات گواهی سپرده سکه در بورس کالا باشد که به سرمایه‌گذاران برآوردی از قیمت سکه ارائه می‌کند. انتظار می‌رود با توجه به راه‌اندازی دو صندوق سرمایه‌گذاری به پشتوانه طلا و توسعه این نهادهای مالی در بورس کالا، معاملات گواهی سپرده کالایی نقش مهمی در مرجعیت قیمتی سکه ایفا کند. زیرا پرتفوی این صندوق‌ها عمدتا متشکل از سکه و گواهی سپرده سکه طلا بوده و توسعه این نهادهای مالی می‌تواند در رونق بخشیدن به معاملات گواهی سکه و تعیین قیمت‌ها در بازار موثر باشد.

یک کارشناس بازار سرمایه درباره تبدیل صندوق‌های کالایی و گواهی سپرده سکه طلا به مرجعیت قیمت‌گذاری در بازار به ایسنا گفت: از آنجایی که بحث قیمت‌گذاری در بازار سرمایه مسبوق به سابقه بوده و مردم و به خصوص سرمایه‌گذاران به درستی با این قسمت آشنایی دارند، می‌توانند در قیمت‌گذاری به عنوان اطلاعات کافی به آن تکیه کرده و براساس آن نسبت به برنامه‌ریزی‌های خود در زمینه سرمایه‌گذاری اقدام کنند.

حبیب رضا حدادی افزود: به عنوان مثال، بحث درج قیمت سهام شرکت‌ها در بازار سرمایه امری نهادینه شده است و اطمینان معقولی نسبت به این قیمت‌ها وجود دارد. بنابراین به دلیل عدم هماهنگی‌هایی که در بازار فیزیکی وجود دارد، بازاری نهادینه که مورد وثوق و اعتماد همگی فعالان بازار سکه طلا باشد، وجود نداشته و راه‌اندازی این صندوق‌ها با پرتفویی متشکل از گواهی سپرده، می‌تواند به ایجاد بازاری نهادینه کمک کند.

 گواهی سپرده، مرجع قیمتی در معاملات سکه

وی ادامه داد: بازار گواهی سپرده سکه و صندوق سرمایه‌گذاری طلا در بورس کالا می‌تواند محلی قابل اطمینان برای تعیین قیمت‌ها و مبنایی برای انجام معاملات فیزیکی سکه باشد.

حدادی تاکید کرد: در رابطه با معاملات سکه، وابستگی به نرخ تورم، ارز و طلای جهانی وجود دارد که همواره این امر مشاهده می‌شود که تاثیر ناشی از بروز نوسانات بازارهای جهانی در قیمتی این متغیرها، به صورت آنی بر روند قیمتی سکه و حتی طلای داخلی اعمال می‌شود؛ اما در شرایطی که روند کاهش رخ می‌دهد نرخ سکه با سرعت پایینی از خود عکس العمل نشان می‌دهد که دلیل آن نبود چنین بازارهای منسجم و نهادینه‌یی است. از این رو، با توجه به اینکه اطلاعات مربوط به معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلایی به سرعت توسط سرمایه‌گذاران مانیتور شده و در سایت اطلاعاتی صندوق‌ها نیز درج می‌شود، می‌تواند بازار این نهادهای مالی را به مبنایی برای تعیین قیمت تبدیل کند.

وی توسعه صندوق‌های طلایی را در رونق بخشیدن به معاملات گواهی سپرده سکه طلا موثر دانست و گفت: ما در ابتدای راه هستیم و اکثر سرمایه‌گذارانی که با سابقه چندین ساله خرید و فروش فیزیکی طلا و سکه آشنا هستند، اطلاعات چندان زیادی درباره معاملات گواهی سپرده کالایی ندارند. این ابزار از سال ۱۳۹۴ در بورس کالا مورد استفاده قرار گرفته، از این رو، بایستی صبور باشیم و در زمینه فرهنگ‌سازی بیشتر اقدام کنیم. زیرا بطور قطع با یک یا دو صندوق نمی‌توان در مقابل بازار سنتی سکه در خیابان منوچهری و میدان فردوسی و همچنین صرافی‌ها جایگاه مناسبی به دست آورد.

این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: بر همین اساس باید نهادهای بزرگی به این حوزه ورود پیدا کرده و با راه‌اندازی صندوق‌های کالایی به پشتوانه طلا در زمینه فرهنگ‌سازی فعالیت کنند تا افراد حرفه‌یی و بازیگران بازار سکه در بورس کالا سرمایه‌گذاری کنند. زیرا بورس کالا با ایجاد دسترسی‌های اینترنتی، بسترهای لازم را برای همه در این حوزه فراهم کرده است و اگر این روال در میان بازیگران این حوزه عادی شده و حجم زیادی از سرمایه‌گذاران با آن آشنا شوند. در این صورت، بطور قطع بازار رونق خاص خود را پیدا خواهد کرد.

حدادی چشم‌انداز این صندوق‌ها را از بابت استقبال سرمایه‌گذاران امیدوارکننده دانست و تاکید کرد: رویکردهای ما در سازوکار بازار سرمایه و بازار پول باید اصلاح شود. در حال حاضر در بانک مرکزی این نتیجه حاصل شده که باید بازاری متناسب با بازار پول داشته باشیم. زیرا اگر بازار پول به درستی کار خود را انجام دهد، سایر بازارها نیز می‌توانند در همان راستا به یک استاندارد لازم دست یابند. در همین راستا، اصلاحات خوبی در بحث بانکداری از بابت اصلاح نرخ سود بین بانکی که منجر به فلج شدن سیستم بانکی شده بود، صورت گرفته است.

وی افزود: از این رو باید بازارهای موازی با بازار پول به وجود بیاید تا پاسخگویی مناسبی برای سرمایه‌گذاران صورت گیرد. در همین راستا، اگر اشتباهی در افزایش کاذب این نرخ توسط بانک‌ها صورت نگیرد، سیل سرمایه‌ها از بازار پول و سپرده‌های بانکی می‌تواند به سمت بازار سرمایه و صندوق‌های سرمایه‌گذاری و گواهی سپرده کالایی سرازیر شود. زیرا سرمایه‌گذاران به دنبال بهترین محل برای سرمایه‌گذاری هستند که این امر می‌تواند به رونق بخشی معاملات در بازار سرمایه منتهی شود.

 سکه آتی در مسیر صعود

در همین حال حجم و ارزش معاملات آتی سکه روز گذشته در بورس کالای ایران به ۱۴‌هزار و ۳۸۸ قرارداد و ارزش معاملات نیز به ۲‌هزار و ۱۳۵ میلیارد ریال رسید.

به گزارش پایگاه خبری بورس کالا قیمت جهانی طلا در روزهای اخیر تحت تاثیر تقویت ارزش دلار امریکا با کاهش روبرو شد ولی هنوز برخی کارشناسان اقتصادی نسبت به بهبود شرایط بازار طلا امیدوار هستند. براین اساس شاخص ارزش دلار امریکا روز جمعه به بالاترین سطح خود در ۳ ماه اخیر رسیده و این مساله قیمت طلا را تحت فشار زیادی قرار داده است. موسسه یی‌بی‌ان امرو پیش‌بینی کرده که روند قیمت طلا در بلندمدت مثبت خواهد بود. این در شرایطی است که قیمت طلا بار دیگر وارد کانال ۱۲۰۰ دلاری شده است.

در همین حال روز گذشته بهای سکه ۵ سررسید آتی مثبت بودند. به این ترتیب سکه در قرارداد تحویل آبان ماه رشد 0.2 درصدی را تجربه کرد و با رقم یک‌میلیون و ۳۲۸‌هزار تومان داد و ستد شد. در همین حال قرارداد آتی سکه سررسید دی ماه نیز با رقم یک میلیون و ۳۶۹‌هزار تومان داد و ستد شد که 0.29 درصد رشد داشت.

از سوی دیگر سکه تحویل اسفند ماه با رقم یک‌میلیون و ۴۰۹‌هزارتومان مورد معامله قرار گرفت که 0.47درصد افزایش داشت. همچنین قرارداد آتی سکه تحویل اردیبهشت ماه سال ۹۷ با 0.3 درصد رشد با رقم یک‌میلیون و ۴۴۹‌هزارتومان داد و ستد شد. در آخر سکه در سررسید تیر ماه سال ۹۷ با 0.29 درصد رشد با رقم یک‌میلیون و ۴۹۶‌هزارتومان داد و ستد شد.

 

 

ارسال نظر