نگاهی به تحولات بازار

۱۳۹۶/۰۷/۱۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۸۵۴۸

روان‌سازی بازار: مدیرعامل یک شرکت تامین سرمایه، اقدام سازمان بورس و اوراق بهادار در ابلاغ دستورالعمل جدید بازگشایی و توقف نمادها را بسیار مهم توصیف کرد و گفت: این اقدام قطعا به روان‌سازی بازار سرمایه و کارایی بیشتر آن کمک خواهد کرد. علیرضا سیری، مدیرعامل تامین سرمایه سپهر تصریح کرد: در دنیا عموما نمادها بیش از یکی دو روز بسته نمی‌مانند، مگر اینکه اتفاق خیلی خاصی در شرکت رخ دهد؛ یعنی مساله‌یی بروز کند که نشود در یکی دو ساعت، اطلاعات را به بازار رساند. وی افزود: در بازارهای پیشرفته، وقتی یک نماد با صف‌های خرید یا فروش مواجه می‌شود، دامنه نوسان باز می‌شود؛ برای مثال دامنه نوسان 10درصدی به 20یا 50‌ درصد تغییر می‌کند. با این حال حتی اگر روی 50‌ درصد صف خرید و فروش ادامه پیدا کرد، نماد بسته می‌شود و نهایتا چند ساعت به شرکت اجازه داده می‌شود که اطلاعات جدید را به بازار منعکس کند. سیری ادامه داد: البته اگر شرکت اطلاعات جدیدی هم به بازار ندهد، نماد باز می‌شود و روی همان روند ادامه پیدا می‌کند. مدیرعامل تامین سرمایه سپهر به سنا گفت: اما اگر اطلاعات خاصی در شرکت نهان باشد و ارائه نشود(چه مثبت و چه منفی) آن زمان مجازات‌های سختی برای مدیران آن نهاد در نظر می‌گیرند؛ به عبارت دیگر در تمام دنیا این مساله به این سمت می‌رود که اولا نماد، صف خرید و فروش نشود. ثانیا اینکه یک نماد حتی برای 2یا 3روز متوقف نماند. بر این اساس بسته بودن نماد معنا پیدا نمی‌کند. وی راهکار جدید سازمان بورس در بازگشایی و توقف نمادها را عالی و کاملا عملیاتی توصیف کرد و گفت: یکی از اصول اولیه کارایی این است که فرآیند انتقال اطلاعات خاص به سرمایه‌گذاران به حداقل زمان برسد. البته سازمان با آماده‌سازی سیستم کدال این کار را تا حدود زیادی انجام داده است؛ چراکه قبلا همین اطلاعات هم از طریق پست می‌آمد. وی خاطرنشان کرد: دستورالعمل جدید در شرکت‌هایی که مستقیما زیر نظر خود سازمان بورس و در اختیار این سازمان است؛ مانند فولادی‌ها، پتروشیمی‌ها و... کاملا اجرایی است و بسیار هم به شفافیت بازار کمک می‌کند و طبیعتا هر چه شفافیت بالاتر، جذب منابع و سرمایه‌گذاری نیز در وضعیت مطلوب‌تری خواهد بود.

مزیت‌های کلیدی: سرمایه‌گذاری به صورت اهرمی و اعتباری در بازار سهام یک مزیت محسوب می‌شود، زمانی که نمادها با توقف‌های طولانی‌مدت مواجه می‌شوند علاوه بر اینکه فرد نمی‌تواند دارایی‌اش را مدیریت ‌کند با هزینه‌های مالی سنگینی نیز مواجه می‌شود. کورش شمس، مدیرعامل شرکت سبدگردان پاداش سرمایه درخصوص کوتاه شدن زمان توقف و بازگشایی نمادها و تاثیر آن بر بازار سرمایه بیان کرد: یکی از نکات اصلی و مزیت‌های بازار سرمایه نقدشوندگی است. وی با اشاره به برخی توقف‌های طولانی‌مدت نماد گفت: در مواردی که سهام یا نمادهایی از شرکت‌های بزرگ و معتبر با تعداد بالای سهامدار برای مدت طولانی متوقف می‌شد به بازار سرمایه آسیب جدی وارد می‌کرد. این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه توقف‌های طولانی‌مدت نمادها، فرآیند نقدشوندگی بازار سرمایه را با مشکل مواجه می‌کرد به سنا گفت: سرمایه‌گذارانی که وارد بازار سهام می‌شوند، ریسک‌های این بازار همانند شناور بودن قیمت‌ها و اینکه ممکن است فرد در یک بازه زمانی با نوسان قیمت متضرر شود را پذیرفته‌اند اما کسی که ریسک‌های مرتبط با بازار سرمایه را می‌پذیرد و وارد آن می‌شود به تبع آن انتظار مزیت‌هایی نیز دارد. وی با اشاره به اینکه نقدشوندگی یک اصل بسیار مهم در بازار سرمایه است، گفت: یکی از مهم‌ترین علل اصلی که مردم با وجود ریسک بازار باز هم وارد بازار سهام می‌شوند، نقدشوندگی این بازار است.

کاهش بار مالی دولت: یزدان سیف، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با بیان اینکه عرضه گندم در بورس کالا بار مالی دولت را به کمتر از نصف تقلیل می‌دهد، گفت: بر این اساس بحث پرداخت اول کشاورزان و مابه‌التفاوت دولت با سرعت بیشتری به گندمکاران پرداخت می‌شود. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، معاون وزیر جهاد کشاورزی درخصوص طرح قیمت تضمینی گندم اظهار کرد: با استمرار طرح قیمت تضمینی در بورس کالا، اهدافی نظیر کوچک شدن دولت، ارائه خدمات بهتر به کشاورزان، کاهش بار مالی دولت و سرعت در پرداخت مطالبات گندمکاران مورد نظر ماست که با به کار گرفتن راهکارهای مناسب انتظار می‌رود این اهداف محقق شوند. وی درخصوص اینکه مکانیسم اجرای قیمت تضمینی در صورت عرضه گندم در بورس طی سال آینده به چه صورت خواهد بود؟ اظهار کرد: ما برای اینکه خرید تضمینی گندم را به بخش خصوصی واگذار کنیم باید شرایطی را فراهم کنیم که فقط تولیدکنندگان داخلی بتوانند گندم خود را در این چرخه عرضه کنند و فساد ایجاد نشود یعنی گندمی خارج از شبکه تولید وارد این چرخه نشود.

ارجحیت اطلاعات شرکت‌ها بر نقدشوندگی: مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی با بیان اینکه حداکثر زمان بسته ماندن یک نماد شرکت حاضر در بورس سایر کشور‌ها 5 دقیقه است اما این مدت در برخی از شرکت‌های فعال در بورس ایران به 3سال هم رسیده است، گفت: اطلاعات شرکت‌ها نباید فدای نقدشوندگی در بازار سرمایه شود. حسین خزلی‌خرازی در گفت‌وگو با ایلنا درباره تصمیمات جدید برای بازگشایی نماد شرکت‌های حاضر در بازار سرمایه اظهار کرد: فعالان بازار سرمایه سال‌هاست که منتظر این ابلاغ برای تعیین شرایط جدید بازگشایی نمادها بودند. در این باره دو نظریه وجود داشت، اول اینکه صحت و کیفیت اطلاعات در بورس در اولویت قرار دارد و نظریه دیگر این بود که در بازار سرمایه نقدشوندگی در اولویت قرار گیرد. در بازارهای سرمایه در دنیا هم اطلاعات با هر میزان از کیفیت و کمیت اثر خود را در قیمت سهام و حجم معاملات می‌گذارد. مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی با بیان اینکه البته انتظار نداریم که کمیت و کیفیت اطلاعات آنقدر بالا برود که به سطح مطلوب برسد، گفت: اطلاعات را نباید فدای نقدشوندگی کنیم و پس از سال‌ها مسوولان اقتصاد کشور هم به این نتیجه رسیده‌اند و باز بودن نمادها و سرعت باز شدن نمادها برای انجام معاملات و بالا رفتن میزان نقدشوندگی بازار را نسبت به کیفیت و کمیت اطلاعات در اولویت قرار دادند. خرازی ادامه داد: با ابلاغ دستورالعمل جدید پس از سال‌ها مسوولان به خواسته فعالان بازار سرمایه عمل کردند و قرار است این دستورالعمل به اجرا برسد. وی در پاسخ به این پرسش که آیا این تصمیم منجر به افزایش اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه می‌شود، گفت: نمی‌توان گفت این تصمیم منجر به افزایش ورود سرمایه‌های جدید به بورس می‌شود یا اینکه ریزش در قیمت سهام خواهیم داشت، موضوعی که اهمیت دارد این است که سرمایه‌های موجود در بازار تمایلی به حبس سرمایه‌های خود برای طولانی‌مدت در بازار را نداشتند. خزلی ادامه داد: سرمایه سرمایه‌گذاران بازار مسکن نه به دلیل ممنوع‌المعامله شدن بلکه به دلیل رکود بازار حبس شده است و با پایین آمدن کشش بازار در این بخش شاهد ریزش قیمت‌ها بودیم اما در بازار سرمایه یک مقام ناظر به صورت دستوری و آمرانه اجازه معاملات را به سرمایه‌گذاران نمی‌داد.

 

 

ارسال نظر