خودزنی بورس با ابزار شفافیت

۱۳۹۶/۰۴/۱۵ - ۰۰:۰۳:۲۲
کد خبر: ۱۰۲۴۷۸
خودزنی بورس با ابزار شفافیت

  گروه بورس| علی رمضانیان |

حال این روزهای بازار سرمایه چندان خوب نیست. بازدهی، حجم، ارزش و تعداد معاملات بورس تهران و فرابورس چنگی به دل فعالان بازار سرمایه نمی‌زند. این رویه در یک سال گذشته سبب رخوت بورس شده و فصل مجامع نیز بر این رخوت افزوده است. نکته‌یی که درخصوص وضعیت فعلی بازار می‌توان گفت، سخت‌گیری مسوولان بورسی برای ایجاد شفافیت سبب گریز سرمایه‌گذاران از بورس در این برهه خاص شده است زیرا هر آن احتمال دارد که نمادی متوقف شده و تا هفته‌ها توقف آن به طول بینجامد این درحالی است که طبق قانون نهایتا تا 7روز نماد باید متوقف بماند.

به گزارش «تعادل»، شفافیت در کنار نقدشوندگی، مهم‌ترین عنصر بازار سرمایه است. اعمال شفافیت در بازه زمانی کوتاه، سبب فرار سرمایه‌گذاران می‌شود موضوعی که مدیران بورس به آن توجه ندارند.

 بنابراین باید با برنامه‌ریزی دقیق و مدت‌دار به اصلاح قوانین اقدام کرد. مدیران بورسی همواره تاکید کرده‌اند که باید قوانین بازار سرمایه اصلاح شود اما هیچ برنامه مدونی برای این اقدام درنظر نگرفته‌اند و این سبب نگرانی سرمایه‌گذاران شده است.

در این ارتباط، کامران قزل‌گل در گفت‌وگو با «تعادل» اظهار کرد: نحوه برخورد مدیران بورس سبب شد که در بلندمدت بازار سرمایه متحمل زیان شدیدی شود. زمانی که نمادها فله‌یی متوقف می‌شدند و پول مردم حبس می‌شد کسی به فکر تبعات آن در بازار سرمایه نبود و نهایتا این مساله سبب شد تا در سال جاری بازار سرمایه از مجامع گریزان باشد.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: بازار سرمایه علیه خود اقدام می‌کند و اجازه رشد به بازار نمی‌دهد. قزل‌گل افزود: شفاف‌سازی بورس نکته‌یی پسندیده است اما سوال اینجاست که چرا فقط شاخک‌های بورس به رشد قیمت سهام حساس است و افت قیمت‌ها را بررسی نمی‌کند. بورس باید از برخوردهای چکشی فاصله بگیرد و با برنامه‌ریزی به اصلاح قوانین بپردازد.

باقر خادمی یکی دیگر از تحلیلگران بورس معتقد است که بازار سرمایه از تحلیل تهی و تنها سفته‌بازی پررنگ شده؛ بر این اساس عمق تحلیلی بازار به حدی پایین آمده که بازدهی اغلب فعالان خرد بازار سرمایه به حداقل رسیده است.

این کارشناس در ادامه گفت: هفته جاری به‌دلیل توقف تعداد زیادی از نمادهای بازار سرمایه وضعیت بورس تعریف چندانی نداشت، اما دیروز به‌عنوان آخرین روز کاری، حجم تقاضا بیشتر از روزهای قبل بوده و شاهد رشد 50 درصدی ارزش معاملات نسبت به روزهای قبل بودیم. خادمی صنایعی چون پالایشی، معدنی، قندی و فلزی را از جمله صنایع متعادل در هفته پیش رو عنوان کرد.

 رفت و آمد 12 نماد در بورس تهران

در پایان معاملات تالارهای بورس اوراق بهادار تهران چهارشنبه مورخ 14 تیر تعداد 12 نماد بازگشایی و 5نماد متوقف شد. نماد معاملاتی شرکت پارس سویچ (سویچ)، گروه دارویی برکت (برکت)، داروسازی فارابی (دفارا)، گروه دارویی البرز (والبر)، صنایع شیمیایی فارس (شفارس) و قند قزوین (قزوین) پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه مبنی بر تقسیم سود نقدی، سایپا آذین (خاذین)، کمک فنر ایندامین سایپا (خکمک) پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه بدون تقسیم سود نقدی، ارتباطات سیار ایران (همراه) پس از برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده مبنی بر تصویب افزایش سرمایه، ایران مرقام (مرقام) باتوجه به تعدیل پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به 31/06/1396، سیمان هرمزگان (سهرمز) باتوجه به ارائه صورت‌جلسه مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده منتشر شده در سایت کدال و حق تقدم شرکت گروه دارویی البرز (والبرح) جهت عرضه 489ر608 عدد حق تقدم استفاده نشده بازگشایی شدند. همچنین نماد معاملاتی شرکت‌های گسترش صنایع و خدمات کشاورزی (تکشا)، داروسازی کوثر (دکوثر)، سرمایه‌گذاری صنعت نفت (ونفت) و پتروشیمی جم (جم) جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه برای تصویب صورت‌های مالی، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو (کچاد) جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه برای تصویب صورت‌های مالی و تشکیل جلسه هیات‌مدیره برای تصمیم‌گیری درخصوص افزایش سرمایه متوقف شدند.

 معاملات درون‌گروهی

دیروز در بازار 2 بورس تهران که به معاملات درون‌گروهی سهامداران عمده اختصاص دارد کمتر از 42میلیون سهم شرکت داروپخش به ارزش کمتر از 57میلیارد تومان همزمان با آغاز معاملات 42میلیون سهمی اوراق اختیار فروش تبعی این شرکت کد به کد شد. در بانک ملت اما دیروز 35 میلیون سهم به ارزش بیش از 3 میلیارد تومان کد به کد شد. در گروه پتروشیمی سرمایه‌گذاری ایرانیان نیز 20میلیون سهم به ارزش 2.5 میلیارد تومان کد به کد شد. در عین حال دیروز 10 میلیون سهم فولاد مبارکه به ارزش کمتر از 1.5 میلیارد تومان و همچنین 10میلیون سهم پتروشیمی خراسان به ارزش کمتر از 5میلیارد تومان به کدهای درون‌گروهی سهامدار عمده انتقال یافت.

همچنین کمتر از 10 میلیون سهم معدنی و صنعتی گل‌گهر به ارزش 2 میلیارد تومان به کدهای انتقالی سهامدار عمده جابه‌جا شد. در عین حال کمتر از 10میلیون سهم معدنی و صنعتی چادرملو به ارزش 1.5میلیارد تومان با معاملات انتقالی از سوی سهامدار عمده مواجه بود.

 

ارسال نظر