تخصیص ارز دولتی به واردات، تولیدکننده را زمین‌گیر کرده است

۱۳۹۷/۱۱/۰۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۸۵۰۶
تخصیص ارز دولتی به واردات، تولیدکننده را زمین‌گیر کرده است

 مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی کشاورزی ماهیان سردابی کشور می‌گوید: مسوولان دولتی با سازوکار حمایتی بسیار ضعیف، عدم زمان‌بندی درست برای واردات و تخصیص ارز دولتی به واردکننده تخم چشم‌زده ماهی، گویی قصد از پا درآوردن تولیدکننده داخلی را دارند.

به گزارش «تعادل» از پایگاه اطلاع‌رسانی اتاق تعاون ایران، روح‌الله فرهی مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی کشاورزی ماهیان سردابی کشور، در خصوص کیفیت و قیمت غذای ماهی و کنترل آن اظهار کرد: از زمانی که مجوز صادرات و تغییر قیمت ارز داده شده است با وجود اینکه اکثر نهاده‌ها با نرخ دولتی به دست کارخانجات خوراک دام و آبزیان می‌رسد، قیمت فروش تا حدود ۱۴۰ درصد افزایش داشته است که قابل پذیرش نیست.

وی افزود: اکثر نهاده‌های دامی با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می‌شود اما با قیمت بالا به واحدها فروخته می‌شود. ما در نظام مدیریت توزیع نهاده در کشور مشکل و ضعف داریم.

مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی کشاورزی ماهیان سردابی کشور در ادامه در رابطه با عدم مدیریت توزیع، تولید و واردات تخم چشم‌زده ماهی خاطرنشان کرد: در نظام تنظیم توزیع و واردات تخم چشم‌زده برنامه‌ای برای مدیریت بازار وجود ندارد و در ماه‌هایی از سال که مصرف ماهی بیشتر است میزان تامین تخم چشم‌زده وارداتی و داخلی پاسخگوی نیاز بازار نیست.

وی افزود: مقرر شد به منظور حمایت از تولید داخلی، عدم واردات تخم چشم‌زده ماهی اعمال شود که این امر اجرایی شد اما قبل از این قطع واردات، از آنجایی که تاریخ این ممنوعیت واردات برای سازمان شیلات مشخص بود، طی سه ماه پیش از اجرایی‌سازی آن به قدری واردات انجام داد که هم به تولید داخلی تخم چشم‌زده آسیب رساند و تولیدکنندگان نتوانستند محصول خود را بفروشند و هم تنظیم بازار ماهی پروار را به هم ریخت.

فرهی ادامه داد: در این سه ماه از ۲۵۰ میلیون عدد تخم چشم‌زده که در طی سال باید وارد می‌شد، بیش از ۱۰۰ میلیون عدد تخم‌ چشم‌زده ماهی وارد شده که نشان می‌دهد نزدیک به نیمی از واردات در سه ماه انجام شده است و رقم بالایی محسوب می‌شود. زمانی که این محصول به بازار می‌رسد بازار کشش این حجم را ندارد و تقاضا برای خرید ماهی بالا نیست. بنابراین نبود نظام برنامه‌ریزی در زمان توزیع تخم چشم‌زده ماهی و هماهنگ نبودن آن با زمان پرواربندی ماهی برای ورود به بازار به صنعت تولید ماهی آسیب وارد خواهد کرد.

به گزارش ایلنا، مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی کشاورزی ماهیان سردابی کشور اذعان داشت: مهم‌ترین مساله‌ای که بخش‌های تولیدی با آن درگیر هستند تخصیص ارز به واردات تخم‌ چشم‌زده است. سازمان شیلات در اسفند ۹۶ در کمیسیون آبزی مصوب کرده بود ۱۰۰ میلیون عدد تخم چشم‌زده ماهی در داخل تولید شود، با توجه به اینکه اتحادیه ماهیان سردابی موفق به اجرای این مصوبه شده بود اما مسوولان دولتی با سازوکار حمایتی بسیار ضعیف، عدم زمان‌بندی درست برای واردات و تخصیص ارز دولتی به واردکننده تخم چشم‌زده ماهی، گویی قصد از پا درآوردن تولیدکننده داخلی را دارند.

مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی کشاورزی ماهیان سردابی کشور در ادامه تشریح کرد: سیستم و مکانیزم تخصیص ارز فعلی به‌گونه‌ای است که پس از تحویل تخم چشم‌زده، بچه ماهی با ارز آزاد واگذار می‌شود، به گونه‌ای که واردکننده به بهانه ناتوانی در انتقال ارز به بانک مبدا چک تضمین بی‌تاریخ با مبلغ مابه‌التفاوت ارز دولتی به ارز آزاد از خریدار تخم ماهی می‌گیرد و پرورش‌دهنده بچه‌ماهی هم به خاطر وجود آن چک مجبور است بچه ماهی را با نرخ آزاد به تولیدکننده ماهی پرواری بفروشد تا بتواند چک را نقد کند و در واقع در این بین سود مابه‌التفاوت ارزی به جیب دلالان می‌رود.

فرهی با اشاره به میزان تولید ماهیان سردابی تصریح کرد: آماری که وزارت جهاد کشاورزی و سازمان شیلات از میزان تولید می‌دهند ۱۶۷ هزار تن تا پایان سال ۹۶ است اما با توجه به میزان غذای مصرف شده این میزان ۳۵ درصد کمتر بوده و حدود ۱۰۰ هزار تن است.

مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی کشاورزی ماهیان سردابی کشور با اشاره به کم بودن میزان صادرات ماهی خاطرنشان کرد: میزان بسیار کمی صادرات داشتیم که به عراق، روسیه و مقداری هم به کشورهای همسایه صادرات داشته‌ایم اما ما رقیب بزرگی مانند ترکیه داریم که  روی صادرات ماهی قزل‌آلا یارانه می‌گذارد و عرصه را برای ما تنگ کرده است.

 

 

ارسال نظر