حمایت‌های دولتی از بخش کشاورزی ضروری است

۱۳۹۷/۰۷/۲۳ - ۰۰:۱۱:۵۵
کد خبر: ۱۳۱۷۰۰
حمایت‌های دولتی از بخش کشاورزی ضروری است

کشورهای (OECD) سالانه ۳۱۷ میلیارد  دلار از بخش کشاورزی حمایت می‌کنند

گروه بنگاه‌ها|

آیا حمایت دولت از بخش کشاورزی نشان‌دهنده عدم توسعه یافتگی است؟ این پرسش‌ها و پرسش‌هایی از این دست طی سالیان گذشته هموراه در فضای رسانه‌ای و محافل کارشناسی طرح شده‌اند و دیدگاه‌های گوناگونی در خصوص آنها ارایه شده است. در شرایطی که برخی کارشناسان کشورمان همچنان درباره ضرورت حمایت یا عدم حمایت ساختارهای دولتی از طرح‌های زیربنایی کشاورزی صحبت می‌کنند؛  رییس موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی می‌گوید: «کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) بطور متوسط، سالانه ۳۱۷ میلیارد دلار از بخش کشاورزی حمایت می‌کنند. اعداد و ارقامی که نشان می‌دهد اکثر کشورهای در حال توسعه یا توسعه یافته به این حقیقت واقف شده‌اند که بدون سرمایه‌گذاری‌های مولد امکان دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده وجود ندارد.

به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، سیدحسن کاظمی با اشاره به اینکه سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) سالانه اقدام به پایش فرایند تحولات سیاستی کشاورزی کشورهای عضو می‌کند، اظهار داشت: بر اساس آخرین گزارش منتشر شده که مربوط به وضعیت تحولات سیاستی ۵۱ کشور، شامل ۳۵ کشور عضو (OECD) و ۱۰ کشور با اقتصاد نوظهور و ۶ کشور عضو اتحادیه اروبا و غیر عضو OECDمی باشد، در مجموع کشورهای مشمول این بررسی در فاصله سال‌های ۲۰۱۵ الی ۲۰۱۷ بطور متوسط سالانه بالغ بر ۶۲۰ میلیارد دلار از بخش کشاورزی حمایت کرده‌اند.

او ادامه داد: میانگین حمایت سالانه ۳۵ کشور عضو OECD از بخش کشاورزی معادل ۳۱۷ میلیارد دلار و میانگین حمایت توسط کشورهای نوظهور اقتصادی معادل ۲۹۷ میلیارد دلار بوده است.کاظمی خاطرنشان کرد: ۷۸ درصد از کل حمایت مربوط به حمایت مستقیم از تولید‌کنندگان کشاورزی و ۱۴ درصد مربوط به حمایت از بخش کشاورزی در چارچوب خدمات عمومی بوده است.

او افزود: بیشترین حمایت مستقیم از تولیدکنندگان توسط کشورهای استرالیا (۵۴ درصد از کل حمایت)، شیلی (۵۱ درصد از کل حمایت)، نیوزیلند (۷ درصد از کل حمایت) و برزیل و کانادا کمتر از ۳۰ درصد از کل حمایت بوده است.

  شاخص‌های حمایتی

کاظمی یادآور شد: در بسیاری از کشورهای عضو OECD و در اکثر کشورهای نوظهور اقتصادی شاخص حمایت قیمتی بازار، بزرگ‌ترین بخش شاخص حمایت از تولیدکنندگان را تشکیل داده است.رییس موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی تصریح کرد: حمایت قیمتی بازار جزو مهمی از حمایت تولید‌کننده در ژاپن و ترکیه (بیش از ۸۰ درصد سهم حمایت از تولید‌کننده) و در چین بیش از ۵۰ درصد و در کره بیش از ۹۰ درصد بوده است.کاظمی گفت: مصرف‌کنندگان مواد غذایی در بسیاری از کشورهای مورد مطاله، همچنان بخش عمده هزینه‌های حمایت از تولید‌کنندگان را بر عهده دارند. حمایت از نظام‌های نوآوری کشاورزی در بسته سیاستی کشورها از طریق افزایش هزینه‌های عمومی که به آن اختصاص می‌یابد تاکید روز افزون صورت می‌گیرد.

رییس موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی تاکید کرد: در اکثر کشورهای مورد مطالعه همچنان بخش دولتی نقش عمده‌ای در انجام تحقیق و توسعه کشاورزی ایفا می‌کند.کاظمی با اشاره به اینکه در گزارش یاد شده به بهبود هدفمندسازی حمایت از تولیدکنندگان برای دستیابی به اهداف بخش به عنوان سیاستی حیاتی و ضروری تاکید شده است، اضافه کرد: همچنین در گزارش آمده است که نظام‌های مدیریت مخاطرات می‌بایست مقاومت تولید‌کنندگان را نسبت به تغییرات آب و هوایی، بازار و سایر شوک‌ها تقویت نماید.

رییس موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی ادامه داد: علاوه بر این تاکید شده است که دولت‌ها باید نقش سازنده‌ای در ارایه اطلاعات و سایر خدمات عمومی برای کشاورزان به منظور تسهیل توسعه ابزارها و راهبردهای مدیریت مخاطرات را ایفا کنند.

 

ارسال نظر