دلار یک قدم عقب گذاشت

۱۴۰۱/۰۸/۰۸ - ۰۲:۵۳:۱۵
کد خبر: ۱۹۳۸۶۲

دلار اولین روز هفته را در کانال ۳۳ هزار تومان آغاز به کار کرد. اما در ادامه روز دلار دوباره به کانال ۳۲ هزار تومان بازگشت هر چند در پله‌های پایانی محدوده مذکور همچنان در نوسان است. آیا تلاش بازارساز برای حفظ قیمت دلار در محدوده محبوبش بیشتر شده است؟

پس از گذشت ۷ روز از آبان ۱۴۰۱ در نخستین روز هفته قیمت دلار با ۳۳ هزار و ۵۰ تومان و روند صعودی کار خود را آغاز کرد. این اسکناس امریکایی ۵ آبان ۱۴۰۱ با رشد صعودی از محدوده مقاومتی ۳۲ هزار تومان وارد کانال ۳۳ هزار تومان شد و برخلاف تحرکات ضعیف قیمتی هفته‌های گذشته برای صعود، این‌بار در کانال مذکور باقی ماند.

با وجود رشد نزدیک به ۷۰ تومانی قیمت دلار در ابتدای روز شنبه اما در لحظه نگارش این گزارش قیمت دلار با کاهش ۵۵ تومانی قیمت بار دیگر وارد کانال ۳۲ هزار تومان شد و با قیمت ۳۲ هزار و ۹۹۷ تومان در بازار معاملات آزاد تهران مبادله شد. عده‌ای از معامله گران باور دارند در صورتی که بازارساز امروز با قدرت نسبت به عرضه ارز اقدام کند احتمال عقب‌نشینی دلار وجود دارد. از نظر این دسته از فعالان، قیمت دلار در شرایط فعلی با چالش سختی روبرو شده است. از نگاه آنها اگر قیمت دلار با شوک تقاضایی مواجه شود به سرعت به میانه کانال 33 هزار تومان حرکت خواهد کرد. با این حال تا زمان نوشتن این گزارش بازار ارز تهران شاهد زور آزمایی بازیگران افزایشی و نهاد مرکزی بازار ساز بود.  قیمت دلار هرات نیز در ابتدای روز شنبه سیگنالی هم‌سو با جریان قیمت دلار داشت اما در ادامه روز با کاهش ۴۰ تومانی قیمت به نرخ ۳۲ هزار و ۶۶۰ تومان رسید. درهم امارات امروز را با روند صعودی آغاز کرد و با ۲۹ تومان افزایش قیمت با نرخ ۹۰۸۷ هزار تومان معامله شد.

بازار ارز سهمیه‌ای همچنان پرطرفدار است و صف‌های بلند، مقابل درب صرافی‌ها در میدان فردوسی تهران نشان از استقبال مردم از این رانت دولتی است.

به نظر می‌رسد تلاش نهاد بازارساز برای حفظ محدوده ۳۲ هزار تومان همچنان ادامه دارد. با وجود اخبار نامساعد سیاسی از مذاکرات هسته‌ای برجام و ریزش ۵.۳ درصدی شاخص کل بورس در هفته اول آبان اما بازار همچنان تحت کنترل است.

   تقاضا برای خرید دلار بالا رفت؟

اخبار جدیدی از مذاکرات هسته‌ای منتشر نشده اما ریشی سوناک، نخست وزیر جدید بریتانیا در تازه‌ترین سخنان خود در زمینه نشست هسته‌ای برجام از تلاش این کشور برای از بین رفتن این گفت‌وگو‌ها سخن گفته و این سیگنال منفی برای قیمت دلار در تهران، تقاضا را نیز برای این اسکناس امریکایی بیشتر کرده است. هفته گذشته رییس کل بانک مرکزی وضعیت عرضه دلار و حوزه ارزی کشور را در آرامش توصیف کرد فعالان بازار عقیده دارند قیمت‌ها با وجود نوسان در بازار در ثبات نسبی است و این نوسان قیمت دلار برخی مواقع بیشتر و برخی مواقع کمتر بوده، اما همیشگی است. حفظ محدوده فعلی برای قیمت دلار در شرایطی که تورم افزایشی بر بازار حاکم است و سیگنال مساعدی نیز از اخبار خارجی و روابط بین‌المللی ایران به گوش نمی‌رسد به خط قرمز دولت برای این اسکناس امریکایی تبدیل شده است. به گزارش تجارت‌نیوز حمیدرضا جیهانی کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بازار ارز کشور تحلیل خاصی ندارد به تجارت‌نیوز گفت: معمولا اتفاقات سیاسی و مولفه‌های سیستماتیک و غیر سیستماتیک روی قیمت دلار اثرگذار است اما فضای فعلی قیمت دلار در کنترل دولت و بازارساز است و این موضوع هر تحلیلی را نقض می‌کند. او اتفاقات خارج از بازار را عامل افزایش قیمت دلار در چند روز گذشته عنوان کرد و افزود: موضوع قیمت دلار به مسائلی نظیر درآمدهای ارزی دولت و تراز تجاری ملی مربوط می‌شود اما مولفه‌های اقتصادی در کشور تغییر نکرده و اتفاق خاصی در این موضوعات برای کشور رخ نداده که دلار وارد کانال ۳۳ هزار تومان شود. دلیلی باعث افزایش قیمت دلار شده اتفاقات خارج از بازار دلار است.

میثم رادپور، کارشناس مسائل مالی درباره روند صعودی قیمت دلار گفت: تورم بدون شک بازار ارز را تحت تاثیر قرار می‌دهد و جهت کلی بازار را مشخص ‌می‌کند. اخیرا در کشور به رکوردهای بی‌سابقه‌ای از تورم رسیده‌ایم و به‌طور متوالی تورم‌های بالای ۴۰ درصد را تجربه‌ می‌کنیم. 

او افزود: ‌بازار ارز نجابت به خرج داده و تا حدودی عقب‌تر از تورم است. ما در اقلام مصرفی خانوار، صندوق‌های سرمایه‌‌ای و تمامی بخش‌های بازار و اقتصاد، تورم افسارگسیخته‌ای را شاهد هستیم اما مدتی است بازار ارز جابه‌جایی چندان جدی و عمده‌ای نداشته است.

رادپور در پاسخ به اینکه آیا ارزپاشی بازارساز دلیل کنترل قیمت دلار در مقابل تورم نیست، می‌گوید: زمانی ما درآمد نفتی داشتیم، ارز هزار تومان بود اما در حال‌حاضر حقوق و درآمد دریافتی را اگر به دلار حساب کنیم زیر خط مطلق فقر جهانی است. شاید قیمت دلار در آن زمان قابلیت کنترل داشت اما الان مدت‌هاست از آن دوران گذشته و عواملی مثل کاهش فروش نفت، تحریم‌ها، بزرگ شدن بی‌دلیل بدنه دولت و ناکارآمدی آن توانی برای کنترل بازار نمی‌گذارد

   آرایش بازار طلا و سکه تغییر کرد

قیمت طلا و سکه در نخستین روز هفته متاثر از قیمت دلار بر مدار نزولی چرخید. قیمت سکه امامی برخلاف روزهای پایان هفته گذشته از کانال ۱۵ میلیون تومانی خارج شد و با قیمت حدودی ۱۴ میلیون و ۹۶۹ هزار تومان معامله شد. کارشناسان روند قیمت طلا در هفته پیش‌ رو را چگونه ارزیابی می‌کنند؟

قیمت طلا و سکه در نخستین روز هفته روند کاهش قیمت داشت. ۷ روز از آبان ۱۴۰۱ می‌گذرد و قیمت طلا با وجود روند مساعد و رو به رشد قیمت اونس جهانی طلا هر چند با نوسانی اندک، برخلاف روزهای پایانی هفته گذشته آرایش نزولی به خود گرفت.

با وجود روند کاهشی قیمت طلا متاثر از قیمت دلار در بازار معاملات کشور، اما قیمت سکه طرح جدید در ساعات ابتدایی روز شنبه همچنان محدوده ۱۵ میلیون تومانی را حفظ کرده بود اما در لحظه نگارش این گزارش دوباره به کانال ۱۴ میلیون تومانی برگشت. هر چند این افزایش و کاهش قیمت بین دو محدوده است اما روند، بر سر اختلاف قیمت حدودی ۵ هزار تومان در نوسان است.

در شرایطی که طلا به‌شدت نسبت‌ به افزایش نرخ بهره امریکا حساس است، زیرا هزینه نگهداری آن را بالا و تمایل برای خرید را پایین می‌آورد. بالا رفتن نرخ بهره ارزش دلار را هم افزایش می‌دهد که معمولاً رابطه‌ای عکس با قیمت طلا دارد. به اعتقاد تحلیلگران بازار باید منتظر اجلاس آینده بانک مرکزی امریکا و افزایش مجدد نرخ بهره بانکی این کشور بود.

اما در بازار داخلی کاهش قیمت طلا و سکه به اعتقاد فعالان بازار طلا کسب و کار این بازار را رونق خواهد داد و هر چه شرایط بازار باثبات‌تر باشد تقاضا نیز روند افزایشی دارد. هر چند در ماه‌های گذشته تقاضا برای خرید طلا از جنبه مصرفی به حالت سرمایه‌گذاری تبدیل شده و هر کسی مشتری بازار نیست و توان خرید ندارد. هر چند سیاست‌های بانک مرکزی بر بازار دلار بر کنترل قیمت طلا تاکنون موثر بوده اما باید چشم به بازار دلار بدوزیم که قیمت طلا فعلا تحت حمایت بازارساز نیز هست.

هر مثقال طلا با ۵۷ هزار تومان کاهش قیمت با نرخ ۵ میلیون و ۸۴۷ هزار تومان معامله شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز به قیمت یک میلیون و ۳۴۸ هزار تومان رسید. سکه طرح جدید و قدیم نیز هر کدام با کاهش حدودی ۵۰ هزار تومانی، با قیمت ۱۴ میلیون و ۹۶۹ هزار تومان و ۱۴ میلیون و ۱۵۴ هزار تومان معامله شدند.

   حباب سکه رشد کرد

با وجود کاهش قیمت سکه تمام اما قیمت نیم و ربع سکه روند افزایشی نزدیک به ۳۰ هزار تومانی داشت و به ترتیب با قیمت ۸ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان و ۵ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان معامله شد. قیمت سکه گرمی نیز ۱۰ هزار تومان ارزان‌تر شد و به قیمت ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسید.

با کاهش قیمت سکه حباب سکه نیز بزرگ‌تر شد. بیشترین افزایش مربوط به سکه امامی با ۱۱۷ هزار تومان افزایش قیمت بود. حباب سکه امامی از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان گذشت

   بازار طلا در آرامش است

ابراهیم محمد ولی، عضو اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره روند قیمت طلا به تجارت‌نیوز می‌گوید: برخی ناآرامی‌ها از بین رفته و بازار کمی آرام گرفته است در هفته‌های گذشته برخی اخبار مربوط به برجام و قیمت دلار بر بازار اثر گذاشت اما در هفته پیش‌رو شاهد آرامش و افت قیمت خواهیم بود.

وی می‌افزاید: اشتغال و بهره پولی امریکا همیشه بر نرخ اونس جهانی تاثیرگذار است و این موضوع بدون شک در بازار داخلی طلای کشور اثر می‌گذارد اما نوسانات و کاهش قیمت دلار در اولین روز هفته نیز از دلایل اصلی کاهش قیمت طلا است.

محمد ولی قیمت طلا در هر کشور را متاثر از بازار ارز، اونس جهانی و سیاست‌های میان کشورها عنوان می‌کند و درباره پیش‌بینی آینده بازار طلا می‌گوید: قیمت طلا به هیچ‌وجه قابل پیش‌بینی نیست.

 

ارسال نظر