سند سالانه از شکست تعیین سقف برای رشد اجاره

۱۴۰۱/۰۵/۱۱ - ۰۲:۲۷:۳۱
کد خبر: ۱۹۱۳۱۶
سند سالانه از شکست تعیین سقف برای رشد اجاره

در دو سال اخیر اجاره‌بهای مسکن در تهران ۸۳.۳ درصد افزایش یافته حال آنکه می‌بایست بر اساس دستور و بخشنامه‌های دولتی حداکثر ۴۵ درصد رشد می‌کرد .

بانک مرکزی در آخرین گزارش وضعیت بازار مسکن در تیر ماه امسال از افزایش ۴۷.۴ درصدی اجاره مسکن در شهر تهران نسبت به تیر ماه سال گذشته و ۵۲.۳ درصدی در همه مناطق شهری خبر داده است. رشد ماهانه اجاره مسکن در تیر ۱۴۰۱ نسبت به خرداد امسال نیز چه در شهر تهران و چه در همه مناطق شهری ۴.۵ درصد بوده است.

این در حالی است که ستاد ملی مقابله با کرونا در خرداد ۱۳۹۹ حداکثر سقف مجاز افزایش اجاره‌بهای مسکن را ۲۰ درصد اعلام کرده بود که این مصوبه تنها ۴ ماه یعنی تا پایان شهریور همان سال (۱۳۹۹) سبب توقف رشد ماهانه یا حتی در شهریور ۱۳۹۹ سبب کاهش متوسط ماهانه اجاره‌بهای مسکن شده بود.

ستاد ملی مقابله با کرونا در تیر ماه ۱۴۰۰ نیز با افزایش حداکثر ۲۵ درصدی اجاره‌بهای مسکن در تهران، ۲۰ درصدی در کلان‌شهرها و ۱۵ درصدی در سایر مناطق شهری نسبت به رقم اجاره همان واحد مسکونی در ماه مشابه سال قبل از آن موافقت کرد.

برای سومین سال متوالی نیز در دولت سیزدهم مجدداً سیاست تعیین سقف اجاره‌بهای مسکن به تصویب شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا رسید که نرخ آن برای تهران حداکثر ۲۵ درصد بود.

  قرار بود اجاره مسکن ۴۵ درصد رشد کند 

به گزارش مهر، بنابراین در تیر ماه امسال می‌بایست حداکثر اجاره مسکن نسبت به تیر ۱۳۹۹ به رقم ۴۵ درصد در تهران می‌رسید.

حال آنکه بر اساس گزارش‌های بانک مرکزی در تیر ۱۴۰۱ نسبت به تیر ۱۳۹۹ میزان افزایش اجاره‌بهای مسکن در شهر تهران اجاره مسکن ۳۴.۹ درصد در تهران و ۳۸.۷ درصد در کل مناطق شهری افزایش یافته است.

به عبارت دیگر در دو سال اخیر اجاره‌بهای مسکن در تهران ۸۳.۳ درصد افزایش یافته حال آنکه می‌بایست حداکثر ۴۵ درصد رشد می‌کرد که نشان‌دهنده افزایش ۳۷.۳ درصدی اجاره مسکن بیش از سقف تعیین شده از سوی نهادهای سیاست‌گذار بخش مسکن بوده است.

البته در شهریور ۱۳۹۹ علی رغم ممنوعیت افزایش بیش از ۲۰ درصدی اجاره‌بهای مسکن، این شاخص (اجاره مسکن) طبق اعلام بانک مرکزی نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن (شهریور ۱۳۹۸) افزایش ۲۷.۳ درصدی در شهر تهران و ۳۰.۱ درصدی در همه مناطق شهری شده بود.

  تعیین سقف اجاره مسکن موثر نبود!

با این حال از شهریور ۱۳۹۹ تاکنون تا آبان ۱۴۰۰ طی ۱۴ ماه متوالی اجاره‌بهای مسکونی رشد ماهانه داشته ولی از مرداد ۱۴۰۰ تا آبان همان سال ناگهان این رشد اجاره‌بها، با سرعت بالایی صورت می‌گیرد و در آبان ۱۴۰۰ به سقف رشد اجاره مسکن طی ۲۵ ماهی که همواره نهادهای سیاست‌گذار سقف برای اجاره مسکن تعیین کرده‌اند، رسید.

نقطه جوش اجاره مسکن در ۲۵ ماه اخیر آبان ۱۴۰۰ با رقم ۵۱.۶ درصد برای شهر تهران و حدود ۵۵ درصد (۵۴.۹ درصد) برای همه مناطق شهری بود. از آبان سال گذشته تا اسفند ۱۴۰۰ تورم ماهانه اجاره مسکن روند نزولی یافت اما مجدداً از ابتدای امسال این شاخص (اجاره مسکن) با روندی نزولی هر ماه افزایش می‌یابد ولی هنوز نتوانسته به قله آبان ۱۴۰۰ دست یابد.

  وزیر راه: تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد مستأجران جابه‌جا شدند 

رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی هفته گذشته در برنامه زنده تلویزیونی در خصوص سیاست‌های اجاره‌بهای مسکن اظهار کرد: قیمت‌گذاری برای بخش خصوصی و مردم در بسیاری از کشورهای دنیا که دچار بحران می‌شوند وجود دارد.

وی افزود: در وزارت راه و شهرسازی قرارگاه اجاره مسکن راه‌اندازی کرده‌ایم اما در سال‌های گذشته این وزارت وارد بازار اجاره نشده بود و در صنف وزارت صمت قرار داشت اما در این قرارگاه از قوه قضاییه، اتاق اصناف، اتحادیه مشاوران املاک و دستگاه‌های دیگر دعوت کرده‌ایم.

وی خاطرنشان کرد: با مصوبه شورای عالی سران قوا تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد مردم جابه‌جا شدند و بخش زیادی از مردم حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد واحد مسکونی اجاره‌ای را تخلیه نکردند.

  وعده برای سال آینده

به گفته وزیر راه و شهرسازی حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار مشاور املاک در کشور داریم که تعداد کمی از آنها به سامانه کد رهگیری متصل هستند اما این سامانه به وزارت راه و شهرسازی منتقل شده و همه بنگاه‌ها را به کد رهگیری وصل می‌کنیم؛ اگر این اتفاق رخ دهد به صورت آنلاین می‌توانیم متوجه شویم که چه موجر یا مشاور املاکی نسبت به سال قبل سقف اجاره‌بها را رعایت کرده یا خیر؛ اگر از سقف مجاز رقم قرارداد اجاره بیشتر بود، سامانه کد رهگیری به سامانه وزارت راه آلارم می‌دهد. این اتفاق برای سال آینده حتماً عملیاتی خواهد شد.

 

ارسال نظر