افزایش قیمت طلا به دنبال کاهش نرخ بهره امریکا

۱۳۹۸/۱۲/۱۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۴۹۹۴
افزایش قیمت طلا به دنبال کاهش نرخ بهره امریکا

گروه بانک و بیمه |

روز چهارشنبه 14 اسفند 98، به دنبال کاهش 0.5 واحدی نرخ بهره در امریکا، نرخ اونس جهانی طلا افزایش یافت و به 1647 دلار رسید. به دنبال این افزایش نرخ طلا، و کاهش نرخ برابری دلار در برابر طلا و سایر ارزها، تحولات مختلفی در بازارهای ارز، بورس و طلا رخ داده و تحلیلگران معتقدند که درجهت مقابله با ویروس کرونا و احتمال رکود بیشتر در اقتصاد جهانی، احتمال دارد که امریکا نرخ بهره را بیش از این افزایش دهد و در نتیجه روی افزایش نرخ طلا و سایر ارزها اثرگذار خواهد بود.

به گزارش «تعادل»، در بازار ارز و معاملات نقدی نیز مانند روز سه‌شنبه، دلار در نرخ 15380، یورو 16850 و درهم 4230 تومان معامله شد و با افزایش نرخ اونس جهانی طلا، بازار طلا و سکه با افزایش مواجه شده است. هر گرم طلای 18 عیار 598هزار، مظنه مثقال 17 عیار 2 میلیون و 592 هزار، سکه جدید 5 میلیون و 920 هزار، سکه قدیم 5 میلیون و 875 هزار، نیم سکه 3 میلیون و 50 هزار، ربع سکه 1 میلیون و 850 هزار، سکه گرمی 950 هزار تومان معامله شد.

روز (چهارشنبه) معاملات دلار در صرافی‌های مجاز بانک مرکزی، همچون روز گذشته 15 هزار و 280 تومان برای خرید و ۱۵ هزار و ۳۸۰ تومان برای فروش اعلام شده است.صرافی‌های مجاز بانک مرکزی نرخ خرید هر یورو را نیز ثابت نگه داشتند و 16 هزار و 600 تومان اعلام کردند. این ارز همچون روز گذشته 16 هزار و 700 تومان به فروش رسید.بانک‌ها نیز هر دلار امریکا را حدود ۱۵ هزار تومان خریدند و نرخ خرید هر یورو را ۱۶ هزار و 280 تومان اعلام کردند.همچنین ارز مسافرتی با احتساب کارمزد بانک مرکزی و بانک عامل، نزدیک به ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان عرضه شد. در سامانه سنا نیز نرخ لحظه‌ای برای خرید دلار به 15280، و برای فروش دلار 15380، خرید یورو 16600 و برای فروش یوورو 16700 تومان رسید. همچنین سامانه سنا، نرخ میانگین معاملات روز سه‌شنبه را برای دلار 15316، لیر ترکیه 2497، یورو 16614، درهم 4098، یوآن 2178 و پوند 19020 تومان اعلام کرد.

   قیمت طلا بیش از ۳ درصد بالا رفت

به دنبال اقدام فدرال رزرو مبنی بر کاهش نرخ بهره در راستای تعدیل تاثیرات اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا، قیمت طلا پس از رشد ۳ درصدی در معاملات قبلی، همچنان به سیر صعودی خود ادامه داد.به گزارش سی‌ان‌بی‌سی، براساس شاخص اسپات‌گلد هر اونس طلا با افزایش ۰.۳ درصدی به ۱۶۴۳ دلار رسید؛ این در حالی است که این فلز گرانبها روز گذشته (سه شنبه) بیشترین افزایش درصدی یک روزه خود را ار سال ۲۰۱۶ به بعد تجربه کرده بود. معاملات آتی طلا امریکا با افزایش1 درصدی با قیمت ۱۶۴۵.۳۰ دلار انجام شد. فدرال رزرو شب گذشته در اقدامی اضطراری و به عنوان سپری برای در امان نگه داشتن از بزرگ‌ترین اقتصاد جهان از گزند آثار ناشی از اپیدمی کرونا، نرخ بهره را ۵۰ نقطه پایه کاهش داد. اقدام تحریک‌کننده شب گذشته همچنان در بورس آسیا تاثیر می‌گذارد. اما تاثیر نرخ بهره در بازار بورس بیشتر منعکس می‌شود بنابراین سیر صعودی طلا در حال حاضر محدود است.

   کاهش ارزش دلار

به دنبال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو به عنوان اقدامی اضطراری برای حفاظت از بزرگ‌ترین اقتصاد جهان برابر تبعات شیوع ویروس کرونا، ارزش دلار سقوط کرد و فدرال رزرو، در بیانیه‌ای از کاهش نرخ بهره به نصف و رساندن آن به محدوده‌ای مابین یک تا ۱.۲۵ درصد خبر داد. شاخص دلار که قدرت این ارز را برابر سبدی ارزی متشکل از ۶ ارز بزرگ اندازه‌گیری می‌کند، با افت ۰.۵۵۵ درصدی روی عدد ۹۶.۹۹۱ ثابت بود اما پس از تصمیم کاهش نرخ بهره، به پایین‌ترین سطح خود در ۶ هفته اخیر یعنی ۹۶.۹۲۶ رسید.

اگرچه بانک مرکزی امریکا اعلام کرده که عوامل بنیادین اقتصاد امریکا قوی مانده‌اند اما برای نخستین‌بار از زمان اوج بحران مالی در سال ۲۰۰۸ است که بانک مرکزی امریکا خارج از نشست سیاست‌گذاری خود نرخ‌های بهره را کاهش می‌دهد. این اقدام بانک مرکزی امریکا نشان می‌دهد مقامات امریکایی بر این باور بودند که نمی‌توانند تا زمان برگزاری نشست کمیته سیاست‌گذاری تا دو هفته دیگر صبر کنند.

جروم پاول، رییس بانک مرکزی امریکا در یک کنفرانس مطبوعاتی این موضوع را تایید کرد و گفت: بانک مرکزی به این نتیجه رسید که ریسک‌های متوجه دورنمای اقتصادی تغییر پیدا کرده‌اند. سیاست پولی ویروس کرونا را درمان نمی‌کند اما اقدامات ما از رونق اقتصادی حمایت خواهد کرد و از سخت شدن شرایط مالی برای فعالیت اقتصادی جلوگیری کرده و اعتماد تجاری و مصرفی را تقویت می‌کند.

پاول، گفت: ویروس کرونا و اقداماتی که به برای مقابله با این ویروس مجبور به انجام دادنش شده‌ایم به‌طور حتم روی فعالیت‌های اقتصادی امریکا اثر خواهند گذاشت. ما کاملا آماده‌ایم تا از ابزارهای در دسترس خود برای ثبات بخشی به بازارها استفاده کنیم. می‌دانیم که با کاهش نرخ بهره تاثیری در شیوع بیماری ایجاد نخواهد شد اما قرار نیست بانک مرکزی به همه چالش‌ها پاسخ بدهد.با این حال، بازارهای مالی از این کاهش نرخ بهره چندان استفاده نکردند و علاوه بر ریزش برخی شاخص‌های بورسی، ارزش دلار نیز در برابر همتایان مهم خود کاهش پیدا کرد. .به عقیده اقتصاددانان، رشد اقتصادی امریکا در سه ماهه نخست امسال تحت تاثیر شیوع کرونا کاهشی محسوس خواهد داشت چرا که اقتصاد این کشور پیش از این نیز به دلیل جنگ تجاری گسترده با چین دچار مشکلاتی شده بود.نیل دوتا، کارشناس مسائل اقتصادی در موسسه «رنسانس مکرواکونومیکس ریسرچز» گفت: ابزارهای در اختیار فدرال رزرو برای مقابله با این مساله کافی نیست و نمی‌تواند معامله‌گران خیابان هفدهم (بورس وال‌استریت) را آرام کند.

با این حال دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا از این اقدام راضی نبود و خواستار کاهش بیشتر نرخ‌های بهره شد. دونالد ترامپ رییس‌جمهور امریکا در واکنش به کاهش نرخ بهره نوشت: فدرال رزرو نرخ بهره را کاهش داده اما سیاست‌های تسهیلی بیشتر و مهم‌تر از آن، در یک سطح قرار گرفتن کنار دیگر کشورها/رقبا است. ما با دیگران در یک سطح رقابت نمی‌کنیم. این برای امریکا منصفانه نیست. سرانجام زمان آن فرا رسید تا فدرال رزرو پیشگام شود. سیاست تسهیلی بیشتر و کاهش بیشتر در نرخ بهره!

تحلیلگران بانک جی‌پی مورگان پیش‌بینی کردند که ۵۰ درصد احتمال کاهش نرخ‌های بهره امریکا به صفر در سال میلادی جاری وجود دارد. واکنش فوری به اقدام بانک مرکزی امریکا مثبت بود و بازارهای مالی صعود کردند و قیمت‌های نفت بیش از یک درصد افزایش پیدا کرد اما تا پایان روز وضعیت بازارها منفی شد. پیش‌بینی‌ها در خصوص دورنمای تقاضا برای نفت مداوم از سوی تحلیلگران بازبینی شده و کمتر برآورد می‌شود. آژانس بین‌المللی انرژی که ابتدای امسال پیش بینی کرده بود تقاضا برای نفت ۱.۲ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۰ رشد می‌کند، رقم مذکور را به ۰.۸۲۵ میلیون بشکه در روز پایین برده است. سایرین هم بدبین بوده و بازبینی نزولی شدیدتری در آمار خود ارایه کرده‌اند. شرکت مشاوره FGE در سوم مارس اعلام کرد تقاضا برای نفت ۲۲۰ هزار بشکه در روز کاهش پیدا خواهد کرد.

استیون منوچین، وزیر خزانه داری امریکا هم با استقبال از تصمیم بانک مرکزی گفت: به خاطر این تصمیم برای فدرال رزرو دست می‌زنم. وی مدعی شد که پیامدهای ویروس کرونا روی اقتصاد امریکا کوتاه‌مدت خواهد بود و افزود: کاملا از تصمیم بانک مرکزی حمایت می‌کنم. فکر می‌کنم کار درستی را انجام دادند.

در شرایطی که کرونا تاکنون جان بیش از ۳۲۰۰ نفر را در سراسر جهان گرفته است، وزیر خزانه‌داری امریکا گفت: این وضعیت خیلی با یک بحران مالی تفاوت دارد و خبر خوب این است که در مراحل پایانی قرار داریم.

فِدرال رزرو در حالی اقدام به کاهش نرخ بهره کرد که تنها چند ساعت پیش از آن مقامات اقتصادی گروه جی ۷ اعلام کردند که در راستای دستیابی به رشد اقتصادی قدرتمند و پایدار و همچنین ایمن بودن در برابر تهدیدهای ناشی از شیوع سریع کرونا، از تمامی ابزار سیاستی مناسب بهره خواهند برد. ژاپن بزرگ‌ترین اعتباردهنده جهان محسوب می‌شود و ین نیز به‌طور معمول در زمان‌های تنش ژئوپولیتیکی یا مالی، سرمایه گذراران را به سوی خود جذب می‌کند، از این رو ارزش آن برابر دلار یک درصد افزایش پیدا کرد و فرانک نیز به عنوان یک سرمایه‌گذاری امن دیگر در زمان بحران، ۰.۷ درصد بالا رفت. یورو نیز برابر دلار ۰.۵۷ درصد افزایش داشت.

برخلاف انتظارات اولیه، گروه هفت در اجلاس وزرای دارایی و روسای بانک‌های مرکزی خود نتوانست به پاسخ مشخصی برسد و تنها به صدور یک بیانیه برای مقابله با کرونا تاکید کرد.ماسافومی یاماماتو، تحلیلگر بازار ارز در موسسه «میزوهو سکیوریتیز» گفت: معامله گران از بیانیه گروه هفت نا امید شدند و احتمالا بازارهای مالی مدت بیشتری از آنچه پیش‌تر تصور می‌شد با کرونا دست و پنجه نرم خواهند کرد.

از سوی دیگر روند رشد ضعیف اقتصادی کشورهای اروپایی کماکان ادامه دارد و ویروس کرونا نیز به سرعت در حال گسترش در نقاط مختلف این قاره است. در نتیجه وخیم‌تر شدن وضعیت در ایتالیا، بسیاری از شرکت‌های هواپیمایی پروازهای خود به این کشور را لغو کرده‌اند.

از طرف دیگر مقامات انگلیس و اتحادیه اروپا پس از یک وقفه یک ماهه، مذاکرات خود را برای امضای پیمان تجاری جدید آغاز کردند. در حال حاضر ۱۱ سرفصل کلیدی مورد مذاکره قرار خواهد کرد و طرفین تا ماه ژوئن برای رسیدن به توافقات اولیه فرصت دارند. انگلیس خواهان داشتن روابطی مشابه کانادا با اتحادیه اروپا شده هر چند که طرف اروپایی تاکنون از خود اشتیاقی برای این مساله نشان نداده است. انگلیس اکنون در حال مذاکره با استرالیا برای امضای پیمان تجارت آزاد پسابرگزیت است و انتظار می‌رود مذاکره با امریکا نیز برای امضای پیمانی بزرگ به زودی آغاز شود.

دولت انگلیس به رهبری بوریس جانسون اکنون کار بسیار سختی برای احیای رشد اقتصادی و همچنین رسیدن به توافق با اتحادیه اروپا بر سر چگونگی روابط دو طرف در آینده خواهد داشت. انتظار می‌رود که دست کم یک سال دوره گذار در نظر گرفته شود و روابط دو طرف به شکل کنونی باقی بماند. فعالان بازار انتظار دارند بانک مرکزی انگلیس در اجلاس بیست وششم مارس خود نرخ بهره را دست‌کم به میزان ۰.۲۵ درصد کاهش دهد.

خبرگزاری بلومبرگ از برنامه‌ریزی مقامات چینی برای تزریق نقدینگی بیشتر به بازارها در صورت لزوم خبر داده است. بانک مرکزی چین نیز برای جلوگیری از ریزش بیشتر بازارها به تزریق بیش از ۲۴۰ میلیارد دلار نقدینگی اقدام کرده که این اقدام اندکی در تقویت ارزش یوان موثر بوده است. پیش‌تر شکسته شدن محدوده مقاومتی مهم هفت یوانی در برابر هر دلار موجب نگرانی از ریزش بازارهای مالی در چین شده بود. بانک مرکزی ژاپن نیز از ورود خود به بازارهای مالی برای حمایت از اقتصاد این کشور در برابر کرونا خبر داده است.

شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، با ریزش ۰.۱۱ درصدی نسبت به روز قبل و در سطح ۹۷.۲۳ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوییس معادل ۱.۰۴۵۲ دلار اعلام شد.در تازه‌ترین دور از معاملات، پوند با افزایش ۰.۲۷ درصدی نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۲۸۱۷ دلار مبادله شد. یورو ۰.۱۴ درصد بالا رفت اما در کانال ۱.۱۱ باقی ماند و به ۱.۱۱۶۲ دلار رسید. همچنین نرخ برابری هر دلار امریکا معادل ۱.۳۳۵۳ دلار کانادا اعلام شد. در برابر همتای سنگاپوری، هر دلار به ازای ۱.۳۸۷۸ دلار سنگاپور مبادله شد.

در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار با ۰.۴۲ درصد کاهش به ۱۰۷.۳۴۸۱ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار امریکا به ازای ۱.۵۱۵ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۹۴۹۱ یوان چین اعلام شد.

از سوی دیگر، بانک جهانی اعلام کرد ۱۲ میلیارد دلار کمک اضطراری برای مقابله با کرونا در اختیار کشورهای مختلف قرار خواهد داد. این بسته شامل وام‌هایی با نرخ بهره کم، کمک‌های مالی و کمک‌های فنی خواهد بود.

این بسته پس از آن ارایه می‌شود که گسترش شیوع کرونا موجب اخلال جدی در روند فعالیت‌های تجاری و کسب وکارها شده و نگرانی‌ها از وقوع رکود اقتصادی در بخش بزرگی از جهان را سبب شده است.

 

ارسال نظر