برگزیت بریتانیا اثری بر نرخ پوند به ریال و دلار نداشت

۱۳۹۸/۱۱/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۲۹۹۷
برگزیت بریتانیا اثری بر نرخ پوند به ریال و دلار نداشت

گروه بانک و بیمه|

نگاهی به نوسانات نرخ پوند انگلیس قبل از خروج از اتحادیه اروپا و اجرای رسمی برگزیت، نشان می‌دهد که نرخ پوند در برابر دلار در تاریخ 7 بهمن مصادف با 27 ژانویه 1.306 دلار بوده است که تقریبا معادل همان نرخ روزهای اخیر است که 1.303 دلار اعلام شده و اعلام برگزیت تنها برای سه روز باعث افزایش نرخ پوند در برابر دلار شده و دوباره به سطح نرخ قبلی خود قبل از اعلام برگزیت بازگشته است.

به گزارش «تعادل»، نرخ پوند در تاریخ 8 بهمن مصادف با 28 ژانویه به 1.3023 دلار می‌رسد و کاهش داشته است در تاریخ 9 بهمن یا 29 ژانویه به 1.3021 دلار می‌رسد که نشانه افت نرخ پوند بوده است. همچنین در تاریخ 10 بهمن یا 30 ژانویه به 1.3086 دلار می‌رسد که اندکی افزایش داشته است. از سوی دیگر، در تاریخ 11 بهمن یا 31 ژانویه که اعلام رسمی برگزیت بوده نرخ پوند به 1.3205دلار می‌رسد که افزایش زیادی داشته است. این نرخ تا 13 بهمن نیز همچنان بالا بوده و از 14 بهمن دوباره شروع به کاهش می‌کند و در تاریخ 15 و 16 بهمن به 1.3051 دلار می‌رسید که تقریبا در حد نرخ‌های اول بهمن ماه است. به عبارت دیگر، در روزهای اول برگزیت نرخ پوند افزایش یافته اما دوباره به سطح قبلی خود برمی‌گردد و روز چهارشنبه 5 فوریه به 1.3051 دلار رسیده است.

معاملات ریالی نیز نشان می‌دهد که از اول بهمن نرخ پوند با افزایش نسبی مواجه شده و تا 14 بهمن به صعود خود ادامه داده و از 15 بهمن دوباره با کاهش نسبی همراه شده است. این تغییر نرخ پوند در برابر ریال متناسب با افزایش نرخ دلار و سایر ارزها رخ داده و نشان می‌دهد که برگزیت و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا روی نرخ پوند به ریال ایران اثری نداشته است.  از سوی دیگر، روز چهارشنبه 16 بهمن ماه 98 در بازارهای جهانی نرخ اونس طلا 1552 دلار معامله شد و کاهش قابل توجهی نسبت به هفته گذشته دارد که از 1589 دلار با 37 دلار کاهش به سطح فعلی رسیده و 2.3 درصد در یک هفته اخیر افت داشته است. در بازار آزاد و معاملات نقدی نیز قیمت دلار به 13650 تومان رسید. همچنین روز چهارشنبه بهای خرید هر دلار در تابلوی صرافی‌های بانکی 13 هزار و 200 تومان و فروش 13 هزار و 450 تومان درج شد نرخ خرید هر یورو نیز ۱۴ هزار و 700 تومان و نرخ فروش آن 14 هزار و 950 تومان معامله شد. به گزارش «تعادل»، در سامانه سنا نیز نرخ لحظه‌ای قیمت خرید دلار 13 هزار و 200 تومان و قیمت فروش آن 13 هزار و 450 تومان اعلام شد. همچنین نرخ لحظه‌ای خرید هر یورو 14 هزار و 700 تومان و فروش آن 14 هزار و 950 تومان معامله شد. از سوی دیگر، سامانه سنا نیز نرخ میانگین معامله شده ارز برای روز سه شنبه 15 بهمن 98 را برای دلار 13 هزار و 399 تومان، یورو 14 هزار و 899 تومان، پوند انگلیس 17 هزار و 357 تومان، درهم امارات 3 هزار و 654 تومان و لیر ترکیه 2 هزار و 309 تومان و یوآن چین را یک هزار و 947 تومان اعلام کرد.

در بازار طلا و سکه نیز، با اعلام اونس طلای جهانی به قیمت 1552 دلار و دلار به نرخ 13 هزار و 650 تومان در بازار آزاد، نرخ طلا و سکه با کاهش قیمت مواجه شد. مظنه یک مثقال طلای آب شده 17 عیار 2 میلیون و 186 هزار تومان، هر گرم طلا 18 عیار 504 هزار و 600 تومان، سکه طرح جدید 4 میلیون و 945 هزار تومان، طرح قدیم 4 میلیون و 920 هزار تومان، نیم سکه 2 میلیون 550 هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و 550 هزار تومان و سکه گرمی نیز 930 هزار تومان معامله شد.

در بازار ارز رسمی نیز بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۱۷ ارز مانند یورو کاهش و قیمت ۱۹ واحد پولی دیگر مانند پوند افزایش یافت؛ نرخ دلار و ۱۰ ارز دیگر نیز ثابت ماند بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار امریکا برای روز «چهارشنبه شانزدهم بهمن ماه ۹۸» ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. هر پوند انگلیس ۵۴ هزار و ۶۹۵ ریال و هر یورو نیز ۴۶ هزار و ۳۴۸ ریال ارزش‌گذاری شد.

  هشدار کانون صرافان

 در مورد معاملات مدت‌دار

از سوی دیگر، کانون صرافان ایران نسبت به انجام معاملات مدت‌دار ارز و نرخ‌های پیشنهادی خارج از عرف در این معاملات هشدار داد. به گزارش ایبِنا، کانون صرافان ایران اعلام کرد: هر گونه معاملات مدت‌دار (سلف) طبق دستوالعمل اجرایی (تاسیس فعالیت و نظارت صرافی‌ها) مصوب شورای محترم پول و اعتبار در سال۱۳۹۳ ممنوع و تخلف محسوب می‌گردد و چنانچه نرخ‌های پیشنهادی خارج از عرف رایج بازار و میانگین سامانه‌های رسمی بانک مرکزی باشد، ریسک معامله به عهده خریدار است.

  معرفی تعدادی از واردکنندگان رفع تعهد نکرده

همچنین یک کارشناس اقتصادی می‌گوید تعدادی از واردکنندگانی که از سال گذشته حواله ارزی دریافت کرده ولی اسناد واردات خود را به بانک ارایه نکرده‌اند، به دستگاه قضایی معرفی شده‌اند.

محمدرضا فاروقی در گفت‌وگو با ایبِنا درباره معرفی واردکنندگانی که رفع تعهد ارزی نکرده‌اند به دستگاه قضایی گفت: براساس دستورالعمل شفافی که وجود دارد، افرادی که ارز ۴۲۰۰ تومانی یا نیمایی دریافت کنند، باید ظرف ۶ ماه از زمان صدور حواله ارزی، اسناد واردات خود را به بانک ارایه کنند. البته این مهلت برای واردات ماشین آلات خط تولید تا ۹ ماه قابل تمدید است.

فاروقی گفت: بعد از باز شدن پرونده ارزی، دریافت‌کنندگان ارز باید بابت حواله دریافتی خود توضیح دهند و براساس قوانین تعزیراتی در مجموعه مقررات ارزی به مراجع قضایی ارجاع داده می‌شوند. پرونده این افراد نیز در دسته افراد تعزیراتی قرار می‌گیرد.

وی اظهار داشت: البته در برخی از موارد خود بانک استمهال‌های ۲، ۳ یا ۶ ماهه برای واردکننده در نظر می‌گیرد و پس از آن در صورتی که بازهم اتفاق خاصی رخ نداد، پرونده به مرجع قضایی ارجاع داده می‌شود.وی خاطرنشان کرد که از سوی دیگر برخی از پرونده‌های ارجاع داده شده به دستگاه قضایی نیز موفق به دریافت مهلت زمانی بیشتر شده‌اند زیرا به‌طور عملی به دادگاه ثابت کرده‌اند که علت عدم واردات، آماده نبودن کالا یا مسائل دیگری بوده است. فاروقی افرادی که اسناد واردات خود را به بانک ارایه نکرده‌اند به ۲ دسته تقسیم کرد و اظهار داشت: دسته اول اسناد جعلی به بانک ارایه کرده‌اند و دسته دوم افرادی هستند که بعد از دریافت حواله ارزی، اقدام به خروج سرمایه و ارز از کشور کرده‌اند.

وی توضیح داد: تا قبل از این، تمامی اسناد واردات در اختیار بانک ذی‌نفع و بانک ابلاغ‌کننده اعتبارات اسنادی بود ولی در حال حاضر و بدلیل شرایط تحریمی این اسناد در اختیار واردکننده است و برخی افراد سوءاستفاده‌گر ممکن است خود اقدام به ارایه اسناد جعلی نظیر فاکتور خرید و بارنامه کنند. وی تصریح کرد: البته براساس قانون، بانک‌ها در زمان صدور حواله ارزی باید وثایق مطمئنه را از واردکننده دریافت و سپس اقدام به صدور حواله ارزی کنند.

فاروقی در پایان خاطرنشان کرد: تعدادی از واردکنندگان هستند که به دستگاه قضایی معرفی شده‌اند. از طرفی برخی از واحدهای بزرگ تولیدی را هم داریم که معوقات آنها حتی مربوط به سال ۹۶ می‌شود و از آنجایی که برای دستگاه قضایی محرز شده که آنها ارزی را از کشور خارج نکرده‌اند به آنها استمهال داده شده است ولی برخی که ارز از کشور خارج کرده‌اند به دستگاه قضایی معرفی شده‌اند.

  روند افزایشی طلا از سرگرفته شد

از سوی دیگر، قیمت طلا پس از افت شدیدی که روز گذشته پیدا کرد، در معاملات روز چهارشنبه بازار جهانی تحت تاثیر گسترش اپیدمی مرگبار چینی و افزایش شمار تلفات به حدود ۵۰۰ نفر، افزایش یافت.

به گزارش ایسنا، هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور با ۰.۲ درصد افزایش، ۱۵۵۵ دلار و ۴۱ سنت بود. بهای معاملات این بازار روز سه شنبه بیش از ۱.۵ درصد کاهش پیدا کرده و تا سطح ۱۵۴۸ دلار نزول کرده بود. در بازار معاملات آتی امریکا، هر اونس طلا ۰.۲ درصد افزایش یافت و به ۱۵۵۸ دلار و ۴۰ سنت رسید.

ویروس کرونا اولین قربانی خود را در هنگ کنگ گرفت و مشکلات این مرکز مالی بین‌المللی را پس از اعتراضات ضددولتی دو چندان کرد و ماکائو که بزرگ‌ترین مرکز قمار جهان است از کازینوها خواست تعطیل کنند.

طبق گزارش تلویزیون دولتی چین، شمار تلفات ویروس کرونا در چین تا چهارم فوریه به ۴۷۹ نفر افزایش پیدا کرد.

مشاور اقتصادی کاخ سفید روز سه‌شنبه گفت که ویروس کرونا افزایش صادرات امریکا به چین که قرار بود پس از امضای فاز اول توافق تجاری اواخر ماه جاری عملی شود را به تاخیر خواهد انداخت.

سیاست‌گذاران چینی تدابیری را برای حمایت از اقتصاد این کشور که از شیوع ویروس کرونا آسیب دیده است، آماده می‌کنند. بر اساس گزارش رویترز، بازارهای سهام جهان روز چهارشنبه با امید به اقدامات محرک اقتصادی کارساز چین، صعود کردند.

در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس پالادیوم برای تحویل فوری با ۰.۴ درصد کاهش، به ۲۴۲۳ دلار و ۵۰ سنت رسید. هر اونس نقره برای تحویل فوری با ۰.۱ درصد افزایش، ۱۷ دلار و ۶۰ سنت معامله شد. هر اونس پلاتین برای تحویل فوری ۰.۷ درصد کاهش یافت و به ۹۵۶ دلار و ۵۰ سنت رسید.

  پیشتازی دلار در بازارهای جهانی

همچنین شاخص دلار به روند صعودی خود ادامه داد. به گزارش رویترز، پس از آنکه روند انتشار بیماری ویروسی مسری جدید به سه قاره جهان کشیده شده و گزارش‌هایی از ابتلا به ویروس کرونا در آسیا، اروپا و امریکای شمالی مخابره شده، سازمان بهداشت جهانی در سطح جهان وضعیت اضطراری اعلام کرده است. تاکنون ویروس کرونا جان بیش از ۴۹۰ نفر را گرفته است. بیش از ۲۴ هزار مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است. در خارج از چین تاکنون کرونا جان دو نفر را در هنگ کنگ و فیلیپین گرفته است. بانک مرکزی چین برای جلوگیری از ریزش بیشتر بازارها به تزریق بیش از ۲۴۰ میلیارد دلار نقدینگی اقدام کرده که این اقدام اندکی در تقویت ارزش یوآن موثر بوده است. تحلیلگران بانک «جی‌پی مورگان» در گزارشی نوشتند: سرمایه‌گذاران خواهان رسیدن به یک ثبات در زمینه توقف شیوع ویروس هستند و تا زمانی که تعداد تلفات کم نشود، هراس معامله‌گران ادامه خواهد داشت. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با صعود ۰.۲ درصدی نسبت به روز قبل و در سطح ۹۷.۸۶ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوییس معادل ۱.۰۳۲ دلار اعلام شد.

از سوی دیگر پس از سه سال بحث و جدال، انگلیس سرانجام در آخرین روز از ماه ژانویه ۲۰۲۰ اتحادیه اروپا را ترک گفت تا بدین سان به نخستین کشور در تاریخ این اتحادیه تبدیل شود که از آن خارج می‌شود. انتظار می‌رود پیامدهای برگزیت به تدریج روی اقتصاد انگلیس و کشورهای اروپایی آشکار شود، هر چند که انتظار نمی‌رود بانک مرکزی اروپا دست‌کم در کوتاه‌مدت تغییر زیادی در سیاست‌های پولی خود ایجاد کند. هنوز مشخص نیست که با توجه به روند خروج شرکت‌های بزرگ بین‌المللی از انگلیس به دنبال برگزیت، رشد اقتصادی این کشور چگونه خواهد بود. پیش‌تر مدیر بانک امریکایی «جی‌پی مورگان» از انتقال مقر اروپایی این بانک از لندن به پاریس خبر داده بود. تاکنون صدها شرکت، بانک، صندوق سرمایه‌گذاری و موسسات بیمه‌ای برای ادامه فعالیت خود در انگلیس طبق شرایط جدید از دولت درخواست مجوز فعالیت کرده‌اند. دولت انگلیس به رهبری بوریس جانسون اکنون کار بسیار سختی برای احیای رشد اقتصادی و همچنین رسیدن به توافق با اتحادیه اروپا بر سر چگونگی روابط دو طرف در آینده خواهد داشت. انتظار می‌رود که دست‌کم یک سال دوره گذار در نظر گرفته شود و روابط دو طرف به شکل کنونی باقی بماند. بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس خواستار داشتن روابطی مشابه کانادا با اتحادیه اروپا شده است.

در تازه‌ترین دور از معاملات، پوند با ریزش ۰.۰۱ درصدی نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۳۰۱۵ دلار مبادله شد. یورو ۰.۱۹ درصد پایین رفت اما در محدوده کانال ۱.۱۰ باقی ماند و به ۱.۱۰۳۷ دلار رسید. همچنین نرخ برابری هر دلار امریکا معادل ۱.۳۲۹۱ دلار کانادا اعلام شد. در برابر همتای سنگاپوری، هر دلار به ازای ۱.۳۸۱۸ دلار سنگاپور مبادله شد. بارت واکابایاشی، مدیر شعبه توکیو موسسه «استیت استریت» گفت: یکی از موضوعات محسوس فعلی حرکت به سمت دارایی‌های امن است. معامله‌گران در حال فروش بخشی از ارزها خریداری شده قبلی هستند و اکنون زمان سختی برای ارزهایی نظیر یوان است.

اگر چه در حوزه تجاری نیز پس از ۱۷ ماه جنگ تجاری سرانجام دو اقتصاد بزرگ جهان به توافقی اولیه بر سر آتش‌بس رسیدند و نخست وزیر چین با سفر به واشنگتن به همراه دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا فاز نخست توافق را امضا کرد اما ممکن است رشد اقتصادی چین در صورت تشدید وضعیت فعلی مجددا کاهش پیدا کند. با وجود وعده امریکایی‌ها برای از سرگیری مذاکرات، به نظر نمی‌رسد طرف چینی دست کم تا زمان مهار شیوع ویروس کرونا برنامه‌ای برای بازگشت به میز مذاکره داشته باشد.

روابط امریکا با اروپا نیز سر مسائل تجاری کماکان متشنج است و پس از آنکه امریکا با تحریم پروژه انتقال گاز روسیه به آلمان باعث تنش‌زایی جدیدی با متحدان اروپایی خود شد، اکنون برخی از منابع خبری از تهدید شدن اروپا به وضع تعرفه وارداتی روی خودروهای ساخت این منطقه توسط امریکا خبر داده‌اند. امریکا با فرانسه بر سر لایحه جنجالی مالیات دیجیتالی که به عقیده امریکایی‌ها شرکت‌های بزرگ این کشور را بیش از دیگران قربانی می‌کند اختلاف‌نظر جدی دارند. کریس لونگ، کارشناس بازار در موسسه «دی‌بی‌اس اکونومیست» گفت: شوک اقتصادی ویروس کرونا روی اقتصاد جهانی احتمالا دو تا سه برابر بزرگ‌تر از پیامدهای ویروس سارس در سال ۲۰۰۳ خواهد بود و این مساله می‌تواند روند رشد پایدار اقتصاد این کشور را با اخلال مواجه کند.

در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار با ۰.۵۲ درصد افزایش به ۱۰۹.۴۱۷۷ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار امریکا به ازای ۱.۴۸۴۷ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۷.۰۰۵۷ یوآن چین اعلام شد.

Taadol-04

ارسال نظر