بازار متشکل ارزی منتظر فرمان سیاست‌گذاران

۱۳۹۸/۰۹/۱۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۸۸۶۲
بازار متشکل  ارزی  منتظر  فرمان  سیاست‌گذاران

گروه بانک و بیمه|

روز دوشنبه 18 آذر 98 در بازارهای جهانی نرخ اونس طلا 1463 دلار قیمت‌گذاری شد و دلار در بازار آزاد نیز 13 هزار و 730 تومان نرخ‌گذاری شد. قیمت خرید دلار در صرافی‌های مجاز بانکی نسبت به روز یکشنبه با افزایش ۶۰۰ تومانی همراه و قیمت خرید آن ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان اعلام شد. قیمت فروش این ارز نیز ۱۳ هزار و ۵۵۰ تومان است، اختلاف قیمت خرید و فروش دلار بار دیگر نسبت به روز یکشنبه به ۳۵۰ تومان رسیده است؛ هر یورو نیز در این صرافی‌ها ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری و ۱۴ هزار و ۸۵۰ تومان فروخته می‌شود که قیمت این ارز ۴۰۰ تومان افزایش یافته است، ارز مسافرتی هم نسبت به روز یکشنبه با افزایش قیمت روبرو شد؛ به‌طوری‌که که قیمت هر یوروی مسافرتی با احتساب کارمزد به حدود ۱۵ هزار تومان می‌رسد؛ اما در بانک‌ها نیز قیمت خرید دلار و یورو افزایش داشت و هر دلار ۱۳ هزار و ۲۲۴ تومان و هر یورو ۱۴ هزار و ۶۵۱ تومان از مشتریان خریداری شده است.

به گزارش «تعادل»، روز دوشنبه با اعلام نرخ اونس طلای جهانی و دلار آزاد به قیمت 13 هزار و 730 تومان در بازار آزاد، قیمت طلا و سکه با افزایش جزئی قیمت مواجه شدند، بر این اساس مظنه یک مثقال طلای آب شده 17 عیار دو میلیون و 45 هزار تومان، هر گرم طلا 18 عیار 472 هزار تومان، سکه طرح جدید 4 میلیون و 680 هزار تومان، طرح قدیم 4 میلیون و 620 هزار تومان، نیم سکه 2 میلیون و 490 هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و 590 هزار تومان و سکه گرمی نیز 920 هزار تومان معامله شددر سامانه سنا نرخ لحظه‌ای قیمت خرید دلار به 13 هزار و 200 تومان و قیمت فروش آن به 13 هزار و 550 تومان رسید. همچنین نرخ لحظه‌ای هر یورو به قیمت 14 هزار و 500 تومان خریداری و به قیمت 14 هزار و 850 تومان به فروش رسیده است. سامانه سنا نیز نرخ میانگین ارز برای روز یکشنبه 17 آذر 98 را برای دلار 13 هزار و 78 تومان، یورو 14 هزار و 385 تومان، پوند انگلیس 16 هزار و 751 تومان، درهم امارات 3 هزار و 571 تومان، لیر ترکیه 2 هزار و 370 تومان و یوآن چین یک هزار و 942 تومان اعلام کرد.

در بازار ارز رسمی نیز بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را برای روز دوشنبه اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۲۰ ارز مانند یورو کاهش و قیمت ۱۷ واحد پولی دیگر مانند پوند افزایش یافت؛ نرخ دلار و ۹ ارز دیگر نیز ثابت ماند. بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار امریکا برای روز «دوشنبه هجدهم آذر ماه ۹۸» بدون تغییر نسبت به روز یکشنبه ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس نیز با ۶۷ ریال افزایش نسبت به روز یکشنبه ۵۵ هزار و ۲۱۵ ریال و هر یورو نیز با ۱۲ ریال کاهش نسبت به روز یکشنبه ۴۶ هزار و ۴۳۵ ریال ارزش‌گذاری شد.

همچنین با اعلام بانک مرکزی اعلام ساعات کار صرافی‌های بانکی افزایش یافت بر این اساس ساعت کار صرافی‌های بانکی در روزهای کاری شنبه تا چهارشنبه تا ساعت ۱۷ اعلام شد و در روزهای پنجشنبه نیز تا ساعت ۱۴ مجاز دانسته شد.

  بازار متشکل ارزی منتظر فرمان‌سیاست‌گذاران

با گذشت بیش از ۹ ماه از وعده راه‌اندازی بازار متشکل ارزی هنوز این بازار به صورت رسمی آغاز به کار نکرده است. البته به گفته مدیرعامل بازار متشکل ارزی، هشت بانک و ۱۲۳ صرافی به این بازار پیوسته‌اند و راه‌اندازی آن منتظر فرمان سیاست‌گذاران است. پس از نوساناتی که سال گذشته در بازار ارز رخ داد، بانک مرکزی عمده تمرکز خود را بر کنترل این بازار و ایجاد ثبات در آن گذاشت و در نیمه دوم سال گذشته در این مورد تا حدودی موفق عمل کرد.

اما دولت در تلاش است فراتر از این موضوع عمل کرده و قیمت ارز را با نرخ واقعی و بر اساس بازار تهران تعیین کند، چراکه در حال حاضر بازارهایی چون هرات و سلیمانیه، تأثیر زیادی بر کشف قیمت ارز در بازار تهران دارند و بانک مرکزی در تلاش است کشف قیمت ارز را بر اساس مولفه‌های اقتصادی در تهران انجام دهد.

این بازار قرار بود از ابتدای سال جاری راه‌اندازی شود، اما به دلایل مختلف به تعویق افتاد و در زمان اعلام‌ شده نتوانست آغاز به کار کند.رییس‌کل بانک مرکزی علت تأخیر در راه‌اندازی این بازار را برخی ارزیابی‌ها دانست و اعلام کرد که “این بازار به زودی راه‌اندازی می‌شود، اما باید به من ثابت شود که این بازار مشکلی برای کشور ایجاد نمی‌کند “.

پس از آن، با حل برخی از مشکلات در روند راه‌اندازی این بازار، قرار شد بازار متشکل ارزی تا عید سعید قربان یعنی روز ۲۱ مرداد ماه سال جاری راه‌اندازی و فعالیت رسمی آن آغاز شود.با رسیدن به روز موعود، بازهم افتتاح این بازار به تعویق افتاد و گفته شد که بانک مرکزی در تلاش است با حداکثر ظرفیت این بازار را راه‌اندازی کند، تا مشکلی در بازار ارز ایجاد نشود.این در حالی است که با گذشت بیش از ۹ ماه از سال جاری، هنوز خبری از راه‌اندازی این بازار نیست و اطلاع‌رسانی جدیدی نیز از سوی سیاست‌گذاران در این باره مطرح نشده است تا اینکه برخی گمانه‌زنی‌ها به این سمت پیش برود که قرار نیست این بازار راه‌اندازی شود.

  پیوستن ۸ بانک و ۱۲۳ صرافی  به بازار  متشکل ارزی

با این حال، محمود شکسته‌بند، مدیرعامل بازار متشکل تاکید کرد که همه‌چیز برای راه‌اندازی این بازار فراهم است و برای افتتاح رسمی آن، منتظر فرمان سیاست‌گذاران هستیم، در حال حاضر ۱۲۳ صرافی مجاز بانک مرکزی به این بازار پیوسته‌اند، گفت: بیش از ۸۰ صرافی نیز پرونده خود را در این بازار تکمیل کرده و در حال انجام تست‌های سرد و گرم بازار هستند. به گفته شکسته‌بند، هشت بانک مهم کشور نیز تاکنون به این بازار پیوسته‌اند و همه‌چیز برای راه‌اندازی بازار متشکل ارزی فراهم است ولی دستور آن باید از سوی سیاست‌گذاران ابلاغ شود. حال باید دید که بانک مرکزی چه زمانی را برای راه‌اندازی بازار متشکل ارزی مناسب می‌بیند و آیا رییس کل بانک مرکزی هنوز از عدم ایجاد مشکل در بازار ارز توسط بازار متشکل ارزی مطمئن نشده است؟ به گزارش ایسنا، بانک مرکزی در ابتدا حق عضویت صراف‌ها در این بازار را ۱۰۰ میلیون تومان اعلام کرد، اما پس از مدتی تخفیف ۷۵ میلیون تومانی برای آنها در نظر گرفته شد و بر این اساس صراف‌ها می‌توانند با پرداخت ۲۵ میلیون تومان به عضویت این بازار درآیند. بانک‌ها، صرافی‌های مجاز بانک مرکزی و صرافی بانک‌ها قرار است بازیگران اصلی این بازار باشند و می‌توانند با دریافت کد کارگزاری، نسبت به خرید و فروش ارز در این بازار اقدام کنند.بانک مرکزی بر آن است تا با استفاده از این تجربه موفق جهانی، نرخ واقعی ارز را بر اساس معاملات واقعی و کلان در این بازار تعیین کند تا قیمت سایر بازارها، تاثیر زیادی بر بازار ایران نداشته باشد.

در این بازار، امکان انجام معاملات غیرواقعی وجود نخواهد داشت، چراکه هر بانک یا صرافی که بخواهد قیمت ارز خود را برای فروش اعلام کند، رقم مورد نظر در همان لحظه در حساب ارزی او مسدود خواهد شد و بدین‌ترتیب از معاملات غیرواقعی جلوگیری می‌شود.

  دلار جهانی آرام گرفت

انتظار معامله گران برای فاز بعدی مذاکرات تجاری امریکا و چین باعث رقم خوردن روزی آرام در معاملات ارزی جهانی شد.به گزارش رویترز، پس از آنکه وزارت کار امریکا در گزارشی اعلام کرد اشتغال‌زایی ماه گذشته این کشور از ۲۶۰‌هزار فرصت شغلی عبور کرده است، نگرانی‌ها نسبت به کاهش رشد اقتصادی در بزرگ‌ترین اقتصاد جهان تا حد زیادی کاهش یافت و تقاضا برای خرید دلار در بازارهای ارزی افزایش محسوسی پیدا کرد.  از سوی دیگر تصمیم چین برای به تعویق انداختن افزایش تعرفه بر روی واردات برخی محصولات امریکایی نظیر سویا و گوشت احتمال به تعویق افتادن افزایش تعرفه بر روی محصولات چینی از طرف امریکا را تضعیف کرده است. با این حال لری کودلو، مشاور اقتصادی ترامپ گفته است اگر مذاکرات به نتیجه دلخواه نرسند، امریکا مصمم به افزایش تعرفه‌های وارداتی خواهد بود. قرار است دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا سه روز دیگر در خصوص افزایش تعرفه روی وارداتی به ارزش بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار از چین یا تمدید فعلی معافیت‌ها تصمیم‌گیری کند. کازوشیگه کایادا، تحلیلگر  ارشد بازار ارز در موسسه «استیت استریت» گفت: حس بازارها این است که هر دو طرف می‌خواهند از بیشتر شدن تنش‌ها خودداری کنند. بنابراین محتمل‌ترین سناریو این است که روند فعلی حفظ شود.چین و امریکا درگیر یک جنگ تجاری طولانی مدت بوده‌اند که اکنون وارد هفدهمین ماه خود شده است و از آن به عنوان یکی از اصلی‌ترین دلایل کاهش رشد اقتصادی جهان نام برده می‌شود تا جایی که بانک جهانی، زیان این جنگ برای اقتصاد جهانی طی دو سال‌ آینده را حدود ۷۰۰ میلیارد دلار برآورد کرده است. دو طرف طیف گسترده‌ای از محصولات وارداتی یکدیگر را مشمول تعرفه‌های اضافی کرده‌اند. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، نسبتا بدون تغییر در مقایسه با روز قبل و در سطح ۹۷.۷۰۴ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سویس معادل ۱.۰۰۹۶ دلار اعلام شد. در حوزه برگزیت نیز بوریس جانسون، رهبر حزب محافظه‌کار که در نظرسنجی‌ها از حزب کارگر پیش افتاده است وعده داده که در صورت پیروزی، پرونده برگزیت را به سرعت خواهد بست. از سوی دیگر اما جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر وعده داده است در صورت پیروزی در انتخابات، رفراندوم برگزیت را برای بار دوم برگزار خواهد کرد اما افزوده که در جریان این همه پرسی موضعی بی‌طرف اتخاذ خواهد کرد. رهبر حزب لیبرال دموکرات انگلیس که طرفدار باقی ماندن در اتحادیه اروپا است، پیشنهاد همکاری با حزب کارگر را در صورت قبول خواسته‌های آنها مطرح کرده است.

 

ارسال نظر