اصلاح لایحه قانون مالیات بر ارزش افزوده طلا در مجلس

۱۳۹۸/۰۶/۱۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۲۲۵۰
اصلاح لایحه قانون مالیات بر ارزش افزوده طلا در مجلس

 گروه بانک و بیمه|احسان شمشیری|

یک مقام مسوول روزگذشته از ارایه پیشنهاد اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده طلا به مجلس شورای اسلامی خبر داد. عباس هاشمی مدیرکل صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صمت گفت: پیشنهاد اصلاح قانون مالیات برارزش افزوده طلا برای طرح به مجلس شورای اسلامی ارایه شده و در کمیته‌های تخصصی در حال بررسی و نهایی شدن است.

به گزارش «تعادل»، وی با بیان اینکه در صورت تصویب این پیشنهاد ۹ درصد ارزش افزوده از اجرت یا سود طلا و فلزات گرانبها گرفته خواهد شد، گفت: با تصویب این پیشنهاد کمک شایانی به رونق تولید و رشد صادرات صنعت طلا خواهد شد.در محاسبه مالیات بر ارزش افزوده نمی‌توان طلا را مانند سایر کالاها یکسان ارزیابی کرد. صنعت طلا برای توسعه و تقویت به اصلاح برخی قوانین و مقررات و رویه‌ها نیاز دارد.  مدیرکل صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صمت توضیح داد: طلاسازی تلفیقی از هنر و صنعت است و با توجه به پتانسیل‌هایی که در کشور در خصوص معادن طلا، طراحی و ساخت طلا وجود دارد، می‌تواند مشابه کشورهای همسایه (ترکیه) ارزآوری و اشتغال مولد و پایدار را برای کشور فراهم نماید.

  نرخ‌ها در بازار

روز سه شنبه 12 شهریور 98، قیمت ارز در بانک‌ها و صرافی‌های مجاز بانک مرکزی نسبت به روز قبل با افزایش همراه بود. صرافی‌های مجاز بانک مرکزی قیمت دلار را ۱۵۰ تومان افزایش دادند؛ به‌طوری که قیمت خرید دلار در این صرافی‌ها ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان و قیمت فروش آن ۱۱ هزار و ۴۰۰ تومان است. این صرافی‌ها هر یورو را به قیمت ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان می‌خرند و ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان می‌فروشند که ۱۵۰ تومان افزایش قیمت داشته است

به گزارش «تعادل»، نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات نقدی به 11400 تومان رسید. نرخ لحظه‌ای دلار در سامانه سنا به 11400 و یورو به 12600 تومان رسید. سامانه سنا نرخ میانگین ارز معامله شده در روز دوشنبه را برای دلار 11307، یورو 12471، درهم 3078، یوآن 1731، پوند 13789 و لیر ترکیه 2066 تومان اعلام کرد.

بانک‌ها هر دلار امریکا را ۱۱ هزار و ۲۹۷ تومان می‌خرند که حدود ۱۰۰ تومان افزایش داشته است. همچنین هر یورو در بانک‌ها به قیمت ۱۲ هزار و ۳۵۶ تومان خریداری می‌شود که قیمت این ارز نیز با افزایش حدود ۵۰ تومانی همراه بوده است.قیمت خرید هر پوند انگلیس در بانک‌ها نیز ۱۳ هزار و ۵۹۷ تومان است.

قیمت ارز مسافرتی در بانک‌ها همچنان از قیمت فروش آن در بازار بالاتر است؛ به‌طوری که قیمت فروش ارز مسافرتی در بانک‌ها ۱۲ هزار و ۷۱۸ تومان اعلام شده که با احتساب کارمزد به حدود ۱۳ هزار تومان می‌رسد. در بازار ارز رسمی نیز، بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۲۶ ارز مانند یورو و پوند کاهش و قیمت ۹ واحد پولی دیگر افزایش یافت.

نرخ دلار و ۱۱ ارز دیگر نیز ثابت ماند.هر دلار امریکا برای « سه شنبه دوازدهم شهریورماه ۹۸» بدون تغییر ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس با ۵۰۶ ریال کاهش ۵۰ هزار و ۵۴۹ ریال و هر یورو نیز با ۲۲۶ ریال افت ۴۵ هزار و ۹۳۶ ریال ارزش‌گذاری شد.

همچنین در بازار طلا با اعلام هر اونس جهانی به قیمت 1531 دلار و دلار به قیمت 11400 تومان، مظنه مثقال طلای 17 عیار یا طلای آبشده به 1 میلیون و 793 هزار، طلای 18 عیار به 414 هزار، سکه امامی طرح جدید 4 میلیون و 125 هزار، نیم سکه 2 میلیون و 100 هزار، ربع سکه 1 میلیون و 300 هزار، سکه گرمی 930 هزار تومان معامله شد.

  مکث طلا در برابر گرانی دلار

قیمت طلا در معاملات روز سه شنبه بازار جهانی تحت تاثیر رشد ارزش دلار که تقاضا برای خرید این فلز ارزشمند را محدود کرد، کاهش یافت. هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ۰.۵ درصد کاهش پیدا کرد و به ۱۵۲۳ دلار و ۲۶ سنت رسید اما هنوز با رکورد بالای ۱۵۵۴ دلار و ۵۶ سنت که هفته گذشته بر جای گذاشته بود، فاصله چندانی ندارد.در بازار معاملات آتی امریکا، هر اونس طلا با ۰.۲ درصد افزایش، به ۱۵۳۲ دلار و ۲۰ سنت رسید.

به گفته بنجامین لو، تحلیلگر شرکت “فیلیپ فیوچرز “، قوی‌تر شدن دلار قیمت طلا را با کاهش روبه‌رو کرده است. سرمایه‌گذاران منتظر انتشار نظرسنجی بخش تولید امریکا از سوی موسسه مدیریت عرضه (ISM) هستند تا نشانه بیشتری از وضعیت اقتصاد این کشور به دست آورند.

اگر این گزارش بهتر از حد مطلوب باشد، قیمت طلا در اواسط معاملات ضعیف‌تر خواهد شد.شاخص دلار در برابر سبدی از شش ارز بزرگ ۰.۴ درصد رشد کرد و به بالاترین حد در بیش از دو سال اخیر رسید. رشد ارزش دلار طلا که به این ارز قیمت‌گذاری می‌شود را برای خریداران غیرامریکایی گران‌تر می‌کند.

در این بین، بازارهای سهام آسیا در معاملات روز سه شنبه تحت تاثیر تداوم مسائل مربوط به جنگ تجاری امریکا و چین از صعود بازماندند.چین از امریکا بر سر تعرفه‌های واردات به سازمان جهانی تجارت شکایت برده است. دور جدید تعرفه‌های امریکا علیه واردات کالاهای چینی از یکشنبه هفته جاری به اجرا درآمد با این حال دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا اعلام کرده است که برنامه ملاقات مقامات دو کشور به قوت خود باقی مانده است.

بر اساس گزارش رویترز، موضوع دیگری که مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار دارد، برگزیت است. بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس اعلام کرده ممکن است برای جلوگیری از تلاش نمایندگان پارلمان برای ممانعت از خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا خواستار برگزاری انتخابات شود.طلا در ماه اوت به دلیل تشدید جنگ تجاری امریکا و چین، نگرانی‌ها از رکود اقتصادی، بازده منفی اوراق قرضه و امیدواری به تسهیل سیاست پولی بانک‌های مرکزی بیش از ۱۰۰ دلار یا حدود هفت درصد افزایش قیمت داشت.

در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس نقره برای تحویل فوری با ۰.۲ درصد کاهش، به ۱۸ دلار و ۴۰ سنت رسید. هر اونس پلاتین برای تحویل فوری با ۰.۴ درصد کاهش، ۹۲۶ دلار و ۴۳ سنت معامله شد. هر اونس پالادیم برای تحویل فوری با ۰.۴ درصد افزایش، به ۱۵۳۷ دلار و ۵۰ سنت رسید.

  یورو به کمترین سطح ۱۶ ماه اخیر رسید

 به گزارش رویترز، جنگ تجاری و مساله برگزیت باعث ریزش مجدد ارزش یورو شد. پس از اعتراضات گسترده داخلی در انگلیس در واکنش به موافقت ملکه این کشور با درخواست انحلال موقت پارلمان، بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس در سخنانی نمایندگان مجلس این کشور را تهدید کرد که در صورت تداوم مخالفت با خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، مجلس را منحل و انتخابات زودهنگام برگزار خواهد کرد.

از سوی دیگر میشل بارنیه، مذاکره‌کننده ارشد اتحادیه اروپا با طرف انگلیسی گفته است که چندان نسبت به دستیابی توافقی مشخص بر سر چگونگی خروج انگلیس از این اتحادیه امیدوار نیست. رشد اقتصادی آلمان به عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد منطقه یورو نیز منفی شده و چشم‌انداز بازار کار تحت تاثیر قرار گرفته است.

البته مشکلات اروپا به همین جا ختم نشده و امریکا و چین نیز وارد فاز جدیدی از درگیری تجاری با یکدیگر شده‌اند که با توجه به روابط گسترده اروپا با دو طرف، بر چشم‌انداز اقتصادی قاره سبز نیز تاثیر گذاشته است.

تیموتی گراف، استراتژیست ارزی در موسسه «استیت استریت گلوبال ادویژن» گفت: اگر جنگ تجاری بین امریکا و چین تشدید شود، جاهای (امن) کمی برای پناه گرفتن در بازار ارز وجود دارد. با توجه به ارتباطات تجاری گسترده اروپا با چین و امریکا، آسیب‌پذیری یورو زیاد خواهد بود. اکنون بسیاری از ناظران بازار انتظار دارند بانک مرکزی اروپا در نشست این ماه خود نرخ بهره را دست‌کم به میزان ۰.۲ درصد کاهش دهد.

  بازگشت ارز صادراتی پارسال چه شد؟

در این حال باوجود گذشت نیمی از سال جدید، هنوز خبری از افزایش میزان بازگشت ارزهای صادراتی پارسال نیست و از آنجاکه آخرین مهلت برای بازگشت ارزهای صادراتی سال ۱۳۹۷ چهارماه پس از آغاز سال جدید است، به نظر می‌رسد پرونده این ماجرا با بازگشت کمتر از نیمی از ارزهای صادراتی بسته شده است. به گزارش ایسنا، بعد از گذشت حدود شش ماه از سال ۱۳۹۸ هیچ آمار جدیدی از میزان بازگشت ارزهای صادراتی منتشر نشده و بر اساس آخرین اظهارنظرهای مقامات رسمی، کمتر از نیمی از ارزهای صادراتی به کشور بازگشته است. بر اساس آخرین اظهارنظرهای مسوولان اقتصادی درباره میزان بازگشت ارزهای صادراتی، فقط بازگشت حدود ۱۸.۵ میلیارد دلار از مجموع ۴۰ میلیارد دلار ارزهای صادراتی مربوط به سال گذشته به کشور قطعی شده است. برای اولین‌بار، زمستان سال گذشته بود که وزیر اقتصاد در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت با بخش خصوصی گفت که فقط حدود هشت میلیارد دلار از ارزهای صادراتی به کشور بازگشته که از این رقم ۶.۵ میلیارد دلار مربوط به پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها می‌شود.  بنابر این آمار، عمده بازگشت ارز حاصل از صادرات از محل محصولات پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها بوده است و سایر حوزه‌ها همچون صادرات مواد غذایی، کمترین ارزآوری را داشته‌اند.

بعد از گذشت چندماه از این قضیه و افزایش فشارها برای بازگشت ارزهای حاصل از صادرات، رییس کل بانک مرکزی از بازگشت حدود ۱۸.۵ میلیارد دلار از مجموع حدود ۴۰ میلیارد دلار ارزهای صادراتی خبر داد. بعد از چند ماه فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد  نیز این آمار را تایید کرد. با این حال این آخرین آماری است که از سوی مسوولان اقتصادی دو دستگاه سیاست‌گذار پولی و اقتصادی به عنوان متولی ارایه این آمارها منتشر شده و از آنجاکه آخرین مهلت برای بازگشت ارزهای صادراتی سال ۱۳۹۷ چهارماه پس از آغاز سال جدید است، به نظر می‌رسد پرونده ارزهای صادراتی با تحقق نیمی از ارزهای مورد نظر بسته شده است.

هرچند سال ۱۳۹۷ با همه فراز و فرودهایش تمام شد، اما مساله اصلی در پیگیری این مطالبه عمومی، عدم تکرار آن در سال جاری است؛ امری که با تدابیر نهادهای اقتصادی و با استفاده از ابزارهایی که در اختیار دارند، شدنی است. اما چرا صادرکنندگان ملزم هستند ارزهای حاصل از صادرات خود را به کشور برگردانند؟ واقعیت این است که جدای از شرایط اقتصادی خاص این روزهای کشور و تنگای ارزی موجود، صادرکنندگان غیرنفتی به دلیل یارانه‌های کلانی که در حوزه‌های انرژی و همچنین معافیت‌های مالیاتی دریافت می‌کنند، موظفند ارزهای حاصل از صادرات خود را به کشور بازگردانند.

در این معافیت‌ها می‌توان تفاوت هزینه‌های تولید در ایران با دیگر کشورها را هم مقایسه کرد؛ امری که باعث احتساب هزینه‌های تولید با ریال و فروش آن به ارز می‌شود. این معامله پرسود در حوزه‌های مربوط به صادرات اقلام کشاورزی از اهمیت بیشتری هم برخوردار می‌شود، چرا که علاوه بر نیروی کار ارزان، منابع آبی زیادی هم مورد استفاده قرار می‌گیرد که در کشوری همچون ایران شاید دست کمی از نفت نداشته باشد.

تصور کنید با صادرات محصولاتی همچون سیب‌زمینی و پیاز که جزو آب‌برترین محصولات کشاورزی هستند، چه مقدار آب از کشور خارج می‌شود. حالا اگر قرار باشد این‌گونه محصولات در قالب صادرات غیرنفتی از کشور خارج شوند و پول‌شان هم به کشور بازنگردد، زیان بزرگی متوجه منافع ملی خواهد شد.


مقررات ارزی وثیقه واردکنندگان ابلاغ شد

اداره سیاست‌ها و مقررات ارزی بانک مرکزی تبصره ۴ ذیل بند «ی» بخش اول مجموعه مقررات ارزی درباره وثیقه مقرر واردکنندگان را برای اجرا به شبکه بانکی ابلاغ کرد. فرهاد آگاهی رییس هیات‌مدیره فدراسیون واردات در تاریخ ۱۶ تیرماه در نامه‌ای به عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی خواستار اجرای صحیح تبصره ۴ از‌بند «ی» مجموعه مقررات ارزی کشور مبنی بر رفع تعهد ارزی واردکنندگان معادل کالای ترخیص شده از گمرکات شده بود. در این نامه آمده بود: احتراما بازگشت به دستورالعمل سامانه رفع تعهدات ارزی واردکنندگان نرخ خردادماه سال ۱۳۹۸ به استحضار می‌رساند، عدم اجرای صحیح تبصره ۴ بند «ی» مجموعه مقررات ارزی کشور مبنی بر رفع تعهد ارزی واردکنندگان معادل کالای ترخیص شده از گمرکات توسط بانک‌های عامل، مشکلات عدیده‌ای را در پی داشته است.متاسفانه با گذشت سه ماه از مصوبه شورای گفت‌وگو با حضور وزیر محترم اقتصاد و ابلاغ آن به بانک مرکزی، کماکان در بانک‌های عامل برخلاف ضوابط بانک مرکزی موارد کسر تخلیه یا احتمال بیش بود ارزش کل پروفورم، به عنوان تعهد ارزی واردکنندگان لحاظ می‌شود.  در نامه‌ای که از سوی اداره سیاست‌ها و مقررات ارزی بانک مرکزی در جواب نامه رییس هیات‌مدیره فدراسیون واردات ارسال شده، آمده است: احتراما بازگشت به نامه مورخ ۱۶ تیرماه ۱۳۹۸ در ارتباط با درخواست مطروحه، به اطلاع می‌رساند در اجرای مصوبات هشتاد و پنجمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی پیرامون وثیقه مقرر در تبصره (۴) ذیل بند «ی» بخش اول مجموعه مقررات ارزی به موجب نامه مورخ ۲۶ تیرماه ۱۳۹۸، مراتب جهت اجرا به شبکه بانکی کشور ابلاغ شده است. لذا خواهشمند است به واردکنندگان اعلام کرده تا موضوع را از بانک عامل مربوطه پیگیری کنند.

 

 

ارسال نظر