واردات از محل ارز صادراتی انجام شود

۱۳۹۸/۰۳/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۶۳۴۹
واردات از محل ارز صادراتی انجام شود

گروه بانک و بیمه | احسان شمشیری|

 بانک مرکزی عصر سه شنبه 21 خرداد 98 در یک هزار و دویست و هفتاد و دومین جلسه شورای پول اعتبار، سیاست‌ها، برنامه‌ها و اقدامات خود را در حوزه ارزی تشریح کرد و گزارش عملکرد حوزه ارزی در دوره سال ۱۳۹۷ تا خرداد ماه ۱۳۹۸ مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اعضای شورای پول اعتبار خواستار ادامه روند قیمت‌گذاری در سامانه نیما، و تسهیل‌گری در ورود ارز حاصل از صادرات، با اعمال سیاست واردات از محل ارز صادراتی به عنوان یک راهکار موفق شدند.  به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، در این جلسه که به ریاست عبدالناصر همتی برگزار شد اعضای شورای پول و اعتبار ضمن تقدیر از سیاست‌ها و برنامه‌های اجرا شده طی دوره مذکور، از روند قیمت‌گذاری در سامانه نیما و حاکم شدن سازوکار بازار بر تعیین قیمت در این سامانه ابراز رضایت و تداوم این تدبیر را خواستار شدند. همچنین عملکرد سامانه‌های نیما، رفع تعهدات ارزی و سنا، اقدامات مهم بانک مرکزی در کنترل ریال و اقدامات سفته‌بازانه و مدیریت کارآمد بازار ارز از جمله بخش‌های ارایه شده بود که مورد توجه قرار گرفت. در این جلسه، همچنین روند برگشت ارز حاصل از صادرات و سیاست‌های تشویقی و انضباطی اعمال شده بررسی و بر تسهیل‌گری در ورود ارز حاصل از صادرات، با اعمال سیاست واردات از محل ارز صادراتی به عنوان یک راهکار موفق تاکید شد.

طبق اعلام بانک مرکزی، اعضای شورای پول و اعتبار ضمن تقدیر از سیاست‌ها و برنامه‌های اجرا شده طی این دوره، از روند قیمت‌گذاری در سامانه نیما و حاکم شدن سازوکار بازار بر تعیین قیمت در این سامانه ابراز رضایت کردند و تداوم این تدبیر را خواستار شدند.

  ثبات نسبی بازار ارز همزمان با سفر

نخست‌وزیر ژاپن

از سوی دیگر، در بازار ارز و طلا روز چهارشنبه 22 خرداد 98، همزمان با سفر نخست‌وزیر ژاپن به ایران، از ثبات نسبی برخوردار بود. نرخ لحظه‌ای دلار در سامانه سنا به 12900 و نرخ یورو به 14800 تومان رسید و میانگین نرخ‌های ارز روز سه شنبه برای دلار 12903، یورو 14815، درهم 3587، یوآن 1920، پوند 16538، لیر ترکیه 2349 تومان اعلام شده است.

در صرافی‌های ملی و مجاز بانکی نیز نرخ خرید دلار 12800 و فروش دلار 12900، نرخ خرید یورو 14700 و فروش یورو 14800 تومان اعلام شد. همچنین در بازار آزاد و معاملات نقدی نیز دلار به 13060 تومان رسید. صرافی‌های مجاز بانک مرکزی قیمت دلار را نسبت به روز سه شنبه ۱۵۰ تومان کاهش دادند به‌طوری که در ساعت 11 صبح قیمت خرید دلار در این صرافی‌ها ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان و قیمت فروش آن ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان اعلام شد. این صرافی‌ها همچنین، هر یورو را به قیمت ۱۴ هزار و ۷۰۰ تومان می‌خرند و ۱۴ هزار و ۸۰۰ تومان می‌فروشند که این نرخ‌ها نیز نسبت به روز گذشته ۱۵۰ تومان کاهش داشته است. در بازار طلا نیز با ثبات نسبی نرخ دلار و همچنین اعلام اونس جهانی طلا به قیمت 1338 دلار، قیمت هر گرم طلای 18 عیار به 414 هزار، مظنه مثقال 17 عیار یا طلای آّب‌شده به 1 میلیون و 794 هزار تومان، سکه طرح جدید 4 میلیون و 520 هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح قدیم 4 میلیون و 350 هزار، نیم سکه 2 میلیون و 450 هزار، ربع سکه 1 میلیون و 650 هزار، سکه گرمی 1 میلیون تومان معامله شد

  کاهش نرخ خرید دلار در بانک‌ها

قیمت ارز پس از یک روز افزایش، بار دیگر به روند نزولی خود بازگشت و دلار در صرافی‌های مجاز بانک مرکزی نسبت به روز گذشته ۱۵۰ تومان ارزان شد.بانک‌ها قیمت ارز را نسبت به روز قبل کاهش دادند؛ به‌طوری که قیمت خرید دلار در بانک‌ها که روز سه شنبه ۱۲ هزار و ۷۲۲ تومان بود، روز چهارشنبه به ۱۲ هزار و ۵۲۸ تومان رسیده است.همچنین قیمت خرید یورو با کاهش همراه شد و شعب ارزی بانک‌ها هر یورو را ۱۴ هزار و ۱۹۷ تومان می‌خرند که قیمت این ارز نیز حدود ۲۰۰ تومان کاهش یافته است. هر پوند انگلیس نیز در شعب ارزی بانک‌ها به قیمت ۱۵ هزار و ۹۳۴ تومان خریداری می‌شود.

قیمت ارز مسافرتی نیز در بانک‌ها همچنان از قیمت فروش آن در بازار بالاتر است؛ به‌طوری که قیمت فروش ارز مسافرتی در بانک‌ها ۱۴ هزار و ۹۱۱ تومان اعلام شده که با احتساب کارمزد به حدود ۱۵ هزار و ۲۵۰ تومان می‌رسد. همچنین در بازار ارز رسمی، بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۲۱ ارز مانند یورو و پوند نسبت به سه‌شنبه افزایش و قیمت ۱۸ واحد پولی دیگر کاهش یافت. نرخ دلار و ۷ ارز دیگر نیز ثابت ماند. بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار امریکا برای روز چهارشنبه بیست و دوم خرداد ماه ۹۸ بدون تغییر نسبت به روز سه‌شنبه ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین در روز جاری هر پوند انگلیس با ۱۴۹ ریال افزایش نسبت به روز گذشته ۵۳ هزار و ۴۱۴ ریال و هر یورو نیز با ۷۸ ریال رشد ۴۷ هزار و ۵۹۹ ریال ارزش‌گذاری شد.

  کاهش ارزش یوآن

در بازار جهانی ارز نیز یوآن در برابر دلار با ثبت کف ۶ ماهه به مرز روانی «هفت» نزدیک شده است. اهمیت شکسته شدن مرز ۷ علاوه بر تشدید جنگ اقتصادی با افزوده شدن جدال ارزی، رویدادی است که تنها در بحران جهانی گذشته رخ داده بود.  نزدیک شدن نرخ برابری دلار-یوآن به حساس‌ترین سطح ۱۰ سال اخیر (نرخ برابری ۷)، نگرانی‌های بسیاری را به فضای سرمایه‌گذاری در اقتصاد جهانی افزوده است. نگرانی‌هایی که پیش از این به جنگ تجاری با ایالات متحده و تاثیراتش بر اقتصاد معطوف بود با هراس از فشار ناشی از جنگ ارزی مشهود تشدید شده است.  عبور از نرخ برابری ۷ منجر به رشد بدهی‌های دلاری شرکت‌های چینی، گرایش خانوار‌ها به سوی تبدیل دارایی‌ها به دلار و سرایت ریسک‌های ارزی به سایر کشورها خواهد شد. از همین رو، بانک مرکزی چین به‌منظور جلوگیری از بروز ریسک‌های محتمل از دو راه با افت نرخ‌ها مقابله ‌کرد. تعیین محدوده مجاز نرخ در معاملات روزانه و مداخله در بازار می‌تواند شتاب افت یوآن را کاهش دهد.

  شاخص دلار به پایین‌ترین سطح ۱۱ هفته اخیر رسید

احتمال بالای کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی امریکا شاخص دلار را مجددا در مسیر نزولی قرار داد.

به گزارش رویترز، در شرایطی که رسیدن به توافق بر سر مسائل تجاری بین چین و امریکا بیش از هر زمان دیگری نامحتمل به نظر می‌رسد، توجه معامله گران ارزی بیشتر معطوف به تصمیمات بانک مرکزی امریکا در خصوص نرخ بهره است. با تقویت احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو به منظور حمایت از رشد اقتصادی، دلار از ابتدای این هفته در محدوده دفاعی قرار گرفته است.

در معاملات روز چهارشنبه بازارهای ارز، شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را می‌سنجد با عقب‌نشینی به ۹۶.۶۹۸ واحد به پایین‌ترین سطح خود در طول 11 هفته اخیر رسید. تحلیلگران علاوه بر مساله نرخ بهره، کاهش بازدهی اوراق قرضه وزارت خزانه داری امریکا را نیز به عنوان یکی از دلایل اصلی قرمزپوش شدن شاخص دلار عنوان می‌کنند. شینی شیرو کادوتا، استراتژیست ارشد ارزی بانک «بارکلی» گفت: بازار منتظر نشست هفته آینده مقامات بانک مرکزی امریکا است تا مشخص شود آنها تا چه اندازه و چه زمانی آماده اتخاذ سیاست‌های انبساطی هستند.

  رمز ارز و بیت‌کوین برای اقتصاد ایران مناسب نیست

در همین حال عضو هیات رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: راه‌اندازی مزارع استخراج رمز ارز و بیت کوین برای اقتصاد و انرژی کشور سم به شمار می‌روند و عمده افراد فعال در این زمینه به دنبال پولشویی هستند.

معصومه آقاپور علیشاهی در گفت‌وگو با ایبِنا درباره روند بررسی رمز ارزها در کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: موضوع ارزهای رمزنگار یکی از مباحث مهم پیگیری شده توسط کمیسیون اقتصادی مجلس بوده که در جلسات مختلف با وزرا و رییس کل بانک مرکزی مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود؛ اعتقاد دارم در حال حاضر زیرساخت‌های کشور آماده پذیرش این فناوری مالی جدید نیست و ابتدا باید زیرساخت‌های قانونی و عرضه آن تعیین تکلیف شود. در همین راستا باید قوه قضاییه و بانک مرکزی اقدامات را به صورت کامل انجام دهد و سپس فرآیندهای قانونگذاری و تعیین چارچوب برای شروع فعالیت در دستور کار قرار بگیرد. عضو هیات رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: پدیده‌ای که امروزه شاهد آن در نظام اقتصادی کشور با استفاده از ارزهای دیجیتال هستیم، راه‌اندازی مزارع بیت‌کوین است که مانند سم برای اقتصاد و زیرساخت‌های انرژی ایران به شمار می‌رود و باعث شده تا انرژی گرانبها با قیمتی ارزان از بین برود؛ در شرایط فعلی باید از فعالیت مزارع استخراج رمز ارز جلوگیری شود چرا که ضمن ضرر به اقتصاد کشور، عمده افرادی در این حوزه فعال هستند که با استفاده از خلأ‌های قانونی به دنبال پولشویی هستند.

وی با بیان اینکه در زمینه ارزهای رمزنگار باید بانک مرکزی با ارایه زیرساخت و چارچوب‌های لازم نسبت به ایجاد تضمین اقدام کند، اظهار داشت: توسعه ارز دیجیتال در کشور نیازمند هماهنگی دستگاه‌های مختلف و تضمین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با ارایه زیرساخت و چارچوب‌های لازم است تا در صورت توسعه بازار ارزهای رمزنگاری شده مردم و سرمایه‌گذاران در این بازار متضرر نشوند و از این ابزار برای اقدامات سودجویانه و کلاهبرداری استفاده نشود؛ بررسی‌ها نشان می‌دهد که در شرایط فعلی در صورت توسعه ارز رمزنگار داخلی یا حتی مجوز برای رمز ارزهای خارجی در زمینه مبادلات ارزی و نقل و انتقالات مالی تاثیر چندانی را شاهد نخواهیم بود و صرفا با توجه به آماده نبودن زیرساخت‌ها زمینه سوءاستفاده کلاهبرداران و مفسدان اقتصادی فراهم می‌شود.

 

ارسال نظر